Ο Κώστας Φιλιππίδης με τον Λούη Τσάτουμα μπορεί να μονοπώλησαν το ελληνικό ενδιαφέρον το απόγευμα του Σαββάτου στο Σόποτ, αλλά η δεύτερη ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού είχε πολλά και… συγκλονιστικά.

Από τη μάχη του Ashton Eaton με το παγκόσμιο ρεκόρ στο έπταθλο, μέχρι το απίστευτο σερί της Valerie Adams στη σφαιροβολία, την έκπληξη στα 60 μ. εμπόδια, αλλά και τις δύο νικήτριες στο ύψος. Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε στο ERGO Arena το απόγευμα του Σαββάτου.

60 μ. εμπόδια γυναικών ημιτελικός
Η Sally Pearson ήταν η απόλυτη κυρίαρχος και σε αυτό το γύρο. Η αθλήτρια από την Αυστραλία έστειλε ένα ακόμη μήνυμα στις αντιπάλους της πως δύσκολα θα την εμποδίσουν να διατηρήσει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, σημειώνοντας την ταχύτερη επίδοση στον ημιτελικό με 7.81. Στην κούρσα έδειξε την πλάτη της σε μία από τις βασικές αντιπάλους της, την Janay DeLoach (7.93), ενώ μαζί τους προκρίθηκαν η Tiffany Porter (7.93) και η Cindy Roleder (7.96).

Πιο γρήγορη στη δεύτερη σειρά ήταν το νέο όνομα που εμφάνισαν οι ΗΠΑ αυτό το χειμώνα στο αγώνισμα, η Nia Ali, που τερμάτισε σε 7.88, κερδίζοντας στις λεπτομέρειες την Cindy Billaud (7.89). Τρίτη ήταν η Nadine Hildebrand (7.96),με την Yulia Kondakova επίσης να προκρίνεται με 8.03.

60 μ. ανδρών ημιτελικός
Το… αίμα της Τζαμάικα μίλησε στον ημιτελικό των 60 μέτρων. Ο Nesta Carter ήταν ο ταχύτερος από τις τρεις σειρές, δείχνοντας ότι μπορεί να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα από το 2012, όταν ήταν δεύτερος.

Στην 1η σειρά τερμάτισε σε 6.50, με τον εντυπωσιακό Βρετανό Richard Kilty να τον ακολουθεί με 6.52. Έκπληξη έκανε ο αποκλεισμός του Trell Kimmons. Ο Αμερικανός που είχε κάνει 6.49 φέτος τερμάτισε τέταρτος με 6.62, πίσω και από τον Gabriel Mvumvure που επίσης αποκλείστηκε (6.60).

Αν και καρδιοχτύπησε, ένας ακόμη αθλητής που ήταν στο βάθρο στην Κωνσταντινούπολη μπήκε στον τελικό. Ο Dwain Chambers πέρασε από το… παράθυρο, ως τελευταίος, χάρη στην επίδοσή του, αφού τερμάτισε 4ος στην 2η σειρά με 6.58.

Μπροστά του είδε τον Femi Ogunode από το Κατάρ (6.55), τον Τζαμαϊκανό Kimmari Roach (6.55) και τον Κινέζο Bingtian Su (6.57), που επίσης πέρασε με χρόνο.

Ο Marvin Bracy ανέλαβε να διασώσει το γόητρο των ΗΠΑ στα 60 μ., κερδίζοντας την 3η σειρά με 6.52, ενώ ο Gerald Phiri που τον ακολούθησε επίσης προκρίθηκε με 6.57.

1.500 μ. γυναικών τελικός
Ήταν ένα από τα πιο σίγουρα στοιχήματα για το Σόποτ. Η Abeba Aregawi δεν είχε αντίπαλο και αποδείχθηκε με την τεράστια διαφορά των σχεδόν έξι δευτερολέπτων που είχε από τη Σουηδέζα η δεύτερη αθλήτρια. Η κάτοχος του ευρωπαϊκού ρεκόρ κέρδισε άνετα με 4.00.61, με την Axumawit Embaye (4.07.12) να ακολουθεί. Τρίτη τερμάτισε η Rababe Arafi (4.07.53) αλλά ακυρώθηκε και τελικά το χάλκινο πήγε στην Καναδή Nicole Sifuentes (4.07.61).

Έπταθλο
Το κυνηγούσε για δύο ημέρες, αλλά δεν το κατάφερε τελικά ο Ashton Eaton. Ο Αμερικανός έχασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο έπταθλο για 13 βαθμούς, καθώς τερμάτισε σε 2.34.72 στα 1.000 μέτρα. Παρόλα αυτά, υπερασπίστηκε τον τίτλο του συγκεντρώνοντας 6.632 βαθμούς. Πίσω του, το αργυρό μετάλλιο πήρε ο Krauchanka με 6.303 β., μετά από το 2.41.88 που σημείωσε στα 1.000 μ., ενώ το χάλκινο πήγε στον Van Der Plaetsen με 6.259 β., τερματίζοντας σε 2.40.50 στο τελευταίο αγώνισμα.

Τριπλούν γυναικών τελικός
Στο χειρότερο τελικό που έχει γίνει ποτέ στη διοργάνωση, όπως αναμενόταν, καμία αθλήτρια δεν ξεπέρασε τα 14,50 μέτρα. Η Ekaterina Koneva αναδείχθηκε τελικά παγκόσμια πρωταθλήτρια, με επίδοση… προκριματικού, χάρη στο 14,46 μ. που σημείωσε, ξεπερνώντας μόλις κατά ένα εκατοστό το φαβορί, την Olga Saladukha. Το χάλκινο πήγε στην Τζαμάικα, χάρη στην Kimberly Williams (14,39 μ.).

400 μ. γυναικών τελικός
Αμερικανίδα να είναι και θα… κερδίσει. Για τρίτη διαδοχική διοργάνωση, μία αθλήτρια από τις ΗΠΑ κερδίζει στα 400 μ. του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Francena McCorory, που πήγε στο Σόποτ ως η ταχύτερη από τις μετέχουσες. Το εξαργύρωσε με το χρυσό μετάλλιο- η πρώτη της φορά σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης σε ατομικό επίπεδο- τερματίζοντας σε 51.12.

Πίσω της, η Kaliese Spencer εξασφάλισε και εκείνη την πρώτη ατομική διάκριση. Η τέταρτη των Ολυμπιακών αγώνων στα 400 μ. εμπόδια, τερμάτισε σε 51.54 βελτιώνοντας το ατομικό της ρεκόρ, ενώ το χάλκινο πήγε στις Μπαχάμες χάρη στην Shaunae Miller (52.06).

Σφαιροβολία γυναικών τελικός
Δεν μπορούσε να την σταματήσει κανείς. Η Valerie Adams ήθελε να τριτώσει τους παγκόσμιους τίτλους της σε κλειστό στίβο και το πέτυχε στο Σόποτ. Η κυρίαρχος της σφαιροβολίας με 20,67 μ. έκανε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και δεν άφησε περιθώριο σε καμία.

Η Christina Schwanitz έδωσε απλά τη μάχη της για το αργυρό μετάλλιο, το οποίο και πήρε όπως και πέρυσι στη Μόσχα, με 19,94 μέτρα. Όσο για την Lijao Gong, έχει συνηθίσει στο χάλκινο. Μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού, η Κινέζα το κέρδισε και στο Σόποτ με 19,24 μέτρα.

1.500 μ. ανδρών τελικός
Ειδικός στα 800 μ. ή τα 1.500 μέτρα; Ο Ayanleh Souleiman μπορεί να πάρει μετάλλιο και στις δύο αποστάσεις πάντως σε μεγάλη διοργάνωση. Μετά από το χάλκινο πέρυσι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στα 800 μ., αυτή τη φορά έγινε κυρίαρχος της μεγαλύτερης απόστασης στο Σόποτ, κερδίζοντας με 3.37.52.

Αν και δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ο Abdalaati Iguider βεβαιώθηκε τουλάχιστον πως θα ανέβει ξανά στο βάθρο. Ο Μαροκινός τερμάτισε σε 3.38.21 τρίτος, πίσω από τον Aman Wote που χάρισε το αργυρό στην Αιθιοπία με 3.38.08.

400 μ. ανδρών τελικός
Ο Pavel Maslak ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος των 400 μέτρων. Ο Τσέχος, που σε κάθε του εμφάνιση φέτος έδειχνε τι είναι ικανός να κάνει, το απέδειξε και την κρίσιμη στιγμή. Με 45.24 βελτίωσε το ρεκόρ Τσεχίας και έγινε ο δεύτερος ταχύτερος Ευρωπαίος όλων των εποχών. Πίσω του, ο Chris Brown ήταν ξανά στο βάθρο, τερματίζοντας σε 45.58, με τον Kyle Clemons να διασώζει τις ΗΠΑ με 45.74, για να πάρει το χάλκινο.

Ύψος γυναικών τελικός
Μπορεί να γίνεται συνήθως λόγος για τη μοναξιά της κορυφής, αλλά στο βάθρο του ύψους είχε χώρο για δύο στο Σόποτ. Η Maria Kuchina και η Kamila Licwinko θα ανέβουν μαζί εκεί για την απονομή, καθώς μοιράζονται πλέον τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, καθώς καταργήθηκε η διαδικασία του μπαράζ (δεν είναι υποχρεωτική εφόσον συμφωνούν οι αθλητές).

Η Ρωσίδα και η Πολωνή πέρασαν με την 1η τα 1,85 μ., 1,90 μ. και 1,94 μ., χρειάστηκαν δεύτερη στα 1,97 μ., αλλά τα κατάφεραν απευθείας στα 2,00 μ. και έτσι μοιράστηκαν το χρυσό μετάλλιο.

Στο βάθρο, στα 34 της, ανέβηκε ξανά η Ruth Beitia, με την Ισπανίδα να περνά και εκείνη τα 2 μ., αλλά με τη δεύτερη προσπάθεια. Η Blanka Vlasic από την άλλη, που φιλοδοξούσε να σηματοδοτήσει την επάνοδό της με μία θέση στο βάθρο, δεν τα κατάφερε. Η Κροάτισσα με 1,94 μ. πήρε την έκτη θέση.

60 μ. εμπόδια γυναικών τελικός
Όλοι κοίταζαν τη Sally Pearson, αλλά μία… Ali της έκλεψε το χρυσό μετάλλιο. Η Nia Ali, η Αμερικανίδα που δεν επέστρεψε στην αθλήτρια από την Αυστραλία να διατηρήσει τον παγκόσμιο τίτλο.

Η Pearson έφυγε μεν καλύτερα από το βατήρα, αλλά η Ali άρχισε να καλύπτει τη μεταξύ τους διαφορά για να την περάσει στο τέλος και να κερδίσει με 7.80, που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ. Η Pearson ήταν τελικά δεύτερη, με 7.85, ενώ η Tiffany Porter εξασφάλισε το χάλκινο με 7.86, ένα σκαλί πιο κάτω από τη θέση στην οποία βρισκόταν το 2012.

Όσο για την Janay DeLoach, δεν κατάφερε να υλοποιήσει το φιλόδοξο πλάνο της. Δεύτερη στην προηγούμενη διοργάνωση στο μήκος, ήθελε να ανέβει στο βάθρο στα 60 μ. εμπόδια αυτή τη φορά, αλλά στον τελικό τερμάτισε πέμπτη με 7.90, πίσω και από την Cindy Billaud (7.89).

60 μ. τελικός
Ούτε ο… πολύς Nesta Carter, ούτε ο Dwain Chambers που είχε συνηθίσει στο βάθρο της διοργάνωσης. Ούτε καν ένας Αμερικανός. Ο Richard Kilty είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής των 60 μέτρων. Ο 25χρονος Βρετανός, άγνωστος ακόμη και στη χώρα του έως τώρα κατέβασε το ρεκόρ του στα 6.49- το είχε βελτιώσει και στον ημιτελικό- για να τους κερδίσει όλους στην κούρσα της μίας ανάσας.

Με σχεδόν ιδανική αντίδραση (0.120), ο Kilty άφησε πίσω του τον Αμερικανό Marvin Bracy (6.51) και τον Femi Ogunode από το Κατάρ (6.52). Όσο για τους πιο διάσημους της κούρσας, ο δεύτερος του 2012 Carter τερμάτισε όγδοος με 6.57 και ο Chambers- που ήταν στο βάθρο και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις- ήταν έκτος με 6.53.

Πάντως, αν και απουσίαζαν οι μεγάλες προσωπικότητες, με τα 0.09 δευτερόλεπτα που χώρισαν τον πρώτο από τον τελευταίο, αυτός ήταν ο πιο «κλειστός» τελικός των 60 μ. στη διοργάνωση.

Δείτε τους αγώνες σε livestreaming
http://www.stivoz.com/content.php?2699-LIVE

Όλες οι πληροφορίες για τη διοργάνωση και την ελληνική ομάδα στο Σόποτ
http://www.stivoz.gr/?p=28815

Διαβάστε το newsletter του stivoz.gr για το 15ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού
http://www.stivoz.com/dimosiografikes/Newsletters/StivoZ.gr_Newsletter_16.pdf

Προηγούμενο άρθροΑτάκες, κλικ και περίεργα στο Σόποτ –Μία άλλη ματιά στο πρωινό του Σαββάτου (photos)
Επόμενο άρθροΑπό την Αιθιοπία με αγάπη για την… Ευρώπη –Η Aregawi έφερε την αλλαγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ