Τα spikes ανά χείρας, δελτίο στην τσάντα και… φύγαμε. Το ραντεβού έχει δοθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και κανείς δεν πρέπει να λείψει. Γιατί αυτό του σόου είναι… 100% στιβικό!
Σε μία προβληματική σεζόν, ήρθε η ώρα του Πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, η 28η «στάση» του θεσμού. Και μέσα στο διήμερο κάποιοι θα φροντίσουν να… διώξουν τη μιζέρια των προβλημάτων και των ελλείψεων. Αθλητές που ήδη έχουν γράψει ιστορία φέτος- η Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Κώστας Νακόπουλος με τα πανελλήνια ρεκόρ τους- άλλοι που έχουν δείξει σε ετοιμότητα για τη μεγάλη πρόκληση του χειμώνα στο Σόποτ και κάποιοι που φιλοδοξούν να φύγουν από το ΣΕΦ με το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στην τσέπη τους.
Όπως πάντα οι άλτες έχουν την τιμητική τους. Ο Κώστας Φιλιππίδης και η Κυριακοπούλου θα κάνουν… εναέριες περιπολίες εναλλάξ πάνω από το ΣΕΦ, η Τόνια Στεργίου θα «ίπταται» λίγο πιο χαμηλά, ενώ στις… επίγειες δυνάμεις αναλαμβάνουν ο Λούης Τσάτουμας και ο Δημήτρης Τσιάμης. Δεν θα είναι βέβαια μόνοι τους, καθώς το μενού έχει και ταχύτητα και αποστάσεις με ενδιαφέρον.
Ο Φιλιππίδης και η Κυριακοπούλου προέρχονται από περιοδεία στο εξωτερικό, όπου έδειξαν έτοιμοι για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Κυριακοπούλου μάλιστα καλείται να κάνει άλματα… φρέσκια από την απίστευτη εμφάνιση στη Στοκχόλμη, όπου σημείωσε διπλό πανελλήνιο ρεκόρ φτάνοντας στα 4,72 μέτρα. Ο δε Φιλιππίδης έχει φτάσει στα 5,70 μ. φέτος και βλέπει ψηλότερα. Μαζί τους στο επί κοντώ θα είναι η Λορέλα Μάνου (4,20 μ. φέτος) και ο Δημήτρης Πατσουκάκης (5,35 μ.).
Τσάτουμας για την… ιστορία
Ο Λούης Τσάτουμας από την άλλη κάνει απευθείας πρεμιέρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Και μία νίκη με… ιστορικές προεκτάσεις μπορεί να τον βοηθήσει να ξεχάσει τις περιπέτειες που είχε έως τώρα- με το διπλό τραυματισμό του στο δικέφαλο- εξαιτίας του οποίου καθυστέρησε την πρεμιέρα του.
Σε περίπτωση νίκης, ο Τσάτουμας θα φτάσει τις εννιά σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού, ισοφαρίζοντας την κορυφαία σε αυτή την κατηγορία Νίκη Μπακογιάννη. Ο Τσάτουμας, που έχει το όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα από το περασμένο καλοκαίρι, θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Γιώργο Τσάκωνα, ο οποίος επίσης πέρυσι σημείωσε την απαιτούμενη επίδοση. Ο Σπαρτιάτης άλτης ουσιαστικά… μηδενίζει και ξεκινάει από την αρχή, καθώς το 7,56 μ. που σημείωσε στη Μόσχα σίγουρα δεν τον αντιπροσωπεύει. Μαζί τους θα είναι ο Τάσος Γαλαζούλας, που φέτος έχει φτάσει στα 7,84 μ. αλλά… ανεπίσημα, καθώς η επίδοση σημειώθηκε σε προπονητική ημερίδα.
Τα… ψηλά παιδιά
Το… κορίτσι του 1,91 μ. «υπόσχεται» με τις έως τώρα εμφανίσεις της ενδιαφέρον στο ύψος. Η Τόνια Στεργίου έχει περάσει δύο φορές φέτος αυτή την επίδοση, που αποτελεί και το ρεκόρ της σε κλειστό στίβο, αλλά κάτι… χρωστάει στον εαυτό της, καθώς και τα άλματά της ψηλότερα ήταν πολύ καλά. Μαζί της θα είναι η Κατερίνα Κυριακοπούλου και η κορασίδες Χάιδω Καρανίκου και Αθηνά Ρέντζιου, που μπορούν επίσης να δώσουν ενδιαφέρον από την πλευρά τους.
Στους άνδρες, ο Αντώνης Μάστορας θα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα. Έχοντας δώσει φέτος τρία ραντεβού με τα 2,24 μ., ψάχνει το ψηλότερο άλμα που έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει ώστε να πλησιάσει τα 2,30 μ. που θα τον στείλουν στο Σόποτ.
Κάτι αντίστοιχο θέλει και ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν, καθώς έχει φτάσει στα 16,45 μ. ως τώρα και θέλει ένα άλμα πάνω από τα 16,80 μέτρα.
Υπάρχουν κι αυτοί που… τρέχουν!
Οι άλτες μπορεί να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, αλλά υπάρχουν και κάποιοι έτοιμοι να τους… κλέψουν την παράσταση. Ο Κώστας Νακόπουλος θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του στα 800 μ. έπειτα από το πανελλήνιο ρεκόρ (1.48.64), σε μία κούρσα όπου βέβαια εξαιτίας της έλλειψης συναγωνισμού δεν θα κυνηγήσει επίδοση, αλλά τη νίκη.
Ο Κώστας Δουβαλίδης από την άλλη έχει… χρωστούμενα με το πανελλήνιο ρεκόρ. Ο πρωταθλητής των 60 μ. εμπ. ξεκίνησε δυναμικά με δύο διαδοχικές κούρσες στα 7.68 στο ίδιο μίτινγκ- με το ρεκόρ των 7.63 να αρχίζει να… τρέμει- και συνέχισε με 7.70. Με δεδομένο πως πλέον έχει πιάσει το όριο για το Παγκόσμιο, στόχος του από εδώ και πέρα είναι να βελτιώνει τις κούρσες του και κατά συνέπεια τις επιδόσεις του. Μαζί του θα είναι και ο Νίκος Σαϊσανάς, που την περασμένη Κυριακή σημείωσε 7.81.
Στις γυναίκες, τα βλέμματα θα είναι στη Ελισάβετ Πεσιρίδου. Η αθλήτρια που είναι σε κάθε κούρσα και καλύτερη φέτος, δεν θέλει να κρατήσει για πολύ ακόμη το ατομικό ρεκόρ που σημείωσε με 8.31.
Μάλιστα, θα πάρει θέση στην εκκίνηση και των 60 μ., εκεί όπου το ενδιαφέρον έχει ξαναζωντανέψει. Η Μαρία Γάτου με δεδομένο το 7.35 που έχει σημειώσει φέτος κάνει όνειρα για το Σόποτ- 7.32 το όριο- αλλά και η Γρηγορία Κεραμιδά δεν είναι μακριά (7.42). Μαζί τους θα είναι και η Ειρήνη Βασιλείου, η οποία επανήλθε με 7.62.
Στην κούρσα της μίας ανάσας των ανδρών ο Μάκης Στεργιούλης θέλει αυτή τη φορά το χρονόμετρο να γράψει επίδοση κάτω από 6.65 και να ισχύει- έπειτα από το μπέρδεμα της προηγούμενης εβδομάδας που του έδωσε χαρά για λίγο. Ο Λυκούργος Τσάκωνας θα πάρει… μυρωδιά αγώνα, για να βγει από τη ρουτίνα των προπονήσεων, ενώ μαζί τους θα είναι οι Πάνος Τριβυζάς και Παναγιώτης Ανδρεάδης.
Μετά από το πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων στα 800 μ., η Αναστασία Μαρινάκου προτιμά τα 1.500 μ., απόσταση στην οποία στους άνδρες κυριαρχεί βέβαια ο… ειδικός Ανδρέας Δημητράκης.
Τέλος, στο φετινό πρωτάθλημα επανέρχεται το βάδην στο πρόγραμμα έπειτα από 20 χρόνια, με τον Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ να απειλεί ένα ακόμη πανελλήνιο ρεκόρ.
Οι καλύτερες επιδόσεις φέτος στην Ελλάδα
Τα όρια για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού