24/10/1970 – το παγκόσμιο ρεκόρ του Παπανικολάου

Στις 24 Οκτωβρίου 1970, ο αθλητής του Παναθηναϊκού Χρήστος Παπανικολάου πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 5,49 μ. Ήταν το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ από έλληνα αθλητή στον στίβο.

Ήταν αγώνες μικτών ομάδων Αθηνών και Βελιγραδίου στο Στάδιο Καραισκάκη.
Ο ΑνατολικοΓερμανός Wolfgang Nordwig είχε κάνει πρόσφατα ρεκόρ με 5,45μ. και 5,46μ.

Ο Παπανικολάου, που ήδη στη χρονιά είχε ξεπεράσει τα 5,40μ., μετά τα 5,20μ. τοποθέτησε τον πήχυ στα 5,47μ. για να προσπαθήσει για παγκόσμιο ρεκόρ. Ήταν 5:49 η ώρα όταν το κατάφερε ενώ μετρώντας οι κριτές τον πήχυ τον βρήκαν στα 5,49μ.

Ο 29χρονος δήλωσε τότε: «Μεγάλη ημέρα για μένα και τον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν κάτι που περίμενα καρτερικά τόσες μέρες. Μια φορά η ατυχία, μια φορά ορισμένες συμπτώσεις μου είχαν στερήσει να δώσω χαρά στους έλληνες φιλάθλους. Σήμερα όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να έχει αντίρρηση για το νέο μου ρεκόρ»

Το ρεκόρ κράτησε μέχρι τις 8/4/1972 οπότε το κατέρριψε ο Σουηδός Kjell Isaksson.

H τεχνολογία έφερνε ριζικές αλλαγές στην κατασκευή των κονταριών και τα ρεκόρ άρχισαν να ανεβαίνουν κατά πολύ. Μετά το σκληρό ξύλο, το bamboo και τον χάλυβα και αλουμίνιο, το fiber-glass και ανθρακόνημα έκαναν τα κοντάρια πιο αποδοτικά. Η τεχνική άρχισε να αλλάζει για να υπάρχει εκμετάλλευση του λυγίσματος και ενέργειας Έτσι κατά τη δεκαετία του ’70 υπήρχε συνεχής πρόοδος, με τον Vitaly Petrov να δημιουργεί στις αρχές του ’80 σπουδαίες αλλαγές.