Η πρώτη συνάντηση των προπονητών του σχεδιασμού και αθλητών των προεθνικών ομάδων έγινε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στη Γλυφάδα, μια συνάντηση που καθιερώθηκε και έγινε για 3η χρονιά και στην οποία τονίστηκε ιδιαίτερα από όλους τους επικεφαλής η ανάγκη της συνεργασίας.

Στους παρευρισκόμενους δόθηκε και ο ανανεωμένος κανονισμός λειτουργίας Εθνικών Ομάδων (δείτε->εδώ) με τις υποχρεώσεις των αθλητών-τριών του σχεδιασμού και των Ομοσπονδιακών προπονητών και προπονητών αθλητών του σχεδιασμού

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κος Παναγόπουλος εστίασε καταρχάς στο “mentoring” (θεσμός του μέντορα) και οι νέοι αθλητές και αθλήτριες και οι προπονητές τους να διασυνδέονται και να βρίσκονται σε συνεργασία με ομοσπονδιακούς τεχνικούς.

Κατά δεύτερον αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των προπονητικών συγκεντρώσεων που πλέον θα έχουν επίσης και αντίστροφη μορφή. Με υπεύθυνο τον προηγούμενο εθνικο προπονητή κο Ευαγγελόπουλο από την ΕΠΑΣ θα οργανώνονται ομάδες προπονητών που θα πηγαίνουν 3-4 μέρες σε διαφόρους τόπους να δούν τη βάση, να μεταφέρουν τεχνογνωσία και να συνομιλήσουν με προπονητές, αθλητές, γονείς κ.α.

Κατά τρίτον αναφέρθηκε στο doping τονιζοντας πως ο στίβος δεν αντέχει νέες περιπέτειες και σε τέτοια περίπτωσει θα διαλυθεί σε επίπεδα κοινωνίας, Πολιτείας και χορηγικής Αγοράς. Επίσης επιδίωξη είναι να πολλαπλασιαστούν οι εξωαγωνιστικοί έλεγχοι απο ΕΣΚΑΝ και προμήνυσε δια βίου αποκλεισμό από την ομπρέλλα του ΣΕΓΑΣ σε τυχόν παραβάτες.

Ενημέρωσε επίσης πως υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με την Περιφέρεια Αττικής για να εξασφαλιστεί μεγάλο κονδύλι για εξοπλισμό, ενώ από την άλλη η αλλαγή του Υφυπουργού Αθλητισμού αναγκάζει σε νέες συζητησεις σε πολλά θέματα που ήταν σε εξέλιξη όπως του κλειστού της Παιανίας.

Τόνιισε πως έγινε ανανέωση 4ετίας με τους βασικούς χορηγούς με εκκρεμότητα ακόμα την Aegean -που όμως υπάρχει αισιοδοξία- ενώ τόνισε πως -ενω η επιχορήγηση είναι μειωμένη (στα 1/3 από τα επίπεδα του 2008) τα περισσότερα έσοδα είναι από άλλες πηγές και ιδίως από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, όπυ μάλιστα οι όποιοι χορηγοί του γίνονται και χορηγοί της Εθνικής ομάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητικού Σχεδιασμού κος Σεβαστής στάθηκε στην ανάγκη των λιγότερων δυνατών απωλειών στην πορεία των νέων αθλητών που διακρίνονται τωρα.
Αγωνιστικά έθεσε ως 1ο στόχο την Superleague του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων και την προσπάθεια παραμονής.

Ο νέος Εθνικός προπονητής κος Κουτσιώρας ξεκίνησε με το πλαίσιο λειτουργίας που προυποθέτει αποδοχή του Σχεδιασμού και κανονισμού λειτουργίας, συνεργασία, εξωστρέφεια, συμμετοχή, αποτελεσματικότητα και αξιολόγηση.

Ζήτησε άμεση συμπλήρωση μέχρι 20/11 από όλους τους προπονητές της προπονητικής καρτέλας, καθώς και τυχόν αιτήσεων για προετοιμασία με την Κύπρο λόγω διακρατικης συμφωνιας να είναι στις περσσότερες περιπτώσεις η εφικτή λύση.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή στους αγώνες-κριτήρια όπου θα βρεθούν οι αθλητές επί ισοιες όροις, αλλά και στην ανάγκη των θεματικών camps καθώς και ιατρικών και εργομεττρικών ελέγχων.

Στα μεσοπρόθεσμα ζητούμενα έθεσε την πρόοδο σε Σκυταλοδρομίες -που μπορουν να έχουν περιθώρια διάκρισης- στην Αντοχή όπου άμεσα θα υπάρξουν συζητήσεις καθώς και στα Σύνθετα αγωνίσματα.

Το πρωινό πρόγραμμα είχε και δύο σημαντικές παρουσιάσεις:
– ο νέος υπευθυνος επιμόρφωσης κος Σπύρος Κέλλης, για το φορμάρισμα και την κορύφωση, εξετάζοντας την ποσότητα, την ένταση και τη συχνότητα των προπονητικών μονάδων.
– ο γιατρος της ομοσπονδίας κος Διονύσης Χίσσας, για τα κατάγματα κόπωσης και οστικά οιδήματα (που ταλαιπώρησαν και σε αρκετές περιπτώσεις ορισμένους πρωταθλητές μας φέτος)

Στο απογευματινό πρόγραμμα 3 προπονητές μίλησαν και ερωτήθηκαν ακολούθως σχετικά με τον αγωνιστικό σχεδιασμό των αθλητών τους για την προηγουμενη σεζόν:
i) Ο Θωμάς Κυριαζής για τον Γιάννη Κυριαζή, με τις ιδιαιτερότητες (πέρα από τη σχέση πατέρα-γιου) του σοβαρού τραυματισμού στην αρχή της σεζόν αλλά και ότι σε μεγάλο μέρος της βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου σπουδάζει,
ii) ο Βαγγέλης Παπανίκος για τον Μίλτο Τεντόγλου, έναν νέο αθλητη που πριν ασχολιόταν με parkour – κι ενώ πλέον “παραδίδει σκυτάλη” καθώς ο Τεντόγλου τελείωσε σχολείο και πέρασε στο τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών φεύγοντας πια από τα Γρεβενά όπου υπήρχαν και ιδιαίτερα προβλήματα στην προετοιμασία λόγω υποδομων και κλίματος,
iii) ο Δημήτρης Κυτέας για τον Κώστα Φιλιππίδη με την ιδιαιτερότητα των πολλών αγώνων που επιλέγει -και χρειάζεται- να λαμβάνει μέρος.
Το παρών έδωσε και ο ίδιος ο Φιλιππίδης, μιλώντας και αυτός σε κάποια ερωτήματα στους προπονητές.

Προηγούμενο άρθροΣτην 11η θέση Μαγγίνας και Πετρουλάκη στο βαλκανικό ανωμάλου (+δηλώσεις)
Επόμενο άρθροΝέο σύστημα αξιολόγησης από την ΕΑΑ – Η λογική των rankings για την πρόκριση

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το νέο μοντέλο σχέσεων και επικοινωνίας που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια υποθέτω ότι αρχίζει να γίνεται “΄νοοτροπία και συνήθεια” και των προπονητών και των αθλητών. Απέχει πολύ από την αντίληψη “ατομικισμού, απομόνωσης, μη συνεργασίας…” που είχε επικρατήσει στο παρελθόν… Άλλο προσπαθώ να βελτιώσω τον εαυτό μου και τους αθλητές μου, να πετύχουμε στη δουλειά μας, και εντελώς διαφορετικό το “κρύβομαι, δε συνεργάζομαι, δεν ανταλλάσσω απόψεις, πληροφορίες κ.α.”. Φυσικά επειδή ακόμη μπορεί να μην έχει γίνει πεποίθηση (ή και για άλλους λόγους) να πηγαίνει ο …Μωάμεθ στο βουνό, μοιάζει καλή η σκέψη να πηγαίνει το …βουνό στον Μωάμεθ και τους μαθητές του-αθλητές!

  2. Παραμύθια είναι αυτά που λές!!
    Ο μόνος λόγος των προπονητικών συγκεντρώσεων είναι ή χειραγώγηση των προπονητών.
    Αν διαφωνείς δείξε μας το έντυπο υλικό που έδωσαν οι εισηγητές.
    Σε διαφορετική περίπτωση είναι λόγια του αέρα. Αν τώρα ήρθες από την επαρχία και σου έκαναν και τα έξοδα ήταν μία καλή ευκαιρία να πεταχτεις μέχρι τα μαγαζιά της Γλυφάδας να πάρεις κανένα δωράκι στη γυναίκα σου .

  3. Πολλα υπονοουμενα και βαθυτερες αντιπαραθεσεις εχει ο χωρος του στιβου.Τελικα, εχει καποιος γνωση και αρμοδιοτητα-να πει το γενικα αποδεκτο-και το συγχρονα σωστο-ωστε να παει το αθλημα μπροστα?

  4. Δυστυχώς αγαπητοί αναγνώστες το πνευματικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει πέσει χαμηλά και έτσι στο δημόσιο διάλογο διαπιστώνει κανείς ότι άνθρωποι που δεν έχουν το στοιχειώδες θάρρος να γράψουν επώνυμα μια γνώμη επιτίθετνται, υβρίζουν, συκοφαντούν χωρίς φραγμό τους πάντες! Μια εικόνα ζούγκλας και ανθρωποφαγίας, κοινωνικό αποτέλεσμα όχι μόνο της ολοένα και πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης αλλά της ηθικής και αξιακής φτώχειας της ελληνικής κοινωνίας… Απλώς ερωτώ τον παντογνώστη με τα “παραμύθια”… Χρειάζεται η Ομοσπονδία ή έστω η κορυφή της προπονητικής ιεραρχίας “προπονητικές συγκεντρώσεις ή σεμινάρια” (που σημαίνουν χρόνο και χρήματα….) για να χειραγωγήσει τους προπονητές; Αν θέλει να το κάνει δεν έχει άλλους τρόπους; Αλλά τί εννοεί ο “σοφός” επικριτής χειραγώγηση; Στη δουλειά τους, στις προπονητικές μεθόδους τους, στην μελλοντική πορεία των αθλητών/τριών που γυμνάζουν, στην πειθήνια υλοποίηση σχεδιασμών της διοίκησης ή κάτι άλλο; Γιατί δεν το εξειδικεύει να μάς διαφωτίσει και να σώσει το κύρος και το ήθος των σημερινών ή αυριανών προπονητών του στίβου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ