Φτάνει η στιγμή. Η ώρα της δικαίωσης. Στέκεται πίσω από το βάθρο, ακούει το όνομα του και απογειώνεται. Δεν πατάει στη γη και θα ορκιζόταν ότι πρωταγωνιστεί σε κάποιο όνειρο. Οι θεατές στο κατάμεστο στάδιο ξεσπούν σε χειροκροτήματα και το σύμβολο που θα του θυμίζει για πάντα αυτά τα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου, πλησιάζει.
Στο παρελθόν ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς αρκούσε. Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και τα μετάλλια δεν έχουν μόνο συμβολική αξία αλλά και χρηματική. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, αυτή τη χρονιά τα πολύτιμα μενταγιόν που θα κρεμάσουν οι υπεραθλητές στο λαιμό τους θα είναι μεγαλύτερα και πιο βαριά από ποτέ. Το χρυσό μετάλλιο αναμένεται να ζυγίσει 400 γραμμάρια, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από όσο ζύγιζε στους προηγούμενους 5 Ολυμπιακούς Αγώνες και να είναι 17 φορές πιο βαρύ από το έπαθλο που δόθηκε στη Στοκχόλμη το 1912.
Από την άλλη βέβαια, το 1912 ήταν η τελευταία φορά που το μετάλλιο του πρώτου νικητή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί –και κυριολεκτικά- χρυσό, αφού ήταν φτιαγμένο αποκλειστικά από το συγκεκριμένο πολύτιμο μέταλλο και όχι από επιχρυσωμένο ασήμι, όπως συμβαίνει σήμερα. Έναν αιώνα μετά τη Στοκχόλμη, το πολυπόθητο κολιέ του νικητή θα έχει μόλις 1,5% περιεκτικότητα σε χρυσό και οι αθλητές θα κληθούν να το σκεφτούν δύο φορές πριν το δαγκώσουν για την καθιερωμένη φωτογράφηση. Το κόστος του υπολογίζεται στα 540, τιμή που δικαιολογείται αν σκεφτεί κανείς την αξία των πολύτιμων λίθων στις μέρες μας, ενώ το πλέον παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το ασήμι που θα περιέχει το μετάλλιο του Ολυμπιονίκη, ο οποίος θα ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, θα αξίζει περισσότερο από το χρυσό.
Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες για την κατασκευή των μεταλλίων, που δεν αφήνει την πόλη που φιλοξενεί τους Αγώνες να παρεκκλίνει από το πρότυπο. Έτσι, το χρυσό μετάλλιο περιέχει πάντα περισσότερο από 92.5% ασήμι, «κουβαλάει» τουλάχιστον έξι γραμμάρια χρυσού και η συμβολική του αξία είναι πάντα ανεκτίμητη.
Πηγή: tovima.gr