Το επί κοντώ είναι γραμμένο στο DNA του. Την ώρα που άλλα παιδιά έπαιζαν με αυτοκινητάκια, εκείνος είχε ήδη πιάσει το πρώτο κοντάρι στα χέρια του. Και παρότι κάνει άλματα ακόμη και στην πίσω αυλή του σπιτιού του, η ζωή του είναι γεμάτη άλλες προκλήσεις. Αυτοί είναι μερικοί από τους δέκα λόγους για τους οποίους ο Renaud Lavillenie έφτασε στο παγκόσμιο ρεκόρ των 6,16 μ., σύμφωνα με την… ακτινογραφία που έκανε το Spikes.

1. Άρχισε νωρίς
Με τον πατέρα του, Gilles, να τον ενθαρρύνει, ο μικρός Renaud έπιασε για πρώτη φορά κοντάρι στα χέρια του όταν ήταν μόλις επτά ετών. «Έχω το επί κοντώ στο αίμα μου. Εκείνος μου έδωσε την ευκαιρία να βρω το πάθος μου και να κάνω το καλύτερο που μπορώ», έχει πει για τον πατέρα του, που ήταν βέβαια επικοντιστής με ρεκόρ 4,41 μέτρα.
2. Γαλλική παράδοση
Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία είναι η πιο επιτυχημένη χώρα στο επί κοντώ ανδρών, σε ότι αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Όταν ο Lavillenie κέρδισε στο Λονδίνο, έγινε ο τέταρτος των «τρικολόρ» που το κατάφερνε. Τώρα που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, ακολούθησε τα βήματα των Thierry Vigneron και Pierre Quinon.

3. Προπονείται σε γκρουπ
Παρότι έφυγε από το Λονδίνο με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, έκανε την έκπληξη και πήρε «διαζύγιο» από τον επί χρόνια προπονητή του Damien Inocencio. Αποφάσισε να συνεχίσει υπό τις οδηγίες του Phillipe DʼEncausse- που έχει πάρει 2 φορές μέρος σε τελικό Ολυμπιακών αγώνων. Η μετακίνηση επέστρεψε στον Lavillenie να πάψει να γυμνάζεται μόνος του, καθώς πλέον ανήκει σε γκρουπ.

4. Αδελφική αντιπαλότητα
Ο κατά πέντε χρόνια μικρότερος αδερφός του, Lavillenie, έχει αρχίσει να ακολουθεί τα βήματά του. Πέρυσι ανέβασε το ρεκόρ του στα 5,70 μ. και πήρε το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων. Και δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο από την κόντρα ανάμεσα σε αδέρφια.

5. Προπόνηση δίχως έλεος
Ο Lavillenie τρελαίνεται για το επί κοντώ. Σε σημείο να στήσει ένα δικό του διάδρομο και στρώμα στην αυλή πίσω από το σπίτι του, όπου περνά τις… ελεύθερες ώρες του.

6. Σεβασμός και αναγνώριση
Λίγοι αθλητές απολαμβάνουν τέτοια αναγνώριση στο χώρο τους. Όταν κέρδισε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού πέρυσι, ο αντίπαλός του Bjorn Otto τον περιέγραψε ως «μηχανή». Η Holly Bleasdale τον αποκαλεί «θηρίο» και το ξεχωριστό ταλέντο του αναγνωρίζεται από όλους τους άλτες.

7. Η σφαλιάρα
Πέρυσι στο Γκέτεμποργκ πανηγύρισε την «πτήση» πάνω από τα 6,07 μ., στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού, αλλά είδε την κόκκινη σημαία. Όπως αποδείχθηκε, ο πήχης δεν είχε πέσει μεν, αλλά δεν είχε σταθεί στο σωστό σημείο στους στυλοβάτες. Ο Γάλλος έπεσε στο έδαφος και ξέσπασε σε κλάματα, δίχως να μπορεί να κρύψει πόσο σημαντικό ήταν για εκείνον να μείνει τότε… μόνος του με το παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς θα γινόταν ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών.

8. Το κλαμπ των 27ρηδων
Η καλύτερη χρονιά του Sergey Bubka ήταν το 1991. Τότε κέρδισε τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο του- βέβαια ακολούθησαν άλλοι τόσοι- και κατέρριψε οχτώ φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Ήταν 27 ετών. Όσο και ο Lavillenie φέτος.

9. Είναι… χαλαρός τύπος
Ο… cool τρόπος που τα αντιμετωπίζει όλα είναι κλειδί της επιτυχίας του. Ένα μήνα μετά από το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αποφάσισε να κάνει ντεμπούτο στο δέκαθλο, συγκεντρώνοντας 6.676 β., ενώ πέρασε μεγάλο μέρος των διακοπών του μετέχοντας σε αγώνες με μηχανές, όπως εκείνος του Le Mans.

10. Η πίστη του Bubka
Το βράδυ πριν από το μίτινγκ στο Ντόνετσκ ο «τσάρος»… έφτιαξε τον Lavillenie συζητώντας μαζί του για την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ.

Προηγούμενο άρθροΧαμόγελα και τρέξιμο στη Φιλοθέη για τα «Κυριακίδεια»
Επόμενο άρθροΤο 6,21 μ… έφαγε τον Lavillenie –Χάνει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ