Βετεράνοι ή μάλλον “διαχρονικοί αθλητές”, ή masters διεθνώς. Το 8ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού, για τους 35 και άνω, σε κατηγορίες ανά 5 έτη (βάσει ημερομηνίας γέννησης) έγινε στο Torun της Πολωνίας. Διήρκησε μια ολόκληρη εβδομάδα, με τις συμμετοχές γύρω στις 4000 !

Για τους αγώνες αυτούς δεν χρειάζεται βέβαια κάποιο όριο, παρά μόνο αντίτιμο συμμετοχής, με τη διοργάνωση να γίνεται έτσι σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενη, το κόστος άλλωστε δεν είναι και μικρό.

Από την άλλη, οι συμμετέχοντες έχουν τις δουλείες τους ή τη.. σύνταξή τους και βέβαια ο σκοπός δεν είναι -ή δεν θα έπρεπε να είναι- ο πρωταθλητισμός (με το πικ να έχει παρέλθει) το μετάλλιο και ιδίως αν είναι 3-4 όλοι σε μικρότερες διοργανώσεις, οι χορηγίες, προβολή (και ματαιοδοξία ή απωθημένα, ακόμη και έντονος ή και αθέμιτος ανταγωνισμός), αλλά: η χαρά της συμμετοχής, του συναγωνισμού και της όλης αγωνιστικής διαδικασίας και η βελτίωση ή περιορισμός της αντίθετης πορείας, δεδομένων των συνθηκών και ετών και η κοινωνικοποίηση, η κουλτούρα και νέες παραστάσεις και ο αθλητικός τουρισμός.

Δεν είναι και λίγες οι πόλεις που διεκδικούν επόμενες διοργανώσεις, όπως και εταιρείες που τις πλαισιώνουν ενώ βέβαια το ενδιαφέρον προσέλκυσης των συμμετεχόντων και συνοδών ως εν δυνάμει αγοραστές αθλητικών προιόντων και υπηρεσιών είναι αυξημένο, καθώς είναι δεδομένα τόσο το ενδιαφέρον τους -μέχρι σημείου τρέλας- όσο και η οικονομική τους δυνατότητα.

Το εντυπωσιακό Torun Arena ήταν στην εντέλεια (ενώ σε δεύτερο στάδιο γίνονταν και ρίψεις) με τη μορφή της σπουδαίας Irena Szewinska να δεσπόζει στην υποδοχή. Η διαδικασία όπως και στις μεγάλες διοργανώσεις με κριτές, call room κλπ, ενώ υπήρχε livestream και live αποτελέσματα!

Πολλές αποστολές ήταν ιδιαίτερα οργανωμένες όπως η Μ.Βρετανία, η Γερμανία κ.α. με αρχηγό αποστολής, ανακοινώσεις, ολόκληρο επιτελείο, ομοιομορφία με μπλουζάκια της χώρας και την ένδειξη masters σε αυτά (και μεγάλη σε έκταση κάλυψη από μεγάλα site τους όπως athleticsweekly, leichtathletik…)
Η ελληνική πάντως απείχε αρκετά από τέτοιο επίπεδο, έχοντας και βασικά εσωτερικά προβλήματα αρχής γενομένης με το που υπάγονται οι βετεράνοι σε θέμα Ομοσπονδίας.
(Δεν είναι υπό τον ΣΕΓΑΣ, που μάλιστα πλέον δεν εκδίδει ούτε νέο δελτίο σε 35+)

Όσο αφορά αυτούς που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες masters, αρκετοί ξεκίνησαν να ασχολούνται, έστω κάπως παραπάνω, σε μεγάλη ηλικία μην έχοντας καν κατάλληλες υποδομές ή παραστάσεις, αλλά υπάρχουν και ορισμένες δόξες του παρελθόντος.
Οι περισσότεροι αθλητές υψηλού επιπέδου βέβαια δεν συνεχίζουν μετά είτε για λόγους τραυματισμών και γενικότερης σωματικής (ή και ψυχικής) καταπόνησης, είτε αξιολογώντας το ως υποβάθμιση καθότι συνηθισμένοι πρωταγωνιστές.

Στο Torun μεταξύ άλλων αγωνίστηκαν οι 40+ Francis Obikwelu (60μ. – 6.90), James Beckford (μήκος – 7,17μ.). Αρκετά τα ρεκόρ κατηγοριών, όπως από τις ΗΠΑ στα 200μ. με 26.11 ο 70+ Charles Allie και με 44.18 η 85+ Irene Obera, αλλά και το 2.22.34 στα 800μ. από την 55+ Βρετανίδα Virgina Mitchell κ.α.

Από την Ελλάδα, ο εμβληματικός 90+ Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ πήρε χρυσό στα 60μ. με 13″06 και αργυρά σε 200μ.-400μ.-800μ., πίσω από έναν Ισπανό.
Αργυρό ο Μάριος Χριστοφορίδης (50+) στα 60μ. με 7.40, χάλκινο ο Βλαδίμηρος Ντεκαίλο (60+) στο τριπλούν με 11.14 και επίσης στη “μικρή” κατηγορία (35+) στο μεταίχμιο, αργυρό ο Νίκος Σαισανας στα εμπόδια με 8″28, χάλκινο η Μαρία Παναγιωτίδου στα 400μ. με 58”62, δύο αθλητές που έχουν μετάλλια και σε εθνικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι Χριστοφορίδης και Παναγιωτίδου γυμνάζονται με τον Πλούταρχο Σαρασλανίδη.

Προηγούμενο άρθροΗ Suhr συνεχίζει στα μεγάλα ύψη – και εξηγεί πως
Επόμενο άρθροΕσπερίδα για μικρούς και μεγάλους αθλητές ο ΓΑΣ Χολαργού στις 3/4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ