«Η δικαιολογία της δολιοφθοράς δεν πείθει»

Συνέντευξη στις ΜΑΡΙΑ ΛΙΑΣΚΑ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΟΥΡΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
(ΣΣ: τις ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης)

Μπαίνοντας κανείς στο γραφείο του Βασίλη Σεβαστή στους τοίχους βλέπει κρεμασμένη την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Τα πορτραίτα των Πατουλίδου, Μπακογιάννη, Δεβετζή, αλλά και των Κεντέρη, Θάνου, Χαλκιά, Τσουμελέκα, κοσμούν το γραφείο του. Τα τελευταία θετικά δείγματα στους ελέγχους ντόπινγκ, εκτός από την αξιοπιστία του ελληνικού αθλητισμού, «χτύπησαν» και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ.
Στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εξέδρα» μίλησε για όλα. Για τη 12ετή θητεία του στην καρέκλα του πρόεδρου, για τη ζημιά που έχει υποστεί ο ελληνικός αθλητισμός από τα απανωτά κρούσματα ντόπινγκ, για το αν τον πείθουν τα σενάρια δολιοφθοράς, αλλά και για τις… προτιμήσεις του στις επερχόμενες εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

– Είστε ευχαριστημένος από τα όσα έχετε πετύχει τις δύο τετραετίες που κάθεστε σε αυτή την καρέκλα;
Σε γενικές γραμμές, ναι. Η αποτίμηση και ο απολογισμός ξεκινά από την κατάσταση που βρίσκονταν ο ΣΕΓΑΣ το 1997 όταν ανέλαβα. Εάν δεν είχαμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο με τα κρούσματα ντόπινγκ, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Ο ΣΕΓΑΣ είναι πρωτοπόρα ομοσπονδία σε μια σειρά από δραστηριότητες. Τα δύο ισχυρά όπλα μας είναι το πρόγραμμα ανάπτυξης που εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία, αλλά και ότι έχουμε καταφέρει – και με τη βοήθεια της Πολιτείας – να έχουμε μια οικονομική βάση χωρίς χρέη.

– Με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα προσανατολίζεστε στην εύρεση περισσότερων χορηγών;
Πρέπει να είμαστε ειλικρινής. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μπαίνει ζήτημα, ειδικά από την πλευρά της Πολιτείας, μείωσης της χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού. Μιλάμε για 250 εκατομμύρια τα οποία δίνονται σε σχολικό αθλητισμό, σε όλες τις ομοσπονδίες και σε όλα τα σωματεία. Αφορά όλα τα ελληνόπουλα. Ασφαλώς έχουμε όλοι οι αθλητικοί φορείς την υποχρέωση να αναζητάμε χορηγούς. Μια από τις αρνητικές επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ήταν ότι η πληθώρα των χορηγιών απέδειξε ότι μπήκε στον χώρο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Μετά το 2004 έστριψαν την πλάτη στον αθλητισμό. Εάν η Πολιτεία θέλει χορηγούς πρέπει να κάνει μια νομοθεσία που θα δίνει κίνητρα σε αυτούς που δίνουν τα χρήματα. Η μεγάλη εταιρία δεν έρχεται χωρίς κίνητρο. Δόθηκαν πλουσιοπάροχα τα κίνητρα στον χώρο του πολιτισμού και εξαιρέθηκε ο χώρος του αθλητισμού.

– Τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε αλλά δεν έχετε καταφέρει μέχρι τώρα;
Είναι κάμποσα. Θα έλεγα κάτι που είναι και επίκαιρο. Να πείσουμε τους αθλητές και τους προπονητές να αλλάξουν λίγο τη φιλοσοφία στην καθημερινή πράξη αλλά και στην στρατηγική τους. Στο γιατί κάνουν αθλητισμό. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η ιστορία με τις απαγορευμένες ουσίες δεν πάει άλλο. Είναι κι άλλα φαινόμενα. Βλέπεις νέα παιδιά να τους προσφέρετε μια υποτροφία σε ένα επίζηλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να μην πηγαίνουν γιατί δεν έχουν την παιδεία να αντιληφθούν ότι ο αθλητισμός ανοίγει ορίζοντες. Δεν είναι το σημαντικό να είσαι πρώτος στο χωριό και να σε κοιτάνε οι κοπελίτσες διαφορετικά. Ή να είσαι πανελληνιονίκης και να είσαι κάθε βράδυ στο μπαράκι, με το τσιγάρο… Γι’ αυτό, όμως, ευθύνη έχουμε όλοι. Ξεκινά από το σχολείο, την οικογένεια και καταλήγει σε εμάς. Χάνουμε πολλά ταλέντα. Δεν έχουμε εργαλεία να το πολεμήσουμε αυτό. Δεν έχουμε επιστημονική υποστήριξη. Δεν γίνεται αθλητισμός χωρίς επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα.

– Μετά το τέλος αυτής της τετραετίας θα αποχωρήσετε από τον χώρο;
Θα ήθελα να αναζητήσω στο επίπεδο της κορυφής μια διάδοχη κατάσταση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποχωρήσω από τον στίβο. Οσο μπορώ θα συνεχίσω να προσφέρω από δεύτερο ή τρίτο ρόλο.

– Αρκετοί έχουν την απορία εάν έχετε βγάλει χρήματα από τη θέση που έχετε όλα αυτά τα χρόνια;
Λίγοι πρέπει να είναι αυτοί (σ. σ. γέλια). Δεν πιστεύουν, ακόμη και συγγενείς μου, ότι και δεν πληρωνόμαστε και δεν τσαλαβουτάμε λεφτά. Οταν ήρθα στον ΣΕΓΑΣ, στις πρώτες μου επαφές για αναζήτηση χορηγών εισέπραξα ένα κλίμα του στιλ… “πόσα θα δίνουμε σε εσένα;”. Η πιάτσα ξέρει.

– Τότε γιατί το κάνετε;
Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο έχω συγκρουστεί κατά καιρούς για τα συμφέροντα του ΣΕΓΑΣ. Είναι ο ίδιος λόγος που έχω στηρίξει αθλητές σε δύσκολες στιγμές. Είναι ο ίδιος λόγος που όταν ήρθα στο γραφείο αυτό, πριν από 12 χρόνια, έβγαλα από τους τείχους τις προσωπογραφίες των προηγούμενων προέδρων και έβαλα αυτά τα παιδιά (σ.σ. αθλητές που έχουν κατακτήσει μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις) που όλα ανεξαιρέτως ότι πέτυχαν, το πέτυχαν πολύ καθαρά και αξιοκρατικά. Εστω κι αν κάποιοι από αυτούς, εκ των υστερών, μπλέχθηκαν σε άσχημες ιστορίες. Δεν πιστεύω ότι κάποιος Ελληνας αγωνίζεται με περισσότερα μέσα από αυτά που έχουν οι ξένοι αντίπαλοι του.

– Πως θέλετε να σας θυμούνται μετά το τέλος της θητείας σας;
Σαν έναν άνθρωπο τίμιο που προσπάθησε και είχες καλές προθέσεις. Τίποτε άλλο.

– Γιατί δεν παρακολουθείτε συχνά αγώνες στίβου;
Προσπαθώ να το κάνω όσο πιο συχνά γίνεται. Μη ξεχνάτε ότι τα τελευταία χρόνια είμαι κάτοικος επαρχίας. Αυτό, κατά κάποιο τρόπο, δυσκολεύει τη ζωή μου. Εννοείται ότι σε προσωπικό επίπεδο μου κάνει καλό, αφού τα χρόνια περνάνε και έτσι γεμίζω μπαταρίες.

– Ποιο είναι το δικό σας όραμα για το χώρο;
Θέλω να πάψει ο στίβος να είναι το άθλημα που οδηγεί στις απαγορευμένες ουσίες. Να βελτιώσουμε τα κίνητρα και να προσελκύσουμε νέα παιδιά στο στάδιο. Γενικότερα να ζωντανέψει ο αθλητισμός.

– Θα σας ενοχλήσει αν τα επόμενα χρόνια δεν έχουμε μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις;Εννοείται ότι δεν θα είναι ευχάριστο. Εκείνο που προέχει είναι να ξανά φέρουμε αναπτυξιακά προγράμματα. Να φέρουμε καινούργια φιλοσοφία και δυναμική. Είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε μια αγωνιστική κάμψη, όμως, είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός στίβος θα συνεχίσει να αναδεικνύει ταλέντα.

– Εχετε πει πολλές φορές ότι οι Ελληνες αθλητές περνούν τους περισσότερους ελέγχους. Λέγοντας αυτό το πράγμα πιστεύετε ότι λύνετε το πρόβλημα;
Αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι κακό, καταστροφικό. Είναι αρνητικό μήνυμα για τη νεολαία, προκαλεί μεγάλη ζημιά στον ελληνικό αθλητισμό και στους ίδιους τους αθλητές. Από την άλλη δεν θα δεχθώ ποτέ ότι οι Ελληνες αθλητές δεν είναι αυτοί που για κάποιους λόγους έχουν μπει στο στόχαστρο και δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους αθλητές άλλων χωρών. Αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα θετικά δείγματα.

– Για ποιο λόγο έχουν μπει, όμως, στο στόχαστρο;Πρόσφατα άκουσα τον φίλο μου τον Γιώργο Μαυρωτά, με αφορμή το κρούσμα της Τσουμελέκα, να λέει ότι οι Ελληνες αθλητές αντιμετωπίζονται ισότιμα. Οχι δεν είναι έτσι. Φταίμε γιατί σε κρίσιμες περιόδους προκαλέσαμε με τη συμπεριφορά μας. Προκαλέσαμε, όμως, και με τις επιτυχίες μας. Οταν εμφανίζεσαι στους μεγάλους αγώνες παίρνεις τα μετάλλια και φεύγεις, εξαφανίζεσαι το υπόλοιπο διάστημα, αμέσως γίνεσαι στόχος των διεθνών αθλητικών οργανισμών σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των επιτυχιών και επιδόσεων σου. Αρα μπαίνεις σε έναν κατάλογο υπό διερεύνηση αθλητών. Προκαλέσαμε, όμως και γιατί κάποιοι δεν μπορούσαν να πειστούν ότι μπορεί ο Κεντέρης να κερδίζει τους αντιπάλους του στο Σίδνεϊ. Προκαλέσαμε και με συμπεριφορές προπονητών που ήταν απαξιωτικές για το αθλητικό σύστημα. Προκαλέσαμε και σε κρίσιμες περιόδους, όπως δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δεν ήμασταν σε θέση να παρουσιαστούμε την ίδια στιγμή σε όποιον μας καλούσε. Κάναμε αρκετές φορές λάθη στα where about, λέγαμε ότι θα πάμε για προετοιμασία στην Αθήνα και πηγαίναμε στον Πειραιά.

– Αρα υπάρχει λόγος που είμαστε στο στόχαστρο…
Ναι. Αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τη Χαλκιά την έπιασαν θετική στον 19ο έλεγχο και την Τσουμελέκα στον δέκατο. Εάν η Φανή περνούσε 18 ελέγχους δεν θα είχε πιαστεί. Οταν συμβαίνει αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ελληνες αθλητές έχουν ίση μεταχείριση με τους αντιπάλους τους. Είμαστε στον στόχο γιατί έχουν βγει Ελληνες, που έχουν αξιώματα στον αθλητισμό και έχουν αποδεχθεί ότι κανείς Ελληνας δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν είναι ντοπαρισμένος. Ετσι δυναμώνεται μια τάση ότι οι Ελληνες είναι μπαγαπόντηδες και πρέπει να τους ελέγχουμε συνεχώς μέχρι να τους πιάσουμε. Οταν εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τα λουριά στον “χ” προπονητή, αυτός έβρισκε άλλη πόρτα να χτυπήσει. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει και η Πολιτεία τι θέλει να κάνει. Δεν γίνεται να συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση. Εάν η Πολιτεία δεν αποφασίσει να το χτυπήσει και να την πληρώνουν μόνο οι αθλητές, δεν λύνεται το πρόβλημα. Με τους προπονητές και τους εμπόρους τι κάνει; Η κατάργηση των κινήτρων και η ποινικοποίηση του ντόπινγκ, δεν θα έχει αποτέλεσμα.

– Πιστεύετε τα σενάρια περί δολιοφθοράς;
Οχι δεν είμαι θιασώτης αυτής της άποψης. Χωρίς να αποκλείω ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έγινε κι αυτό. Δεν πείθει αυτή η δικαιολογία και περισσότερη ζημιά κάνει σε αυτόν που υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Δεν έχει αξία. Εχει αποδειχθεί διεθνώς ότι ο μεγάλος αθλητής θα κερδίσει ακόμη και μέσα από μια τέτοια περιπέτεια από την ειλικρίνεια του και τη συγγνώμη.

– Τι μπορείτε να κάνετε για να λύσετε αυτό το πρόβλημα;
Λίγα πράγματα. Θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα, ως Πολιτεία και ομοσπονδία, να προσφέρουμε στους αθλητές εργαλεία στήριξης επιτρεπτά, αλλά ουσιαστικά. Η Πολιτεία πρέπει να βελτιώσει τη νομοθεσία και να έχει σοβαρά αντικίνητρα σε όσους αθλητές βρίσκονται θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Αλλά και στους προπονητές τους. Ο προπονητής είναι καθοριστικός. Στο να πείσει, να καθοδηγήσει και να δημιουργήσει νοοτροπία καθαρού αθλητισμού στον αθλητή. Κυρίως να αποτρέψει στο να φτάσει απαγορευμένη ουσία στο σώμα του αθλητή του. Πρέπει να γίνει και κάτι ακόμη. Να κρεμαστεί ένας έμπορος τέτοιων ουσιών στην πλατεία Συντάγματος. Πρέπει να σπάσει αυτό το κύκλωμα. Είναι μέσα στα γυμναστήρια, δίπλα στα παιδιά μας.

– Ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να τιμωρεί τους προπονητές των αθλητών που έχουν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες. Εχει γίνει πράξη;
Εχουμε προτείνει στην Πολιτεία δύο μέτρα που δεν υιοθέτησε. Οταν ένας αθλητής βρίσκεται θετικός να μην ξαναφορέσει το εθνόσημο και να αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος από τον προπονητή. Εκεί θα το σκεφτότανε όλοι. Τώρα “πιάνονται” και λένε ότι θα γυρίσουμε σε δύο χρόνια. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα με βάσει το καταστατικό μας να τιμωρήσουμε πρακτικά έναν προπονητή εάν δεν αποδειχθεί ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Ο ΣΕΓΑΣ θα τιμωρεί εμμέσως τους προπονητές διακόπτοντας τη μεταξύ μας συνεργασία.

– Από την άλλη βέβαια αθλητές που αποτελούν μέλη της εθνικής ομάδας προπονούνται με προπονητές που έχουν τέτοιο παρελθόν…
Κάναμε ότι μπορούσαμε για να το αποθαρρύνουμε. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, ούτε μπορούμε να επιβάλλουμε τη βούληση μας σε κάποιους αθλητές. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

– Η διαταραγμένη σχέση σας με τον Μίνωα Κυριακού, επηρεάζει την ψήφο σας στις επερχόμενες εκλογές της Ολυμπιακής Επιτροπής;
Ασυμφωνία χαρακτήρων ήταν, η οποία καταγράφεται και στην αποτίμηση της θητείας του στην προεδρία της ΕΟΕ, με αποτέλεσμα να με οδηγεί να δηλώνω δημόσια ότι δεν θα είναι στις προτιμήσεις μου στις επερχόμενες εκλογές της ΕΟΕ. Η θητεία του έχει συνοδευτεί και με θετικά, όμως, η γενική εικόνα που αφήνει είναι αρνητική.

Προηγούμενο άρθρο1η Ημερίδα Σέρρες 31/01
Επόμενο άρθροΗμεριδα Θεσσαλονικης 7/2