13/08/2004 – έναρξη Athens2004

H Αθήνα εστω και την τελευταια στιγμη ηταν πανετοιμη την Παρασκευή 13 Αυγουστου 2004 -μέρα που ορίστηκε αργία- με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης. 

Η αντίστροφη μέτρηση, με προηγουμένως στον επιταχυνομενο ρυθμο απ’ το συρτάκι να παρουσιαζεται η ολοκλήρωση των εργων, να δινει τη θεση τους στους τυμπανιστες και κατοπιν ενα φλεγομενο βελος να ανάβει τους Ολυμπακους κυκλους στο κεντρο του ΟΑΚΑ κατεπληξε. Η παρέλαση εγινε κατά το ελληνικό αλφάβητο υπο τους ηχους του dj Tiesto και με σημαιοφόρο για την Ελλαδα τον Πυρρο Δημα. Στο τελος ο Νίκος Κακλαμανάκης (αφού ο Κώστας Κεντέρης είχε αποκλειστεί λόγω των γνωστών συμβάντων 2 ημέρες πριν) αναψε τη φλογα των 28ων Ολυμπιακων Αγωνων (της οποιας η αφη εγινε την 25η Μαρτιου και περασε απο ολες τις πολεις που εχουν διοργανωσει Ολυμπιακούς Αγώνες οπως και αρκετες μεγαλες πολεις του κοσμου). 

13-29/8/2004 ολα τα φωτα ηταν σε μια τελειως διαφορετικη Αθηνα, με τον κοσμο και φυσικα τους εθελοντες να βοηθανε στα μεγιστα και να αφηνουν τις καλυτερες εντυπωσεις.
Στις 29 Αυγουστου εγινε μια επισης εντυπωσιακη τελετη ληξης, οπου ενα μικρο κοριτσι με ενα φύσημα «έσβησε» τη φλόγα, ενώ ακολούθησαν 17-28/9 και οι ΠαρΟλυμπιακοι Αγωνες.