Ας υποθέσουμε πως είμαστε καλεσμένοι σε ένα γεύμα. Και η οικοδέσποινα έχει υποσχεθεί το πιο πλούσιο και χορταστικό κυρίως πιάτο που θα προκαλέσει έκρηξη αισθήσεων στον ουρανίσκο, το οποίο μάλιστα σερβίρει κάθε… τέσσερα χρόνια. Θα ρίξει κανείς δεύτερη ματιά στα ορεκτικά; Το πολύ πολύ οι καλεσμένοι να προτιμήσουν μία… σουπίτσα.

Ε, κάπως έτσι ήταν και το 21ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ελαφρύ, άγευστο στις περισσότερες περιπτώσεις και χωρίς να το σκέφτεται κανείς δεύτερη φορά όταν πάρουν το… πιάτο από μπροστά του.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη μικτή ζώνη του Ολυμπιακού σταδίου του Ελσίνκι τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκε σε ένα… μαραθώνιο γκάλοπ. Ρώτησε Ελληνες και ξένους αθλητές αν κατά τη γνώμη τους ήταν σωστή η απόφαση της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας να κάνει τους αγώνες κάθε διετία πλέον και μοιραία- όπως φέτος- να προηγούνται των Ολυμπιακών αγώνων κάθε δεύτερη φορά.

Συμπέρασμα δεν βγήκε. Αλλωστε, το δείγμα δεν ήταν απόλυτα αντικειμενικό, αν αναλογιστεί κανείς πως απαντούσαν αθλητές που αποφάσισαν να «τσιμπήσουν» κάτι πριν το κυρίως πιάτο και όχι όσοι κράτησαν την… όρεξη για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Από πλευράς αίγλης και επιδόσεων, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Οι αγώνες στο Ελσίνκι ήταν «σούπα». Μία σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση το αποδεικνύει. Από τα 21 αγωνίσματα των ανδρών, μόνο σε οχτώ έγιναν επιδόσεις καλύτερες από εκείνες του 2010. Στις γυναίκες, το ποσοστό ήταν ακόμη μικρότερο. Μόλις τρεις από τις τωρινές πρωταθλήτριες Ευρώπης ξεπέρασαν τις προηγούμενες νικήτριες. Εστω κι αν πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες στο κρύο και βροχερό Ελσίνκι σαφώς επηρεάζουν σε σχέση με το καυτό καλοκαίρι της Βαρκελώνης, δεν μπορεί να ήταν αυτός ο λόγος που έπεσαν τόσο πολύ οι επιδόσεις.

Ο μόνος θετικός τρόπος για να δει κανείς αυτή τη διοργάνωση ήταν πως αποτέλεσε ουσιαστικά τον «προθάλαμο» για τα πραγματικά σημαντικά ραντεβού. Στο Ελσίνκι βρέθηκαν περισσότεροι νεαροί αθλητές από ότι τις προηγούμενες φορές, καθώς αρκετές χώρες έδωσαν ευκαιρίες αφού η απουσία των πρωτοκλασάτων τους είχαν «αδειάσει» θέσεις στις ομάδες.

Ετσι αθλητές που είχαν διακριθεί σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων ή ακόμη και Εφήβων- Νεανίδων πέρυσι, είχαν πιο ομαλή μετάβαση στον… κόσμο των μεγάλων, μια και δεν έπεσαν στα «βαθιά» απευθείας. Αλλωστε, για τα… παιδιά, η «σούπα» είναι καλή. Εχει και θρεπτικά στοιχεία για την αυτοπεποίθησή τους!

Προηγούμενο άρθροΟ Spearmon 19.82 με ευνοικο. Για 4η Ολυμπιάδα ο Taylor, εκτός ομάδος ο B.Jackson. Μπαράζ κι απόσυρση στα 100μ
Επόμενο άρθροΤο όριο για το Παγκόσμιο Νεανίδων η Μερόπη Παναγιώτου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χαίρομαι που εκφράζεις και την δική μου αποψη. Πραγματικά αυτοί οι αγώνες μου φάνηκαν σε ορισμενα αγωνίσματα σαν αγγαρεία. Με τον καιρό μάλιστα να θυμίζει κάθε αλλο παρά εποχή για στίβο, ήταν φανερό ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε και πολλά πράγματα. Κατά τα άλλα ο ελληνικός στίβος (πλην 3 – αντε 4 εξαιρέσεων) για μία ακόμη φορά ήταν “πολύ λιγος”. Δυστυχως οι αθλητές μας (πλην των προαναφερθέντων εξαιρέσεων) εκτός ελληνικών συνόρων χάνουν τα νερά τους…
    Συγχαρητήρια και πάλι για την ωραία σου τοποθέτηση,
    σπυρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ