Διεθνή meeting στην Ελλάδα

Μια σειρά από αναγνωρισμένα διεθνή meeting διεξάγονταν ή συνεχίζουν να διεξάγονται στην Ελλάδα:

Διεξάγονται στη μνήμη του Χανιώτη πρώην πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, αφιερωμένα στην Ειρήνη και την Φιλία των Λαών.
Για πρώτη φορά έγιναν στις 13-14 Ιουνίου 1936 με οργανωτή τον ΣΕΓΑΣ και αρωγή του Δήμου Χανίων στο νεοϊδρυθέν Εθνικό Στάδιο Χανίων που εγκαινίασε η κα Έλενα Βενιζέλου.
Έλαβαν μέρος 15 σύλλογοι με 74 αθλητές σε 19 αγωνίσματα και επιπλέον 32 Κρήτες σε λαική κατηγορία, σε 6 αγωνίσματα.
Διεξήχθη αγώνας δρόμου από το Στάδιο στο Μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Ακρωτήρι και επιστροφή στο Στάδιο ενώ κάθε δρομέας μόλις έφθανε στο μνημείο κατέθετε κλαδί δάφνης. Στα Χανιά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή τη στιγμή που ο πρώτος δρομέας έφθασε στο Μνημείο, άφιξη που αναγγέλθηκε με κανονιοβολισμό.

Βασικός διοργανωτής είναι ο ΑΟ Κύδων που επίσημα ιδρύθηκε το 1949.
Απέκτησαν διεθνή χαρακτήρα μετά το 1980 και αναδείχθηκαν η κορυφαία διοργάνωση ανοιχτού στίβου ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά μίτινγκ το 2000 και το 2006.

Το 2011, ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξελίσσοντας τη δυναμική αγωνιστική του πορεία διοργάνωσε για πρώτη φορά την Αθλητική Συνάντηση Στίβου, αφιερωμένη στην Έλενα Βενιζέλου, δίνοντας το όνομα της πόλης. Η αθλητική συνάντηση γινόταν με διεθνή χαρακτήρα από το 2014.

To 2019 τα Βενιζέλεια με την Αθλητική συνάντηση Χανιά ενώθηκαν δημιουργώντας ένα δυνατό meeting υψηλά στη διαβάθμιση της IAAF.

Ο Ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας ήταν από τις μεγαλύτερες αθλητικές προσωπικότητες και 50 χρόνια μετά τον πρώιμο θάνατό του, ο Πανελλήνιος ΓΣ διοργάνωσε το 1963 στο Παναθηναϊκό Στάδιο και καθιέρωσε ετήσια διεξαγωγή αγώνων στίβου.

Τα “Τσικλητήρεια” αναβίωσαν και γνώρισαν μεγάλες στιγμές το διάστημα 1998-2009, κατά κύριο λόγο στο ΟΑΚΑ, όπου έγιναν πολλές εντυπωσιακες επιδόσεις: το 1999 έγινε και παγκόσμιο ρεκόρ από τον M.Greene στα 100μ. με 9.79 και το 2005 από τον A.Powell με 9.77, ενώ το 2008 ο Bolt με 19.67 στα 200μ. έδειξε τι πρόκειται να ακολουθήσει…
Από το 2003 έως το 2009 η διοργάνωση ανήκε στα Grand Prix της IAAF.
Λόγω των έργων ανακατασκευής του ΟΑΚΑ ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, το 2003 είχαν γίνει στα Τρίκαλα και το 2004 στο Ηράκλειο.
Ματαιώθηκαν το 2010 (με προβληματική τη γενικότερη οικονομική κατάσταση) και δεν συνεχίστηκαν.

Ξεκίνησαν το 1985 στη μνήμη του Παύλου Βαρδινογιάννη, που απεβίσε την προηγούμενη χρονιά και ήταν εξέχον πρόσωπο στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία με ιδιαίτερη ενασχόληση με πολλιτική αλλά και αθλητισμό στηρίζοντας τοπικούς συλλόγους και δραστηριότητες απεβίωσε την προηγούμενη χρονιά.
Είχε προηγηθεί η ένωση δυο συλλόγων του Ρεθύμνου, Ατρόμητου και Ρεθυμνιακού με το νέο σωματείο “Ενωση Ατρομήτου Ρεθυμνιακού” και άρχισαν ως ένας μικρός αγώνας στο χωμάτινο γηπεδάκι της Σοχώρας, με τη συμμετοχή της αθλητικής νεολαίας του Ρεθύμνου που εξελίχθηκε ιδιαίτερα για να φτάσει να γίνει διεθνές meeting της ΕΑΑ και της IAAF.
Τα 9α Βαρδινογιάνεια το 1993 διεξήχθησαν στο νέο τότε Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γάλλου “Παύλος Βαρδινογιάννης”, ένα στάδιο ολυμπιακών προδιαγραφών, που χαρακτηρίστηκε “Στάδιο των ρεκόρ” με πολλές σπουδαίες επιδόσεις να γίνονται εκεί. τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης γίνονταν σε διήμερο.
Το Δεκέμβριο του 1999 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου αξιολογώντας τις οργανωτικές προσπάθειες της Ε.Α.Ρ. και την ποιοτική εξέλιξη του μίτινγκ κατέταξε τα “Βαρδινογιάννεια” στην κατηγορία ΕΑΑ PERMIT και το 2006 στην ανώτερη κατηγορία ΕΑΑ PREMIUM, ενώ το 2009 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ενέταξε τους αγώνες στην κατηγορία των Grand Prix.
Το 2012 λόγω οικονομικών προβλημάτων, ιδίως για την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα του Σταδίου, ματαιώθηκαν.

Το 1987 ξεκίνησε το διεθνές meeting κλειστού “Αθήνα” και γινόταν ως το 2009 (ΣΕΦ ή Παιανία).
Ματαιώθηκε το 2010 και δεν συνεχίστηκε.

Ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’50 (13/5/1956) ως ετήσιοι τοπικοί -Παμμεσηνιακοί- αγώνες στίβου και αποτελούν την μετεξέλιξη της προπολεμικής αθλητικής διοργάνωσης “Ελευθέρια”.
χαρακτήρα.
Πριν, η διοργάνωση είχε σταματήσει το 1969 και αναβίωσε το 1985 σε μια νέα και σύγχρονη εγκατάσταση: στο Εθνικό (Δημοτικό σήμερα) Στάδιο Καλαμάτας, με κεντρικό σύνθημα «ο αθλητισμός είναι μέσο παιδείας – συμφιλίωση – ευγενής άμιλλα».

Το όνομα της διοργάνωσης δόθηκε προς τιμήν του Μεσσήνιου ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γρηγορίου Δικαίου “Παπαφλέσσα” και σε ανάμνηση της θυσίας του στο Μανιάκι Μεσσηνίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν εκεί με την τελετουργική αφή Ιερής Φλόγας στο χώρο θυσίας. Λαμπαδηδρόμος τη μεταφέρει στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας και να ανάψει το βωμό δίνοντας το έναυσμα της έναρξης των αγώνων. Ταυτόχρονα τελείται ο “Παπαφλέσσειος Δρόμος”, μήκους 11.170 μ., ο τερματισμός του οποίου γίνεται λίγο μετά την άφιξη της φλόγας. Ο αγώνας αυτός καθιερώθηκε το 1996 και την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Δήμος Θουρίας, ενώ ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος είναι ο κύριος και διαχρονικός διοργανωτής της συνάντησης.
Από τότε μάλιστα, που ήταν και στα 40 χρόνια από την 1η διοργάνωση, τα “Παπαφλέσσεια” έχουν διεθνή χαρακτήρα.

Το 2007 ο Μεσσήνιος Λούης Τσάτουμας πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 8,66μ. Οι Kostadinova, Marinova, Veneva, Quirot, Matete, Champers είναι ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα που έχουν λάβει μέρος.

Οι αγώνες στη μνήμη του Γρ.Λαμπράκη με τόπο διεξαγωγής το Καυτανζόγλειο Στάδιο, από το 1998 απέκτησαν διεθνή χαρακτήρα και μετέπειτα εξελίχθηκαν στο “Διεθνές meeting Θεσσαλονίκης”.
Ματαιώθηκε το 2010 και δεν συνεχίστηκε.

Διοργανώθηκαν πρώτη φορά το 1966 προς τιμήν του Δημητρίου Τόφαλου που ήταν παρών και τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Πάτρας Θεόδωρο Άννινο. Σαν εκείνη την ημέρα πριν 60 χρόνια ο Τόφαλος στην Μεσολυμπιάδα της Αθήνας το 1906 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών. Εις ανάμνηση του γεγονότος διοργανώθηκαν οι αγώνες. στο στάδιο Παναχαϊκής, όπως και ορισμένες ακόμα διοργανώσεις, ενώ την διοργάνωση είχαν αναλάβει από κοινού ο Δήμος Πατρέων, η Παναχαϊκή Γ.Ε. και η Ολυμπιάδα.
Το 1995 αναβίωσαν σε ετήσια βάση στο Εθνικό Στάδιο Πατρών -από το 2004 Παμπελοποννησιακό- ενώ τη διοργάνωση ανέλαβε η Τ.Ε. Πατρών-Αιγίου κι έπειτα η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου.

Ο Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2000, Διεθνείς Αγώνες Στίβου μόνο για γυναίκες, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και αποκλειστικότητα ως προς αγώνες που αναγνωρίζονται οι επιδόσεις.
Το Γκαλά Στίβου Γυναικών φιλοξενείται στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλοθέης “Στέλιος Κυριακίδης” (ο νικητής το 1946 στο Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν ιδρυτής του ΑΟΦ) που έχει περιφεριακό στίβο 200μ. και διεξάγονται τα αγωνίσματα αλμάτων και σπριντ.
Εμπνευστής και επιτελικός διευθυντής της διοργάνωσης είναι ο Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος προπονητής του Αθλητικού Ομίλου Φιλοθέης στο στίβο από το 1982 αλλά και επί σειρά ετών ομοσπονδιακός -ήταν και ο προπονητής της Μπακογιάννη όταν πήρε το αργυρό στην Atlanta το 1996.

Η διεθνής συνάντηση ρίψεων γίνεται από το 2002, στο Δημοτικό Στάδιο Νικήτης Χαλκιδικής.
Η ιδέα πραγματοποίησης του αγώνα ήταν του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου με στόχο την ανάγκη προβολής του αγωνίσματος της Σφυροβολίας, όσο και της ιδιαίτερης πατρίδας του πρωταθλητή μας. Η πρότασή του πήρε την έγκριση του ΣΕΓΑΣ και κατόπιν υλοποιήθηκε χάρη στην προσπάθεια του πατέρα του, Νίκου Παπαδημητρίου (που “έφυγε” στις αρχές του 2017).
Το 2006 με το γήπεδο πια να έχει αποκτήσει χλοοτάπητα, προστέθηκε το αγώνισμα τη σφαιροβολίας, ενώ το 2008 της δισκοβολίας και το 2012 έγιναν και οι 4 ρίψεις.
Συνδιοργανώνεται από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Σιθωνίας ύστερα από έγκριση του ΣΕΓΑΣ.

Ξεκίνησαν το 2013 όταν και διοργανώθηκαν μπροστά στο Ζάππειο, με αγώνισμα μόνο ανδρών και νικητή τον Γερμανό Otto, στη δεύτερη θέση τον Φιλιππίδη – ενώ στο σχολιασμό της μετάδοσης ήταν η Κυριακοπούλου.
Την επόμενη χρονιά έγιναν στη Μαρίνα Φλοίσβου και από το το 2015 επετεύχθη να διοργανωθούν στο πλέον κεντρικό σημείο, την πλατεία Συντάγματος.
Το 2016 προηγήθηκε και αγώνισμα γυναικών με νικήτρια τη μετέπειτα Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη.
Το 2018 το πρόγραμμα είχε μόνο γυναικών.
Δεν έγινε το 2020 ούτε και τις επόμενες χρονιές.

Μέχρι και το 2011 γίνονταν στην Καλλιθέα τα Μπιζάνεια, από το 2011 ξεκίνησαν αγώνες αλμάτων με την επωνυμία “Γιάννης Γάλλος” τα πρώτα χρόνια.
Το 2015 έγιναν στον Άγιο Κοσμά, ομοίως και το 2016 που καλεσμένος ήταν ο Robert Emmiyan και από τότε υπήρξαν και διεθνείς συμμετοχές.
Το 2017 στην Καλλιθέα προσκεκλημένος ήταν και ο Sergey Bubka. Το 2018 αγωνίστηκε η Ivana Spanovic.

Το 2023 ξεκίνησε και διοργάνωση κλειστού, για άλμα σε ύψος.

Ήταν αγώνες στίβου Πανελλήνιας εμβέλειας που πραγματοποιούνταν κάθε Σεπτέμβριο στην Κεφαλονιά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι το 1981. Οι αγώνες ονομάστηκαν προς τιμήν της οικογένειας Βεργωτή, ευεργετών του νησιού, που πρωτοστάτησαν σε δωρεές για την ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953. Αναβίωσαν το 2015 από τη ΓΕ Κεφαλληνίας, με στόχο να φέρουν τη νεολαία της Κεφαλονιάς κοντά στον κλασικό αθλητισμό. Από το 2018 είχαν και διεθνή συμμετοχή.

Έγιναν πρώτη φορά το 2018 με αγωνίσματα σπριντ και σκυταλοδρομιών ενώ τιμήθηκε η Βούλα Πατουλίδου.

Το διεθνές meeting συνθέτων αγωνισμάτων ξεκίνησε το 2018, στη Νάξο, με την ονομασία “Portarathlon”.
Από το 2024 μεταφέρθηκε στη Μήλο, με την ονομασία “Aligenis”

  • Αλεξανδρινό meeting, Αλεξάνδρεια.
    Ξεκίνησε το 2021, στη μνήμη του Γιώργου Πάντου.
  • Fly Olympia, Αρχαία Ολυμπία
    Αγώνας επί κοντώ, ξεκίνησε το 2022 με διοργάνωση από πλευράς του Εμμανουήλ Καραλή.
    Το 2024 έγινε ως FlyAthens στον προαύλιο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου.
  • Street SP “the hero”, Λαύριο
    Αγώνας σφαιροβολίας, ξεκίνησε το 2023, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο Λαύριο.
  • Street LJ, Πειραιάς
    Αγώνας άλματος σε μήκος, ξεκίνησε το 2023 στον Πειραιά, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, με τον Μίλτο Τεντόγλου να αγωνίζεται.