Σε συνέχεια των εκθέσεων της WADA απο το Νοέμβριο του 2015 (δείτε->κριτήρια και προυποθέσεις για να επανέλθει κι έκρινε πως ενώ έχουν γίνει βήματα προόδου, υπάρχουν ακόμα σοβαρές αδυναμίες.
Έτσι, η IAAF με τον πρόεδρό της κο Sebastian Coe και τον επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής κος Rune Andersen, στο έκτακτο meeting επανεξετασης της κατάστασης που είχε ορίσει για τις 17 Ιουνίου στη Βιέννη, ενόψει των μεγάλων διοργανώσεων του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος και των Ολυμπιακών Αγώνων 2016, αποφάσισε και ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τη συνέχιση του αποκλεισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, άφησε ανοικτή πόρτα για κάποιες λίγες περιπτώσεις αθλητών που δεν είχαν αναμειξη με το Ρωσικό σύστημα και antidoping αλλά ζουν, προπονούνται και ελέγχονται σε άλλη χώρα, να μπορούν να αγωνιστούν υπό κάποια ανεξάρτητη μορφή.
(Φαίνεται πως Isinbayeva και Klishina είναι μεταξύ αυτών)
Το ποιοι θα ειναι αυτοί-ες από αυτούς που θα το ζητήσουν, θα το αποφασίσει συμβούλιο, το πως θα γίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, ως προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες προφανώς θα είναι θέμα της ΔΟΕ.
Ως προς τη συναντηση της ΔΟΕ σε 4 ημέρες (21/6) όπου θα παραστεί ο κος Coe εκπροσωπώντας την IAAF, ανέφερε πως αυτή είναι η απόφαση της IAAF που θα στηρίξει και πρέπει να ακολουθήσει η ΔΟΕ, μην αφήνοντας άλλη δυνατότητα και επιλογή, με τον κο Andersen απο την άλλη να λέει πως σε έναν κόσμο γεμάτο δικηγόρους και προσφυγές σε CAS, δεν μπορεί να εγγυηθεί με απόλυτη σιγουριά.
Ο Coe τόνισε πως είναι μια θλιβερή για όλους απόφαση και πως οι περισσότεροι στο συμβούλιο υπήρξαν αθλητές ή προπονητές υψηλού επιπέδου, με τα θέματα του doping να απασχολούν από παλιά, με τη Ρωσία μάλιστα να έχει μια κουλτούρα doping από εποχή Σοβιετικής Ένωσης.
Στόχος της IAAF που όπως τόνισε ο Seb Coe πρωτοπορεί σε θέματα antidopping με το βιολογικό διαβατήριο και τους εντατικούς εξωαγωνιστικούς ελέγχους (whereabout κλπ) είναι να προστατεύσει τους καθαρούς αθλητές, συμπεριλαμβανοένων βέβαια και της Ρωσίας αλλά όχι εις βάρος των άλλων χωρών.
Οι αντιδράσεις των Ρώσων έχουν ήδη ξεκινήσει.Το Υπουργείο Αθλητισμού δήλωσε εξαιρετικά απογοητευμένο και ότι τα όνειρα των “καθαρών αθλητών” (clean athletes) για τους Ολυμπιακούς γκρεμιζονται με τις θυσίες χρόνων να πηγαίνουν χαμένες.
Πριν την απόφαση η Isinbayeva δήλωνε πως θα προσφύγει σε Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα διακιώματα, ενώ δήλωσε προλαβαίνοντας την εκδοχή της ανεξάρτητης συμμετοχής, πως “Αν η Ρωσική ομάδα τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα είμαι και εγώ. Εαν αγωνστώ, θα είναι ως Ρωσσίδα”
Από την άλλη η κάτοχος του παγκοσμίου ρεόρ στον Μαραθώνιο, η Βρετανίδα Paula Radcliffe, πάντα καυστική σε τέτοια θέματα, είπε πως είναι κρίμα έστω και ένας αθώος να δέχεται κάτι τέτοιο αλλά μίλησε για ξεκάθαρο μήνυμα και μηδενική ανοχή στο άθλημα, με σκληρές πράξεις, ώστε να προστατευτούν οι καθαροί αθλητές και να αγωνίζονται σε δίκαιο επίπεδο.
Ως αθλήτρια μάλιστα, το 2001 είχε διαμαρτυρηθεί και εντός Σταδίου στις κερκίδες με πλακάτ που έγραφε “Epo cheats out” για τη συμμετοχή της Ρωσσίδας Yegorova στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Edmonton παρότι είχε θετικό δείγμα σε ερυθροποιητίνη μετά από golden meeting στο Παρίσι, με την IAAF να αναιρεί την ποινή καθώς δεν είχαν ακολουθηθει σωστά οι διαδικασίες τότε.
Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου: