Όπως είχαν προαναγγείλει οι διοργανωτές, η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ριο ήταν λιγότερο εντυπωσιακή σε σχέση με άλλες, με λιγότερα ειδικά εφέ και χρήση τεχνολογιών, αλλά ήταν γεμάτη πάθος,χορό και μηνύματα.
Κεντρικό θέμα ήταν η βιωσιμότητα, το χαμόγελο και η ικανότητα των Βραζιλιάνων να αυτοσχεδιάζουν, όπως επίσης οι αναφορές στον Αμαζόνιο και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Μια ωδή στην προστασία του περιβάλλοντος, σε μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να περιορίσει την αποψίλωση των δασών, βασική αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος του παγκοσμίου φήμης μοντέλου, Ζιζέλ, υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema», η οποία δήλωσε: ”Να κοιτάξουμε για τα πράγματα που μας ενώνουν και να γιορτάσουμε τις διαφορές μας”, ενώ η μουσική αλλά και ο χορός είχαν αμέσως μετά την τιμητική τους. Την παράσταση έκλεψε η 79χρονη Elza Soares, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον θρυλικό Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962. Το δεύτερο σκέλος της τελετής, επικεντρώθηκε στην αλλαγή του κλίματος και στον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης μας. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, οι 11.000 αθλητές, έλαβαν από έναν σπόρο, τον οποίο θα φυτέψουν σε έναν ειδικό σωλήνα με χώμα, ώστε να δημιουργήσουν το δέντρο του μέλλοντος που θα δώσει ανάσα στον πλανήτη Γη.
Στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση των αποστολών με πρώτη φυσικά την Ελληνική, με την Σοφία Μπεκατώρου σημαιοφόρο να παρελαύνει στο Μαρακανά γράφοντας ιστορία, καθώς για πρώτη φορά γυναίκα ήταν επικεφαλής ελληνικής ολυμπιακής αποστολής.
Συνολικά 207 χώρες παρέλασαν με τον κόσμο να… γκρεμίζει το Μαρακανά κατά την είσοδο της Βραζιλίας αλλά και της Πορτογαλίας, ενώ όλο το γήπεδο αποθέωσε καταχειροκροτώντας την Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων (ROT) που παρέλασε υπό τη σημαία της ΔΟΕ με τον πρόεδρο της, Thomas Bach, να τους καλοσωρίζει λέγοντας: ”Mε την παρουσία σας σε αυτούς τους Αγώνες στέλνετε μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Εγκαταλείψατε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας αλλά λόγω των συνθηκών. Τώρα με το μεγάλο σας ταλέντο, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα” και συνέχισε : ”Στον Ολυμπιακό κόσμο είμαστε όλοι ίσοι και οι αξίες μας είναι δυνατότερες από τις δυνάμεις που θέλουν να μας χωρίσουν”.
Και οι εκπλήξεις των Βραζιλιάνων δεν είχαν τελειώσει. Οι σπόροι που λίγο νωρίτερα είχαν φυτέψει στα ειδικά φιαλίδια οι αθλητές που συμμετείχαν στην παρέλαση, μετατράπηκαν σε δένδρα, σχηματίζοντας με περίτεχνο τρόπο τους Ολυμπιακούς Κύκλους στη μέση του σταδίου. Ολυμπιακοί κύκλοι που για πρώτη φορά δεν είχαν τα γνωστά χρώματα, αλλά ήταν πράσινοι, στέλνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι ο πλανήτης Γη χρειάζεται προστασία, την οποία μόνο οι άνθρωποι, όλοι ενωμένοι, μπορούν να προσφέρουν.
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βραζιλίας, Michel Temer, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, ενώ τον Ολυμπιακό όρκο αθλητών, κριτών και προπονητών έδωσαν οι Robert Scheidt (Ιστιοπλοΐα), Martino Nombre (Στίβος) και Adriana Santos (Μπάσκετ), αντίστοιχα. Έξι σπουδαίες προσωπικότητες του βραζιλιάνικου αθλητισμού, ήταν μεταξύ αυτών που μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία. Πρόκειται για τους Oscar Schmidt (Μπάσκετ), Marta Vieira (Ποδόσφαιρο), Sandra Pires Tavares (Μπιτς Βόλεϊ), Joaquim Cruz (Στίβος), Torben Grael (Ιστιοπλοία), Emanuel Rego (Μπιτς Βόλεϊ).
Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο Gustavo Kuerten (τένις, τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρός), την παρέδωσε στην Hortencia Marcari (Μπάσκετ, ασημένιο μετάλλιο το 1996 στο μπάσκετ) και εκείνη στον χάλκινο Ολυμπιονίκη της Αθήνας (με το γνωστό περιστατικό της παρεμποδισής του) στον μαραθώνιο, Carlos Vanderlei de Lima, που άναψε το βωμό σε στυλ σπιράλ που ήταν εμπνευσμένος από τη ζωή στον Τροπικό.
Ο Κενυάτης τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης (μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις στον στίβο) σε Μεξικό και Μόναχο, Kip Keino, έγινε ο πρώτος αθλητής που τιμήθηκε με το Olympic Laurel για την προσφορά του στην κοινωνία. Ο Kip Keino, έχει δημιουργήσει κέντρο φροντίδας απόρων και παιδιών στην Κένυα. Πρόκειται για έναν μεγάλο ανθρωπιστή και έναν μεγάλο αθλητή, τον οποίο η ΔΟΕ και προσωπικά ο πρόεδρος της, Thomas Bach, φρόντισε να βραβεύσει.
Από την άλλη, έξω από το στάδιο Μαρακανά η αστυνομία της Βραζιλίας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες αερίου, προκειμένου να διαλύσει μια μικρή διαδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία προέβησαν μερικές εκατοντάδες ανθρώπων που ήταν ενάντια στην διαφθορά και τις υπερβολικές δαπάνες για τους Αγώνες, σε μία στιγμή που η Βραζιλία περνάει τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.