Την άνοιξη του 1896 στην Ελλάδα υπήρχε ενθουσιασμός για τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων, αλλά ο πρόεδρος του Χάρβαρντ δεν μοιραζόταν τη συγκίνηση. Για αυτό ένας επικοντιστής αναγκάστηκε να προσποιηθεί πως ήταν άρρωστος, για να καταφέρει να έρθει στην Ελλάδα και να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.
Πρόκειται για μία ιστορία που «ξέθαψε» από την ιστορία η εφημερίδα The Courant και πρωταγωνιστεί είχε τον William Bill Hoyt. Έναν φοιτητή που άφησε το Κολέγιο με τη δικαιολογία της ασθένειας για να πραγματοποιήσει το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Όπως γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη το Harvard Magazine, ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Charles William Elliott, επέτρεψε σε έναν μαθητή μόνο, τον Ellery Clark, να πάρει άδεια για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες και αυτό… χατιρικά.
Ο Hoyt ήξερε πως δεν είχε ελπίδες για κάτι αντίστοιχο. Εκμεταλλεύθηκε λοιπόν αυτό που θεωρούσαν ως αδυναμία του οι δάσκαλοί του, το γεγονός ότι ήταν φιλάσθενος. Υποδύθηκε λοιπόν τον άρρωστο και έφυγε από το Harvard στις 20 Μαρτίου του 1986. Τρεις ημέρες αργότερα επιβιβάστηκε στο ατμόπλοιο που θα μετέφερε τους αθλητές στην Αθήνα.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες έτρεξε στα 110 μ. εμπόδια και ήταν δεύτερος στη σειρά του, αλλά προτίμησε να μην αγωνιστεί στον τελικό προκειμένου να επικεντρωθεί στο επί κοντώ που διεξαγόταν την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης.
Ο αγώνας δεν ξεκίνησε καλά, αφού πέρασε με την τρίτη προσπάθεια το αρχικό ύψος. Στη συνέχεια όμως βρήκε το ρυθμό του και τελικά ήταν ο νικητής, με 3,30 μέτρα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Jim Reisler, αν και το χρυσό μετάλλιο είχε κριθεί, ο βασιλιάς Γεώργιος ζήτησε από τον Hoyt να συνεχίσει τις προσπάθειες, προφανώς για να κρατήσει «ζεστό» τον κόσμο που ήταν στο στάδιο, μέχρι την άφιξη του Σπύρου Λούη.
Μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες- ως εκ θαύματος- ο Hoyt ανάρρωσε από την ασθένειά του. Πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική το 1901 και άρχισε να εργάζεται στο Σικάγο, ενώ κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου πολέμου πήγε στη Γαλλία, ενώ πέθανε το 1954, στα 78 του χρόνια.