Το 16ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λονδίνο, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση για το 2017 διεξήχθη στις 4-13 Αυγούστου στο συνεχώς κατάμεστο London Stadium και κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση (δείτε και το blog από τον Κώστα Μπάκο ->εδώ) ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές:
Η Κατερίνα Στεφανίδη πήρε το χρυσό και σε παγκόσμιο (μετά το Ευρωπαικό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες) ενώ πέρασε και τα 4,91μ. στο επι κοντώ κάνοντας πανελλήνιο ρεκόρ (δείτε->εδώ).
Την 6η θέση κατάφερε ο Γιάννης Κυριαζής στον ακοντισμό, ενώ στα ημιτελικά έφτασαν Λυκούργος Τσάκωνας και Μαρία Μπελιμπασάκη στα 200μ. και η Ειρήνη Βασιλείου στα 400μ. και 24η ήταν η Ντρισμπιώτη στο βάδην, στις ελληνικές παρουσίες που ξεχώρισαν.
Για την Κύπρο, 10ος ήταν ο Απόστολος Παρέλλης, ημιτελικά έτρεξε ο Μίλαν Τραίκοβιτς, για λίγο έχασε τον τελικό η Νεκταρία Παναγή, ενώ ρεκόρ Κύπρου στον Μαραθώνιο έκανε η Νταγκμάρα Χάντζλικ.
Η τελευταία εμφάνιση του Usain Bolt ήταν μάλλον το σημαντικότερο γεγονός του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Δεν ήταν πάντως νικηφόρο το φινάλε καθώς στα 100μ. ήταν 3ος, μετά τους Αμερικανούς Gatlin (που του …υποκλίθηκε) και Coleman, ενω στην 4χ100μ. τραυματίστηκε κι εγκατέλειψε, σε μια κούρσα που η Μ.Βρετανία (Ujah,Gemili,Talbot,Mitchell-Blake) κέρδισε με ρεκόρ Ευρώπης 37.47, αφήνοντας 5εκ. πίσω τις ΗΠΑ. Στο τέλος των αγώνων ο Bolt τιμήθηκε και αποθεώθηκε.
Η Allyson Felix έγινε η κορυφαία στην ιστορία – που ξεκίνησε το 1983 – από πλευράς μεταλλιων. Ήταν νικήτρια με τις σκυταλοδρομίες των ΗΠΑ φτάνοντας σε 11 χρυσά -όσα και ο Bolt- και 16 μετάλλια συνολικά στη διοργάνωση (Bolt και Ottey έχουν 14) Στα 400μ. ήταν 3η ενώ η Shaune Miller ήταν μπροστα αλλά λιγα μέτρα πριν τον τερματισμό έχασε το βήμα της κι έμεινε 4η.
Ένα εξωαγωνιστικό συμβάν σημάδεψε τη διοργάνωση, καθώς αρκετοί αθλητές παρουσίασαν γαστρεντερίτιδα και αρκετοί δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν. Στον Isaac Makwala δεν επετράπη η συμμετοχή στον τελικό των 400μ., καθώς τον έθεσαν σε 48ωρη καραντίνα λόγω ενδείξεων μεταδοτικού ιού βάσει συμπτωμάτων. Μετά τον άφησαν να κάνει …μόνος του προκριματικό 200μ. όπου πέρασε όπως και από τον ημιτελικό αλλά στον τελικό δεν πήγε καλά – μάλιστα ο αθλητής από τη Μποτσουάνα πήγαινε για 3 μετάλλια και δεν πήρε κανένα. O van Niekerk προσπάθησε για το νταμπλ μετά τα 400μ., όμως έμεινε 2ος μετά τον Guliyev.
Στην τελευταία μεγάλη του διοργάνωση εντός Σταδίου ο Mo Farah κέρδισε το 10αρι, αλλά στο 5αρι τερμάτισε 2ος, αντίστοιχες θέσεις και η Ayana. Η Semenya κέρδισε μετά το 2009 με καλή επιδοση τα 800μ., ενώ ήταν τρίτη πιο πριν στα 1500μ.
Σε έναν συναρπαστικό αγώνα στο μήκος η Αμερικανίδα Brittney Reese πήρε το 4ο χρυσό της. Μεγάλη νίκη πέτυχε στα στηπλ η Emma Coburn με ρεκόρ ΗΠΑ.
Η Ρωσία παρέμεινε σε διαθεσιμότητα, ωστόσο κάποιοι αθλητές της είχαν πάρει τη σχετική άδεια, μεταξύ αυτών η Mariya Kuchina-Lasitskene που κέρδισε το ύψος.
Για πρώτη φορά έγιναν τα 50χλμ βάδην γυναικών με νικήτρια την Πορτογαλίδα Henriques, στο αγώνισμα των ανδρών κυριάρχησε ο Γάλλος Diniz, ενώ στα σύνθετα ξεχώρισαν ο Γάλλος Mayer και η Βελγίδα Thiam.
Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν και η …μασκωτ των αγώνων, ο Hero.
Στα μετάλλια μακράν πρώτες οι ΗΠΑ με 10 χρυσά και 30 συνολικά, ενώ 5 χρυσά και 11 στο σύνολο είχε η Κένυα.
-> Αποτελέσματα & άρθρα London2017
Το 17ο παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται σε 2 χρόνια στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα, μάλιστα αρκετά αργά χρονικά, στις 28 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2019 – προΟλυμπιακή χρονιά.