03/08/1996 – η ιπτάμενη Νίκη

Ήταν 3 Αυγούστου 1996 στην Atlanta – και ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή πολλοί Έλληνες φίλαθλοι άφησαν ξεκούραση ή διασκέδαση και καθηλώθηκαν στις τηλεοράσεις για τον συγκλονιστικό τελικό του ύψους γυναικών στους “Χρυσούς” Ολυμπιακούς Αγώνες (που διεκδίκησε η Αθήνα αλλά…) στο φινάλε σχεδόν της διοργάνωσης.

Εκείνη τη χρονιά η Νίκη Μπακογιάννη, με προπονητή τον Γιάννη Κουτσογιαννόπουλο, είχε κάνει πανελλήνια ρεκόρ με 1,96μ. στο ΣΕΦ και ισοφάρισε στο ευρωπαικό κλειστού παίρνοντας το αργυρό πίσω από την Astafei, καθώς και με 1,97μ. στο ΟΑΚΑ, στα πανελλήνια πρωταθλήματα κλειστού και ανοικτού αντίστοιχα.

Στην Atlanta η Μπακογιάννη πέρασε τελικό υπερβαίνοντας με την πρώτη τα 1,93μ. σε κακές συνθήκες
Στον τελικό έκανε την υπέρβαση και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πέρασε τα 2μ., φτάνοντας στα μετάλλια με 2,01μ. και μετά στο αργυρό με 2,03μ. αλλά και διεκδικώντας και το χρυσό για λίγο στα 2,05μ. Σε έναν τελικό που έκανε συνολικά 16 προσπάθειες, οι μισές επιτυχημένες.

Έγινε ιδιαίτερος λόγος για την επιτυχία της αυτη και για το ότι πέρασε ύψος 33 εκατοστά πάνω από το ύψος της!

Στον αγώνα ήταν ιδιαίτερα έντονοι και χαρακτηριστικοί οι πανηγυρισμοί, αλλά η εικόνα που έχει “μείνει” επίσης ήταν αυτή με τον έκδηλο θαυμασμό αποτυπωμένο στο πρόσωπο της εμβληματικής Stefka Kostadinova, της κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ με 2,09μ. – και νικήτριας τελικά εκεί με 2,05μ. (δοκίμασε και στα 2,10μ.) με την οποία είχαν και πολύ καλή σχέση.