Ο Eliud Kipchoge έδειξε εξαρχής τις προθέσεις του και διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ του μαραθωνίου, τερματίζοντας στον 45ο Μαραθώνιο στο Βερολίνο στο εκπληκτικό 2:01.39.
->video

Το φράγμα των 2 ωρών για το οποίο τόσος λόγος γίνεται -και είχε επιχειρήσει σε ανεπίσημη κούρσα στη Monza- ακόμα βέβαια απέχει (100 δευτερόλεπτα) αλλά φαίνεται πιο πολύ από ποτέ ανθρωπίνως εφικτό.

Ο μέσος όρος του ρυθμού που έτρεξε σήμερα ο Kopchoge ήταν κάτω από 2’53″/χλμ και από την αρχή ήταν σε περάσματα πολύ ταχύτερα του ρεκόρ, ενώ μετά το 25ο χλμ δεν είχε πια “λαγό”.

“Το μόνο που θέλω να πω είναι Ευχαριστώ! Στην ομάδα μου και στους διοργανωτές. Είμαι ευτυχισμένος που κατάφερα το παγκόσμιο ρεκόρ που σε δύο απόπειρες δεν είχα κάνει, δεν μπορούσα να το χάσω και τρίτη. Ήταν δύσκολο στο τέλος που ήμουν μόνος. Εμπιστεύτηκα τον προπονητή μου και το πλάνο που είχα” είπε μετά ο Kipchoge.

Ο 34χρονος Κενυάτης, χρυσός Ολυμπιονίκης το 2016 (πριν 15 χρόνια, έφηβος ακόμα, ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στα 5000μ.) έκανε τη 10η νίκη του στον Μαραθώνιο. Έχει ηττηθεί μονάχα μια φορά, την πρώτη του χρονιά και 2η του απόπειρα στον Μαραθώνιο, το 2013 που ο Kipsang είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο πήρε την επόμενη χρονιά ο Kimetto με 2:02.57, για να βελτιώσει τώρα ο Kipchoge, ξανά στον ίδιο αγώνα, κατά 1.18! Το ρεκόρ του πριν ήταν 2:03.05 στο Λονδίνο, ήταν ο 3ος καλύτερος (2″ μετά τον Bekele). Πλέον οι 7 καλύτεροι έχουν όλοι το ρεκόρ τους στο Βερολίνο – 5 Κενυάτες και 2 Αιθίοπες.

Στην κούρσα ακολούθησε με 2:06.23 ο Amos Kipruto που πριν το 30χλμ είχε ξεφύγει του Wilson Kipsang ο οποίος μετά το 40ο χλμ μείωσε τη διαφορά και τερμάτισε σε 2:06.48.
Ακόμα 4 αθλητές, 2 από Ιαπωνία και 2 από Ερυθραία, έτρεξαν κάτω από 2:10.

Στις γυναίκες, η Tirunesh Dibaba που σταμάτησε για λίγο σε μπέρδεμα που έγινε με την τροφοδοσία της με νερό στα 15χλμ, είχε μικρό προβάδισμα μέχρι τα μισά της κούρσας, με τις Cherono, Aga και Tola, Kiplagat από κοντά. Μετά η Cherono πήρε κεφάλι, αρχικά με την Aga μαζί.

Στη συνέχεια η η Gladys Cherono έμεινε μόνη για να τερματίσει σε 2:18.11 βελτιώνοντας κατά 1 λεπτό κι ένα δευτερόλεπτο το ρεκόρ αγώνα/διαδρομής κι έγινε η 4η διαχρονικά στο αγώνισμα, ενώ 6η έγινε η Ruti Aga με 2:18.34, ενώ σε 2:18.55 τερμάτισε η Dibaba – που παραμένει η 3η διαχρονικά στον Μαραθώνιο – μετά τις Radcliffe, Keitany.

Από ελληνικής πλευράς, η Στεφανία Λεοντιάδου τερμάτισε σε 2:44.43 (2:44.33 καθαρός χρόνος)

Τις 3 προηγούμενες χρονιές ο Kipchoge ήταν ο νικητής της σειράς World Marathon Majors που ξεκίνησε το 2006 και περιλαμβάνει τους Μαραθωνίους σε Τόκυο, Βοστώνη, Λονδίνο, Βερολίνο, Σικάγο, Νέα Υόρκη (και ενίοτε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ή Παγκοσμίου πρωταθλήματος) και για φέτος ήταν ο 1ος αγώνας της σειράς στο Βερολίνο όπως και θα είναι και ο τελευταίος της σειράς σε έναν χρόνο.

Ακολουθούν φέτος το Σικάγο στις 7/10 και η Νέα Υόρκη στις 4/11 (ενώ μια εβδομάδα μετά, στις 11/11 είναι ο δικός μας Αυθεντικός Μαραθώνιος)

“Να πηγαίνουμε πέρα από τα όριά μας και να τα βάζουμε με το αδιανόητο. Σκληρή δουλειά, αυτοπεποίθηση και πίστη για την επίτευξη των στόχων. Κάτι που χτίζεται κάθε μέρα, σε κάθε τρέξιμο.” είχε πει μεταξύ άλλων πρόσφατα ο Kipchoge.

Σε κάθε περίπτωση οι καλύτεροι διαχρονικά αναφέρονται για  αγώνες που πληρούν τις προϋποθέσεις για ρεκόρ, με εκκίνηση-τερματισμό να μην απέχουν πάνω από το μισό της συνολικής απόστασης και αν το υψόμετρο χαμηλώνει, ο μέσος όρος να μην είναι πάνω από 1μ/χλμ

Προηγούμενο άρθροΜε Kipchoge και Dibaba ο Μαραθώνιος στο Βερολίνο την Κυριακή
Επόμενο άρθροΤο ρεκόρ των ρεκόρ ο Mayer – 9126β. στο 10θλο

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ