Μία μονομαχία γυναικών, για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ένα reunion παλιών γνωστών, το πάρτι των Τσέχων και τα ρεκόρ αγώνων κυριάρχησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Μία διοργάνωση στους… ώμους του κρατούσε ο Pavel Maslak, αλλά απέδειξε ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος. Μπορεί οι Τσέχοι να περίμεναν- και να πήραν ήδη- μετάλλια και από άλλους αθλητές τους, αλλά αυτός ήταν το πρόσωπο των αγώνων. Δεν απογοήτευσε.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου σε κλειστό στίβο στα 400 μ. υπερασπίστηκε στον πρώτο τίτλο του με μία κούρσα που δεν άφηνε περιθώριο σε κανέναν να τον αμφισβητήσει. Με το O2 Arena ασφυκτικά γεμάτο από νωρίς, ο Maslak μετέτρεψε τις κραυγές του κόσμου σε ένα νέο ρεκόρ αγώνων, καθώς τερμάτισε σε 45.33.

Πίσω του, ο Dylan Borlee έγινε ο τρίτος εκπρόσωπος της οικογένειας- μετά από τον Kevin και τον Jonathan- που παίρνει ατομικό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς τερμάτισε δεύτερος σε 46.25 βελτιώνοντας το ρεκόρ του, ενώ τρίτος ήταν ο Rafal Omelko (46.26), επίσης με ατομικό ρεκόρ.

Ρεκόρ αγώνων και από τον Kaya

Ρεκόρ αγώνων σημείωσε όμως και ο Ali Kaya στα 3.000 μέτρα. Ο 20χρονος Κενυάτης, που εκπροσωπεί την Τουρκία, τερμάτισε σε 7.38.42, σε μία κούρσα στην οποία ουσιαστικά δεν απειλήθηκε ποτέ. Κυνηγώντας τον, ο Lee Emanuel εξασφάλισε το αργυρό μετάλλιο με ατομικό ρεκόρ (7.44.48) και ο Henrik Ingebrigtsen το χάλκινο με ρεκόρ Νορβηγίας (7.45.54).

To reunion

Με… reunion έμοιαζε ο τελικός του τριπλούν, καθώς δύο δόξες του παρελθόντος βρέθηκαν να διεκδικούν- και τελικά κατέκτησαν- το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο, με έναν πιτσιρικά να μπαίνει ανάμεσά τους.

Ο Nelson Evora έκανε την απόλυτη επαναφορά. Ο Πορτογάλος, που για μία διετία περίπου κυριαρχούσε στο τριπλούν, είχε να ανέβει σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης από το 2009. Από τότε, τα προβλήματα τραυματισμών πολλά. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Δεν πτοήθηκε ούτε καν όταν στον τελικό ο Pablo Torrijos στο πέμπτο του άλμα έφτασε στα 17,04 μ. και τον εκθρόνισε. Ο Evora, που μέχρι εκείνη τη στιγμή προηγούνταν με 16,97 μ., του απάντησε αμέσως. Προσγειώθηκε στα 17,15 μ. και στο τελευταίο άλμα σημείωσε 17,21 μ. για να «γράψει» το όνομά του στο χρυσό μετάλλιο, με τον 22χρονο Ισπανό να μένει δεύτερος, με εθνικό ρεκόρ.

Το… reunion όμως αφορούσε τον Evora και τον Marian Oprea. Ο Ρουμάνος, επίσης δόξα του παρελθόντος στο αγώνισμα, βρήκε ξανά το δρόμο του προς το βάθρο. Προσγειώθηκε στα 16,91 μ., το καλύτερο άλμα του φέτος, και εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο.

Το καρδιοχτύπι

Αφού πρώτα… μοιράστηκε ένα χρυσό μετάλλιο τον περασμένο χειμώνα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού, αυτή τη φορά η Mariya Kuchina φρόντισε να ανέβει μόνη της στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Η Ρωσίδα κέρδισε μετά από μεγάλο καρδιοχτύπι στον τελικό του ύψους, που κατέληξε σε μπαράζ ανάμεσα στην ίδια και την Alessia Trost. Ήταν οι μοναδικές που τα κατάφεραν στο 1,97 μ., αλλά απέτυχαν στα 1,99 μέτρα. Δοκίμασαν ξανά σε αυτό το ύψος, στο μπαράζ, με την Kuchina να το περνά και την Trost να αποτυγχάνει και έτσι ήταν εκείνη η νικήτρια.

Η τρίτη του βάθρου είναι η αθλήτρια με την οποία είχε μοιραστεί τον παγκόσμιο τίτλο πέρυσι η Kuchina, η Kamila Licwinko, η οποία δεν κατάφερε να προχωρήσει πιο ψηλά από τα 1,94 μέτρα.

Πολύ δυνατή για όλες τις άλλες ήταν η Nataliya Pyhyda στα 400 μέτρα. Η Ουκρανή τερμάτισε πρώτη και με διαφορά, σε 51.96, ενώ πίσω της γινόταν… σκοτωμός από τα σπρωξίματα. Το αργυρό μετάλλιο πήρε τελικά η Indrira Terrero (52.63), με την Seren Bundy Davies Τρίτη με 52.64.

Στο τέλος… χτύπησε η Anita Marton στη σφαιροβολία. Στην έκτη της προσπάθεια η αθλήτρια από την Ουγγαρία έστειλε τη σφαίρα στα 19,23 μ., για να περάσει πρώτη σημειώνοντας εθνικό ρεκόρ. Έτσι, η Yulia Leantsiuk που προηγούνταν έμεινε δεύτερη με 18,60 μ., ενώ το χάλκινο πήγε στην Radoslava Mavrodieva (17,83 μ.).

Σε ρωσικά χέρια πήγε το χρυσό μετάλλιο στα 3.000 μ., χάρη στην Yelena Korobkina, που τερμάτισε σε 8.47.62, για να αφήσει πίσω της την Svetlana Kudzelich (8.48.02) και την Maureen Koster (8.51.64).

Ρούλα Βλασσοπούλου

Διαβάστε ακόμη

Κοιτάνε ψηλά… στο βάθρο –Ελληνικές ελπίδες για μετάλλιο σε επί κοντώ και ύψος

Φιλιππίδης: Σε κάθε αγώνα κάνω ό,τι μπορώ

Ήταν ξανά εκεί ο Φιλιππίδης –Διεκδίκησε μετάλλιο, πήρε την 5η θέση

Η απίθανη Spanovic (6,98 μ.) και το ρεκόρ Ευρώπης που… είναι και δεν είναι

Μάστορας και Ιωάννου έκαναν… μαραθώνιο και μπήκαν τελικό -Άδικος αποκλεισμός για Μπανιώτη στο ύψος (photos)

Το Stivoz έκανε κούρσα στην Πράγα, ο Storl έψαχνε με ποιον να τα πιει & οι Ρώσοι ξέχασαν αθλητή (photos & video)

Στραβά… ξύπνησαν Κοκλώνη και Στεργιούλης -Άκυροι και οι δύο στα 60 μέτρα

Πρόγραμμα, αποτελέσματα και ό,τι θέλετε να ξέρετε για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Προηγούμενο άρθροΤο Stivoz έκανε κούρσα στην Πράγα, ο Storl έψαχνε με ποιον να τα πιει & οι Ρώσοι ξέχασαν αθλητή (photos & video)
Επόμενο άρθροΗ απίθανη Spanovic (6,98 μ.) και το ρεκόρ Ευρώπης που… είναι και δεν είναι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ