Παπαναστασίου Κώστας

Ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, ο “Πατριάρχης” του Ελληνικού Αθλητισμού όπως χαρακτηρίστηκε, διετέλεσε Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος του Πανελληνίου Γ.Σ. Προσέφερε όσο ελάχιστοι στον κλασσικό Αθλητισμό και ήταν πάντα κοντά στους αθλητές.

Γεννήθηκε στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια το 1923.
Η μεγάλη του αγάπη ήταν ο στίβος. Υπήρξε αθλητής του μήκους στον Παναθηναϊκό ΑΟ. Σε νεαρή ηλικία μάλιστα έγινε γεν. αρχηγός του συλλόγου.
Ήταν μέλος του ΚΚΕ και βρέθηκε στη Μακρόνησο, απ’όπου επέστρεψε γύρω στο 1950 και κατευθείαν πήγε στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου γυμναζόταν η ομάδα Στίβου του Παναθηναϊκού.

Ο “Κοκός” όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, στους Πανελληνίους του 1954 σε σκληρή μάχη με τον Εθνικό ΓΣ πίστεψε ότι ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε στην κατάταξη του σπριντ και απέσυρε την ομάδα χωρίς έγκριση της διοίκησης. Το γεγονός αυτό συν το ότι τοποθέτησε χλοοτάπητα στο γήπεδο της Λεωφόρου, παρά την αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Παναθηναϊκού, αλλά κυρίως ότι έκανε αντιπολίτευση στο ΣΕΓΑΣ στον Απόστολο Νικολαΐδη, τότε πρόεδρο του ΠΑΟ, τον έφερε εκτός ομάδος εντέλει το 1959.

Μετακινήθηκε τότε στην Κυψέλη, στον Πανελλήνιο ΓΣ, τον οποίο υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 9 Απριλίου 2002 μετά από μάχη με την επάρατη νόσο.
Οταν ο Μίνωας Κυριακού πήρε την προεδρία του Πανελληνίου, ο Κώστας Παπαναστασίου διαφωνούσε με πολλές από τις αλλαγές στον Πανελλήνιο. Ακόμη, ήταν επιφυλακτικός με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Ελλαδα. Επίσης υποστήριζε πως ο κομματισμός, κυρίως στον αθλητισμό, πρέπει το συντομότερο να εξοβελιστει.

Ήταν διαπρεπής νομικός, τον εμπιστεύτηκε μάλιστα παρά τα αντίθετα πολιτικά πιστεύω ο Κ.Καραμανλής, και ήταν ο εμπνευστής και θεμελιωτής του αθλητικού νόμου 75/75 και αυτός που θέσπισε τα κίνητρα για την άνευ εξετάσεων εισαγωγή πρωταθλητών στα ΑΕΙ. Στη διάρκεια της θητείας του στη ΓΓΑ θεμελιώθηκαν και άρχισαν να κατασκευάζονται το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και το Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας». Επίσης κατασκευάστηκαν πολλά κολυμβητήρια και κλειστά γυμναστήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος για τον οποίο έλεγε ο “κύριος Κώστας” πως πρέπει να διατηρήσει την ταυτότητά του και να διαφυλάξει τις βασικές αρχές με τις οποίες γεννήθηκε και γαλουχήθηκε, διοργανώνει από το 2011 τα “Παπαναστάσεια” στη μνήμη του, ενώ το 2012 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην πάνω είσοδο (Ευελπίδων) του στίβου στις εγκαταστάσεις του.