Στις 8 Οκτωβρίου 1982 ο σμήναρχος της RAF John Foden έτρεξε τη διαδρομή Αθήνας-Σπάρτης βασισμένος στις περιγραφές του Ηροδότου για τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη, που οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν στην επερχόμενη μάχη του Μαραθώνα – και έφτασε εκεί “την επομένη της αναχώρησης του”. Ο Foden τερμάτισε την απόσταση με δύο ακόμα συναθλητές του σε περίπου μιάμιση ημέρα.
Το Α’ Σπάρταθλο ξεκίνησε την επόμενη χρονιά το 1983 με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 12 χώρες και νικητής ήταν ο Γιάννης Κούρος (γεν.1956) σε 21:53.42.
Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον και διοργανώνει τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο καθώς τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στη Σπάρτη.
Ο Κούρος κέρδισε και εκείνη τη χρονιά, σε 20 ώρες και 25 λεπτά! Επίσης ήταν πρώτος και τα έτη 1986 και 1990.
Το 2005 ήταν ο πρώτος που κατάφερε έκανε τον Φειδιππίδειο Άθλο τρέχοντας τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα (σε 53:43′) Το επανέλαβε το 2011, ενώ την προηγούμενη χρονιά η Μαρία Πολύζου είχε κάνει συμβολικά τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Μαραθώνας.
Η διαδρομή ξεκινάει από τη βάση της Ακρόπολης (από το Ιερό του Πανός στο Θησείο) και μετά από 245,3χλμ (αρχικά ήταν περίπου 250χλμ – και βέβαια λιγότερο ασφαλτοστρωμένη) που περνούν και από την Αρχαία Κόρινθο, τη Νεμέα και την Τεγέα, τερματίζει μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη. Εκεί οι τερματίζοντες δέχονται ένα στεφάνι ελιάς και ένα κύπελο με νερό από τον Ευρώτα – όπως περίπου τιμούνταν οι Ολυμπιονίκες στην αρχαιότητα.