Citius, Altius, Fortius – communiter (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – μαζί)
Το Ολυμπιακό σύνθημα “Citius, Altius, Fortius” / “Faster, Higher, Stronger” / “Γρηγορότερα, Υψηλότερα, Δυνατότερα” προτάθηκε το 1894 κατά τη σύσταση της ΔΟΕ ενώ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.
Από το 2021 έχει προστεθεί το communiter / together / μαζί.
Η Ολυμπιακή σημαία με το σύμβολο με τους 5 κύκλους σε χρώματα μπλε-κίτρινο-μαύρο-πράσινο-κόκκινο, εναλλάξ πάνω-κάτω, είχε υιοθετηθεί το 1913 κι έκανε αρχή το 1920.
Ολυμπισμός. Τρόπος ζωής, εκεί όπου το πνεύμα συναντά το σώμα και γεννιέται ισορροπία τέχνης, πάθους και αγνού συναγωνισμού. Ο Ολυμπισμός ενώνει την ψυχική θέληση με τη σωματική δύναμη! Ο Ολυμπισμός είναι ο τρόπος ζωής που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας κι ενώνει τους λαούς κι αυτό το κατορθώνει με την αρχή της προσπάθειας, της θέλησης, της αξιοπρέπειας, και της συμμετοχής, χωρίς να διακρίνει ταξικές ή κοινωνικές διαφορές, μεταξύ των λαών.
Το Ολυμπιακό κίνημα έχει ως πρώτιστο σκοπό να συντελεί με το έργο του, τον έλεγχο για την άψογη διοργάνωση των αγώνων μέσω των εθνικών επιτροπών και των ολυμπιακών οργανισμών κάθε χώρας.
Το Ολυμπιακό κίνημα απαρτίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (I.O.C. – Δ.Ο.Ε.), τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές (N.O.C. – Ε.Ο.Ε. για Ελλάδα), τις οργανωτικές επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων, τις εθνικές Ολυμπιακές ακαδημίες (I.O.A. – ΕΘΝ.Ο.Α. για Ελλάδα), την ολυμπιακή αλληλεγγύη, τους αθλητές, τα επίσημα αθλήματα, τους προπονητές, τους θεωρητικούς εκπαίδευσης και όλο τα πρόσωπα που εργάζονται με σκοπό να συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός ειρηνικού κόσμου και τη στρέψη των ανθρώπων και ειδικά των νέων προς τον αθλητισμό χωρίς φυλετικές διακρίσεις αλλά και τη διατήρηση του ολυμπιακού πνεύματος που απαιτεί περιβάλλον φιλίας, συμμετοχής και αγνού αγώνος.
Το Ολυμπιακό κίνημα ιδρύθηκε στο κογκρέσο του Παρισιού στις 23 Ιουνίου του 1894 με ανώτατο εκπρόσωπο την Διεθνή ολυμπιακή επιτροπή και ιδρυτή της τον Γάλλο λέκτορα Pierre de Coubertin.
Η Δ.Ο.Ε. αποτελείται από τον πρόεδρο και τα μέλη της τα οποία είναι ταυτόχρονα και μέλη στις εθνικές οργανωτικές και συντονιστικές επιτροπές.
Τα μέλη, μαζί με τον πρόεδρο, συνεδριάζουν μια φορά κάθε χρόνο, σε ένα ιδιαίτερο τόπο, όπου γίνεται η σύνοδος της Δ.Ο.Ε. με σκοπό το διάλογο για την κατάρτιση των νέων μελών αλλά και θέματα που απασχολούν τη διεθνή ολυμπιακή κοινότητα. Κάθε 4 χρόνια, και ένα χρόνο ακριβώς μετά την διεξαγωγή των αγώνων, η Δ.Ο.Ε. συνεδριάζει και ψηφίζει την πόλη που θα αναλάβει τη διοργάνωση των αγώνων για μετά από 7 χρόνια.
Ο ρόλος της Δ.Ο.Ε. είναι να προωθήσει το Ολυμπιακό κίνημα σε πλήρη συμφωνία και συνεργασία με το Ολυμπιακό σύνταγμα, της κάθε χώρας.
Η Δ.Ο.Ε. είναι ο ενθαρρυντής και ο οργανισμός που συντελεί στην ανάπτυξη των αθλημάτων σε όλο τον κόσμο κάθε επιπέδου και συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και αρχές σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει τα αθλήματα από τις διακρίσεις και τις παραβάσεις σε οριακά επίπεδα ενώ λειτουργεί και ως υπηρεσία για το όφελος της αθλητικής κοινότητας. Ενθαρρύνει επίσης την προώθηση των εθνικών αθλημάτων και του ολυμπιακού ιδεώδους που προβλέπει την παγκόσμια ειρήνη ενώ παίρνει μέτρα προκειμένου να προστατέψει τους αθλητές και τη διεθνή κοινότητα από τις δόλιες και παράνομες όψεις του αθλητισμού. Η Δ.Ο.Ε. εξασφαλίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα αθλήματα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του ολυμπιακού κινήματος πραγματοποιούνται με ασφάλεια, ήθος και σεβασμό προς την ολυμπιακές αρχές, και ακολουθούν πιστά το ολυμπιακό σύνταγμα.
Η Δ.Ο.Ε. αναγνωρίζει την εκπαίδευση των μελών της, και την θέτει ως βασικό άξονα για την επιλογή των βασικών στελεχών του ολυμπιακού κινήματος, και βάσει αυτού έχει δημιουργήσει την ολυμπιακή ακαδημία, ως όργανο εκπαίδευσης, απαραίτητο για την στήριξη του κινήματος.