Η πρώτη μεγάλη στιγμή της χρονιάς για το στίβο απέχει μόνο 7 μέρες! Στην Πάτρα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, του παλαιότερου ελληνικού εθνικού πρωταθλήματος όλων των σπορ! Το αποκορύφωμα της προσπάθειας για πολλούς αθλητές και αθλήτριες με στόχο ένα μετάλλιο ή τους βαθμούς για το σύλλογό τους… Αλλά και ένας σημαντικός σταθμός για τους κορυφαίους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, που θα δώσουν τόνο υψηλού ενδιαφέροντος, είτε επιβεβαιώνοντας τα όρια για το Παγκόσμιο του Λονδίνου είτε επιτυγχάνοντας εκεί τον μεγάλο στόχο τους!
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο θεσμός είναι βασικό κομμάτι της ανάπτυξης και εξέλιξης του στίβου στη χώρα μας και μεγάλο τμήμα της ιστορίας του πάνω από έναν αιώνα!
Εκρινα σκόπιμο και χρήσιμο -ιδιαίτερα για τους νέους φιλάθλους μα και τους αθλητές/τριες ή τους γονείς τους- αντί σχολίων ή προβλέψεων να δώσω μέσα από αυτό το “βήμα” ένα πλούσιο ιστορικό χρονικό για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αφού η ιστορία όχι μόνο διδάσκει, αλλά είναι το υπόβαθρο για ένα καλύτερο μέλλον… Έτσι, τουλάχιστον θέλω να ελπίζω.

Διαβάστε λοιπόν στη συνέχεια το Α’ Μέρος :

Η γέννηση των Πανελληνίων Αγώνων…

Αν ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, όπως θέλει ο στίχος του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου έχει σίγουρα τη δική του κι είναι υπεραιωνόβια! Γραμμένη από πολλές γενιές αθλητών και αθλητριών σε στίβους –«χωράφια», με καρβουνόχωμα ή αργιλόχωμα και πάνω από σαράντα χρόνια με ελαστικό τάπητα!

Για το παρόν ή το πρόσφατο παρελθόν της διοργάνωσης μπορεί να γνωρίζουν αρκετά οι περισσότεροι φίλοι του στίβου, αλλά την ιστορία πρέπει να την…πιάνουμε από την αρχή. Αυτή που έγινε –σχεδόν κατά λάθος !- το 1896…Αυτή που θέλουμε να κάνουμε κτήμα πολλών, μέσα από τα αφιερώματα αυτά.

Το 1896 λοιπόν, χωρίς να υπάρχει ελληνική ομοσπονδία στίβου, αλλά μόνη οργανωμένη αθλητική αρχή η Ολυμπιακή Επιτροπή (διοργανώτρια των 1ων Ολυμπιακών) ήταν αναγκαίο να επιλεγούν οι αθλητές που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα στο μεγάλο γεγονός.
Αποφασίστηκε να γίνουν αγώνες στις 9-10 Μαρτίου (με το τότε Ιουλιανό ημερολόγιο) με την ονομασία «Πανελλήνιοι Δοκιμαστικοί Αγώνες», που είχαν δηλ. χαρακτήρα πρόκρισης και όχι ανάδειξης «εθνικών πρωταθλητών», όπως οι Πανελλήνιοι Αγώνες που καθιερώθηκαν αργότερα!
Μετά την ίδρυση του ΣΕΓΑΣ (ΣΕΑΓΣ τις πρώτες δεκαετίες) και την εκ μέρους του ανάληψη της ευθύνης ανάπτυξης και δραστηριότητας του στίβου, αποφασίστηκε να θεωρηθούν οι αγώνες εκείνοι ως οι 1οι Πανελλήνιοι. Έτσι ο θεσμός (τις τελευταίες δεκαετίες καθιερώθηκε να ονομάζεται Πρωτάθλημα) να έχει σήμερα διαδρομή 121 χρόνων!
Λογική απόφαση, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς αλλά και ουσιαστικούς, αφού αγωνίσθηκαν αθλητές από πολλά μέρη της τότε ελεύθερης ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και από την Κύπρο, Κρήτη, Ανατ. Ρωμυλία κ.α! Μάλιστα είναι από τα παλαιότερα παγκοσμίως εθνικά πρωταθλήματα, καθώς λ.χ. της Αγγλίας ξεκίνησε το 1866, της Ιρλανδίας το 1873, των ΗΠΑ το 1876, της Μεγ. Βρετανίας το 1880 κ.α.

Ειδικά για τους πρώτους αυτούς αγώνες αξίζει να αναφερθεί ότι οι αθλητές υπολογίζονται σε 45, οι περισσότεροι γραμμένοι σε συλλόγους και κάποιοι ανεξάρτητοι, που έδωσαν ένορκο βεβαίωση ότι ήταν φίλαθλοι, δηλ. δεν έκαναν αθλητισμό με ανταλλάγματα, γιατί τότε εύκολα λογίζονταν ως επαγγελματίες!
Μνεία τιμής για τους έξι συλλόγους που εκπροσωπήθηκαν: Αθλητικός Όμιλος Αθηνών, Γυμναστική Εταιρία Πατρών, ΓΣ Ολύμπια Λεμεσού, Εθνικός ΓΣ, Παναχαϊκός ΓΣ Πατρών, Πανελλήνιος ΓΣ.
Οι πρώτοι Πανελληνιονίκες της ιστορίας του στίβου στη νεότερη Ελλάδα:
100μ.: Αλ. Χαλκοκονδύλης (ΑΟΑ) 13΄΄2
400μ: Αλ. Χαλκοκονδύλης (ΑΟΑ) 61΄΄ 6
800μ: Αγγ.Φέτσης (ΑΟΑ) 2΄26΄΄ 2
1500μ: Αγγ. Φέτσης (ΑΟΑ) 4΄53΄΄0
110μ. εμπ: Αν. Ανδρέου (ΓΣΟ) 21΄΄4
Μήκος: Αλ. Χαλκοκονδύλης (ΑΟΑ) 5,68μ.
Τριπλούν: Ιωαν. Περσάκης (ΠΓΣ) 12,44μ.
Κοντώ: Ευαγ. Δαμάσκος (ΕΓΣ) 2,90μ.
Σφαίρα: Μιλτ. Γούσκος (ΠΓΣ) 10,72μ.
Δίσκος: Π.Παρασκευόπουλος (ΑΟΑ) 28,95μ.

Μαραθώνιος (40χλμ.): Χαρ. Βασιλάκος (ΠΓΣ) 3ώρ.18΄00
Πολυνίκης αναδείχθηκε ο Αθλ.Όμιλος Αθηνών (που διαλύθηκε αργότερα) με 6 νίκες. Τους αγώνες παρακολούθησαν περίπου 15 χιλιάδες θεατές (αριθμός πολύ μεγάλος για την τότε Αθήνα) πληρώνοντας εισιτήριο 1δρχ.!
Φυσικά δεν έλειψαν οι οργανωτικές και άλλες ατέλειες (τεχνικές, κρίσεων) ενώ παρά την παρουσία σύσσωμης της βασιλικής οικογένειας δεν υπήρξε καμιά επισημότητα και πανηγυρικός χαρακτήρας! Η αρχή όμως είχε γίνει…:smile:

Προηγούμενο άρθροΕυ.Δεπάστας (Σχηματάρι)
Επόμενο άρθροΑργυρό με ατομικό η Γκουσιν στο NCAA
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ