Ολοκληρώθηκε στη Ζυρίχη η 5η και προτελευταία ημέρα του Πανευρωπαικού – με τη Μ.Βρετανία και τη Γαλλία να έχουν από 7 χρυσά μετάλλια.
Με 5,60μ που πέρασε με την πρώτη όπως και τα προηγούμενα ύψη, ο Κώστας Φιλιππίδης πήρε την 7η θέση στον τελικό του επικοντώ, ενώ o Renaud Lavillenie χρειάστηκε μόλις ένα άλμα σε αυτό το ύψος και ένα στα 5,80μ – καθώς κανείς δεν κατάφερε να περάσει τα 5,75μ.- για να πάρει το τρίτο συνεχόμενο χρυσό. Στη συνέχεια πέρασε τα 5,90μ αλλά δεν τα κατάφερε στα 6,01μ που θα ήταν ρεκόρ αγωνων. O Γάλλος πάντως στις δηλώσεις του χαρακτήρισε κακές τις συνθήκες και βλέπει ήδη μπροστά για χρυσό σε Πεκίνο και Ρίο.
Με 5,70μ ο Πολωνός Wojciechovski ήταν δεύτερος και στο τρίτο σκαλί του βάθρου θα ανέβουν ο Γάλλος Menaldo και ο Τσέχος Kudlicka
H Κροάτισσα Sandra Perkovic κέρδισε για 3η συνεχόμενη φορά τον τίτλο στη δισκοβολία ρίχνοντας 71,08μ και βελτιώνοντας το ατομικό-εθνικό ρεκόρ της, ενώ είναι η μόνη που μετά το 2000 έχει περάσει τα 70μ. Τη χαρακτήρισε μεγάλη βολή για “κλειστό” στάδιο χωρίς άνεμο και πιστευει πως θα βελτιωθεί στη συνέχεια – θα αγωνιστεί στα επόμενα Diamond League και στο Contental Cup.
Η ομάδα των 4χ100μ γυναικών το πάλεψε στον προκριματικό με τις Γωγώ Κοκλώνη, Έλσα Πεσιρίδου, Ανδριάνα Φέρρα και τη Μαρία Μπελιμπασάκη τελευταία αλλαγή να καταδιώκει την αθλήτρια της Σουηδίας δίπλα της αλλά να μην την φτάνει για 1 εκατοστό. Η Ελλάδα τερμάτισε 6η με 43.81 ενώ η Σουηδία ήταν η δεύτερη ομάδα που πέρασε τελικό βάσει επίδοσης. Απευθείας πέρασαν η Γαλλία με 42.29, η Ολλανδία και η Ελβετία, ενώ πέρασε και η Ιταλία. Από την άλλη σειρά πέρασαν η Μ.Βρετανία με 42.62, η Ουκρανία και η Ρωσία και εκτός έμεινε η Ιρλανδία παρά το εθνικό ρεκόρ 43.84 ενώ η Γερμανία δεν κατάφερε μια αλλαγή.
Από το 2006 είχαμε να δούμε επίδοση κάτω από τα 44 δευτερόλεπτα, ενώ τα 43.81 είναι και η 10η καλύτερη επίδοση διαχρονικά, μαζί με αυτή που είχε γίνει στο Παρίσι το 2003, με την Κοκλώνη και εκεί να τρέχει πρώτη -και τη Θάνου που συμμετείχε και σε όλες τις άλλες, τελευταία.
Η ομαδα αρχικά (ερχόμενη στη Ζυρίχη) ήταν να τρέξει με την -εορτάζουσα σήμερα- Μαρία Γάτου πρώτη, όμως ο τραυματισμός της δεν την άφησε κι έτσι μπήκε η Πεσιρίδου, με την Κοκλώνη να μπαίνει εκκίνηση. Με την Πεσιρίδου -αλλά στη θέση της Κοκλώνη ως δεύτερη- είχε πετύχει και το φετινό 44.24 (η ομάδα δηλαδή έτρεξε έτσι σήμερα με την Κοκλώνη αντί της Γάτου) ενώ και είχε κερδίσει το Ευρωπαικό Ομάδων με 44.38 με τη σύνθεση που ήταν αρχικά να τρέξει.
Πάντως η ομάδα εκτός από εκεινες τις ημέρες, πριν τη Ζυρίχη είχε κάνει μονάχα 4 φορές προπόνηση σε αλλαγές.
“Είμαστε χαρούμενες που φτάσαμε μέχρι την ένατη θέση κάνοντας sb 43.81 επίδοση που έχει να γίνει από το 2004 με την βοήθεια του Εθνικού προπονητή Δημήτρη Ευαγγελοπουλου. Λογω τραυματισμού της Μαρίας Γάτου η σύνθεση άλλαξε και την θέση της κάλυψε επάξια η Γωγώ Κοκλώνη όπως και την δεύτερη θέση η Ελισάβετ Πεσιριδου.Μπορεί να χάσαμε για ένα εκατοστό τον ΤΕΛΙΚΟ όμως σημασία έχει ότι έχουμε μια πολύ Δυνατή Ομάδα Δεμένη που μπορεί και προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Το ρεκόρ μας το αφιερώνουμε στην Μαρία Γάτου όπου μέχρι και τελευταία στιγμή ήταν δίπλα μας και σήμερα έχει τα Γενέθλια της” δήλωσαν τα κορίτσια στη σελίδα της Ομοσπονδίας
Στους άνδρες οι Γερμανοί είχαν την καλύτερη επίδοση με 38.15 και στη σειρά τους ακολούθησαν οι Γάλλοι με 38.55. Στην άλλη σειρά οι Βρετανοι έκαναν 38.26 και οι Ελβετοί εθνικό ρεκόρ με 38.54
Στα 4χ400μ, Βρετανοι και Γάλλοι ήταν οι ταχύτεροι στα προκριματικά ενώ στις γυναίκες η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν μπροστά τους.
Στα 400μ εμπόδια, η Eilidh Child από τη Μ.Βρετανία με τη Rosolova συμβάδιζαν μέχρι τα 350μ., μετά υποχώρησε η Τσέχα ενώ Titimets και Davydova την πρόφτασαν στον τερματισμό.
Στα 800μ νικήτρια ήταν η Maryna Arzamasova από τη Λευκορωσία με 1.58.13 κάνοντας ατομικό ρεκόρ όπως και οι Sharp, Jozwik που ακολούθησαν ενώ εκτός βάθρου έμειναν οι Ρωσίδες. Η Sharp με την Arzamasova ξέφυγαν από την αρχή και δεν έδωσαν περιθώρια στις υπόλοιπες αθλήτριες.
Στα 5000μ η Meraf Bahta από τη Σουηδία (ουσιαστικά Ερυθραία) έφυγε στην τελευταία στροφή με τη νικήτρια των 1500μ Hassan από την Ολλανδία (αντίστοιχα: Αιθιοπία) να την πλησιάζει σταδιακά και στην τελική ευθεία να προσπαθεί να την περάσει αλλά η Bahta τελικά κράτησε και κέρδισε με 4 δέκατα διαφορά, σε 15.31.39. Η Ολλανδία έχει και δεύτερη αθλήτρια στο βάθρο, την Kuijken που για 7 εκατοστά κέρδισε την Korobkina. Η Bahta αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την εθνική της Σουηδίας και δήλωσε πως ήταν αγχωμένη πριν αλλά μόλις ξεκίνησε η κούρσα όλες οι “πεταλούδες” έφυγαν και είχε αυτοπεποίθηση ενώ ήταν σίγουρη στο τέλος παως θα κέρδιζε στην κόντρα με τη Hassan.
Η Olga Saladukha από την Ουκρανία, με μεγάλα άλματα και καλύτερο στα 14,73μ κέρδισε δύσκολα το τριπλούν και τις Ρωσίδες Koneva -14,69μ.- και Gumenyuk -14,53μ.
Στη σφυροβολια ο Ούγγρος Krisztian Pars με 82,69 βελτίωσε κατά 20εκ. το ρεκόρ του και υπερασπίστηκε τον τίτλο του δηλώνοντας πως ευτυχώς δεν είχε πρόβλημα με τη βαλβίδα όπως στον προκριματικό και ότι είναι έτοιμος για 83,50μ του χρόνου. Ο Πολωνός Fajdek έριξε 82,05μ. προερχόμενος από χειρουργεό στον ώμο.
Το πρωί, 40χρονη Γαλλίδα Christelle Daunay κέρδισε τον Μαραθώνιο με ρεκόρ αγώνων 2:25.14. Στο ομαδικό για το Κύπελλο νικήτρια ήταν η Ιταλία.
Αποτελέσματα: www.stivoz.com/forum/showthread.php?12330
Αύριο Κυριακή και ίδιες ώρες διεξάγεται η τελευταία ημέρα του Πανευρωπαικού, με το μεγάλο ενδιαφέρον στον τελικό του μήκους και τον Λούη Τσάτουμα:
www.stivoz.com/content.php?4257-Finale-me-Louh-tin-Kyriaki-sti-Zyrixi