Το 2020 είναι μια χρονιά που οι πρωταγωνιστές και οι βασικοί συντελεστές του ελληνικού κλασικού αθλητισμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από προκλήσεις. Αγωνιστικές και διοικητικές.
Παρόλο που γίνονται (και θα γίνουν) αλλαγές σε πολλά επίπεδα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για – προσεχώς – καλύτερες ημέρες χάρη στην «ωραία τρέλα» που κουβαλάνε οι «στιβικοί» κι όχι βέβαιας στο ότι λύθηκαν ή επιλύονται βασικά προβλήματα που εδώ και πολύ καιρό λειτουργούν σαν …βαρίδια στη γενικότερη λειτουργία του κλασικού αθλητισμού εντός συνόρων.
Σε διεθνές επίπεδο γίνονται …πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα (που θα μας απασχολήσουν σύντομα σε ειδική αναφορά από εδώ που …τα λέμε).
Στον αγωνιστικό τομέα, φέτος, στη χώρα μας, σπουδαίοι εκπρόσωποι μιας πολύ καλής γενιάς έμπειρων πρωταθλητών και πρωταθλητριών μας, είτε θα αποχαιρετήσουν την ενεργό δράση όσο καλύτερα μπορούν, είτε θα μπούν σε πορεία αποχώρησης περιμένοντας την ευκαιρία για το ιδανικό τους φινάλε.
Παράλληλα, η νέα γενιά, κυρίως τα παιδιά που έλαμψαν πέρυσι στο Boras και στο Gavle μαζί με αρκετούς ακόμα ανερχόμενους αστέρες, έρχονται με όνειρα και φιλοδοξίες να παραλάβουν τη …σκυτάλη από τους παλιούς για να γράψουν τη δική τους ιστορία στα στάδια της Ελλάδας και του κόσμου στη νέα δεκαετία που άρχισε.
Η αλλαγή φρουράς σε επίπεδο πρωταγωνιστών σαφώς πρέπει να πραγματοποιηθεί αρμονικά κι αυτό μπορεί να γίνει σωστά με τη βοήθεια των προπονητών.
Ευθύνη της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, και πρωτίστως της αθλητικής ηγεσίας της πολιτείας, είναι να προσφέρουν τα κατάλληλα «εργαλεία δουλειάς» σε παλαιούς και νέους αθλητές και να μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται τα εμπόδια που υπάρχουν στην καθημερινότητά τους.
Δεν είναι μυστικό, ότι παραμένει η προβληματική κατάσταση στους χώρους προπόνησης εντός συνόρων γεγονός που (σε συνδυασμό με το χρόνιο ζήτημα της έλλειψης κινήτρων ενασχόλησης με τον στίβο) μειώνει ολοένα και περισσότερο το ποσοστό αισιοδοξίας για τη συνολική προοπτική όχι μόνο διακρίσεων αλλά και λειτουργίας (όσο κι αν μοιάζει …κινδυνολογία).
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και εφέτος το ταρτάν παραμένει κατεστραμμένο στα προπονητήρια του Αγ. Κοσμά και του ΟΑΚΑ (κάτι λίγα κομμάτια στις κλειστές αίθουσες έχουν μείνει σχετικά «ανέπαφα»), στο Καυτανζόγλειο …περιμένουν (τις ενέργειες της νέας διοίκησης και τη ΓΓΑ για την τοποθέτηση του νέου ταρτάν), ενώ οι λύσεις που υπάρχουν σε ορισμένα περιφερειακά μικρά στάδια, κυρίως της Αττικής, απλώς επιτρέπουν να υπάρχει η στοιχειώδης κινητικότητα.
Τα διαστήματα προετοιμασίας εκτός συνόρων δίνουν κάποιες «ανάσες» αλλά μόνον σε εκείνους που έχουν καταφέρει να αλλάξουν επίπεδο και δικαιούνται προνομίων.
Σε ότι αφορά τον κλειστό στίβο και πάλι φέτος κανονικό στάδιο για τον στίβο δεν υπάρχει (με παροπλισμένη Παιανία, ελάχιστη διάθεση σε ΣΕΦ, κατά τα …καθιερωμένα)
Προβλέπονται μια-δυό καλές ημερίδες πριν το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο ΣΕΦ και από εκεί (και από κάποια διεθνή μίτινγκ) αναμένεται να προκύψει μια (πιθανότατα) ολιγομελής ομάδα για το παγκόσμιο ραντεβού της Κίνας.
Μόλις αρχίσει η δράση θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για τη «σύνθεση» και την προοπτική διάκρισης που θα έχει αυτή η ομάδα που θα προκύψει.
Σχετικά με τις διοικητικές …ζυμώσεις στον ΣΕΓΑΣ, αυτές αναμένεται να κορυφωθούν λίγο πριν το καλοκαίρι, εάν, κι εφόσον, τελικά, οι νυν κορυφαίοι παράγοντες της ομοσπονδίας δεν θα συνεχίσουν (είτε …βάση του νέου αθλητικού νόμου, είτε από επιλογή τους) να συνδράμουν με την εμπειρία και τις ικανότητές τους.
Είναι ένα θέμα πάντως, που θα απασχολήσει αρκετά τους φίλους του κλασικού αθλητισμού και πολύ σύντομα μάλιστα, μια και ο χώρος του στίβου είναι ένα πεδίο που «αγκαλιάζονται» (πότε φιλικά και πότε «φιλικά») η πολιτική με τον αθλητισμό.
Σε ότι αφορά τη θερινή σεζόν και τους αγωνιστικούς στόχους, αν και καταχείμωνο ακόμα, αρκετοί ίσως να υποστηρίξουν ότι η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (31/7 με 9/8), είναι το… ιερό δισκοπότηρο εφέτος όμως αυτή η διοργάνωση, αφορά λίγους πρωταθλητές μας.
Ουσιαστικά είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για 3-4 σπουδαίους αθλητές και αθλήτριές μας, που αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του ελληνικού στίβου σε κάθε μεγάλο αγώνα και ίσως για 1-2 ακόμα, που έχουν δικαίωμα στο όνειρο με βάση την πρόσφατη …προϋπηρεσία τους!
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως, που έχει προγραμματιστεί (26 με 30 Αυγούστου) στο Παρίσι, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πιο εφικτός στόχος για σημαντικές διακρίσεις και εμπειρίες για την πλειονότητα των Ελλήνων πρωταγωνιστών του στίβου στη χώρα μας.
Αρκεί πάντα να έχουν δημιουργηθεί νωρίτερα οι βασικές προϋποθέσεις ώστε να δουλέψουν οι βασικοί πρωταγωνιστές όπως αρμόζει στην αποστολή τους.
Καλή Χρονιά με υγεία και όμορφες στιγμές μέσα κι έξω από τα στάδια