Δεν είναι γεννημένος για τα εύκολα. Από τις αρχές του χειμώνα το θυμίζει αυτό. Και ο Λούης Τσάτουμας των δύσκολων αποστολών εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο ERGO Arena. Εκεί όπου στην κρίσιμη στιγμή, με την πλάτη στον τοίχο, έδειξε γιατί είναι ανάμεσα στους κορυφαίους άλτες τόσα χρόνια. Και θα βρεθεί μαζί τους στον τελικό του Σαββάτου, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Η εναλλαγή των συναισθημάτων ήταν απίστευτη για τον Τσάτουμα μέσα στον προκριματικό. Ξεκίνησε με 7,98 μ. στην 1η προσπάθεια, που φαινόταν αρχικά ότι θα μπορούσε να φανεί αρκετή για τον τελικό, με το όριο να είναι 8,05 μ. και να μην το πλησιάζουν πολλοί. Όταν ολοκληρώθηκε η 1η προσπάθεια, ήταν στην τρίτη θέση, σταδιακά στη δεύτερη- και με το άκυρο δικό του άλμα- άρχισε να υποχωρεί. Και όταν πήρε θέση για την τελευταία του προσπάθεια σε αυτό τον αγώνα, ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Βρισκόταν οριακά στην οχτάδα του τελικού.

Κι όμως, εκείνη τη στιγμή βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και απάντησε ως Λούης. Ο πίνακας έδειξε 8,10 μ. και ο Καλαματιανός μόλις είχε βρει το δρόμο για τον τρίτο τελικού του στη διοργάνωση, στην πέμπτη συμμετοχή του συνολικά. Σε αυτόν πέρασε ως ο τρίτος καλύτερος άλτης. Ο Adrian Strzalkowski ήταν η μεγάλη έκπληξη του αγώνα. Ο Πολωνός που δεν είχε περάσει ποτέ στη ζωή του τα 8 μ. ξαφνικά προσγειώθηκε στα 8,18 μ., ισοφάρισε το εθνικό ρεκόρ και πέτυχε την καλύτερη επίδοση του προκριματικού. Ο Christian Reif προσγειώθηκε στα 8,13 μ., ενώ ακολούθησε ο Τσάτουμας. Αν και το 8,04 μ. που σημείωσε ο Alexandr Menkov δεν του έδινε απευθείας την πρόκριση- ήθελε ένα ακόμη εκατοστό- ο Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής ανοιχτού μάντεψε σωστά, δεν έκανε άλλο άλμα και μπήκε στον τελικό ως έκτος, πίσω και από τους Jinzhe Li (8,02 μ.) και Michel Torneus (8,08 μ.). Την ύστατη στιγμή, με 8,02 μ. στο τρίτο του άλμα, μπήκε στον τελικό για να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2012 ο Mauro da Silva, ενώ ο όγδοος της παρέας είναι ο Luis Rivera (8,01 μ.).

Αντίθετα, εκτός τελικού έμεινε ο Tyron Stewart παρά τα 8,00 μ. που σημείωσε, με τον Αμερικανό να έχει πάει στο Σόποτ με 8,22 μ. φετινή επίδοση. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που τα 8 μ. δεν αποδείχθηκαν αρκετά για πρόκριση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού. «Εισιτήριο» δεν πήρε ούτε ο Ignisius Gaisah (7,99 μ.), ενώ την ίδια τύχη είχε και ο Irving Saladino (7,94 μ.).

Τσάτουμας: Περίμενα το υψηλό επίπεδο
Χαμογέλασε, χάρηκε, αλλά μέχρι εκεί. Λίγη ώρα μετά από τον προκριματικό ο Τσάτουμας απλά χαλάρωνε. «Θα γιορτάσουμε αύριο, μετά τον τελικό», είπε γελώντας ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ, που φέτος αποδεικνύει από την αρχή της χρονιάς ότι είναι γεννημένος για τα δύσκολα, ξεπερνώντας δύο τραυματισμούς για να φτάσει στο Σόποτ.

«Το θέμα ήταν να περάσω στον τελικό. Τώρα αύριο θα είναι ένας εντελώς διαφορετικός αγώνας», είπε ο άλτης που γυμνάζεται με τον Δημήτρη Βασιλικό. Όσο για το επίπεδο του προκριματικού, δεν τον αιφνιδίασε. «Περίμενα ότι θα εξελιχθούν κάπως έτσι τα πράγματα. Ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει πάντα εκπλήξεις», είπε.

Ο τελικός
Έχοντας πάρει την 6η θέση στην προηγούμενη διοργάνωση και την τέταρτη το 2006 στη Μόσχα, ο Τσάτουμας σαφώς και έχει ρεαλιστικές ελπίδες για κάτι καλύτερο στον τελικό που θα ξεκινήσει στις 20.50 ώρα Ελλάδος το Σάββατο.

Ο Καλαματιανός θα μπει στον αγώνα ως ο δεύτερος καλύτερος φέτος, χάρη στο πανελλήνιο ρεκόρ που σημείωσε με 8,23 μέτρα. Ο Menkov είναι ο μοναδικός με καλύτερη επίδοση- 8,30 μ.- και παρότι προέρχεται από τραυματισμό, δεν φάνηκε να έχει πρόβλημα στον προκριματικό. Προβλέψεις όμως δεν μπορούν να γίνουν, καθώς όπως αποδείχθηκε και από την πρώτη… αναμέτρηση, την Παρασκευή, το αγώνισμα είναι εντελώς απρόβλεπτο.

Οι αθλητές του τελικού (φετινή επίδοση/ ατομικό ρεκόρ)
Jinzhe LI (Κίνα) 8.12/ 8.34o
Aleksandr MENKOV (Ρωσία) 8.30/ 8.56o
Λούης ΤΣΑΤΟΥΜΑΣ (Ελλάδα) 8.23/ 8.66o
Christian REIF (Γερμανία) 8.13/ 8.47o
Luis RIVERA (Μεξικό) 8.01/ 8.46o
Michel TORNÉUS (Σουηδία) 8.14/ 8.29
Adrian STRZALKOWSKI (Πολωνία) 8.18/ 8.18
Mauro Vinicius DA SILVA (Βραζιλία) 8.02/ 8.31o

Δείτε τους αγώνες σε livestreaming
http://www.stivoz.com/content.php?2699-LIVE

Όλες οι πληροφορίες για τη διοργάνωση και την ελληνική ομάδα στο Σόποτ
http://www.stivoz.gr/?p=28815

Διαβάστε το newsletter του stivoz.gr για το 15ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού
http://www.stivoz.com/dimosiografikes/Newsletters/StivoZ.gr_Newsletter_16.pdf

Προηγούμενο άρθροΤώρα την έμαθαν όλοι –Μετά από το σερί ατυχιών, η Broersen χαμογέλασε επιτέλους
Επόμενο άρθροΚάποια άλλη φορά Storl – Ο Whiting ήθελε λίγο ακόμη τον τίτλο του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ