Η παροχή Επείγουσας προΝοσοκομειακής Φροντίδας για επείγοντα περιστατικά γίνεται καλώντας στο 166 που είναι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ή το 112 που είναι ο Πανευρωπαϊκός Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης.
Εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση, είτε λεκτική είτε με κίνηση από το θύμα, ελέγχουμε εάν υπάρχει αναπνοή:
- ΒΛΕΠΩ εάν υπάρχει κίνηση του θώρακα
- ΑΚΟΥΩ για ήχους αναπνοής, σκύβοντας κοντά στο στόμα του θύματος
- ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ την αναπνοή του στο μάγουλό μου
Αν όχι, αν δηλαδή δεν έχει ούτε αναπνοή και ούτε εντοπίζουμε και παλμό πλευρικά στην καρωτίδα, ξεκινάμε το πρωτόκολλο της βασικής υποστήριξης της ζωής, την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.
Με την ΚΑΡΠΑ θα «αγοράσετε χρόνο» για το θύμα, επιτρέποντας στο αίμα που περιέχει οξυγόνο να κυκλοφορήσει στο σώμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο εμποδίζονται βλάβες σε σημαντικά όργανα όπως είναι ο εγκέφαλος.
Η ΚΑΡΠΑ δεν θα «επαναφέρει το θύμα στη ζωή» από μόνη της, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καλέσετε το ΕΚΑΒ το ταχύτερο δυνατό.
Εάν υπάρχουν άλλοι στο χώρο υποδείξτε σαφώς σε κάποιον να προχωρήσει άμεσα σε κλήση του ΕΚΑΒ και προχωρήστε στην ΚΑΡΠΑ.
Εάν υπάρχει απινιδωτής, προχωρήστε συνδυαστικά και με χρήση του.
Είναι ζωτικής σημασίας τα αθλητικά σωματεία και οι οργανωμένοι αθλητικοί χώροι στο να διαθέτουν απινιδωτή – και φυσικά να είναι ενημερωμένοι όλοι το που βρίσκεται και οι προπονητές και το προσωπικό να γνωρίζουν τη χρήση του, που είναι απλή και πολύ καλά καθοδηγούμενη.
ΚΑΡΠΑ
Ελέγχουμε εάν ο αεραγωγός είναι ανοικτός.
Στο θύμα με απώλεια συνείδησης η γλώσσα που είναι ένας βαρύς μυς και προσφύεται στην κάτω γνάθο, πέφτει προς τα πίσω λόγω της βαρύτητας και αποφράσσει τον αεραγωγό στο οπίσθιο φαρυγγικό τοίχωμα. Κάνουμε ανάσπαση της κάτω γνάθου με τον δείκτη και το μέσο δάκτυλο της παλάμης μας στο οστέινο τμήμα της και μια μικρή έκταση της κεφαλής βάζοντας το άλλο μας χέρι στο μέτωπο του πάσχοντα.
Η ΚΑΡΠΑ αποτελείται από δύο βασικές ενέργειες: τις θωρακικές συμπιέσεις (για να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η κυκλοφορία του αίματος) και τις εμφυσήσεις διάσωσης (για να μεταφερθεί οξυγόνο στους πνεύμονες).
Οι θωρακικές συμπιέσεις πρέπει πάντα να συνδυάζονται με αναπνοές, έτσι ώστε μετά από 30 συμπιέσεις να δίνονται 2 αποτελεσματικές εμφυσήσεις (1 κύκλος ΚΑΡΠΑ) και εναλλάξ.
Εάν δεν είστε εκπαιδευμένοι σε ΚΑΡΠΑ ( -> video )
τότε παρέχετε μόνο θωρακικές συμπιέσεις -> video
ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ
Με τους αγκώνες σας σε ευθεία και κάθετα στο στέρνο, φέρτε τους ώμους σας έτσι έως ότου βρεθούν πάνω από το κέντρο του θώρακα του θύματος (στην ξιφοειδή).
Πιέστε και αφήστε το στέρνο 4-5 εκατοστά ή το 1/3 του βάθους του θώρακα.
Η προτεινόμενη συχνότητα είναι τουλάχιστον (σε ρυθμό) 100 θωρακικές συμπιέσεις στο λεπτό.
Θα σας φανεί χρήσιμο αν μετράτε δυνατά «ένα και δύο και τρία … και τριάντα«.
ΑΝΑΠΝΟΕΣ-ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ
Γίνονται συνήθως με τη μέθοδο «στόμα με στόμα».
Διατηρήστε ανοικτό τον αεραγωγό (έκταση της κεφαλής και ανύψωση του πηγουνιού) και με τα δύο δάχτυλα του χεριού σας (δείκτης –αντίχειρας) που βρίσκεται στο μέτωπο και είναι ελεύθερα κλείστε τη μύτη.
Με το άλλο χέρι κρατήστε το σαγόνι προς τα πάνω, επιτρέποντας έτσι στο στόμα να είναι ανοικτό.
Πάρετε μια κανονική ανάσα εφαρμόστε τα χείλη σας καλά γύρω από τα χείλη του θύματος και φυσήξτε αργά και σταθερά μέσα στο στόμα του.
Κάθε αναπνοή (εμφύσηση), διάρκειας περίπου 1- 1,5 δευτερόλεπτα, πρέπει να είναι αρκετή για να προκαλέσει ανύψωση του θώρακα όπως σε μια φυσιολογική αναπνοή.
Διατηρώντας το κεφάλι στη θέση που ήταν πριν, απομακρύνετε το στόμα σας από το στόμα του θύματος, επιτρέποντας στο θώρακα να «ξεφουσκώσει» πλήρως, καθώς ο αέρας βγαίνει έξω
Πάρετε άλλη μια κανονική ανάσα και ξαναδώστε εμφύσηση, συμπληρώνοντας συνολικά 2 αποτελεσματικές εμφυσήσεις (να ανασηκώνεται ο θώρακας).
Είναι απίθανο ο σφυγμός του θύματος να επιστρέψει άμεσα χωρίς άλλες πιο εξειδικευμένες τεχνικές (ειδικότερα αυτή της απινίδωσης· γι’ αυτό μη χάνετε χρόνο σταματώντας την ΚΑΡΠΑ για να επανελέγξετε την κυκλοφορία. Σταματήστε για επανέλεγχο, μόνο εάν το θύμα δείξει σημεία ζωής (κίνηση ή αναπνοή). Διαφορετικά συνεχίστε μέχρις ότου φτάσει το ασθενοφόρο ή αν κάποιος άλλος διασώστης μπορεί να συνεχίσει ή εάν είστε πολύ εξουθενωμένοι για να συνεχίσετε.
- Σε μη ενήλικες (έως 8 ετών) πρώτα 5 εμφυσήσεις, μετά 1 κύκλος ΚΑΡΠΑ
Το αναίσθητο θύμα που αναπνέει πρέπει να τοποθετηθεί σε πλάγια θέση ασφαλείας. Αυτό επιτρέπει στη γλώσσα να πέσει προς τα εμπρός διατηρώντας ανοιχτό τον αεραγωγό. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο να περάσει στους πνεύμονες περιεχόμενο του στομάχου.
Σε κάθε περίπτωση, δείτε στις Α’ βοήθειες από το ΕΚΑΒ
https://www.stivoz.gr/wp-content/uploads/2020/02/EKAB-protes-voithies.pdf