Τι κι αν προτίμησε το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας από εκείνο του Λονδίνου και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα από το Diamond League. O Κώστας Φιλιππίδης έκανε αγώνα σαν να βρισκόταν ανάμεσα στους κορυφαίους και σε επίπεδο… διαμαντιού.
Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ του επί κοντώ ανέβασε στα ύψη την πρώτη ημέρα του Πανελληνίου πρωταθλήματος, καθώς πέρασε τα 5,82 μ., σημειώνοντας ρεκόρ αγώνων. Αν και χρειάστηκε- όπως πάντα σε αυτή τη διοργάνωση- να περιμένει πολύ για να ανέβει ο πήχης, δεν επηρεάστηκε. Στο πρώτο του άλμα, ανέβηκε πολύ ψηλά, αλλά στο κατέβασμα έριξε τον πήχη που ήταν στα 5,42 μέτρα. Λίγα λεπτά αργότερα το… τακτοποίησε το θέμα και συνέχισε αλάνθαστος στα 5,52 μ., 5,72 μ. και 5,82 μέτρα. Αμέσως μετά, ζήτησε να ανέβει ο πήχης στα 5,92 μ., ένα εκατοστό πάνω από το πανελλήνιο ρεκόρ που έχει σημειώσει φέτος, αλλά δεν κατάφερε να κάνει αυτό που ήθελε.
Αιτία, όπως εξήγησε, το γεγονός ότι εξαιτίας του τρόπου που ήταν τοποθετημένο το στρώμα, ο προπονητής του αδυνατούσε να δει τα «πατήματά» του και κατά συνέπεια να τον καθοδηγήσει όπως θα έπρεπε. «Ήθελα να κάνω πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά αυτές οι συνθήκες δεν μου το επέτρεψαν. Αλλά σημείωσα ρεκόρ αγώνων και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Φιλιππίδης, που θα κάνει τον επόμενο αγώνα του στην Ιταλία, στις 31 Ιουλίου.
Δεύτερος στο επί κοντώ ήταν ο Δημήτρης Πατσουκάκης, που πέρασε τα 5,42 μ., ενώ την τρίτη θέση πήρε ο Νίκανδρος Στυλιανού, με 5,32 μέτρα.
Αγκαλιά με τη σημαία της ΑΕΚ η Αναγνωστοπούλου
Την ώρα που προσγειώθηκε ο δίσκος, μετά από την πέμπτη της βολή, η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου γύρισε γελώντας και έδειξε την προπονήτριά της στην κερκίδα. Εννοείται πως και η Βάσω Παναγιωτοπούλου ήδη είχε καταλάβει ότι η αθλήτριά της είχε ξεπεράσει ξανά τα 60 μέτρα. Η βολή μετρήθηκε στα 60,66 μ., η καλύτερη στον αγώνα και λίγα λεπτά αργότερα, τυλιγμένη με τη σημαία της ΑΕΚ η Αναγνωστοπούλου πανηγύριζε στο Ολυμπιακό στάδιο.
Στον ακοντισμό, η Σοφία Υφαντίδου έκανε μία πολύ καλή προπόνηση. Η επταθλήτρια από τη Βέροια κέρδισε με 56,54 μ., ενώ είχε βολή και στα 56,53 μέτρα, προσπάθειες με τις οποίες άνοιξε και έκλεισε τον αγώνα της αντίστοιχα.
«Ρήμαξε» το ρεκόρ του ο Αναστασάκης
Ο Μιχάλης Αναστασάκης φρόντισε από νωρίς να φτιάξει… κλίμα για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αν και αγωνίστηκε στο βοηθητικό στάδιο, όπως είναι πάντα η μοίρα των σφυροβόλων.
Παρόλα αυτά, βελτίωσε δύο φορές το ατομικό του ρεκόρ, σημειώνοντας 72,95 μ. στη δεύτερη προσπάθειά του και 73,23 μ. στην τέταρτη, για να κερδίσει βέβαια το αγώνισμα. Μάλιστα, οι τρεις από τις τέσσερις βολές του ήταν πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του, αφού στην πέμπτη βολή σημείωσε 72,99 μέτρα.
«Σαφώς είμαι χαρούμενος, αν και περίμενα αυτή την επίδοση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων. Βέβαια δεν μπορώ να έχω παράπονο. Ένα ρεκόρ είναι πάντα… ρεκόρ», είπε ο Αναστασάκης, που μάλιστα στην απονομή παρέλαβε το μετάλλιό του από τον προπονητή του, Αλέξανδρο Παπαδημητρίου!
Δεν βγήκε το ρίσκο στην Αλεξούλη
Αποφασισμένη να πάρει ρίσκο μπήκε στον αγώνα του μήκους, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς κυνηγά το όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα (6,70 μ.). Τελικά δεν της βγήκε, αλλά με το 6,41 μ. που ήταν το καλύτερο άλμα της κέρδισε το αγώνισμα. «Πήρα το ρίσκο, αλλά αγχώθηκα αρκετά είναι η αλήθεια, με αποτέλεσμα να χαλάσω τα άλματά μου. Με το 6,69 μ. είμαι προς το παρόν στη λίστα για το Παγκόσμιο, αλλά δεν επαναπαύομαι σε αυτό. Θα κυνηγήσω το όριο και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα. Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω τόσο σκληρά, με έναν προπονητή με απαιτήσεις και έχω υψηλές προσδοκίες», είπε η Αλεξούλη που γυμνάζεται με τον Γιώργο Πομάσκι. Δεύτερη στο μήκος ήταν η Έφη Κολοκυθά με 6,34 μ., ενώ τρίτη με 6,27 μ. ήταν η Ιουλία Πολοζόκ. Η Κύπρια Νεκταρία Παναγή, εκτός συναγωνισμού, προσγειώθηκε στα 6,32 μέτρα.
Άλλαξε η κορυφή στο τριπλούν
Ο Δημήτρης Μπαλταδούρος έσπασε το σερί του Δημήτρη Τσιάμη. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ του τριπλούν, που μετρά επτά νίκες στη διοργάνωση, περιορίστηκε στα 16,05 μ. και τη δεύτερη θέση, αφού το καλύτερο άλμα του Μπαλταδούρου ήταν στα 16,14 μ. και του έδωσε τη νίκη.
Ακυρώθηκε, αλλά έτρεξε ο Κυριακίδης
Στα 400 μ. των ανδρών, ταχύτερος ήταν ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης (47.59), που τερμάτισε μπροστά από τον Δημήτρη Γράβαλο (48.26), ενώ αίσθηση δημιούργησε η συμμετοχή του Πέτρου Κυριακίδη στην κούρσα. Ο αθλητής του Ολυμπιακού ακυρώθηκε στον πρωινό προκριματικό, παρόλα αυτά του επετράπη να τρέξε στον τελικό, εκτός συναγωνισμού, όπου τερμάτισε σε 47.61.
Πολύ καλή κούρσα έκανε η Ειρήνη Βασιλείου στα 400 μ., η οποία κέρδισε με 53.78, ενώ η Ευαγγελία Ζυγόρη τερμάτισε πίσω της. Η 23χρονη αθλήτρια, που ανέβηκε στα τελευταία μέτρα και πέρασε την Άννα Βασιλείου, τερμάτισε σε 55.06, βελτιώνοντας το ατομικό της ρεκόρ. Τρίτη τερμάτισε τελικά η Άννα Βασιλείου με 55.35.
Στα 1.500 μ., ο Κώστας Νακόπουλος τερμάτισε πρώτος σε 3.48.73, για να αφήσει πίσω του τον Ανδρέα Δημητράκη (3.50.17), ενώ στις γυναίκες, η Αναστασία Μαρινάκου ήταν νικήτρια με 4.24.75, αλλά πρώτη τερμάτισε η Κύπρια Ναταλία Ευαγγελίδου με 4.19.64.
Στα 4Χ100 μ., η ΓΣ Κηφισιάς με την Ελισάβετ Πεσιρίδου να κάνει πολύ καλή εμφάνιση τρέχοντας ως τελευταία σπρίντερ, κέρδισε με 47.69. Στους άνδρες, ταχύτερη ήταν η ομάδα του ΓΣ Ελ. Βενιζέλος με 42.00.
Προηγούνται ΓΣ Ελ. Βενιζέλος και ΠΑΟΚ
Μετά από την πρώτη ημέρα των αγώνων, ο ΓΣ Ελ. Βενιζέλος κάνει… περίπατο στη βαθμολογία των ανδρών, καθώς προηγείται με 131 β., ενώ ακολουθούν ΓΣ Κηφισιάς (50,5) και ο Ολυμπιακός με τον Τρίτωνα Θεσσαλονίκης, που έχουν από 49 βαθμούς.
Στις γυναίκες, πρώτος είναι ο ΠΑΟΚ με 45 βαθμούς και ακολουθούν ΓΣ Κηφισιάς (40) και η ΓΕ Ηρακλείου (38).
Ρούλα Βλασσοπούλου