Ως πρώτο κυρίως πιάτο της σεζόν του κλειστού, η ημερίδα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είχε αυτό ακριβώς που έπρεπε. Έδωσε… τροφή στους φιλάθλους του στίβου, αλλά τους άνοιξε και την όρεξη για τη συνέχεια.

Ο αγώνας τα είχε όλα. Πανελλήνια ρεκόρ, δύο «εισιτήρια» για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά- δυστυχώς- και… σπάσιμο νεύρων για έναν εκ των κορυφαίων αθλητών, τον Λούη Τσάτουμα.

(Τα αποτελέσματα: http://www.stivoz.gr/?p=17320)

Στην… παρέα που θα πάει Γκέτεμποργκ μπήκε ο Δημήτρης Τσιάμης, αφού με 16,98 μ. έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ ξεκίνησε με 16,62 μ., η δεύτερη προσπάθειά του ήταν άκυρη, στο τρίτο άλμα έφτασε στα 16,67 μ., ενώ στο τέταρτο ήρθε η… λύτρωση. Με το 16,98 μ. ο Τσιάμης είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος καλύτερος στον κόσμο, πίσω από τον Marian Oprea (17,17 μ.) και τον Daniele Greco (17,07 μ.). Εκφραστικός όπως πάντα, πίστεψε ότι απο το 1ο άλμα είχε την επίδοση φωνάζοντας … “άντε γεια”, ενώ θεώρησε ότι θα έπρεπε να κάνει 17,30 σήμερα

«Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Με ικανοποίησε περισσότερο το τεχνικό κομμάτι. Έχει περιθώρια βελτίωσης στους αγώνες που θα ακολουθήσουν», είπε ο προπονητής του, Φρανσουά Ντοφέν.

Αν και στο μυαλό του δεν είχε το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για την πρεμιέρα, τα πόδια του Ανδρέα Δημητράκη είχαν διαφορετική άποψη. Και αυτά τον έβαλαν στην ομάδα για το Γκέτεμποργκ. Ο δρομέας του ΑΟ Λασιθίου τερμάτισε σε 3.44.19 στα 1.500 μ., βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ (3.47.74) και έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό.

«Δεν ήμουν απόλυτα καλά, οπότε δεν το είχα στο μυαλό μου για την πρώτη κούρσα», είπε ο Δημητράκης που έγινε ο όγδοος καλύτερος Έλληνας όλων των εποχών στην απόσταση.

Τα ρεκόρ
Διαδοχικά ήταν τα… χτυπήματα στον πίνακα των πανελληνίων ρεκόρ στην αρχή της ημερίδας. Δράστες οι βαδιστές (σε αγωνίσματα που βέβαια δεν υπάρχουν στις μεγάλες διοργανώσεις) και την αρχή έκαναν οι άνδρες.

Το πανελλήνιο ρεκόρ στα 5.000 μ. βάδην βελτίωσε ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ με 19.37.00. Το προηγούμενο το είχε ο Δημήτρης Ορφανόπουλος με 19.45.06 από το 1990.

«Δεν ήταν αγώνας! Μόλις 5.000 μ. δεν είναι τίποτα!», είπε γελώντας ο Παπαμιχαήλ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι αυτή η κούρσα δεν συγκρίνεται με τα 50 χλμ. βάδην! «Η αλήθεια είναι πως μας… σκοτώνει εμάς τους βαδιστές ο κλειστός στίβος, με τις πολλές στροφές. Αλλά ήταν ένα καλό τεστ σε περίοδο σκληρής προετοιμασίας», πρόσθεσε.

Πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε όμως και ο Ζαχαρίας Τσαμουδάκης που ακολούθησε και μάλιστα σε δύο κατηγορίες. Με 20.21.87 βελτίωσε τόσο το ρεκόρ Παίδων, που κατείχε ο ίδιος με 21.26.48 από πέρυσι, όσο και εκείνο των Εφήβων που είχε ο Γιώργος Καλούδης με 21.14.41 από το 1992.

Διπλό πανελλήνιο ρεκόρ έγινε όμως και στην κούρσα των γυναικών. Η Δέσποινα Ζαπουνίδου… ξεσκόνισε την αντίστοιχη επίδοση των γυναικών τερματίζοντας στα 3.000 μ. βάδην σε 13.01.73, ενώ η Αθανασία Βαΐτση που ακολούθησε βελτίωσε το ρεκόρ Κορασίδων με 14.11.01. Το προηγούμενο ρεκόρ των γυναικών το είχε η Ζαπουνίδου με 13.02.45 από πέρυσι, ενώ εκείνο των Κορασίδων άντεχε από το 1998, όταν η Ευαγγελία Ξυνού είχε πετύχει 15.13.85.

Τη σκυτάλη από τους βαδιστές πήρε αργότερα μία άλτρια του ύψους. Δυναμικά ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στον κλειστό στίβο η Τατιάνα Γκούσιν. Αφού ξεπέρασε το πρόβλημα υγείας που είχε, η 19χρονη πέρασε στο ΣΕΦ το 1,82 μ. και έτσι ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ Νεανίδων που είχε πετύχει η Μαρούλα Παπαγεωργίου το 1996.

«Δεν είχα καμία προσδοκία, είχα απλώς την επιθυμία να κάνω έναν αγώνα. Δεν ήθελα να τελειώσει η σεζόν χωρίς αγώνα, ούτε επίσης ήθελα να πάω μόνο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Είμαι χαρούμενη και ικανοποιημένη», είπε η Γκούσιν.

«Σπάσιμο» στον Τσάτουμα
Μία πρόβα για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήθελε να κάνει ο Λούης Τσάτουμας αλλά του βγήκε… ξινή! Στην πρεμιέρα του για τη σεζόν ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ του μήκους έφυγε από το ΣΕΦ με νεύρα και χωρίς να έχει κάνει τον αγώνα που ήθελε, χωρίς να έχει ο ίδιος ευθύνη για αυτό.

Λανθασμένα ο ΣΕΓΑΣ έβαλε στο πρόγραμμα της ημερίδας το αγώνισμα των Παίδων ταυτόχρονα με των ανδρών, με αποτέλεσμα να δηλωθούν 25 άλτες σε αυτό! Κατά συνέπεια, η ολοκλήρωση των τριών πρώτων προσπαθειών πήρε μία… αιωνιότητα και μία ημέρα. Συνθήκες που σίγουρα μόνο κατάλληλες δεν είναι για έναν αθλητή που διεκδικεί το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (7,90 μ.).

Ο Τσάτουμας ξεκίνησε τον αγώνα του με 7,70 μ., έπειτα από μισή ώρα έκανε το δεύτερο άλμα στο οποίο προσγειώθηκε στα 7,74 μ., ενώ χρειάστηκε να περάσει άλλη τόση ώρα για την τρίτη προσπάθεια, που ήταν άκυρη. Έπειτα από αυτό, ο Τσάτουμας αποσύρθηκε από τον αγώνα, αφού πλέον με τέτοια αναμονή ανάμεσα στα άλματα ο κάθε αθλητής κινδύνευε ακόμη και με τραυματισμό!

Για τον Μάκη Στεργιούλη τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε. Ο σπρίντερ ξεκίνησε με 6.75 στον προκριματικό των 60 μ., αλλά στον τελικό ακυρώθηκε με αποτέλεσμα να μην έχει δεύτερη ευκαιρία για το όριο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (6.65). Νικητής στον τελικό ήταν ο Χρήστος Χατζηαγγελίδης -που αγωνίζεται πλέον με την Κύπρο- με 6.81.

Ο Λυκούργος Τσάκωνας βρέθηκε μεν στο ΣΕΦ, αλλά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην καθίσει στο βατήρα για τα 60 μέτρα. «Τις τελευταίες ημέρες έχω μία ενόχληση στο δικέφαλο, οπότε προτίμησα να μην το ρισκάρω», είπε ο πρωταθλητής των 200 μέτρων.

Την καλή του κατάσταση έδειξε και στην Αθήνα ο Αντώνης Μάστορας. Έπειτα από το 2,22 μ. που είχε περάσει στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στο ΣΕΦ πέρασε τα 2,21 μ., ενώ είχε πολύ καλά άλματα και στα 2,25 μ., όπου επιχείρησε να πιάσει το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Στην πρώτη του κούρσα για τη χρονιά- αφού είχε ταξιδέψει στη Γάνδη αλλά δεν έτρεξε στο μίτινγκ λόγω ασθένειας- ο Κώστας Νακόπουλος έφτασε πολύ κοντά στο στόχο του. Ο δρομέας της ΓΕΑ Τρικάλων ήταν ο νικητής στα 800 μ. με 1.50.19, ενώ η επίδοση που θα τον έστελνε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι 1.49.30.

Για την Στέλλα Λεδάκη, ο αγώνας ξεκίνησε με περιπέτεια, καθώς η επικοντίστρια είχε ξεχάσει το αθλητικό δελτίο της και χρειάστηκε η παρέμβαση του αρχιπροπονητή, Δημήτρη Ευαγγελόπουλου προκειμένου να γίνει δεκτή η συμμετοχή της.

Ξεκίνησε περνώντας με την πρώτη προσπάθεια τα 4 μ. και 4,20 μ., ενώ στη συνέχεια πέρασε με την τρίτη προσπάθεια στα 4,35 μ., ισοφαρίζοντας το ατομικό ρεκόρ της σε κλειστό στίβο, το οποίο είχε σημειώσει πριν από μερικές ημέρες. Στη συνέχεια δοκίμασε στα 4,45 μ., για να πιάσει το όριο για το Γκέτεμποργκ. Αν και δεν τα κατάφερε, τα άλματά της -και ιδιαίτερα το πρώτο- έδειξαν πως είναι θέμα χρόνου να το πετύχει.

«Ούτε σε αυτόν τον αγώνα κατάφερα να αγωνιστώ υγιής καθώς συνεχίζω να ταλαιπωρούμαι από την ίωση. Θα μπορούσα να είχα κάνει το 4,45 μ., αν είχα το κατάλληλο κοντάρι. Θα κάνω την προσπάθεια μου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα», είπε η Λεδάκη.

Καλή εμφάνιση έκανε στο επί κοντώ και η Λορέλα Μάνου, καθώς πήρε τη δεύτερη θέση με άλμα στα 4,20 μέτρα.

Στα 60 μ. εμπόδια, η Ελισάβετ Πεσιρίδου ήταν η ταχύτερη, καθώς με 8.51 βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ.

Στην πρεμιέρα του ο Μιχάλης Σταματόγιαννης έστειλε τη σφαίρα στα 18,88 μ. στην καλύτερη προσπάθειά του.

Τις διαθέσεις του έδειξε από νωρίς ο Πέτρος Κυριακίδης. Στο ντεμπούτο του σε κλειστό στίβο, ο 24χρονος τερμάτισε σε 47.38, επίδοση που τον κάνει τον ένατο καλύτερο όλων των εποχών στα 400 μέτρα. Επιπλέον, έδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το «εισιτήριο» για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το οποίο “άγγιξε” (το όριο είναι 47.20).

Ο πήχης έμεινε στη θέση του έπειτα από άλμα στα 5,40 μ., το ψηλότερο σημείο που έφτασε στο ΣΕΦ. Μόνο που η επιτυχημένη προσπάθεια έγινε εκτός αγώνα! Τέτοια ήταν η επιθυμία του Παναγιώτη Λάσκαρη να τα καταφέρει σε αυτό το ύψος- που θα αποτελούσε ισοφάριση του απόλυτου ατομικού του ρεκόρ- που όταν απέτυχε τρεις φορές και ολοκληρώθηκε ο αγώνας, ζήτησε από τους κριτές να ανεβάσουν τον πήχη και να ξαναδοκιμάσει, καταφέρνοντάς τα αυτή τη φορά!
Στον αγώνα νικητής ήταν όμως ο Δημήτρης Πατσουκάκης με επιτυχημένο άλμα στα 5,20 μ., ο οποίος είχε καλύτερες προσπάθειες από τον Λάσκαρη που επίσης πέρασε αυτό το ύψος.

Γενναία κούρσα έκαναν η Αθηνά Κοΐνη και η Αναστασία Καρακατσάνη στα 3.000 μέτρα. Οι δύο δρομείς που γυμνάζονται με τον Χρήστο Παπαχρήστο- οι οποίες κλήθηκαν να αγωνιστούν δύο ώρες αργότερα από ότι ήταν προγραμματισμένο εξαιτίας της καθυστέρησης του προγράμματος- με το μεταξύ τους συναγωνισμό κατάφεραν αμφότερες να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.
Νικήτρια ήταν η Κοΐνη με 9.19.01, επίδοση που την κάνει την έβδομη καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών στην απόσταση, ενώ η Καρακατσάνη την ακολούθησε με 9.27.35 και βρίσκεται στην ένατη θέση σε αυτή τη λίστα.

Προηγούμενο άρθροΤο… συρτάκι του πείσματος!
Επόμενο άρθροΗμερίδα ΣΕΦ (10/2)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ