Αναδημοσιεύουμε συνέντευξη που έδωσε ο Περικλής Ιακωβάκης, ο επικεφαλής της επιτροπής αθλητών Ευρώπης, για το μέλλον του στίβου εστιάζοντας ιδιαίτερα σε ένα θέμα που προκαλεί πολλές συζητήσεις τον τελευταίο καιρό, το ενδεχόμενο της διαγραφής παλιότερων ρεκόρ Ευρώπης. (δείτε και ->ΕΔΩ)
Ο Ιακωβάκης πήρε μέρος στη σύσκεψη που έγινε στο Παρίσι και γύρισε προβληματισμένος. Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ Μιχάλη Μανουηλίδη, που υπήρξε μάλιστα καλός αθλητής -πρωταθλητής παίδων και εφήβων- του ύψους.
http://sports.ert.gr/synentefxi-periklis-iakovakis-i-nees-allages-ston-pagkosmio-stivo/
-Περικλή, τι αλλαγές έχουν προκύψει στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία; O λόγος πλέον των αθλητών μπορεί και ακούγεται;
“Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου πήρε μια απόφαση πριν από 2 μήνες ,ο πρόεδρος της επιτροπής αθλητών να έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Αυτό ακολούθησε το βήμα της IAAF της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, η οποία άλλαξε το καταστατικό της, πέρασε από το συνέδριο της και δίνει φωνή στους αθλητές στο επίπεδο το οποίο παίρνονται οι αποφάσεις στο Διοικητικό συμβούλιο.
Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να καταλάβουμε πια ότι οι αθλητές δεν είναι ένας απλά εμπλεκόμενος φορέας, είναι η καρδιά του συστήματος και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ο λόγος τους, η άποψή τους για το μέλλον του στίβου.”
-Ποιες θεωρείς ότι είναι οι προκλήσεις στον παγκόσμιο στίβο;
“Αυτή τη στιγμή ο παγκόσμιος στίβος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, το κλίμα δεν είναι καλό, δεν είναι ευνοϊκό.
Καταρχάς υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει γίνει με την διοίκηση της IAAF και τον Λαμίν Ντιάκ τον προηγούμενο πρόεδρο, δεύτερον υπάρχει η μεγάλη ιστορία με τη Ρωσία, όπου ακόμα είναι τιμωρημένη και η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου ήταν αυτή που σήκωσε ψηλά το θέμα στην ατζέντα του παγκόσμιου αθλητισμού και ουσιαστικά τους απέβαλε από τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Ειλικρινά είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε, και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν είναι μία τιμωρία στην ουσία αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουμε τους καθαρούς αθλητές, έμπρακτα.”
-Μπορούν να προστατευτούν με κάποιο τρόπο οι καθαροί αθλητές;
“Αυτή τη στιγμή και οι δύο ομοσπονδίες έχουν μπει σε μια διαδικασία, το να ξεκαθαρίσουν, και αυτό το πράγμα το φωνάζουν προς τα έξω, το ότι θέλουν να προστατεύσουν τους καθαρούς αθλητές. Γιʼ αυτό και έχει ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία με τους επανελέγχους του ντόπινγκ κοντρόλ τα οποία πάνε μέχρι 10 χρόνια πίσω.
Το έχει υπογράψει ο κάθε αθλητής και η ομοσπονδία έχει κάθε δικαίωμα να κρατήσει το δείγμα στους μεγάλους αγώνες (Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς) και να το επανεξετάσει όταν η τεχνολογία θα προοδεύσει.
Αυτό γίνεται συνέχεια αλλά μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν αυτό είναι δίκαιο και ηθικό.
Nα γυρνάς πίσω το ρολόι και να λες ότι κάποιος είναι ντοπέ από το 2008 ενώ έχουμε 2017;
Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση περί ηθικής, αλλά ας σκεφτεί κάποιος που ήταν δεύτερος γιατί δεν ήταν πρώτος.
Παρόλα αυτά οι διοικήσεις της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου προχώρησαν και έκαναν αυτό το βήμα. Θεωρούν ότι είναι ένα βήμα σε σωστή κατεύθυνση.
Γιατί γίνονται όμως όλα αυτά; Όλα αυτά γίνονται γιατί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι ο στίβος χάνει φιλάθλους χρόνο με το χρόνο και κυρίως δεν έχει διείσδυση στο νέο κοινό.
Έτσι λοιπόν όλοι ψαχνόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση.”
-Ποιες είναι οι αλλαγές που προβληματίζουν αυτό τον καιρό την IAAF αλλά και την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία;
“Συζητούνται διάφορα πρότζεκτ αυτή τη στιγμή. Yπάρχει ήδη ένα το οποίο λέγεται «Στίβος 2020» , παίρνουν μέρος και οι 2 ομοσπονδίες , ψάχνουν να βρουν αν μπορεί να αλλάξει κάτι στο φορμάτ των αγώνων. Είναι ακόμα νωρίς καθώς είμαστε στη συλλογή δεδομένων από τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς για να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα και να δούμε που μπορούμε να κινηθούμε.
Το σωστό είναι να μάθουμε να ρωτάμε-να φτιάξουμε τη σωστή ερώτηση.
Μέσα από τις έρευνες αυτές προέκυψε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αμφισβήτηση για πολλά από τα ρεκόρ του στίβου.
Βασιζόμενοι πάνω σε αυτό, πριν από ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου αποφάσισε τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας όπου έλαβα μέρος και εγώ, χωρίς βέβαια να βγουν κάποια σαφή συμπεράσματα λόγω των αμφιλεγόμενων απόψεων για το τι έπρεπε να γίνει και το πως έπρεπε να κινηθούμε.
Η αναφορά που βγήκε στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ήταν ουσιαστικά ουδέτερη.
Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να γίνει μια εκ νέου ομάδα εργασίας με διαφορετικά μέλη αυτή τη φορα.
-Περικλή, πως ξεκίνησαν όλα αυτά, υπήρχε κάποια αφορμή;
“Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο το περασμένο καλοκαίρι, η Ολλανδή χρυσή Ολυμπιονίκης του Λος ʽΑντζελες το 1984 και κάτοχος του ρεκόρ Ολλανδίας Ρία Στάλμαν, δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση ότι έκανε συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών όσο ήταν εν ενεργεία αθλήτρια. Η ίδια παραδέχτηκε ότι η χρήση των ουσιών εκείνα τα χρόνια θεωρείτο κανόνας για όλους τους αθλητές.
Αυτό φυσικά προκάλεσε μεγάλο σοκ την Ολλανδική κοινή γνώμη με αποτέλεσμα η Ολλανδική ομοσπονδία στίβου μετά από σύσκεψη διέγραψε το ρεκόρ της Στάλμαν ως εθνικό ρεκόρ από τη λίστα της, με βάση τη δημόσια παραδοχή της.
Επομένως όλα ξεκίνησαν από εκεί.
Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου αναρωτήθηκε μήπως μπορεί να κάνει το ίδιο.
Προέκυψαν πολλά νομικά θέματα μέσα στη διαδικασία αυτή, υπήρχαν αρκετές επιλογές για το πως μπορούσε να κινηθεί η ομοσπονδία με πρώτη επιλογή να μην κάνει απολύτως τίποτα…
Δεύτερη επιλογή είναι η μικροχειρουργική στα ρεκόρ αλλά νομικά δεν μπορείς να αποδείξεις ότι έχει γίνει κάποιο ρεκόρ με ύποπτες συνθήκες.
Τρίτη επιλογή είναι η λογική του «ακοντίου» «javelin method» , γιατί τα τελευταία ρεκόρ που άλλαξαν είναι του ακοντίου λόγω της αλλαγής του κέντρου βάρους του. Έτσι το ρεκόρ ξεκίνησε από το μηδέν. Σκέψη λοιπόν να αλλάξουν κάποια όργανα πχ η διάμετρος ή το βάρος στη σφαίρα, ή τον τρόπο χρονομέτρησης με gps ή αισθητήρα στις κούρσες ή να μην μετράει στον τερματισμό το στήθος αλλά ο ώμος ή το κεφάλι για παράδειγμα.
Η τέταρτη επιλογή είναι να έρθεις και να πειράξεις τις προϋποθέσεις. Ότι δηλαδή έκαναν οι Ολλανδοί.
Αυτό που αποφασίστηκε ως πιο συμφέρον για διάφορους λόγους με τα συν και τα πλην του φυσικά είναι η τελευταία επιλογή και πρότεινε το εξής στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία:
Να προστεθούν στους υπάρχοντες περιορισμούς κάποιοι ακόμη.
1) Η επίδοση θα πρέπει να έχει επιτευχθεί από ένα επίσημο αγώνα αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
2) Ο αθλητής/τρια θα πρέπει 52 εβδομάδες νωρίτερα να έχει περάσει ένα συγκεκριμένο αριθμό από ελέγχους.
3) Το δείγμα θα πρέπει να είναι αποθηκευμένο για 10 χρόνια για να ξαναγίνει επανέλεγχος όποτε η ομοσπονδία κρίνει απαραίτητο.
4) Ο αθλητής για να κρατήσει το ρεκόρ δεν θα πρέπει να βρεθεί ποτέ θετικός σε απαγορευμένες ουσίες είτε πριν είτε μετά το ρεκόρ.
-Καταλαβαίνω ότι σαφώς και θα υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες ακόμα που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν για να υπάρξει ολοκληρωμένη άποψη και απόφαση.
“Νομικά υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, δεδομένου ότι μιλάμε για Ελβετικό δίκαιο γιατί η έδρα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι στην Ελβετία και το σύστημά τους είναι περίπλοκο.
Από τη μεριά μου υπάρχουν ενστάσεις γιατί αποδεχόμενος την πρόταση αυτή ουσιαστικά αποδέχεσαι ότι έχουν δίκιο όσοι λένε ότι τα ρεκόρ είναι ψεύτικα.
Μαζί με τα ξερά καις και τα χλωρά. Δεν μπορείς να προστατεύσεις τους αθλητές που έχουν κάνει το Ευρωπαϊκό ρεκόρ καθαροί.
Κανένας δεν γνώριζε παλιότερα ότι θα έπρεπε να αποθηκεύσει το δείγμα του, όπως και εγώ δεν το γνώριζα αυτό σαν αθλητής. Το δείγμα μου από το Gran Prix στην Osaka το 2006 εάν είναι αποθηκευμένο είμαι ο κάτοχος του Ευρωπαϊκού ρεκόρ.
Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου προτείνει να γίνει αυτό από 1/1/2018.
Για να βγει η λίστα με τα Ευρωπαϊκά ρεκόρ θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ελσίνκι και μετά, μέχρι φυσικά και το Παγκόσμιο του Λονδίνου το ερχόμενο καλοκαίρι. Μόνο όμως στα τελευταία 2 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν κρατήσει τα δείγματα (Ζυρίχη, Άμστερνταμ).”
-Ποια είναι η θέση της Παγκόσμιας ομοσπονδίας;
“Η IAAF έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρότζεκτ είχε ένα μέλος της τεχνικής της επιτροπής στη σύσκεψη που είχαμε στο Παρίσι λίγες ημέρες νωρίτερα με παρόντα επίσης τον Σεμπάστιαν Κοε.
Ο ίδιος δήλωσε πως είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση απλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι λεπτομέρειες είναι σωστές.
Πολύ πιθανό να υπάρξουν και τροποποιήσεις μέχρι την τελική απόφαση.
Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ψήφησε ομόφωνα να στηρίξει την απόφαση αυτή, θέλει να την εφαρμόσει αλλά περιμένει την Παγκόσμια ομοσπονδία.
Η IAAF θα προβεί σε ένα εσωτερικό δημοψήφισμα αρχικά μέχρι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου έχει συνέδριο και θα συζητηθεί εκεί καθώς είναι ήδη στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Είναι μια μεγάλη συζήτηση, η Ratkliff είναι έξω φρενών γιατί χάνει το ρεκόρ της στον μαραθώνιο, το ίδιο λέει και ο Edwards στο τριπλούν.
Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε τους καθαρούς αθλητές, τους παλιούς.
Η πρόταση είναι να μη διαγραφούν τα ρεκόρ αλλά να ονομαστούν «Ιστορικά ρεκόρ».
Αυτό γίνεται για την αύξηση του ενδιαφέροντος ,να προσελκύσουν περισσότερους χορηγούς, ή ακόμα και να σπρώξουν αθλητές να αγωνιστούν σε αγωνίσματα όπου τα ρεκόρ είναι απλησίαστα.
Εγώ προσωπικά σαν Περικλής και εκπρόσωπος των αθλητών της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αλλά και της Ολυμπιακής επιτροπής, ειλικρινά θα ήθελα με χαρά να ακούσω πολλές απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα για να μπορέσω με τη σειρά μου να την προωθήσω στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Τα ρεκόρ είναι συνυφασμένα με την ιστορία του στίβου, αρχίζεις λοιπόν να διαγράφεις την ιστορία του στίβου και ξεκινάς από το μηδέν;”
-Το διαγράφεις ή θεωρείς ότι βαδίζει παράλληλα το ένα με το άλλο;
“Όλο αυτό θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου; Ίσως τον μπερδέψει περισσότερο;
Θα είναι μία κίνηση θετική ή μία λάθος κίνηση; Θα το υποστηρίξει η IAAF;
Δηλαδή έχεις το παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο το έχεις κάνει το 1996 αλλά δεν θα είναι και Ευρωπαϊκό;
Για μένα θα πρέπει να συμβαδίσει μαζί με την IAAF ή καθόλου.
Παρʼ όλα αυτά οι Εθνικές ομοσπονδίες έχουν πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες είναι διαφορετικές από την IAAF και την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Παράδειγμα, η Βρετανική ομοσπονδία έχει πει πως όποιος αθλητής έχει βρεθεί θετικός σε έλεγχο δεν θα γίνεται δεκτός στην Ολυμπιακή ομάδα.
Επίσης πρέπει να γίνει μια ανάλυση κόστους, πχ. ποιος θα πληρώνει για την αποθήκευση των δειγμάτων που περνούν από έλεγχο; Και αν ο αθλητής που έχει τη δεύτερη επίδοση θέλει να κρατήσει και αυτός το δείγμα του σε περίπτωση που ο πρώτος δεν είναι τελικά καθαρός; Γιατί να μην έχει αυτός το ρεκόρ;
Θα μπορεί η ομοσπονδία να είναι σίγουρη ότι όλοι οι αθλητές θα έχουν περάσει το μίνιμουν των ελέγχων;
Οι αθλητές τι φταίνε αν η WADA δεν τους έχει περάσει από έλεγχο;
Εντάξει οι αθλητές μεγάλου επιπέδου περνούν αρκετά κοντρόλ αλλά συμβεί κάτι;
Αν κάποιος είναι τραυματίας και δεν αγωνίστηκε στο παγκόσμιο της προηγούμενης χρονιάς οπότε και δεν πέρασε τα απαραίτητα κοντρόλ;
Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα.
Ο Διάβολος είναι στις λεπτομέρειες……”