Το νέο lockdown στην ουσιαστική λειτουργία του κλασικού αθλητισμού στη χώρα μας θα αφήσει πολύ έντονα τα σημάδια του και οι επιπτώσεις θα φανούν σύντομα.

Δεν είναι το πρώτο «λουκέτο» που μπαίνει στα στάδια και ούτε, πιθανότατα, θα είναι το τελευταίο, οπότε μοιάζει μάλλον πολύ αισιόδοξο το σχόλιο του υφυπουργού κ. Χαρδαλιά που είπε πως: «δεν θα διαλυθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός εάν κλείσει ένα μήνα».

Φυσικά δεν θα διαλυθεί, ο στίβος, αλλά θα …παραλύσει πολύ καιρό δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε σωματεία, προπονητές, ακαδημίες και μικρούς και μεγάλους αθλητές – και θα επηρεαστεί αρκετά και η προοπτική διάκρισής του σε διεθνές επίπεδο.

Η απόφαση για το νέο κλείσιμο των – ανοιχτών – χώρων προπόνησης (στο Β’ επίπεδο) στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού:

  • Επηρεάζει καταλυτικά τη γενικότερη αγωνιστική και φυσική κατάσταση των αθλητών, διότι ΔΕΝ είναι η πρώτη αναγκαστική «υπολειτουργία» που καλούνται να ξεπεράσουν.
    Όλοι τους προέρχονται από μια κουτσουρεμένη σεζόν τόσο από αγώνες όσο και από προπονήσεις.
  • Τινάζει στον αέρα τον προπονητικό προγραμματισμό για τη νέα σεζόν και εξανεμίζει τα όποια σχέδια υπήρχαν για κλειστό στίβο.
    (Αλλωστε μοιάζει μάλλον απίθανο να αλλάξει γρήγορα προς το καλύτερο η κατάσταση και να γίνουν αγώνες κλειστού σε τρεις μήνες).
  • Φέρνει έντονο πρόβλημα ακόμα και ύπαρξης, στα σωματεία που καλλιεργούν τον κλασικό αθλητισμό στη βάση, στις μικρές ηλικίες.
  • Θέτει σε κίνδυνο τραυματισμού όσους προσπαθήσουν να κρατήσουν τη φυσική τους κατάσταση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, απαγορεύοντας μάλιστα και την παρουσία προπονητή!
  • Συρρικνώνει βίαια το όνειρο πάρα πολλών αθλητών να διεκδικήσουν την παρουσία τους στα μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού με κορύφωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες (εάν γίνουν) το καλοκαίρι.
  • Καταποντίζει τη διάθεση μεγάλου αριθμού πρωταγωνιστών για καθημερινή ενασχόληση διότι σε συνδυασμό με τη γενικότερη έλλειψη κινήτρων ή επαγγελματικής προοπτικής, ατονεί το …δικαίωμα στο όνειρο επίτευξης των αθλητικών στόχων.
  • Δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μαζική αποχώρηση από την ενεργό δράση ειδικά εκείνων των αθλητών-πρωταθλητών μας που ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζουν θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης ή βιοπορισμού.

Με τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ο ελληνικός στίβος μπήκε στην …εντατική χωρίς όμως να υπάρχουν και επαρκείς εξηγήσεις «γιατί» έγινε η …εισαγωγή του.

Τώρα χρειάζεται φροντίδα από τους ανθρώπους που τον υπηρετούν και τον αγαπάνε για να εξέλθει δυνατός από αυτή τη δοκιμασία.

Φυσικά αρκετοί είναι οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού, στη χώρα μας, που θα υποστηρίξουν, και σωστά έως έναν βαθμό, πως σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως αυτή, χρειάζεται: «κοινή προπόνηση στην υπομονή και στην επιμονή για την τήρηση των μέτρων ώστε να βγούμε νικητές και από αυτό το δεύτερο κύμα πανδημίας» όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης.

Ομως…

Το σημείο-κλειδί είναι πως λίγοι, άνθρωποι του στίβου έχουν πειστεί ότι το να μην επιτρέπεται η προπόνηση συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων σε ανοιχτό στάδιο αποτελεί ενδεδειγμένο μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πολλοί, μάλιστα, θυμούνται τη δημόσια τοποθέτηση  (δείτε->εδώ) του καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα, πριν καιρό μιλώντας για αντίστοιχη περίπτωση.

Ακόμα περισσότεροι, δε, είναι εκείνοι που δεν έχουν λάβει πειστική απάντηση στο «τι» άλλαξε στον πρόσφατο κυβερνητικό σχεδιασμό κι από εκεί που οι προπονήσεις στίβου επιτρέπονταν σε ανοιχτό χώρο, στις ανακοινώσεις της 31/10, τελικά… απαγορεύτηκαν στις 2/11. (δείτε χαρακτηριστικά ->εδώ)

Η άμεση αναθεώρηση της απαγορευτικής απόφασης σε ανοιχτό χώρο –πάντα βεβαίως με την τήρηση μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού – θα είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό στην παρούσα φάση.

Οι «στιβικοί» είναι πειθαρχημένοι, το έχουν αποδείξει πολλές φορές.

Προηγούμενο άρθροΔιευκρινίσεις από ΓΓΑ και μήνυμα Υφυπουργού
Επόμενο άρθροΟι θέσεις του Συνδέσμου Προπονητών Στίβου Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων για τη ρύθμιση του τοπίου προπονητών
Ο Κώστας Μπάκος είναι δημοσιογράφος - αθλητικός συντάκτης. Από το 2001 κάνει μεταδόσεις αγώνων στίβου και άλλων ολυμπιακών αθλημάτων στο Eurosport. Ήδη από το 1995 και επί σειρά ετών ήταν στην επιμέλεια του ρεπορτάζ στίβου και από το 2004 πέρασε και στη σύνταξη ύλης σε κορυφαίες αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ