Δραματικό φινάλε είχε ο τελικός του επι κοντώ ανδρών αλλά και της σφαιροβολίας, ενώ μεγάλη βολή σημείωσε η Υφαντίδου στον ακοντισμό, την Α’ ημέρα του Πανελληνίου πρωταθληματος στην Πάτρα – σε ό,τι αφορά άλματα και ρίψεις
-> Αποτελέσματα

Στο επι κοντώ, ο Κώστας Φιλιππίδης και ο Δημήτρης Πατσουκάκης ήταν αλάνθαστοι ως τα 5,60μ. που τα πέρασε και ο έφηβος Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος άφησε τα 5,70μ.
Ο Πατσουκάκης απέτυχε εκεί, ο Φιλιππίδης έχασε ένα άλμα και στη συνέχεια και τα άλλα δύο στα 5,75μ. με τον Καραλή να έχει και ευκαιρία για νίκη αλλά να κάνει την τελευταία προσπάθεια ψηλά μεν αλλά κοντά στον πήχυ ρίχνοντάς τον στο ανέβασμα.

Έτσι για τη νίκη χρειάστηκε μπαράζ, που δεν ξεκίνησε ομως στα 5,70μ., με τον Φιλιππίδη να τα καταφέρνει στα 5,75μ. βελτιώνοντας κατά 5εκ. τη φετινή του επίδοση που είχε κάνει στο Σύνταγμα, ενώ κέρδισε για 11η φορά το αγώνισμα.

Στη σφαιροβολία, ο Κυριάκος Ζώτος στην τελευταία του προσπάθεια έστειλε τη σφαίρα στα 19,34μ. κάνοντας κατά 32εκ. ατομικό ρεκόρ κι έγινε ο 9ος Έλληνας διαχρονικά, ενώ πήρε τελικά και τη νίκη, αφού ο Σκαρβέλης έμεινε στα 19,23μ. και ο Σταματόγιαννης στα 18,73μ. Για ένα εκατοστό εκτός βάθρου αλλά με ατομικό ρεκόρ ακολούθησε ο Φράντσι Λατιφλάρι.

Στον ακοντισμό η Σοφία Υφαντίδου έριξε 59,23μ. βελτιώνοντας κατά πολύ τα 57,50μ. που είχε ρεκόρ, πανηγυρίζοντάς το θερμά με τον προπονητή της, ενώ ανέβηκε κατά μια θέση στην 4η διαχρονικά (από το 1999 για το νέο ακόντιο)
Μαλιστα το όριο για Λονδίνο είναι στα 61,40μ. και μπορεί να ελπίζει πως θα το κυνηγήσει, καθώς στο 7θλο δεν πήγαν καλά φέτος τα πράγματα.

Για άλλη μια φορά ανέβασε το ρεκόρ της η Θεοδώρα Αραμπατζή, που έφτασε στα 53,53μ. -είχε ήδη το όριο Νέων- ενω ατομικό έκανε και η Νάνσυ Κόκκαλη που πέρασε τα 50μ., με 51,94μ. και χρειάζεται 53,50μ. για το Ευρωπαικο Νέων.

Στο τριπλούν η Βούλα Παπαχρήστου ξεκίνησε με 2 άκυρα, στο τρίτο της άλμα όμως έφτασε στα 14,07μ. -ενώ δεν συνέχισε προσπάθειες- και ηταν η 5η νίκη της (έχει και 3 στο μήκος).
Δεύτερη με ατομικό ήταν η Κριστία Αλβερτσιάν που έκανε 13,60μ. ενώ η Κωνσταντίνα Ρωμαίου ήταν τρίτη με 12,76μ.
Ο Δημήτρης Τσιάμης κέρδισε, για 8η φορά, στους άνδρες με 16,39μ. – τα 16μ. πέρασαν και ο Μπόφτσης και ο Δ.Μπαλταδούρος.

Στο ύψος η Τατιάνα Γκούσιν αφού κέρδισε τον αγώνα -και για 3η φορά το πρωτάθλημα- προσπάθησε μετά τα 1,85μ. χωρίς επιτυχία για το όριο των 1,94μ. Δεύτερη ήταν η Πατρινή Κατερίνα Κυριακοπούλου με 1,76μ. ενώ υπήρξαν δύο τρίτες, η περσινή νικήτρια Ζάκκα και η Γαστεράτου, ενώ η Ρέτζιου και η Βαγέλη επίσης με 1,71μ. υστερησαν στην ισοπαλία.

Στη δισκοβολία η Κρίστυ Αναγνωστοπουλου πέτυχε την 7η σερί νίκη της, με 58,95μ., ενώ την 3η σερί νίκη ο Μιχάλης Αναστασάκης στη σφυροβολία που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Ανέβασαν τις εοπιδόσεις τους οι Νίκος Γαβριηλίδης με 69,05μ. και Ιβάν Μενγκλέμπεη με 68,75μ – είχαν ήδη το όριο των Νέων

Η συνέχεια αυριο Κυριακή, ελπίζουμε με καλό καιρό. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η παρουσία της Κατερίνας Στεφανίδη στον τελικό του επι κοντώ γυναικών.

Πρόγραμμα και όλα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα: http://www.stivoz.gr/?p=29178

Προηγούμενο άρθροΠανελ.Πρωτάθλημα: Καλό προκριματικό ο Δουβαλίδης, όρια Ζήκος και Μουρτά
Επόμενο άρθροΠανελ.πρωτάθλημα: Άπιαστος ο Τσάκωνας, ωραίες κούρσες και όρια στα 400μ.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Έτσι για τη νίκη χρειάστηκε μπαράζ, που δεν ξεκίνησε ομως στα 5,70μ.,”

    γιατί από το 5.70?
    Παρακαλώ να αιτιολογήσετε για να μην μπερδεύετε τους αναγνώστες σας.

  2. Ήταν λάθος του Εφόρου και των κριτών του αγωνίσματος που δεν έγινε αντιληπτό από κανέναν!
    Έτσι η τύχη έφερε την καλύτερη ελληνική επίδοση της χρονιάς, με το 5μ.75 του Φιλιππίδη!
    Ο κανονισμός αναφέρει ότι η έναρξη του αγώνα μπαράζ γίνεται στο αμέσως επόμενο ύψος από εκείνο που υπερέβησαν τελευταίο οι ισόπαλοι αθλητές, σύμφωνα με ό,τι ορίζει το πινάκιο του αγώνα. Και ότι επιχειρούν από μία προσπάθεια, όπου αν περάσουν όλοι συνεχίζουν σε επόμενο ύψος 5εκ. παραπάνω κ.ο.κ ή αν αποτύχουν όλοι , ο πήχης κατεβαίνει 5εκ. κ.ο.κ, ώσπου να λυθεί η ισοπαλία.

  3. Το μπαράζ έπρεπε να είχε γίνει στα 5.65. Μετά από το 5.60 που πέρασαν Φιλιππίδης και Πατσουκάκης, αυτό ήταν το επόμενο ύψος που είχε οριστεί από τον έφορο πριν από την έναρξη του αγωνίσματος και είχε ανακοινωθεί στους αθλητές μέσω της αναγραφής του στο πινάκιο. Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λάθος σε αγώνα μπαράζ στην Ελλάδα. Δυσκολεύομαι να πεισθώ όμως ότι δεν έγινε αντιληπτό από κανέναν. Αν δεχθούμε ότι έκαναν λάθος οι κριτές, οι αθλητές και οι προπονητές τους τί έκαναν; Ειδικά οι αθλητές, που έχουν και το δικαίωμα να υποβάλουν προφορική ένσταση στον έφορο του αγωνίσματος. Έχουν όλοι άγνοια ενός βασικού κανονισμού;

  4. Αγαπητέ φίλε Θωμά,
    δυστυχώς και στην ενημέρωση οι κριτές τα πήγαν χάλια και πάλι από την πίεση των «άνωθεν». Ο πίνακας που έδειχνε την επίδοση ήταν μόνιμα στραμμένος προς τους επισήμους! Και τους εκφωνητές, λες και αυτοί ρύθμιζαν το αγώνισμα. Έπρεπε να «τσιρίζουμε» για να μάθουμε σε πιο ύψος βρίσκεται ο πήχης. Είναι απαράδεκτο οι προπονητές να μη γνωρίζουν το ύψος στο οποίο βρίσκεται ο πήχης. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των αθλητών τους και να καθορίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν. Ούτε πιο ύψος περνούσαν δε γνωρίζαμε… απαράδεκτοι για μια ακόμη φορά.
    Το ίδιο έγινε και όταν ετοιμάζονταν για το μπαράζ. Ο πίνακας ήταν στραμμένος πάντα προς τους επισήμους! Φωνάζαμε (κυρίως ο υπογράφων) να μας πουν που μπαίνει ο πήχης για να δούμε αν ακολουθούν τον κανονισμό και η απάντηση ήταν: Ε! τι θέλετε έχουμε μπαράζ. Ναι αλλά σε πιο ύψος μπαίνει ο πήχης; Απάντηση καμιά.
    Όταν έκανε το άλμα του ο πρώτος αθλητής (Πατσουκάκης) μάθαμε ότι ο πήχης ήταν στο 5.75 (ήταν ήδη αργά), απλά γελούσαμε στην αρχή με την ασχετοσύνη των εξ Αθηνών επισήμων κριτών. Όταν αργότερα μάθαμε από τον έφορο, ότι ήρθε εντολή από «επάνω» για το 5.75 σταματήσαμε πλέον να γελάμε … το ρίξαμε στο «κλάμα» που έχουμε σε Πανελλήνιους αγώνες Α/Γ αυτού του επιπέδου κριτές και επιτελικούς του ΣΕΓΑΣ… (για να μην αναφερθώ σε Εθνικό προπονητή ή άλλον επιτελικό αφού δε γνωρίζω από ποιόν ήρθε η άνωθεν εντολή!
    Για μια ακόμη φορά κριτές αλλά και υπεύθυνοι της διοργάνωσης του ΣΕΓΑΣ «μετρήθηκαν και βρέθηκαν ανεπαρκείς». (Με τον όρο «υπεύθυνοι της διοργάνωσης του ΣΕΓΑΣ» αναφερόμαστε σε όσους είχαν επικοινωνία με το αγώνισμα και οι οποίοι έδωσαν την εντολή στον Έφορο να συνεχίσει με το 5.75
    Συνεπώς αγαπητέ φίλε Θωμά, υπάρχουν γνώστες των κανονισμών μεταξύ των προπονητών αλλά κατά ένα μαγικό τρόπο όποτε υποδεικνύουν τα λάθη των κριτών γίνονται «κακοί».
    Και αυτό το λάθος συζητήθηκε με τον προπονητή των δύο αθλητών στην κερκίδα αλλά δικαιολογημένα μας απάντησε «εγώ τι φταίω αν οι άνθρωποι είναι άσχετοι».
    Βέβαια το «λάθος» παίζει σε τρία σενάρια … και ο προπονητής των αθλητών θα έπρεπε να δώσει λύση στα αντικρουόμενα συμφέροντα των αθλητών του:
    (1ο σενάριο: Η 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα,
    2ο σενάριο: Η υπόθεση όριο (5.70), αλλά και
    3ο σενάριο: Η ισοπαλία στην πρώτη θέση και των δύο αθλητών, αφού προπονούνται με τον ίδιο προπονητή και είναι κάθε μέρα μαζί!
    Τη λύση του 3ου σεναρίου επέλεξαν οι αθλητές με την παρέμβαση του υπογράφοντος, όταν στους Βαλκανικούς της Κωνσταντινούπολης το 2015 ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση ο Στυλιανού και ο Πατσουκάκης.
    Μοιράστηκαν την πρώτη θέση είναι και οι δύο Βαλκανιονίκες και δε χρειάστηκε να σκοτωθούν για να είναι κάποιος δεύτερος .
    Όμως η λύση των σεναρίων είναι αποκλειστικά υπόθεση του προπονητή και των αθλητών του, όλοι εμείς απλά λέμε τη γνώμη μας από έξω, χωρίς να γνωρίζουμε ποιο από τα σενάρια ενδιέφερε περισσότερο τον προπονητή τους.
    Όσο για το σχόλιό σου αγαπητέ φίλε κ. Ι. Μαμουζέλο: «Έτσι η τύχη έφερε την καλύτερη ελληνική επίδοση της χρονιάς, με το 5μ.75 του Φιλιππίδη!»
    Ας μας επιτρέψεις να έχουμε τη δική μας άποψη που στη λέξη «Τύχη» τοποθετούμε τη λέξη «Λάθος». Το σημαντικό ερώτημα είναι αν θα το αφήσουμε μόνο του ή αν θα βάλουμε μπροστά τον προσδιορισμό «εσκεμμένο».
    Αν δε αναγκαστούμε να βάλουμε το «εσκεμμένο», γιατί αλλιώς πρέπει να παραδεχτούμε ότι το μέγεθος της ασχετοσύνης στον Ελληνικό Στίβο (κριτές και ΣΕΓΑΣ) είναι επικίνδυνο, τότε … αλλοίμονο!
    Τότε τα μηνύματα που περνάει ο στίβος στη νεολαία μας είναι … άστα να πάνε.
    Αρνούμαι να το πιστέψω αλλά τότε … τόση ασχετοσύνη ρε παιδιά και είναι στην κορυφή της ιεραρχίας (Κριτών και Στίβου) όλοι αυτοί!
    Με τιμή
    Κατσίκας Φώτιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ