ΑμεΑ – κατηγοριοποίηση & κανονισμοί

Athletics-Rules-Regulations 2018
Classification-Rules-Regulations 2018

-> Athletics Classification (paralympic.org)

Ακολουθούν επεξηγήσεις σε κατηγορίες & κανονισμούς
Πιθανόν να υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις οπότε συμβουλεύεστε τα παραπάνω πιο επικαιροποιημένα

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με εγκεφαλική παράλυση, κάκωση στο νωτιαίο μυελό, ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία, τυφλοί ή με μειωμένη όραση αθλητές. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται αγώνες δρόμων, ρίψεων, αλμάτων, ο μαραθώνιος και το πένταθλο.
Οι αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο ή τρίκυκλο στο Race Running, ή με χρήση προθέσεων (τεχνητών μελών), ενώ οι τυφλοί αθλητές αγωνίζονται με βοηθό.
Οι αθλητές ταξινομούνται βάση του τύπου της αναπηρίας τους σε διαφορετικές κατηγορίες:

– Αθλητές με εγκεφαλική παράλυση κατατάσσονται στις κατηγορίες 32 έως 38. Στις κατηγορίες 32 έως και 34, οι αθλητές αγωνίζονται με αγωνιστικό αμαξίδιο, ενώ στις κατηγορίες από 35 έως 38 αγωνίζονται όρθιοι.
– Αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού ή άλλη κινητική αναπηρία, εκτός από εγκεφαλική παράλυση, εντάσσονται, ανάλογα με το κινητικό τους προφίλ, στις κατηγορίες από 51 έως 54 για τους αγώνες δρόμων και από 51 έως 57 για τους αγώνες ρίψεων. Στις κατηγορίες αυτές οι αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο,
– Αθλητές με προσθετικό σε κάτω άκρο που επηρεάζεται από ανεπάρκεια άκρου και διαφορά μήκους ποδιού αγωνίζονται στις κατηγορίες 61-64.
– Αθλητές με ακρωτηριασμό σε ένα ή περισσότερα μέλη, καθώς και αθλητές με άλλη κινητική αναπηρία (les autres) που αγωνίζονται όρθιοι, ανήκουν στις κατηγορίες από 42 έως 46.
– Αθλητές τυφλοί ή με μερική όραση κατατάσσονται, σε τρεις κατηγορίες 11, 12 και 13.
– Αθλητές με νανισμό λόγω αχονδροπλασίας αγωνίζονται μόνο στις ρίψεις, στην κατηγορία 40.

*Νέα κατηγορία είναι το Race Running -όπου αγωνίζονται με τρίτροχο με στήριξη κι ελεύθερα τα πόδια- και αφορά διάφορες περιπτώσεις με διαταραχές σε ισορροπία.

Σημείωση: Η κατηγορία αθλητών με Νοητική Αναπηρία προς το παρόν δεν συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 

Οι κανονισμοί που διέπουν τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, ισχύουν και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με κάποιες διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία. Οι βασικότερες είναι οι εξής:

ΔΡΟΜΟΙ

Στις κατηγορίες 32-34 (αθλητές με εγκεφαλική παράλυση) και 51-54 (αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού), οι αθλητές και οι αθλήτριες αγωνίζονται με ειδικό αγωνιστικό αμαξίδιο το οποίο πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο μεγάλους τροχούς διαμέτρου μέχρι 70 εκατοστών, και ένα μικρό, διαμέτρου 50 εκατοστών. Επιπρόσθετα, στους αγώνες 800 μέτρων και άνω ο αφέτης μπορεί, εάν γίνει σύγκρουση, να διακόψει τον αγώνα και να δώσει ξανά εκκίνηση εάν δεν έχουν διανύσει οι αθλητές περισσότερα από 200 μέτρα. Στους αγώνες δρόμου από 800 μέτρα και άνω, στη σκυταλοδρομία των 4 x 400 μέτρων και στο μαραθώνιο οι δρομείς πρέπει να φορούν κράνος. Τέλος, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ο δρομέας που ακολουθεί φέρει την ευθύνη της προσπέρασης. Ο δρομέας που προπορεύεται δεν πρέπει να παρεμποδίσει ή να κόψει το δρόμο στο συναθλητή του, από τη στιγμή που εμφανίζονται οι μπροστινοί τροχοί του δρομέα που ακολουθεί.

Στις κατηγορίες 11 και 12 (τυφλοί αθλητές και αθλητές με μειωμένη όρασης), οι δρομείς επιτρέπεται να έχουν βοηθούς – συνοδούς στον αγωνιστικό χώρο.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η οργανωτική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει βοηθό – πρέπει να έχει σημειωθεί στη δήλωση συμμετοχής, όπως και οι ικανότητές του.
Οι συνοδοί φορούν ένα γιλέκο σε έντονο χρώμα για να ξεχωρίζουν από τους τυφλούς δρομείς.

Στους δρόμους 100 έως 400 μέτρα οι αθλητές της κατηγορίας 11 και 12 που τρέχουν με συνοδό, έχουν δύο διαδρομές, μία για τον τυφλό αθλητή και μία για το συνοδό του. Σε καμία περίπτωση ο συνοδός δεν μπορεί να τραβήξει τον αθλητή ή να τον προωθήσει σπρώχνοντάς τον. Είτε χρησιμοποιείται σχοινί είτε όχι, ο αθλητής και ο οδηγός δεν μπορούν να απέχουν περισσότερο από 0,50 μ. καθʼ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Δεν επιτρέπεται ο συνοδός να προηγείται του αθλητή ή της αθλήτριας και αν ο συνοδός τερματίσει μπροστά από τον τυφλό δρομέα, ο αθλητής ακυρώνεται.
Για τους αγώνες δρόμου πάνω από 400 μ., επιτρέπονται δύο οδηγοί. Μόνο μία αλλαγή οδηγών επιτρέπεται για κάθε αθλητή. Η αλλαγή πρέπει να γίνει χωρίς εμπόδιο για τους άλλους αθλητές και πρέπει να πραγματοποιηθεί στην ευθεία, εντός 50 μέτρων από τη γραμμή τερματισμού

Η μέθοδος της καθοδήγησης (βοήθεια) είναι επιλογή του αθλητή. Αυτός/αυτή μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει την καθοδήγηση από τον αγκώνα, ή ένα σχοινί, ή να τρέξει ελεύθερα.
Οι δρομείς της κατηγορίας 11 πρέπει να φέρουν κάλυμμα στα μάτια τους σε όλους τους αγώνες δρόμων μέχρι και τα 1.500 μέτρα.

Στις κατηγορίες 35 – 38 (αθλητές με εγκεφαλική παράλυση) και 42 – 46 (αθλητές με ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία), η θέση των τεσσάρων σημείων στήριξης στην εκκίνηση δεν είναι υποχρεωτική για τους δρομείς.

Στις σκυταλοδρομίες η αλλαγή θα γίνεται με ένα άγγιγμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του εξερχόμενου διαγωνιζόμενου μέσα στη ζώνη αλλαγής.
Η αλλαγή μέσω επαφής μπορεί να συμβεί ανάμεσα είτε σε οδηγούς, είτε σε αθλητές, χωρίς περιορισμό, εκτός του ότι οι συνθήκες της μεθόδου καθοδήγησης πρέπει να εφαρμόζονται και ο οδηγός πρέπει να είναι πίσω από τον αθλητή τη στιγμή της αλλαγής.
Πρέπει να μετέχει τουλάχιστον ένας αθλητής από την κατώτερη κατηγορία.

Στη νέα σκυταλοδρομία universal 4χ100μ. κάθε ομάδα αποτελείται από 2 άνδρες και 2 γυναίκες, με εκπροσώπηση από τις κατηγορίες 11-13, 33-34 ή 51-54, 35-38, 42-47 ή 61-64.

Αμαξίδια:
Στα αμαξίδια οι αθλητές θα πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι κανένα μέρος από τα κάτω άκρα τους δεν θα ακουμπήσει στο έδαφος ή στο στίβο κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος.
Ο αθλητής στον οποίο επιχειρείται προσπέραση δεν θα πρέπει να εμποδίσει τον εισερχόμενο αθλητή εφʼ όσον ο μπροστινός τροχός (τροχοί) της καρέκλας του είναι ορατός. Η χρήση καθρεφτών δεν επιτρέπεται.
Οι αγωνιζόμενοι θα καταταγούν με βάση την άφιξη των μπροστινών τροχών του αναπηρικού αμαξιδίου τους στη γραμμή του τερματισμού.

RaceRunning (αναμένεται να εισαχθεί) :
Τρίτροχο χωρίς πηδάλια, με υποστήριξη στο σώμα και ελεύθερα τα πόδια να κινούνται και σπρώχνουν το έδαφος.

ΑΛΜΑΤΑ

Στις κατηγορίες 42-44 (αθλητές με ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία), οι αθλητές με αναπηρία στα κάτω άκρα επιτρέπεται να εκτελέσουν άλμα σε ύψος κάνοντας αναπηδήσεις για τη φόρα ή εκτελώντας το άλμα από ένα σταθερό σημείο χωρίς φόρα.

Στις κατηγορίες 11-13 (αθλητές με ολική ή μερική απώλεια όρασης), ο προσανατολισμός των αθλητών στο τρέξιμο και στο πάτημα στη βαλβίδα γίνεται προφορικά από το βοηθό. Για το λόγο αυτόν, οι θεατές πρέπει να κάνουν απόλυτη ησυχία και μόνο μετά το τέλος της προσπάθειας μπορούν να χειροκροτήσουν ή να επευφημήσουν τον αθλητή. Ιδιαίτερα για τους αθλητές των κατηγοριών 11 και 12, η βαλβίδα στο μήκος και στο τριπλούν έχει διαστάσεις 1,00 x 1,22 μέτρων και καλύπτεται από άσπρη σκόνη (π.χ. μαγνησία) για να είναι εμφανές το ίχνος από το πάτημα του ποδιού.

ΡΙΨΕΙΣ

Στις κατηγορίες 32 – 34 (αθλητές με εγκεφαλική παράλυση) και 51 – 58 (αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού), οι αθλητές κάνουν τρεις βολές συνεχόμενα.
οι αθλητές αγωνίζονται καθισμένοι σε ειδικά διαμορφωμένη καρέκλα, ύψους μέχρι 75 εκατοστών από το έδαφος, η οποία σταθεροποιείται στη βαλβίδα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, με ιμάντες ή με άλλο τρόπο. Κανένα μέρος της καρέκλας ή μοχλός που χρησιμοποιείται για στήριξη δεν πρέπει να προεξέχει από τη βαλβίδα ή να αγγίζει το έδαφος έξω από τη βαλβίδα.

Στις κατηγορίες 32 – 34 και 51 – 56 οι ρίπτες πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα μέρος της λεκάνης τους στο κάθισμα, μέχρι να απελευθερωθεί το όργανο ρίψης. Στις κατηγορίες 32 – 34 και 57, ξεκινούν τη ρίψη καθιστοί και, εάν ανυψώσουν τη λεκάνη τους, πρέπει το πόδι τους να μη χάσει την επαφή με το έδαφος της βαλβίδας. Στον αγώνα ρίψης κορίνας (club throw) συμμετέχουν μόνο αθλητές των κατηγοριών 32 και 51.

Στις κατηγορίες 11 – 12 (αθλητές με ολική η μερική απώλεια όρασης), επιτρέπεται η προφορική καθοδήγηση από βοηθό. Η καθοδήγηση θα πρέπει να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται το έργο των κριτών. Ιδιαίτερα οι αθλητές της κατηγορίας 11, πρέπει να φορούν κάλυμμα στα μάτια τους καθόλη τη διάρκεια του αγώνα ρίψεων. Το βάρος των οργάνων ρίψεων ποικίλει για άνδρες και γυναίκες, καθώς επίσης και ανά κατηγορία.

(απο Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή)

-> Athletics Classification (paralympic.org)

10 eligible impairment types:
(8 physical impairments as well as visual impairment and intellectual impairment)

-Impaired muscle power
The muscles in the limbs or trunk are completely or partially paralysed as a consequence of conditions such as spinal cord injury, polio or spina bifida.

-Impaired passive range of movement
Range of movement in one or more joints is permanently reduced due to trauma, illness or congenital deficiency (e.g. conditions such as arthrogryposis or joint contracture resulting from trauma).

-Limb deficiency
A total or partial absence of bones or joints, from birth, as a consequence of trauma (e.g. traumatic amputation) or illness (e.g. amputation due to cancer).

-Ataxia
Lack of muscle co-ordination due to problems with the parts of the central nervous system that control movement and balance, typical of conditions such as traumatic brain injury and cerebral palsy.

-Athetosis
Repetitive and more or less continual involuntary movements caused by fluctuating muscle tone arising from problems in the central nervous system, typical of conditions such as cerebral palsy.

-Hypertonia
Abnormal increase in muscle tension with reduced ability of muscles to stretch, and joint stiffness, slowness of movement and poor postural adaptation and balance, due to problems in the central nervous system, typical of conditions such as cerebral palsy, traumatic brain injury and stroke.

-Short stature
Standing height and limb length are reduced due to conditions such as achondroplasia and osteogenesis imperfecta.

-Leg length difference
Minimum of 7cm leg length difference due to trauma, illness or congenital conditions.

-Visual impairment
Vision is impacted by either an impairment of the eye structure, optical nerve / pathways or the part of the brain controlling vision (visual cortex).

-Intellectual impairment
Limited intellectual functions and adaptive behaviour which must be diagnosed before the age of 18.

Track & jumps (Prefix T for Track)

Discipline: Running and jumping (20 classes)

T11-13 (Vision impairment)
T20 (Intellectual impairment)
T35-38 (Coordination impairments (hypertonia, ataxia and athetosis))
T40-41 (Short stature)
T42-44 (Lower limb competing without prosthesis affected by limb deficiency, leg length difference, impaired muscle power or impaired passive range of movement)
T45-47 (Upper limb/s affected by limb deficiency, impaired muscle power or impaired passive range of movement)
T61-64 (Lower limb/s competing with prosthesis affected by limb deficiency and leg length difference)

Discipline: Wheelchair racing (7 classes)

T32-34 (Coordination impairments (hypertonia, ataxia and athetosis))
T51-54 (Limb deficiency, leg length difference, impaired muscle power or impaired passive range of movement)

New: Race Running (3 classes)

RR1: Severe involvement of lower limbs and trunk, ineffective leg propulsion, poor trunk control and upper limb involvement
RR2: Moderate involvement of lower limbs and trunk. Asymmetry but more effective propulsion than RR1.
RR3: Mild to moderate involvement of one or both upper limbs, fair to good trunk control. Good push off and no startle reflex

Throws (prefix F for Field)

Discipline: Standing throws (19 classes)

F11-13 (Vision impairment)
F20 (Intellectual impairment)
F35-38 (Coordination impairments (hypertonia, ataxia and athetosis))
F40-41 (Short stature)
F42-44 (Lower limb competing without prosthesis affected by limb deficiency, leg length difference, impaired muscle power or impaired passive range of movement)
F45-46 (Upper limb/s affected by limb deficiency, impaired muscle power or impaired passive range of movement)
F61-64 (Lower limb/s competing with prosthesis affected by limb deficiency and leg length difference)

Discipline: Seated throws (11 classes)

F31-34 (Coordination impairments (hypertonia, ataxia and athetosis))
F51-57 (Limb deficiency, leg length difference, impaired muscle power or impaired range of movement)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ βάσει κανον.2016

Οι κατηγορίες για το στίβο είναι δομημένες ακολούθως:

• Οι αθλητικές κατηγορίες 11, 12 και 13 δίνονται σε αθλητές με διαφορετικά επίπεδα αναπηρίας όρασης.
• Οι αθλητικές κατηγορίες 32-38 δίνονται σε αθλητές με εγκεφαλική παράλυση , εγκεφαλική κάκωση ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο .
• Οι αθλητικές κατηγορίες 41-46 δίνονται σε αθλητές με διαφορετικά επίπεδα ακρωτηριασμού, μυοσκελετικών αναπηριών και γενετικών ανωμαλιών (les autres)
• Οι αθλητικές κατηγορίες 51-58 δίνονται σε αθλητές με κάκωση νωτιαίου μυελού καθώς και αθλητές με ακρωτηριασμούς, μυοσκελετικές αναπηρίες και γενετικές ανωμαλίες (les autres)

Νέο: Η κατηγορία RR (RaceRunning) με διαβάθμιση από 1 έως 3, αφορά αθλητές με διαταραχές στην ισορροπία (εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, νόσο του Parkinson κ.α.) που αγωνίζονται με ένα τρίτροχο με πλαίσιο για την υποστήριξη του άνω σώματος και σωματικού βάρους, επιτρέποντας στα πόδια να προωθούν τον αθλητή προς τα εμπρός.

Τυφλοί αθλητές

T11/ F11: Η αναπηρία όρασης ενός αθλητή σε αυτή την κατηγορία κυμαίνεται από καθόλου αντίληψη φωτός έως αντίληψη φωτός αλλά χωρίς να μπορούν να διακρίνουν το σχήμα ενός χεριού σε κάθε απόσταση ή σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
(Οι διαγωνιζόμενοι στην Κατηγορία 11, πρέπει να φορούν εγκεκριμένα σκούρα γυαλιά ή ένα κατάλληλο υποκατάστατο σε όλα τα αγωνίσματα στίβου)

T12/ F12: Ο αθλητής μπορεί να έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει το σχήμα ενός χεριού και να έχει οπτική οξύτητα έως 2/60 και /ή οπτικό πεδίο λιγότερο των 5 βαθμών. (2/60 σημαίνει πως ένα άτομο μπορεί να δει στα 2 μέτρα ότι κάποιος φυσιολογικά βλέπει στα 60 μέτρα).

(Οι αθλητές των κατηγοριών 11 και 12 δικαιούνται να έχουν βοηθό και π αγωνιζόμενος να έχει καθοδήγηση από τον αγκώνα, ή ένα σχοινί, ή να τρέξει ελεύθερα.)

T13/ F13: Η οπτική οξύτητα του αθλητή ποικίλει ανάμεσα στα 2/60 και τα 6/60 και /ή έχει οπτικό πεδίο περισσότερο από 5 βαθμούς και λιγότερο από 20 βαθμούς.

T20/F20: Mε νοητική υστέρηση – για συγκεκριμένα αγωνίσματα – πρέπει να πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια πνευματικής αναπηρίας που ισχύουν για κάθε αγώνισμα, και ειδικά στα 1500, μήκος ή σφαίρα αντίστοιχα

Αθλητές με Εγκεφαλική Παράλυση.
Στις 3 πρώτες κατηγορίες αγωνίζονται σε αναπηρικό αμαξίδιο και στις τελευταίες 4 αγωνίζονται όρθιοι

T32/ F32: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φτωχή λειτουργική δύναμη στα χέρια, πόδια και κορμό αλλά μπορούν να μετακινηθούν μόνοι με το αμαξίδιο. Οι αθλητές αγωνίζονται σε αμαξίδιο.

T33/ F33: Ο αθλητής σε αυτήν την κατηγορία επιδεικνύει κάποιο βαθμό κίνησης κορμού όταν σπρώχνει το καρότσι, ωστόσο η μπροστινή κίνηση είναι περιορισμένη κατά την διάρκεια δυναμικής ώθησης. Κινήσεις ρίψης γίνονται κυρίως από τον βραχίονα. Οι αθλητές αγωνίζονται σε αμαξίδιο ή στην καρέκλα ρίψεων (πατέντα). Έχει καλύτερη λειτουργία χεριού από την προηγούμενη κατηγορία.

T34/ F34: Ο αθλητής επιδεικνύει καλή λειτουργική δύναμη με ελάχιστο περιορισμό ή προβλήματα ελέγχου των χεριών ή του κορμού. Οι αθλητές αγωνίζονται σε αμαξίδιο ή στην καρέκλα ρίψεων (πατέντα).

F35/ T35: Ο αθλητής έχει καλή στατική ισορροπία αλλά παρουσιάζει προβλήματα δυναμικής ισορροπίας. Μια μετατόπιση του κέντρου βάρους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ισορροπίας. Ο αθλητής μπορεί να χρειαστεί βοηθητικό μηχανισμό για να περπατάει αλλά όχι απαραίτητα όταν στέκεται ή ρίχνει. Οι αθλητές μπορεί να έχουν επαρκή λειτουργία των κάτω άκρων ώστε να μπορούν να κάνουν δρόμους, ή να τρέχουν κατά τη διάρκεια της ρίψης.

T36/ F36: Οι αθλητές σε αυτή την κατηγορία μπορούν να περπατούν χωρίς βοήθεια ή βοηθητικούς μηχανισμούς. Έχουν περισσότερο πρόβλημα ελέγχου με τα άνω άκρα παρά με τα κάτω και έχουν καλύτερη λειτουργία ποδιού από τους αθλητές της κατηγορίας Τ35. Όλα τα άκρα εμπλέκονται και η δυναμική ισορροπία είναι συνήθως καλύτερη από την στατική. Ο έλεγχος του χεριού, της λαβής και της απελευθέρωσης επηρεάζονται κατά την ρίψη.

Τ37/F37: Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας έχουν σπαστικότητα σε ένα χέρι ή ένα πόδι της ίδιας πλευράς. Έχουν καλή λειτουργική ικανότητα στην πλευρά του σώματος που δεν έχει αναπηρία, καλύτερη ανάπτυξη, καλό έλεγχο βραχίονα και χεριού και ολοκληρωμένη κίνηση. Οι αθλητές προχωρούν χωρίς βοήθεια και συχνά με ένα άκρο. Όταν ο αθλητής τρέχει η δυναμική του ένα άκρου μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς.

T38/F38: Οι αθλητές σε αυτή την κατηγορία ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τους αθλητές με την ελάχιστη αναπηρία για αθλητές με εγκεφαλική παράλυση, τραυματισμό κεφαλιού ή εγκεφαλικό. Οι αθλητές έχουν επιδείξει περιορισμό λειτουργικότητας που έχει αντίκτυπο στο άθλημα, κατά τη διάρκεια της εκτίμησης κατά το classification.

Αθλητές με ακρωτηριασμούς και Les Autres που αγωνίζονται μόνο όρθιοι.

Τ42/ F42: Αθλητές που έχουν μονό ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο ή βλάβες ισοδύναμες με έναν ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο.

T44/F44: Αθλητές που έχουν μονό ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο ή βλάβες ισοδύναμες με ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο.

T46/F46: Αθλητές που έχουν μονό ακρωτηριασμό πάνω ή κάτω από τον αγκώνα ή ισοδύναμες βλάβες με μονό ακρωτηριασμό χεριού.

Αθλητές με κάκωση νωτιαίου μυελού και Les Autres που αγωνίζονται μόνο με αναπηρικό αμαξίδιο

Κατηγορία αγωνιστικού αμαξιδίου Δρόμων

Τ51: Οι αθλητές σε αυτή την κατηγορία έχουν αδυναμία στην λειτουργία του ώμου και την ικανότητα να λυγίζουν αλλά όχι και να τεντώνουν την άρθρωση του αγκώνα. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία στον κορμό ή των ποδιών, κίνηση στα δάχτυλα αλλά μπορούν να λυγίζουν τους καρπούς προς τα πίσω αλλά όχι εμπρός.

Τ52: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν καλό ώμο, αγκώνα και λειτουργία του καρπού αλλά φτωχή έως φυσιολογική κάμψη και έκταση δακτύλων. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία στον κορμό ή τα πόδια.

Τ53: Οι αθλητές σε αυτή την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων αλλά δεν έχουν λειτουργία σε κοιλιακούς, πόδια, ή στην χαμηλότερη ζώνη της σπονδυλικής στήλης.

Τ54: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία των άνω άκρων και μερική έως φυσιολογική λειτουργία κορμού. Οι αθλητές μπορεί να έχουν στοιχειώδη λειτουργία κάτω άκρων.

Κατηγορία αμαξιδίων – Αγωνίσματα ρίψεων:

F51: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν αδυναμία στην λειτουργία του ώμου και την ικανότητα να λυγίζουν αλλά όχι και να τεντώνουν τον αγκώνα. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία του κορμού ή των ποδιών, κίνηση στα δάκτυλα αλλά μπορούν να λυγίσουν τους καρπούς προς τα πίσω αλλά όχι εμπρός.

F52: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν καλό ώμο, αγκώνα και λειτουργία του καρπού αλλά φτωχή έως φυσιολογική κάμψη και έκταση δακτύλων. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία στον κορμό ή τα πόδια.

F53: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία των άνω άκρων με αδυναμία στο χέρι χωρίς λειτουργία σε κοιλιακούς, πόδια ή εκτείνοντες μύες του κορμού.

F54: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων αλλά δεν έχουν λειτουργία κοιλιακών ή εκτεινόντων μυών του κορμού.

F55: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων και μπορεί να έχουν μερική έως φυσιολογική λειτουργία κορμού. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία ποδιών.

F56: Οι αθλητές έχουν φυσιολογική λειτουργία κορμού και χεριών και μερική λειτουργία ποδιών. Οι αθλητές μπορεί να έχουν ψηλό διπλό ακρωτηριασμό κάτω άκρων.

F57: Οι αθλητές έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων και κορμού καθώς και αυξημένη λειτουργία ποδιών συγκριτικά με τους αθλητές της κατηγορίας F56. Οι αθλητές μπορεί να έχουν διπλό ψηλό ακρωτηριασμό άνω άκρων.

F58: Οι αθλητές έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων και κορμού. Οι αθλητές που έχουν διπλό χαμηλό ακρωτηριασμό (κάτω από το γόνατο) ή μονό ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο αγωνίζονται σε αυτήν την κατηγορία.

(κύρια πηγή: http://eaom-amea.gr/)

Η απόδοση μιας αθλητικής κατηγορίας είναι μια διαδικασία που γίνεται από τους Classifiers που με αυτό τον τρόπο «προσδιορίζουν» το επίπεδο της λειτουργικής ικανότητας κάθε αθλητή. Οι Classifiers μπορεί να είναι γιατροί, γυμναστές και φυσικοθεραπευτές με εξειδίκευση στην κατηγοριοποίηση αθλητών με αναπηρία. Οι αθλητές μπορούν να αξιολογηθούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, να αλλάξουν Αθλητική κατηγορία στις περιπτώσεις που η κατάσταση ενός αθλητή βελτιωθεί ή χειροτερέψει.

-> Αγωνίσματα ΑμεΑ

Social Media

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
4,120ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,279ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Ελληνικές παρουσίες σε εξωτερικό 2024

0
Ακολουθούν οι επιδόσεις Ελλήνων & Κυπρίων αθλητών σε αγώνες εξωτερικού (εκτός διοργανώσεων που εντάσσονται ξεχωριστά στα “αποτελέσματα”) όπως και γνωστοί προγραμματισμένοι αγώνες, σε ανοικτό...

Diamond League final (Brussels) 13-14.9.2024

0
-> Αποτελέσματα 100m(+0,1) 1 Ackeem BLAKE JAM 9.932 Christian COLEMAN USA 10.003 Fred KERLEY USA 10.014 Emmanuel ESEME CMR 10.095 Akani SIMBINE RSA 10.106 Abdul Hakim...

Zagreb: Νικητής ο Καραλής

0
Ο τελευταίος gold αγώνας του World Challenge έγινε στο Ζάγκρεμπ στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο Εμμανουήλ Καραλής πέρασε με την τρίτη προσπάθεια τα 5,88μ. κερδίζοντας με...

You're currently offline