-> Olympic Charter (2023)

ΔΟΕ / Ολυμπιακό Κίνημα - Αθλήματα

Citius, Altius, Fortius – communiter (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – μαζί)

Το Ολυμπιακό σύνθημα “Citius, Altius, Fortius” / “Faster, Higher, Stronger” / “Γρηγορότερα, Υψηλότερα, Δυνατότερα” προτάθηκε το 1894 κατά τη σύσταση της ΔΟΕ ενώ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.
Από το 2021 έχει προστεθεί το communiter / together / μαζί.

Η Ολυμπιακή σημαία με το σύμβολο με τους 5 κύκλους σε χρώματα μπλε-κίτρινο-μαύρο-πράσινο-κόκκινο, εναλλάξ πάνω-κάτω, είχε υιοθετηθεί το 1913 κι έκανε αρχή το 1920.

Ολυμπισμός. Τρόπος ζωής, εκεί όπου το πνεύμα συναντά το σώμα και γεννιέται ισορροπία τέχνης, πάθους και αγνού συναγωνισμού. Ο Ολυμπισμός ενώνει την ψυχική θέληση με τη σωματική δύναμη! Ο Ολυμπισμός είναι ο τρόπος ζωής που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας κι ενώνει τους λαούς κι αυτό το κατορθώνει με την αρχή της προσπάθειας, της θέλησης, της αξιοπρέπειας, και της συμμετοχής, χωρίς να διακρίνει ταξικές ή κοινωνικές διαφορές, μεταξύ των λαών.

Το Ολυμπιακό κίνημα έχει ως πρώτιστο σκοπό να συντελεί με το έργο του, τον έλεγχο για την άψογη διοργάνωση των αγώνων μέσω των εθνικών επιτροπών και των ολυμπιακών οργανισμών κάθε χώρας.
Το Ολυμπιακό κίνημα απαρτίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (I.O.C. – Δ.Ο.Ε.), τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές (N.O.C. – Ε.Ο.Ε. για Ελλάδα), τις οργανωτικές επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων, τις εθνικές Ολυμπιακές ακαδημίες (I.O.A. – ΕΘΝ.Ο.Α. για Ελλάδα), την ολυμπιακή αλληλεγγύη, τους αθλητές, τα επίσημα αθλήματα, τους προπονητές, τους θεωρητικούς εκπαίδευσης και όλο τα πρόσωπα που εργάζονται με σκοπό να συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός ειρηνικού κόσμου και τη στρέψη των ανθρώπων και ειδικά των νέων προς τον αθλητισμό χωρίς φυλετικές διακρίσεις αλλά και τη διατήρηση του ολυμπιακού πνεύματος που απαιτεί περιβάλλον φιλίας, συμμετοχής και αγνού αγώνος.

Το Ολυμπιακό κίνημα ιδρύθηκε στο κογκρέσο του Παρισιού στις 23 Ιουνίου του 1894 με ανώτατο εκπρόσωπο την Διεθνή ολυμπιακή επιτροπή και ιδρυτή της τον Γάλλο λέκτορα Pierre de Coubertin.
Η Δ.Ο.Ε. αποτελείται από τον πρόεδρο και τα μέλη της τα οποία είναι ταυτόχρονα και μέλη στις εθνικές οργανωτικές και συντονιστικές επιτροπές.
Τα μέλη, μαζί με τον πρόεδρο, συνεδριάζουν μια φορά κάθε χρόνο, σε ένα ιδιαίτερο τόπο, όπου γίνεται η σύνοδος της Δ.Ο.Ε. με σκοπό το διάλογο για την κατάρτιση των νέων μελών αλλά και θέματα που απασχολούν τη διεθνή ολυμπιακή κοινότητα. Κάθε 4 χρόνια, και ένα χρόνο ακριβώς μετά την διεξαγωγή των αγώνων, η Δ.Ο.Ε. συνεδριάζει και ψηφίζει την πόλη που θα αναλάβει τη διοργάνωση των αγώνων για μετά από 7 χρόνια.

Ο ρόλος της Δ.Ο.Ε. είναι να προωθήσει το Ολυμπιακό κίνημα σε πλήρη συμφωνία και συνεργασία με το Ολυμπιακό σύνταγμα, της κάθε χώρας.

Η Δ.Ο.Ε. είναι ο ενθαρρυντής και ο οργανισμός που συντελεί στην ανάπτυξη των αθλημάτων σε όλο τον κόσμο κάθε επιπέδου και συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και αρχές σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει τα αθλήματα από τις διακρίσεις και τις παραβάσεις σε οριακά επίπεδα ενώ λειτουργεί και ως υπηρεσία για το όφελος της αθλητικής κοινότητας. Ενθαρρύνει επίσης την προώθηση των εθνικών αθλημάτων και του ολυμπιακού ιδεώδους που προβλέπει την παγκόσμια ειρήνη ενώ παίρνει μέτρα προκειμένου να προστατέψει τους αθλητές και τη διεθνή κοινότητα από τις δόλιες και παράνομες όψεις του αθλητισμού. Η Δ.Ο.Ε. εξασφαλίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα αθλήματα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του ολυμπιακού κινήματος πραγματοποιούνται με ασφάλεια, ήθος και σεβασμό προς την ολυμπιακές αρχές, και ακολουθούν πιστά το ολυμπιακό σύνταγμα.

Η Δ.Ο.Ε. αναγνωρίζει την εκπαίδευση των μελών της, και την θέτει ως βασικό άξονα για την επιλογή των βασικών στελεχών του ολυμπιακού κινήματος, και βάσει αυτού έχει δημιουργήσει την ολυμπιακή ακαδημία, ως όργανο εκπαίδευσης, απαραίτητο για την στήριξη του κινήματος.

Τη Δ.Ο.Ε. έχουν εκπροσωπήσει μέχρι σήμερα οι ακόλουθοι πρόεδροι:

1894-1896 Δημήτριος Βικέλας (Ελλάδα)
1896-1925 Le Baron Pierre de Coubertin (Γαλλία)
1925-1942 Henri de Baillet-Latour (Βέλγιο)
1946-1952 J.Sigfrid Edstroem (Σουηδία)
1952-1972 Avery Brundage (ΗΠΑ)
1972-1980 the Lord Killanin (Ιρλανδία)
1981-2001 Juan Antonio Samaranch (Ισπανία)
2001-2013 Dr. Jacques Rogge (Βέλγιο)
2013-2025 Thomas Bach (Γερμανία)

-> ΕΟΕ : πρόεδροι & μέλη ΔΟΕ

Olympism tends to bring together
as in a beam of light,
all those moral principles

which promote human perfection.

*Pierre de COUBERTIN

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΔΟΕ

  1. FRA/Paris 1894
  2. FRA/LeHavre 1897
  3. BEL/Brussels 1905
  4. FRA/Paris 1906
  5. SUI/Lausanne 1913
  6. FRA/Paris 1914
  7. SUI/Lausanne 1921
  8. TCH/Prague 1925
  9. GER/Berlin 1930
  10. BUL/Varna 1973
  11. FRG/Baden-Baden 1981
  12. FRA/Paris 1994
  13. DEN/Copenhagen 2009

ΣΥΝΟΔΟΙ ΔΟΕ

Η 1η Σύνοδος της ΔΟΕ έγινε το 1894 στο Παρίσι και ακολούθησε το 1896 στην Αθήνα οπότε κι έγινε και η εκλογή του Coubertin.
Στην Ελλάδα έχουν γίνει Σύνοδοι τις ακόλουθες χρονιές:

  • 2η – 1896 (Αθήνα)
  • 8η – 1906 (Αθήνα)
  • 32η – 1934 (Αθήνα)
  • 49η – 1954 (Αθήνα)
  • 58η – 1961 (Αθήνα)
  • 80η – 1978 (Αθήνα)
  • 116η – 2004 (Αθήνα)
  • 137η – 2021 (Αθήνα)
  • 144η – 2025 (Ολυμπία)

Η 6η Απριλίου (ημερομηνία έναρξης Α’ Ολυμπιακών Αγώνων, κατά το νέο ημερολόγιο) άρχισε να εορτάζεται από την ΕΟΕ στα 50 της χρόνια το 1946 και με πρόταση προς τη ΔΟΕ για παγκόσμιο εορτασμό.

Η ΔΟΕ τελικά επέλεξε το 1948 την 23η Ιουνίου (ημερομηνία ίδρυσης της ΔΟΕ το 1894 – και ορισμού Α’ Ο.Α.) ως Παγκόσμια ημέρα Ολυμπισμού.

Oμόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2013 όρισε την 6η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη  – Ιnternational Day of Sport for Development and Peace.

-> Ολυμπιακό Πρωτόκολλο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ – ΟΙ 5 ΚΥΚΛΟΙ

Το Ολυμπιακό σύμβολο οραματίστηκε ο ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Pierre de Coubertin το 1912-1913 (πιθανότατα από ένα τεχνούργημα από την αρχαία Ελλάδα). Αυτό ήταν οι 5 κύκλοι το οποίο αποτελεί σήμερα διεθνώς, το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο απ’ όλους τους λαούς.

Οι 5 κύκλοι, χρώματος μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου και κόκκινου, συμβολίζουν τις 5 Ηπείρους: Ευρώπη-Ασία-Αφρική-Ωκεανία-Αμερική.

Τα 6 χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του λευκού του φόντου, ήταν και τα χρώματα που υπήρχαν με διάφορους συνδυασμούς σε όλες τις χώρες που μετείχαν στους Ολυμπιακούς του 1912 (Σουηδία, Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ουγγαρία, Ισπανία, Βραζιλία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα)

Βρίσκονται μεταξύ τους ενωμένοι και αυτό συμβολίζει την φιλία και την ειρήνη μεταξύ των λαών της γης. Η ύψωση της ολυμπιακής σημαίας έγινε τελικά (αφού το 1916 δεν έγιναν λόγω του παγκ.πολέμου οι Αγώνες) για πρώτη φορά το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου κι από τότε παραδίδεται σε κάθε τελετή λήξης, στον Αρχηγό της πόλης που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα τη διαφυλάξει για 4 χρόνια μέχρι την στιγμή της έπαρσής της. Η ολυμπιακή σημαία υψώνεται σε ιστό κατά την τελετή έναρξης και υποστέλεται μετά από 16 ημέρες και κατά την τελετή λήξης όπου και δηλώνει και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

Η τελετή ξεκινάει τρείς περίπου μήνες προτού ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και τελείται στην αρχαία Ολυμπία, όπου η Ιέρεια, σε μια σεμνή τελετή κάτω απ’ το φως του ήλιου, θα ανάψει τη δάδα μέσα απ’ το κάτοπτρο, την κατάλληλη στιγμή. Από ‘κεί η φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της με τους λαμπαδηδρόμους, όπου θα αναλάβουν να την οδηγήσουν στο στάδιο της διοργανώτριας πόλης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Τον Ολυμπιακό ύμνο έγραψε ο μουσικός Σπύρος Σαμαράς. Το 1896 προσέθεσε τους στίχους ο Κωστής Παλαμάς. Ο Ολυμπιακός ύμνος έχει ως εξής

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού

στο δρόμο και στο πάλεμο και στο λιθάρι
στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή,
και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναος
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν με μια τελετή η οποία αποτελεί συνήθως ένα φαντασμαγορικό θέαμα στους θεατές και αποτελείται από διάφορα μέρη, όπως η παρέλαση των αθλητών, η ανάκρουση του ολυμπιακού ύμνου, ή έπαρση της ολυμπιακής σημαίας, αφή της ολυμπιακής δάδας με το καθιερωμένο άναμμα της φλόγας και όρκοι αθλητών και κριτών.

Η παρέλαση των αθλητών/ομάδων έγινε για πρώτη φορά το 1908, με 22 χώρες τότε.
Η παράδοση υπαγορεύει ότι οι αντιπροσωπείες παρελαύνουν με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με τη γλώσσα της διοργανώτριας χώρας, εκτός από την Ελλάδα, η οποία ηγείται της παρέλασης (τιμητικά ως η χώρα που γέννησε τους Αγώνες) ενώ τελευταία εισέρχεται η διοργανώτρια χώρα.

Όρκος αθλητή:

«Στο όνομα όλων των αγωνιζομένων, υπόσχομαι ότι θα λάβουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενοι και ακολουθώντας τους κανόνες οι οποίοι τους διέπουν, με την δέσμευση να αθλούμαστε χωρίς απαγορευμένες μεθόδους και ουσίες μέσα στο αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας»

Ο Ολυμπιακός όρκος, γραμμένος από τον Βαρώνο Pierre de Coubertin, τον εμπνευστή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, απαγγέλθηκε για πρώτη φορά από τον Victor Boin στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1920 σην Αμβέρσα. Το κείμενο του όρκου έχει υποστεί μικρές αλλαγές από τότε. Ο όρκος που απαγγέλθηκε από το 1920 ήταν:
“Ορκιζόμαστε ότι θα πάρουμε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε πνεύμα ιπποτισμού. Για την τιμή της χώρας μας και για τη δόξα του αθλητισμού.”

Αργότερα ο όρος “όρκος” αντικαταστάθηκε με τον όρο “υπόσχεση” και ο όρος “χώρα” με τον όρο ”ομάδα”. Η φράση σχετικά με τη χρήση ουσιών προστέθηκε το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ.

Όρκος προπονητή :

“Στο όνομα όλων των προπονητών και των άλλων μελών της συνοδείας των αθλητών, υπόσχομαι ότι θα δεσμευτούμε στο να διασφαλίσουμε ότι το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και του ευ-αγωνίζεσθαι τηρείται πλήρως και σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού.”

Ο Ολυμπιακός Όρκος προπονητή απαγγέλθηκε για πρώτη φορά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2010 – πάντως ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία, όπου την πρώτη μέρα γινόταν η επίσημη τελετή της ορκομωσίας των αθλητών, των συγγενών τους, των προπονητών (γυμναστών) και των κριτών (Ελλανοδικών), μπροστά στο μεγαλοπρεπές άγαλμα του Ορκίου Διός, υποσχόμενοι ότι θα αγωνισθούν τίμια τηρώντας τους κανόνες.
Σύμφωνα με την περιγραφή του αθλητή Αρίστων, έίχε ως εξής:
«Ορκιστήκαμε όλοι οι αθλητές, μαζί με τους πατέρες, τους αδελφούς και τους προπονητές πάνω από τα γεννητικά όργανα ενός θυσιασμένου κάπρου ότι δε θα διαπράτταμε κάποιο παράπτωμα κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων».

Όρκος κριτή :

“Στο όνομα όλων των κριτών και αξιωματούχων, υπόσχομαι ότι θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας κατά τη διάρκεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων με πλήρη αμεροληψία, σεβόμενοι και τηρώντας τους κανόνες οι οποίοι διέπουν μέσα σε αληθινό πνεύμα ευγενούς αθλητικής άμιλλας”

Ο Όρκος του κριτή ξεκίνησε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Η τελετή λήξης ξεκινά με την είσοδο των αθλητών σε μια ομάδα και όχι κατά έθνος, γεγονός που συμβολίζει την ενότητα και τη φιλία. Ακολουθεί η τελετή της σημαίας. Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. απευθύνει χαιρετισμό και μετά δίνει την Ολυμπιακή σημαία στη χώρα που θα φιλοξενήσει την επόμενη ολυμπιάδα και αναγγέλλει επίσημα τη λήξη των αγώνων. Η Ολυμπιακή φλόγα σβήνει αρμονικά και η σημαία μεταφέρεται έξω από το στάδιο. Ακολουθεί μια μεγάλη γιορτή.

Black out period

Από 9 ημέρες πριν την τελετή έναρξης) μέχρι και 3 ημέρες μετά την τελετή λήξης, εκτός εάν επιτραπεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, κανένας αγωνιζόμενος, προπονητής, μέλος αποστολής, προσωπικό αποστολής που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν πρέπει να επιτρέπει τη χρήση του προσώπου του, του ονόματός του, της εικόνας του ή της αθλητικής του επίδοσης για διαφημιστικούς λόγους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (πέραν των εκάστοτε βασικών χορηγών των Αγώνων)

Βραβεύσεις

Οι πρώτοι 3 βραβεύονται με χρυσό-αργυρό-χάλκινο μετάλλιο σε απονομή σε βάθρο, με τον πρώτο σε ψηλότερο σκαλοπάτι και τον δεύτερο δεξιά του κοιτάζοντας προς τους επισήμους. Αντίστοιχα είναι οι σημαίες , προς τον αγωνιστικό χώρο και γίνεται ανάκρουση εθνικού ύμνου της χώρας του νικητή, με τους αθλητές να στρέφονται προς τις σημαίες.

Σημειώσεις:

Το 1896 υπήρχε μόνο αργυρό μετάλλιο για τον πρώτο νικητή. Στη μία πλευρά απεικονίζονταν ο Δίας να κρατάει μια υδρόγειο σφαίρα, που πάνω της στεκόταν μια φτερωτή Νίκη και δίπλα της υπήρχε η επιγραφή ΟΛΥΜΠΙΑ. Στην άλλη πλευρά υπήρχε η Ακρόπολη και η επιγραφή «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 1896»

Τα μετάλλια καθιερώθηκαν το 1904.

Από το 1928 στη μια πλευρά είχαν συγκεκριμένο εικαστικό με τη Θεά Νίκη στα αριστερά (και μικρό τμήμα από ρωμαϊκό αμφιθέατρο δεξιά).
Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έγινε μια τροποποίηση με τη Νίκη στο κέντρο και φόντο το Παναθηναϊκό Στάδιο ενώ πίσω αριστερά φαίνεται η Ακρόπολη. Για το 2024 στο Παρίσι πρόσθεσαν δεξιά τον Πύργο του Eiffel.

Στους πρώτους 8 δίνεται δίπλωμα και αυτοί χαρακτηρίζονται ως Ολυμπιονίκες.
Από το 1985 υπάρχει και σχετικός Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών.

-> ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΓΩΝΩΝ

Κατηγοριοποίηση βάσει δημοτικότητας σε ατομικά/ομαδικά (για 2020*)

  • A) athletics, aquatics*, gymnastics / —— (*in. waterpolo)
  • B) cycling, tennis / basketball, football, volleyball
  • C) archery, badminton, boxing, judo, rowing, shooting, table tennis, weightlifting / ——
  • D) canoe-kayaking, equestrian, fencing, sailing, taekwondo, triathlon, wrestling / handball, field hockey
  • E) modern pentathlon, golf / rugby
  • F*) karate, skateboarding, sport climbing, surfing / baseball-softball

Κριτήρια:  television viewing figures (40%), internet popularity (20%), public surveys (15%), ticket requests (10%), press coverage (10%), number of national federations (5%)

ΒΑΣΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ : (25)

  • Athletics
  • Rowing
  • Badminton
  • Basketball (& 3on3 από 2020),
  • Boxing {δεν θα γίνεται από 2028}
  • Canoeing (sprint, slalom)
  • Cycling (track, road, mountain, BMX)
  • Equestrian (jumping, eventing, dressage)
  • Fencing
  • Football
  • Gymnastics (artistic, rhythmic, trampoline)
  • Weightlifting 
  • Handball
  • Hockey
  • Judo
  • Aquatics (diving, swimming, synchro swimming, waterpolo) & Marathon swimming
  • Modern pentathlon
  • Taekwondo
  • Tennis
  • Table tennis
  • Shooting,
  • Archery
  • Triathlon
  • Sailing
  • Volleyball (indoor, beach)

+ (2016)

  • Wrestling
  • Golf
  • Rugby

+ (2020)

  • Surfing
  • Scateboarding
  • Sport Climbing
  • Karate (δεν θα συνεχιστεί}
  • Baseball & Softball {δεν θα συνεχιστούν*}

+ (2024)

  • implementation breakdancing {δεν θα συνεχιστεί}

+ (2028)

  • Baseball & Softball {επανέρχονται*}
  • Cricket
  • Lacrosse
  • Flag Football 
  • Squash

Η ΔΟΕ αποφάσισε να προσθέσει 5 νέα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020. Στα επιπρόσθετα αθλήματα είχε ήδη επιλεγεί η πάλη (κατόπιν ψηφοφορίας έναντι του Baseball/ softball και του squash) ενώ είχαν ήδη οριστεί το golf και το rugby sevens για το 2016.

Το 2024 δεν έγιναν Baseball/ softball και karate, ενώ μπήκε το breakdancing που όμως δεν παρέμεινε.

Το 2028 εκτός βγαίνει η πυγμαχία.
Υπό αίρεση ήταν αλλά παραμένει η άρση βαρών και το μοντέρνο πένταθλο που όμως αναμένεται αντικατάσταση ιππασίας με στίβο μάχης – ενώ αρχική πρόθεση ήταν για ποδηλασία.
Επανέρχονται Baseball & softball και Cricket, Lacrosse, ενώ μπαίνουν επίσης νέα αθλήματα τα Flag Football, Squash.

Πρότερες σημαντικές προσθαφαιρέσεις αθλημάτων :

Το 2008 προστέθηκε το BMX για την ποδηλασία
Το 2000 το ταεκβοντο μπήκε στο κύριο πρόγραμμα. Ξεκίνησε το τρίαθλο και το τραμπολίνο
Το 1996 νεα αγωνισματα ηταν το beachvolley, το mountainbike, το softball και το ποδοσφαιρο στις γυναίκες.
Το 1992 το μπαντμιντον μπήκε στο κύριο πρόγραμμα. Το beachvolley ήταν άθλημα επίδειξης. Επανήλθε και το canoe slalom που είχε βγει το 1972.
To 1988 το baseball και το taekwonndo ηταν αθληματα επιδειξης, το πινγκ πονγκ νεο αθλημα, ενω μπήκε το tennis στο κύριο πρόγραμμα
Το 1984 το τέννις επέστρεψε ως αθλημα επιδειξης, ενω πρωτοεμφανιστηκαν η ρυθμική γυμναστική, η συγχρονισμένη κολύμβηση και το surf
Το 1972 μπήκε το handball -που είχε γίνει και το 1936 (καθώς και το 1952 ως άθλημα επίδειξης)
Το 1964 μπήκε το volley (είχε γίνει και το 1924 ως άθλημα επίδειξης) και πρωτοεμφανίστηκε και το τζούντο.
Το 1912 ξεκίνησε η ιππασία

Αθλήματα που είχαν γίνει – και επανήλθαν:

Golf: 1900 και 1904 – επανήλθε το 2016
Rugby: 1900, 1908, 1920, 1924 (ως άθλημα επίδειξης: 2000)
Lacrosse: 1904 και 1908 (ως άθλημα επίδειξης: 1928, 1932 και 1948) – επανέρχεται το 2028
Cricket: 1900 – επανέρχεται το 2028

Baseball: συχνά …μπαινοβγαίνει στο πρόγραμμα

Αθλήματα που υπήρξαν:

Βασκική πελότα: 1900 (ως άθλημα επίδειξης: 1924, 1968 και 1992)
Διελκυστίνδα: 1900 ως 1920,
Μηχανοκίνητα σκάφη: 1908 (ως άθλημα επίδειξης: 1900).
Πόλο /άλογα: 1900, 1908, 1920, 1924, 1936.
Croquet: 1900, Roque: 1904, Ρακέτες: 1908.
Χειρόσφαιρα σάλας: 1908 (ως άθλημα επίδειξης: 1900).

Καλλιτεχνικό πατινάζ: 1908 και 1920, Χόκεϊ επί πάγου: 1920,
στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

1οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
43 αγωνίσματα σε 9 αθλήματα:

Στίβος, Γυμναστική, Άρση βαρών, Πάλη (Παναθηναϊκό Στάδιο)
Κολύμβηση (κόλπος Ζέας – ανοιχτή θάλασσα)
Ποδηλασία (ποδηλατοδρόμιο Ν.Φαλήρου)
Σκοποβολή (σκοπευτήριο Καλλιθέας)
Ξιφασκία (Ζάππειο Μέγαρο)
Αντισφαίριση (όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών)

Για το στίβο έγιναν 12 αγωνίσματα:
100μ., 400μ., 800μ., 1500μ., 110μ. εμπόδια, Μαραθώνιος,
Ύψος, Επι κοντώ, Μήκος, Τριπλούν,
Σφαιροβολία, Δισκοβολία

Το πρώτο αγώνισμα που ξεκίνησε ήταν τα 100μ. (με τα προκριματικά),
ενώ το πρώτο που ολοκληρώθηκε ήταν το τριπλούν.

Αγωνίσματα στίβου:

  • 100μ., 200μ., 400μ.,
  • 800μ., 1500μ., 5000μ., 10000μ.
  • Μαραθώνιος
  • 20χλμ βάδην, 50χλμ βάδην -άνδρες -> Μαραθώνια μεικτή
  • 110μ./100μ. εμπόδια, 400μ. εμπόδια, 3000μ. φ.εμπόδια
  • Μήκος, Τριπλούν
  • Ύψος, Επι κοντώ
  • Σφαιροβολία, Δισκοβολία, Σφυροβολία, Ακοντισμός
  • 10αθλο/7αθλο
  • 4χ100μ., 4χ400μ. & μεικτή

Στο πρόγραμμα μπήκαν:

Το 2008 τα 3000μ. steeple γυναικών
Το 2000 το επί κοντώ γυναικών και η σφυροβολία γυναικών.
Το βάδην γυναικών πλέον ήταν στα 20χλμ αντί για 10χλμ. (Επίσης, ο ακοντισμός γυναικών έγινε με το νέο τύπο ακοντίου)
Το 1996 το τριπλούν γυναικών, ενώ ξεκίνησαν τα 5000μ. αντί των 3000μ. γυναικών.
Το 1988 τα 10.000μ. γυναικών
Το 1984 τα 3000μ. γυναικών και ο Μαραθώνιος γυναικών.

Το 1980 το 5αθλο μετετράπηκε σε 7αθλο με την προσθήκη ακοντισμού και 800μ.
Το 1972 τα εμπόδια στις γυναίκες από τα 80μ. ανέβηκαν στα 100μ.

Το 2020 (2021) προστέθηκε η μεικτή 4χ400μ., ενώ το 2024 η μαραθώνια μεικτή βάδην – με τα 50χλμ βάδην ανδρών να βγαίνουν από το πρόγραμμα.

Υπήρξαν επίσης παλαιότερα:
60μ. (1900, 1904), 200μ. με εμπόδια (1900, 1904), 5 μίλια (1906, 1908)
Άλμα εις ύψος άνευ φοράς & Άλμα εις μήκος άνευ φοράς (1900, 1904, 1906, 1908, 1912)

Winter Sports

Alpine Skiing, Biathlon, Bobsleigh, Cross Country Skiin, Curling, Figure skating, Freestyle Skiing, Ice Hockey, Luge, Nordic Combined, Short Track Speed Skating, Skeleton, Ski Jumpin, Snowboard, Speed skating

Social Media

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
4,080ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,279ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Ευρωπαϊκό κύπελλο ρίψεων (Λευκωσία) 14-15.3.2025

0
κατ. "C" -> πρόγραμμα - συμμετοχές - αποτελέσματα (από EAA) Συμμετοχές από Ελλάδα & Κύπρο Α' ημέρα Θεοφάνης Μαυροδόντης, σφαίρα (Νέων) - 16,70μ. (9ος) Γιάννης Κορακίδης, σφύρα (Νέων) -...

Πανελλήνιο 20χλμ βάδην (Καρδίτσα) 16.3.2025

0
20χλμ Α 1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ 1988 ΠΑΜΜΗΛΙΑΚΟΣ ΑΣ 1:27:472 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛ ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 1994 ΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 1:32:053 ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ 2003 ΣΟΑ ΦΩΚΙΑΝΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1:32:444 ΓΕΩΡΓΙΟΣ...

NCAA: Ξανά χρυσό η Κουλιτσένκο – ξεχώρισε η Whittaker

0
Οι τελικοί του κολλεγιακού πρωταθλήματος (NCAA) έγιναν την Παρασκευή και Σάββατο στη Virginia με τους 16 καλύτερους-ες ανά αγώνισμα. -> Αποτελέσματα Η Έλενα Κουλιτσένκο (Georgia) που...

You're currently offline