Είναι ένας αθλητής που ήδη- στα 19 του χρόνια- έχει ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του. Από την κατηγορία των παμπαίδων- 14 χρονών- μέχρι τώρα- βρίσκεται στην κατηγορία των εφήβων- οι επιδόσεις του είναι αξιοθαύμαστες και σε κάθε κατηγορία συγκαταλέγονται στις καλύτερες όλων των εποχών. Μεταξύ άλλων, στα 1000 μ. κατέχει την καλύτερη επίδοση από αθλητή κάτω των 16 ετών με 2.31.83. Κατέχει επίσης, το Πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων στα 800 μ. με χρόνο 1.50.91. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της Ελλάδας στους δρόμους ημιαντοχής.

Ο Χρήστος Κοτίτσας μίλησε στο StivoZ για τη νέα του ζωή και για το πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά του μετά την μετακόμισή του, λόγω σπουδών. Έκανε το μεγάλο βήμα, άφησε τα μέρη του και εγκαταστάθηκε σε μια ξένη χώρα. Πλέον, μετά από ένα μικρό διάστημα παραμονής του στη Βουλγαρία, μας μεταφέρει τις σκέψεις του και τις πρώτες εμπειρίες του.

«Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκα στη Σόφια, η ζωή μου άλλαξε εντελώς. Κατʼ αρχήν ολοκληρώθηκε η μαθητική μου ζωή και ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο, αυτό των πανεπιστημιακών σπουδών μου. Η καθημερινότητα μου πλέον είναι πιο απαιτητική. Υπάρχει το θέμα της αυτοσυντήρησης που δεν υπήρχε την Ελλάδα όπως η φροντίδα για τα ρούχα, για το φαγητό και γενικότερα για ότι αφορά το σπίτι. Επιπλέον, εκτός από την προπόνηση, υπάρχει η σχολή και το διάβασμα. Εντελώς νέος τρόπος ζωής και φυσικά νέες παρέες. Όλα είναι διαφορετικά».


(Ο Χρήστος Κοτίτσας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων/Κορασίδων του 2013, στα 800 μέτρα)

Το κεφάλαιο προπόνηση και προπονητής άλλαξε με την απόφαση του να μετακομίσει από την Ελλάδα. Η ζωή σε μια νέα χώρα, και κυρίως για έναν πρωταθλητή, είναι μεγάλη υπόθεση. Το βασικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί ο σωστός προπονητής. Στην περίπτωση αυτή ο Κοτίτσας στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός. «Στην Ελλάδα γυμναζόμουν με το Λάμπρο Ρουκά και εξακολουθώ όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα να γυμνάζομαι πάλι μαζί του. Στη Βουλγαρία προπονούμαι με τον Peter Bonov. Στο γκρουπ της προπόνησής μου έχει πολύ καλούς αθλητές και μεταξύ άλλων είναι και η αθλήτρια της αντοχής Dobrinka Shalamanova- μια αθλήτρια που τρέχει εξίσου καλά από 800 μ. μέχρι μαραθώνιο και ειδικεύεται στα 3000 μ. στιπλ. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο προπονητών και είμαι ευχαριστημένος από το προπονητικό πρόγραμμα και των δύο».

Εκτός από τον αθλητισμό όμως, ο πρωταθλητής των 800 μ. κάνει μια νέα αρχή σε επαγγελματικό επίπεδο. Σπουδάζει στη Σόφια της Βουλγαρίας, στη Φαρμακευτική Σχολή. Μια σχολή δύσκολη και απαιτητική, η οποία όμως μπορεί να του ανοίξει πολλές επαγγελματικές πόρτες.

Έχει περάσει ένα εξάμηνο από τότε που έφυγε από την Δεσκάτη, αλλά ακόμη και αυτό το διάστημα είναι αρκετό για να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα και να δώσει κάποιες συμβουλές σε όσους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και προπόνηση. «Όταν φεύγεις από την θαλπωρή της οικογένειάς σου και πηγαίνεις σε ένα άλλο μέρος να μείνεις μόνος, σίγουρα δυσκολεύεσαι. Τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Χρειάζεται υπομονή, δουλειά και ήρεμος τρόπο ζωής».

Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για τον αθλητή του Γ.Σ. Δεσκάτης και λόγω της σχολής του αλλά και λόγω των απαιτήσεων της προπόνησης σε σχέση με πέρυσι. «Πέρυσι έκανα λίγη προπόνηση επειδή διάβαζα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Τώρα αφιερώνω περισσότερο χρόνο για προπόνηση οπότε σίγουρα νιώθω καλύτερα. Εύχομαι να πάω καλά στους αγώνες που θα ακολουθήσουν για να δικαιώσω τον προπονητή μου».

Η καθημερινότητα δεν είναι η ίδια. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Η Βουλγαρία δεν διαφέρει πολύ από την Ελλάδα, όμως οι καινούργιες υποχρεώσεις του απαιτούν- καθημερινά- ένα δύσκολο και απαιτητικό ωράριο. «Το πρωί έχω μάθημα στη σχολή. Το μεσημέρι τρώω, ξεκουράζομαι λίγο και ετοιμάζομαι για την απογευματινή μου προπόνηση. Καθημερινά έχω και διάβασμα το οποίο συνήθως ξεκινάει μετά την προπόνηση. Ο ελεύθερος χρόνος είναι λίγος. Ωστόσο ένας καφές με τους φίλους μου, μία έξοδος για φαγητό ή μία βόλτα στη Σόφια το βράδυ, σε ξεκουράζει».

Ο κλειστός στίβος τελείωσε και η προετοιμασία για τους αγώνες του ανοικτού στίβου έχει ξεκινήσει. Ο Κοτίτσας φέτος, είναι δεύτερη χρονιά έφηβος και εκτός των αγώνων εντός συνόρων, έχει το μυαλό του στραμμένο σε ένα στόχο και μόνο. «Ευελπιστώ να καταφέρω να πιάσω το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στη Σουηδία».


(Ο Χρήστος Κοτίτσας με το αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα της Βραζιλίας το 2013)

Ένας αθλητής πάντοτε, στο πίσω μέρος του μυαλού του, έχει κάποια όνειρα τα οποία θέλει να πετύχει και διαρκώς κυνηγάει στην καριέρα του. Ο Χρήστος Κοτίτσας κλείνοντας, απάντησε σε αυτό το ερώτημα και είπε ξεκάθαρα: «Οποιαδήποτε επιτυχία εκτός Ελλάδας, θεωρώ ότι είναι επιτυχία για κάθε αθλητή του στίβου. Για έναν αθλητή και μόνο η συμμετοχή σε αγώνες εκτός της χώρας του είναι εμπειρία και επιτυχία. Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι αυτό το οποίο πιστεύω έχει κάθε αθλητής του στίβου- και όχι μόνο. Η συμμετοχή σε μία Ολυμπιάδα».

Δημήτρης Κελεπούρης

Προηγούμενο άρθροΗ λίστα του Δουβαλίδη, ο δρόμος των διαμαντιών & η ιδιαίτερη σχέση με τη ”Φωλιά του πουλιού”
Επόμενο άρθροΤραγωδία στις ΗΠΑ –Πέθανε στην προπόνηση 16χρονος αθλητής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ