Με δύο νέα «εισιτήρια» για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ένα πανελλήνιο ρεκόρ παίδων και αρκετές καλές επιδόσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του Πανελληνίου πρωταθλήματος Ανδρών- Γυναικών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Τα αποτελέσματα: http://www.stivoz.gr/?p=17319
Πέρα από τον εκπληκτικό αγώνα στο μήκος, όπου ο Γιώργος Τσάκωνας «πέταξε» στα 8,15 μ. και ο Λούης Τσάτουμας φρόντισε να του κάνει… παρέα στο Γκέτεμποργκ με άλμα στα 8,08 μ., (http://www.stivoz.gr/?p=9143) δίδυμο σχηματίστηκε για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στο ύψος.
Αν και οι δρόμοι τους πλέον χώρισαν- προπονητικά- ο Κώστας Μπανιώτης και ο Αντώνης Μάστορας ακολουθούν πλέον παράλληλα πορεία. Γιατί και οι δύο άλτες του ύψους θα βρεθούν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού.
Ο Μπανιώτης, που είχε ήδη εξασφαλίσει το όριο, στο πρωτάθλημα πέρασε τα 2,29 μ. με την τρίτη του προσπάθεια, ενώ δεν τα κατάφερε στα 2,33 μ. παρότι είχε καλές προσπάθειες. «Δεν θα κάνω άλλο αγώνα μέχρι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έκανα διαδοχικούς αγώνες στο εξωτερικό, οπότε θέλω να δουλέψω λίγο στην προπόνηση», είπε ο Μπανιώτης.
Ο δε Μάστορας, πέρασε τα 2,25 μ. βελτιώνοντας το ρεκόρ του κατά ένα εκατοστό και έπιασε το όριο για το Γκέτεμποργκ, ενώ έπιασε και το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων. «Έπρεπε να είχε γίνει από τον προηγούμενο αγώνα αυτό. Ευτυχώς βγήκε τώρα», είπε ο Μάστορας, που θα έχει μία ακόμη ευκαιρία για ψηλότερα στο Βαλκανικό πρωτάθλημα. «Τώρα θέλω να… συνηθίσω σε αυτά τα ύψη», είπε χαμογελώντας αναφερόμενος στις προσπάθειές του στα 2,29 μέτρα. Ο Μάστορας πλέον γυμνάζεται με τον Γιώργο Πομάσκι, αφού τερματίστηκε η συνεργασία του με τον Γιώργο Τσούγκο, ο οποίος προπονεί τον Μπανιώτη.
Τραυματισμός της Κυριακοπούλου
Πλατιά χαμόγελα δεν υπήρχαν στο επί κοντώ. Η μεν Νικόλ Κυριακοπούλου δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα της εξαιτίας τραυματισμού, η δε Στέλλα Λεδάκη έχασε την ευκαιρία να πιάσει το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Έχοντας περάσει τα 4,25 μ., έπειτα από τη δεύτερη άκυρη προσπάθειά της στα 4,40 μ. η Κυριακοπούλου ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στη μέση και αποχώρησε. Αμέσως την εξέτασε ο γιατρός της ομοσπονδίας, Διονύσης Χίσσας, ο οποίος την καθησύχασε λέγοντάς της πως πιθανότατα πρόκειται για σύσπαση στους ραχιαίους. Για παν ενδεχόμενο όμως, θα υποβληθεί και σε μαγνητική τομογραφία τη Δευτέρα.
Η Κυριακοπούλου πήρε την τρίτη θέση, ενώ νικήτρια ήταν η Λεδάκη που πέρασε για τρίτη φορά φέτος τα 4,35 μ., αλλά δεν τα κατάφερε στο ύψος που θα την έστελνε στο Γκέτεμποργκ (4,45 μ.). Η μόνη χαρούμενη στο αγώνισμα ήταν η Λορέλα Μάνου και δικαιολογημένα, αφού με το επιτυχημένο άλμα της στα 4,30 μ. πρόσθεσε δέκα εκατοστά στο ατομικό της ρεκόρ.
Η επίτευξη του ορίου την προηγούμενη Κυριακή του… έλυσε τα πόδια και ο Ανδρέας Δημητράκης έκανε ακόμη καλύτερη κούρσα στο πρωτάθλημα. Ο αθλητής του ΑΟ Λασιθίου κέρδισε στα 1.500 μ. με 3.43.55, για να κατεβάσει ακόμη πιο κάτω το ρεκόρ του, ενώ πλέον έγινε ο έβδομος καλύτερος Έλληνας σε κλειστό στίβο.
Κοντά Στεργιούλης και Σταματόγιαννης
Με το ένα… πόδι στο αεροπλάνο για το Γκέτεμποργκ βρέθηκε ο Μάκης Στεργιούλης, αλλά δεν κατάφερε να επιβιβαστεί. Ο σπρίντερ του ΑΟ Μεγάρων κέρδισε στα 60 μ. με 6.67, πολύ κοντά στο όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (6.65), αλλά δεν κατάφερε να το πιάσει. “Φέτος έχω δουλέψει πιο σκληρά από κάθε άλλη φορά. Η αλήθεια είναι πως έχω αγχωθεί. Θέλω να ξαναβγούν οι επιδόσεις, να τρέξω σε μεγάλη διοργάνωση, παραδέχθηκε ο Στεργιούλης.
Τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα πήρε ο Παναγιώτης Ανδρεάδης με 6.81, ενώ τρίτος ήταν ο Ιορδάνης Ρουσσάκης με 6.89.
Μία ανάσα από το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έφτασε και ο Μιχάλης Σταματόγιαννης. Ο αθλητής του Αίολου Πάτρας έγινε ο πρώτος πανελληνιονίκης φέτος στον κλειστό στίβο, κερδίζοντας τη σφαιροβολία με 19,71 μ., αλλά η χαρά του δεν ολοκληρώθηκε. Μόλις τέσσερα εκατοστά τον χώρισαν από το «εισιτήριο» για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, παρόλα αυτά, ο Σταματόγιαννης δεν έκρυψε πως ευχαριστήθηκε τον αγώνα του. «Το καλό είναι πως συνήλθα. Ήταν ένας καλός αγώνας, τώρα επόμενη ευκαιρία για το όριο στο Βαλκανικό πρωτάθλημα», είπε ο αθλητής που πέρα από το 19,71 μ. είχε βολές στα 19,53 μ. και 19,51 μέτρα. Δεύτερος στη σφαιροβολία ήταν ο Γεράσιμος Θεοδώρου (16,76 μ.) και τρίτος ο Παναγιώτης Ακτύπης (16,61 μ.).
Το ρεκόρ παίδων
Ο Πέτρος Κυριακίδης και ο Δημήτρης Γράβαλος συγκέντρωναν το ενδιαφέρον στα 400 μ., αλλά ένας μικρός τους έκλεψε τη δόξα. Ο Δημήτρης Βλάχας, ο οποίος με 48.80 βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ παίδων στο αγώνισμα. Επίτευγμα ακόμη πιο σημαντικό αν αναλογιστέι κανείς πως την προηγούμενη επίδοση κατείχε ο Περικλής Ιακωβάκης με 48.97.
Όσο για τους μεγάλους, ο Κυριακίδης κέρδισε με 47.68, αλλά δεν κατάφερε να πιάσει το όριο για το Γκέτεμποργκ (47.20). Δεύτερος ήταν ο Γιάννης Σταματελόπουλος με 48.07, ενώ την τρίτη θέση- από την άλλη σειρά- πήρε ο Δημήτρης Γράβαλος (48.20).
Στα 60 μ., νικήτρια ήταν η Έφη Κολοκυθά με 7.69, ενώ τη δεύτερη θέση πήρε η κορασίδα Χαρά Ζάκκα με 7.86, παρότι λίγη ώρα πριν είχε τρέξει στο Βʼ γκρουπ των προκριματικών σειρών όπου είχε πετύχει 7.87. Ταχύτερη από όλες όμως ήταν η Κύπρια Ραμόνα Παπαϊωάννου με 7.51, κοντά στο 7.50 του προκριματικού της.
Η Ελευθερία Χριστοφή επικράτησε στο μήκος με 6,19 μ., ενώ η επταθλήτρια Σοφία Υφαντίδου προσγειώθηκε στα 5,92 μ. και τρίτη ήταν η Ευθυμία Κολοκυθά με 5,89 μέτρα.
Στα 400 μ. η πιο γρήγορη του τελικού ήταν η Ευαγγελία Ζυγόρη (58.26), ενώ η Γεωργία Αρσένου κέρδισε την πρώτη σειρά με 58.34 και ήταν δεύτερη στην κατάταξη.
Τέλος, στα 1.500 μ. η Μαρία Παπαδοπούλου στα 39 της χρόνια ξέρει ακόμη τον τρόπο να κερδίζει, αφού με 4.29.03 τερμάτισε μπροστά από την Σοφία Πιτούλη (4.31.05).
Το πιο θερμό χειροκρότημα όμως κέρδισαν τα κορίτσια και τα αγόρια από τα παιδικά χωριά SOS που έτρεξαν στις δύο ειδικές κούρσες που έγιναν για εκείνα.