Η IAAF ανακοίνωσε πως ξεκινάει συνεργασία με την Elite Ltd (All Athletics) για τη δημιουργία επίσημου συστήματος παγκοσμίων Rankings που θα λειτουργήσει και ως μηχανισμός πρόκρισης στις κορυφαίες διοργανώσεις.
Πρόθεση είναι να ξεκινήσουν από το 2018 και να ισχύσουν για το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 στη Ντόχα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο.

Οι αθλητές θα μαζεύουν βαθμούς ανάλογα με την επίδοση και (επιπρόσθετα ή με συντελεστή) με τη θέση σε συγκεκριμένους αγώνες που θα ανήκουν στο καλεντάρι της IAAF και θα έχουν διαφορετική βαρύτητα.

Το all-athletics είχε αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια σύστημα για αξιολόγηση της επίδοσης με μπόνους διάκρισης και βέβαια το νέο σύστημα θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτό.
-> Βαθμολόγησης βάσει επίδοσης & κατάταξης σε διοργάνωση

Χρησιμοποιεί τα scoring tables της IAAF, με προσθαφαιρέσεις βάσει ανέμου (για πάνω από 2μ/’ ή για αντίθετο, 6 βαθμών ανά μέτρο/”) ενώ επιπρόσθετα δίνει βαθμούς βάσει διακρίσεων σε διαβαθμισμένες διοργανώσεις.
Ανάλογα με το αγώνισμα θα πρέπει να υπάρχουν 5 ή 3 ή 2 παρουσίες σε αξιολογημένους αγώνες, ενώ μια μικρή αφαίρεση βαθμών υπάρχει για τους αγώνες που απείχαν περισσότερο από 9 μήνες (έως το χρόνο) από την ημερομηνία – στόχο (έκδοσης)
Συγκροτούνταν έτσι και λίστες των κορυφαίων αθλητών γενικότερα από όλα τα αγωνίσματα κάθε χρόνο.

Η διαβάθμιση έχει στην κορυφή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα – όπου αξιολογείται η 12αδα. Ακολούθως είναι τα Παγκόσμια κλειστού και Ανωμάλου, το Κύπελλο Ηπείρων και τους τελικούς Diamond League, ενώ σε τρίτο επίπεδο είναι οι υπόλοιποι αγώνες Diamond League και τα πρωταθλήματα των Ηπείρων για Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, με την 8αδα να αξιολογείται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Στη συνέχεια υπάρχουν 5 βαθμίδες αγώνων – στη δεύτερη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Super League του Ευρωπαικού και τα Εθνικά πρωταθλήματα.

Από πέρυσι τέτοια εποχή είχε γίνει γνωστή και η πρόθεση της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε σύστημα πρόκρισης βάσει rankings ανάλογα με την κατάταξη και μόνο σε επιλεγμένες διοργανώσεις (δείτε->εδώ)

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση με τους Ομοσπονδιακούς το Σάββατο 4/11 – Σεμινάριο προπονητικής τη Δευτέρα 6/11
Επόμενο άρθροΜετά την Ευρώπη υποψήφια και για κορυφαία στον κόσμο η Στεφανίδη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αλλαγές, μεταρρυθμιση, ανανέωση… Οι λέξεις και έννοιες που κυριαρχούν σχεδόν παντού σε όλο τον Κόσμο! Η εποχή έχει αλλάξει και μάς καλέι να αλλάξουμε κι εμείς… Και στον αθλητισμό! Οπότε ας μελετήσουμε όλοι τα νέα δεδομένα και συστήματα και ας προετοιμαστούμε ανάλογα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ