Είναι κάτι που απεχθάνονται οι προπονητές, αποφεύγουν συστηματικά οι αθλητές- ειδικά οι πιο προληπτικοί- αλλά λατρεύουν οι στατιστικολόγοι και οι δημοσιογράφοι: προβλέψεις!
Αν και οι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής αρνούνται να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν σοβαρές και ρεαλιστικές ελπίδες να δούμε στο βάθρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού. Ακόμη και στο ψηλότερο σκαλί.
Αυτό το τελευταίο το πιστεύει και ένας Ρώσος δημοσιογράφος. Ο Alexander Orlov έγραψε τις δικές του προβλέψεις για το ποιοι θα αναδειχθούν πρωταθλητές Ευρώπης στην Πράγα και το δημοσίευσε στο Twitter.
Ανάμεσα στα ονόματα και ένα ελληνικό, του Λούη Τσάτουμα, αφού προβλέπει ότι θα κερδίσει το μήκος. Αντίθετα, στο επί κοντώ παρότι δύο Ελληνίδες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις- η Νικόλ Κυριακοπούλου και η Κατερίνα Στεφανίδη– εκείνος πιστεύει ότι το χρυσό δεν θα καταλήξει στα χέρια τους. Ο ίδιος εκτιμά, λογικό από την πλευρά του θα πει κανείς, ότι θα επικρατήσει η συμπατριώτισσά του Anhzelika Sidorova.
Ο Ρώσος κάνει πρόβλεψη και για τον πίνακα μεταλλίων. Με βάση τις φετινές επιδόσεις των αθλητών, πιστεύει ότι θα επικρατήσει η Μ. Βρετανία, με τους αθλητές της να κατακτούν 4 χρυσά, 4 αργυρά και 3 χάλκινα, ενώ η Πολωνία θα είναι στη δεύτερη θέση (3-3-1) και η Γαλλία στην Τρίτη (3-2-3). Όσο για τη Ρωσία; Μπορεί να είναι η πατρίδα του, αλλά την βάζει στην πέμπτη θέση του πίνακα μεταλλίων, με δύο χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα.
Το O2 Arena έσφυζε από ζωή το πρωί της Πέμπτης, αφού οι περισσότεροι αθλητές των αποστολών εκμεταλλεύθηκαν να προπονηθούν εκεί και να γνωρίσουν το στάδιο.
Μία ημέρα νωρίτερα, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι… λούφαραν οι αθλητές, αφού βρήκαν άλλους χώρους προπόνησης. Όπως το φαβορί των 60 μ. Dafne Schippers, με τη συναθλήτριά της στην ομάδα της Ολλανδίας, Nadine Viser, οι οποίες έτρεξαν σε πάρκο.
Οι κόντρες των Γάλλων
Δεν του έφτανε το Pascal Martinot Lagarde η πίεση που δέχεται από Γάλλους εμποδιστές- ο Dimitri Bascou του έχει πάρει τον… αέρα φέτος- οι απειλές έρχονται και από συμπατριώτες του με άλλη… ειδικότητα.
Στην αρχή ήταν ο Renaud Lavillenie, που δημοσίευσε βίντεο στο οποίο περνά εμπόδια με το κοντάρι στο χέρι. Μετά όμως, ήρθε και ο Christophe Lemaitre, με τον σπρίντερ επίσης να δημοσιεύει βίντεο στο οποίο περνά εμπόδια. Κάπου εκεί… ξεχείλισε το ποτήρι.
Έτσι, ο Pascal Martinot Lagarde τους προκάλεσε: μία κόντρα μεταξύ τους. Βέβαια, αυτή θα πρέπει να περιμένει λίγο. Όχι μόνο επειδή ο… κανονικός εμποδιστής της παρέας και ο Lavillenie είναι στην Πράγα για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα- ο Lemaitre απέχει από τη διοργάνωση- αλλά διότι και οι τρεις τους δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τίποτα πριν από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του καλοκαιριού.
Η κόντρα τους λοιπόν θα γίνει μετά από το ραντεβού στο Πεκίνο και το περιοδικό Spikes ήδη τους πρότεινε να την οργανώσει! Θα παραμείνει ένα μεταξύ τους αστείο ή θα το κάνουν; Θα μάθουμε σε μερικούς μήνες.
Ο… μικρός της ομάδας που μεγάλωσε
Τα στατιστικά έχουν πάντα τη δική τους μαγεία σε μία μεγάλη διοργάνωση. Ένα ενδιαφέρον ελληνικό στοιχείο λοιπόν είναι για τον… πιτσιρικά που μεγάλωσε μέσα στην εθνική ομάδα, κατά κάποιο τρόπο.
Ο Κώστας Φιλιππίδης παραμένει ο νεαρότερος Έλληνας που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, αφού το 2005 ήταν 18 χρονών και 98 ημερών, όταν έκανε το ντεμπούτο του. Και βέβαια, ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ είναι στην Πράγα και διεκδικεί διάκριση. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό αφορά τους άνδρες, αφού στις γυναίκες, υπήρξε μία ακόμη μικρότερη που αγωνίστηκε στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η Μαρίνα Βασαρμίδου ήταν 17 ετών και 230 ημερών όταν έτρεξε στα 400 μ. στο Ευρωπαϊκό κλειστού του 1990.
Και μια και το… έφερε η κουβέντα, ένα ακόμη περίεργο στατιστικό είναι πως η γηραιότερη Ελληνίδα που έχει πάρει μετάλλιο στους αγώνες και ο νεαρότερος Έλληνας που το έχει πετύχει, είναι ζευγάρι.
Πρόκειται βέβαια για την Κατερίνα Κόφφα (κέρδισε το χάλκινο στα 200 μ., το 1998, ενώ ήταν 28 χρονών και 325 ημερών) και τον Άγγελο Παυλακάκη (αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην ίδια διοργάνωση στα 60 μ., ενώ ήταν 21 χρονών και 113 ημερών) οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μία πανέμορφη οικογένεια.
Οι παλιοί και οι νέοι
Για όποιον ενδιαφέρεται για τους αριθμούς, τόσο σίγουρα έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι 9 αθλητές που αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι, 7 άτομα που υπερασπίζονται τον τίτλο που κατέκτησαν στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό κλειστού το 2013, 20 κάτοχοι της καλύτερης φετινής ευρωπαϊκής επίδοσης στο αγώνισμά τους και 6 παλιότεροι πρωταθλητές Ευρώπης κλειστού, θα αγωνιστούν στην Πράγα.
Η παραπάνω πρόταση… χωράει μόνο μία ελληνική παρουσία. Την Νικόλ Κυριακοπούλου, καθώς έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος στο επί κοντώ με 4,80 μέτρα.
283 ώρες στον… αέρα
Τηλεοπτικό… χαμό θα προκαλέσει η Πράγα. Τουλάχιστον 28 δίκτυα θα μεταδώσουν τους αγώνες, με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να γεμίζει 283 ώρες τηλεοπτικού χρόνου- ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση, ενώ τη διοργάνωση θα παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές 59 χωρών μέσω του Eurosport.
Όσο για την Ελλάδα; Μην ξεχνάμε, η ΝΕΡΙΤ απέτυχε για μία ακόμη φορά να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και δεν θα καλύψει τη διοργάνωση.
Ρούλα Βλασσοπούλου
Διαβάστε ακόμη
Μπαίνουν τα… κοντάρια στη μάχη! -6 Έλληνες ξεκινούν στην Πράγα την Παρασκευή
Ο πιο… ροκ προκριματικός της σφαιροβολίας -Ρεκόρ Ευρώπης Εφήβων ο Bukowiecki
Απίστευτο κι όμως αληθινό -Η ΝΕΡΙΤ θυμήθηκε το Ευρωπαϊκό και θα το καλύψει!
Ο Τσάτουμας έκανε την αρχή -7,90 μ. και έφυγε για τελικό στο Ευρωπαϊκό (video)
Οι σταρ της Πράγας μιλούν στο Stivoz.gr
Τα «εισιτήρια» για τον τελικό -Τα όρια πρόκρισης και οι σειρές Ελλήνων και Κυπρίων
Ευρωπαϊκή: Το ελληνικό… δράμα στο επί κοντώ -Ποιους Έλληνες αθλητές «υπολογίζει»
Λούης… ο πρώτος και η γιορτή του Ευρωπαϊκού ξεκινά
Πρώτη προπόνηση για τους Έλληνες αθλητές στο O2 Arena (photos)
Μια βόλτα στην Πράγα- Εκεί που χτυπάει η καρδιά του ευρωπαϊκού στίβου (photos)
Συμμετοχές, πρόγραμμα, ιστορία και ότι άλλο θέλετε να ξέρετε για τη διοργάνωση