Αν ένα πράγμα έλειπε από αυτούς τους αγώνες για να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο για την ελληνική ομάδα, ήταν ένα μετάλλιο. Και αυτό ήρθε την κατάλληλη στιγμή, την τελευταία ημέρα των αγώνων.

Ο Εμμανουήλ Καραλής, μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες του ελληνικού αθλητισμού για το μέλλον, έκανε αυτό που όλοι περίμεναν. Έδωσε έναν πραγματικά μεγάλο… τεράστιο αγώνα και κατάφερε να πάρει αυτό που του άξιζε, ένα μετάλλιο. Το χρώμα αυτού, χάλκινο. Αλλά μικρή η σημασία της απόχρωσης.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς, από τον κλειστό στίβο μέχρι και το πανελλήνιο πρωτάθλημα της κατηγορίας του, έδειχνε με τα άλματά του ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Επιπλέον, αν και μικρός παίδας φέτος, μέσα στην χρονιά κατάφερε και έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ του Κώστα Φιλιππίδη με 5.25 μέτρα.

Στον μεγάλο τελικό ήθελε να το απολαύσει και να κάνει το καλύτερο δυνατό. Μετά από ένα αγώνα- θρίλερ και ξεπερνώντας το ένα ύψος μετά το άλλο, άλλοτε με την πρώτη και άλλοτε με την ψυχοφθόρα- για όλους τους Έλληνες στις κερκίδες αλλά και στις οθόνες- τρίτη προσπάθεια, ο Καραλής χάρισε στον ίδιο και στην Ελλάδα αυτό το πολυπόθητο μετάλλιο.

Η Ελλάδα είχε να κατακτήσει μετάλλιο από το 2007. Για τρία σερί παγκόσμια πρωταθλήματα η εθνική ομάδα επέστρεφε με πολλές επιτυχίες αλλά χωρίς κάποιο επιπλέον βάρος στις αποσκευές της. Ο “μικρός” (ηλικιακά μόνο) Καραλής τα κατάφερε. Κατατάχθηκε τρίτος με 5.20 μ., ανέβηκε στο βάθρο των νικητών και έγινε ο πρώτος Έλληνας παίδας που κατέκτησε μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (σαν Ελλάδα είχαμε κατακτήσει 5 μετάλλια μέχρι τώρα, όλα από κορασίδες).

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το τέλος του αγώνα του δεν απομακρύνθηκε από την θέση του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στεκόταν όρθιος και χειροκροτούσε ρυθμικά την κάθε προσπάθεια των συναθλητών του. Ήταν δίπλα τους με ένα τεράστιο χαμόγελο (όπως συνηθίζει) και έκανε αυτό ακριβώς που ήθελε εξ’ αρχής, το απολάμβανε και χαιρόταν την κάθε στιγμή. Μεγάλος αθλητής και παρά το μικρό της ηλικίας του, έδειξε από τώρα τεράστιο ήθος.

Πρώτος με ρεκόρ αγώνων ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί ο, μεγαλωμένος στην Αμερική αλλά αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Σουηδίας, Armand Duplantis με 5.30 μέτρα -που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια. Δεύτερος ήταν ο Ουκρανός Vladyslav Malykhin επίσης με 5.30 μ., ο οποίος έκανε τον αγώνα της ζωής του καθώς ήρθε στη διοργάνωση με ρεκόρ 5.00 μέτρα.

Ένα παγκόσμιο ρεκόρ κι ένα σημαντικό ρεκόρ πρωταθλήματος την τελευταία ημέρα

Η Candace Hill (πρώτη χρονιά κορασίδα), σε μια κούρσα όπου οι έξι από τις επτά κορασίδες που τερμάτισαν έκαναν ρεκόρ, δεν έκανε μόνο προσωπικό ρεκόρ αλλά σημείωσε και την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 200 μ. κορασίδων (παγκόσμιο ρεκόρ) με χρόνο 22.43. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέτρο της κούρσας δεν απειλήθηκε καθόλου και “κάλπασε” προς τον τερματισμό -και το νταμπλ, μετά τα 100μ.- αφήνοντας δεύτερη την επίσης Αμερικανίδα Lauren Williams με 22.90 και τρίτη την Νοτιοαφρικανή Nicola De Bruyn με 23.38.

Στους παίδες, στα 200 μ., ο απίστευτος Ιάπωνας Abdul Hakim Sani Brown τερμάτισε πρώτος σε χρόνο 20.34, έκανε κι αυτός το ντάμπλ σε 100-200, έκανε την καλύτερη κούρσα που έχει γίνει ποτέ σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και πήρε το ρεκόρ πρωταθλήματος από τον Usain Bolt. Έδειξε επίσης, πως του χρόνου θα μπορέσει να απειλήσει ακόμη και το παγκόσμιο ρεκόρ του Bolt (20.13) καθώς είναι γεννημένος το 1999 και του χρόνου θα είναι παίδας. Δεύτερος τερμάτισε ο Νοτιοαφρικανός Kyle Appel με 20.57 και τρίτος ο Αμερικανός Josephus Lyles με 20.74.

Τελευταίο αγώνισμα των αγώνων ήταν η μεικτή σκυταλοδρομία 4χ400μ. που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα Π/Κ με την συμμετοχή δυο κορασίδων και δυο παίδων (εναλλάξ) από κάθε χώρα. Πρώτη ομάδα τερμάτισε αυτή των Η.Π.Α. με χρόνο 3.19.54. Δεύτερη ομάδα ήταν η Νότιος Αφρική με χρόνο 3.23.60 και τρίτη ήταν η ομάδα του Καναδά με τον ίδιο χρόνο 3.23.60.

-> Αποτελέσματα

Στον πίνακα των μεταλλίων, την πρώτη θέση κατέλαβαν οι Η.Π.Α. με 19 μετάλλιο. Στην δεύτερη θέση ήταν η Κένυα με 13 μετάλλια και τρίτη η Ιαπωνία με 5 μετάλλια (η Αιθιοπία είχε 8 μετάλλια αλλά μόλις δυο χρυσά, σε αντίθεση με την Ιαπωνία που είχε 3 χρυσά).

Δημήτρης Κελεπούρης

Προηγούμενο άρθροEskilstuna: 4η η Μαρινάκου, 5η η 4χ100μ της Κύπρου και ρεκόρ, άκυρη η 4χ400μ στο φινάλε
Επόμενο άρθροΦινάλε με ρεκόρ και 5η θέση στον τελικό η 4χ100μ. της Κύπρου στο Ευρωπαικό Ε/Ν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ