Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος μιλώντας στον συνεργάτη μας δημοσιογράφο Κώστα Μπάκο, είπε πολλά και ενδιαφέροντα που δημοσιεύονται στο stivoz.gr
Λίγο πριν ριχτούν στη μάχη της ολυμπιακής διάκρισης οι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, σε μια περιεκτική συζήτηση με τον συνεργάτη μας, δημοσιογράφο Κώστα Μπάκο (μέρος της συζήτησης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στην πλήρη της μορφή δημοσιεύεται στο stivoz.gr) μίλησε για το πλαίσιο λειτουργίας στο οικοδόμημα του κλασικού αθλητισμού στη χώρα μας.
Ο κος Παναγόπουλος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την παρουσία του ελληνικού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ΝτεΤζανέιρο, έκανε έναν μίνι απολογισμό πεπραγμένων στην ομοσπονδία ενώ έδωσε κι ένα περίγραμμα για τα μελλοντικά βήματα…
Ερ: Θα πάρει μετάλλια ο στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
– Στο Ρίο θα είναι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες μας απ’ ότι πριν από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο. Ολοι τους έπιασαν τα πολύ δύσκολα αγωνιστικά όρια των διεθνών ομοσπονδιών. Πιστεύω ότι θα μας χαρίσουν όμορφες στιγμές. Δεν θα σταθώ στη λογική των μεταλλίων, δεν είναι αυτό που μ ενδιαφέρει, καλοδεχούμενα, προφανώς, αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό. Ο στόχος πρέπει να είναι οι αθλήτριες και αθλητές μας με την καθοδήγηση των προπονητών τους να βρεθούν κοντά στις ατομικές τους επιδόσεις. Αν αυτό συμβεί όπως συνέβη μέχρι τώρα στους μεγάλους αγώνες φέτος, έρχονται οι διακρίσεις και τα μετάλλια. Ο ελληνικός στίβος έχει και παρόν και μέλλον κι αυτό φαίνεται και θα φανεί και πάλι.
Ερ.: Μετά από χρόνια, ο στίβος φέτος φέρνει σε όλες τις κατηγορίες διεθνή μετάλλια και πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα ειδικά από τη νέα γενιά. Πως θα το αναλύατε;
-Διανύουμε ένα ευτυχισμένο καλοκαίρι. Προσπαθήσαμε, στον ΣΕΓΑΣ, και προσπαθούμε τον τελευταίο καιρό να αντιμετωπίσουμε την κρίση όχι μόνον ως πρόβλημα αλλά και ως ευκαιρία για καινούργια πράγματα με κεντρικό στόχο τη συνεργασία και με αυτή τη λογική πορευόμαστε.
Ερ.: Τι είναι αυτά τα καινούργια πράγματα;
-Προπονητικές συγκεντρώσεις, πολύ μεγάλος αριθμός σεμιναρίων, συνεργασία των προπονητών σε όλη την Ελλάδα με τους ομοσπονδιακούς προπονητές με βασικό στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και την ευρύτερη στήριξη αθλητριών και αθλητών, ειδικά στις νεότερες κατηγορίες. Θέλουμε οι αθλήτριες και οι αθλητές μας να μην πρωταγωνιστούν μόνον μέσα στα στάδια αλλά να πρωταγωνιστούν και στον εξίσου δύσκολο στίβο της μόρφωσης, για να μπορούν να βγουν αργότερα στην κοινωνία με προϋποθέσεις.
Ερ.: Το έχετε πετύχει;
-Δεν φτάσαμε εκεί που θα θέλαμε. Μπορώ να πω όμως ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα καθώς το κλίμα συνεργασίας έχει αρχίσει και εμπεδώνεται. Τα προπονητικά καμπς και τα προπονητικά σεμινάρια, έχουν τεράστια επιτυχία και η δέσμευση είναι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τους και η χρονική τους διάρκεια διότι φαίνεται ότι είναι κάτι που έχει αρχίσει να αποδίδει. Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να τα εμπλουτίσουμε θεματολογικά και να φέρουμε και νέα πρόσωπα που αποδεδειγμένα θα μπορούν να συνδράμουν αυτήν την προσπάθεια.
Ερ.: Τι δεν έχετε προλάβει να κάνετε;
-Δεν έχουμε προλάβει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο ΣΕΓΑΣ ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες. Η ομοσπονδία από πλευράς μηχανοργάνωσης και λειτουργίας βρίσκεται πολύ πίσω, πάντα όμως άλλες προτεραιότητες έμπαιναν μπροστά και το κάλυπταν. Η μετακίνηση πόρων στον αγωνιστικό τομέα δεν άφηνε περιθώριο για άλλες κινήσεις. Ηταν και είναι πάντα άμεση προτεραιότητα να μην επηρεαστεί το αγωνιστικό κομμάτι.
Ερ.: Εχετε στήριξη από την πολιτεία;
-Εμείς παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό από την πολιτεία στον αθλητισμό λόγω αυτών που περνά η ελληνική κοινωνία και όσων έχουν συμβεί με την κρίση πετύχαμε να μεγαλώσουμε το κομμάτι των πόρων που πηγαίνει στο αγωνιστικό μέρος κι αυτό σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε. Με δικά μας μέσα, από το χορηγικό μας πρόγραμμα που είναι στηριγμένο κυρίως πάνω στον Μαραθώνιο της Αθήνας αλλά σωστά δομημένο ώστε τα οφέλη να μοιράζονται σε όλους πορευόμαστε. Ευτυχώς κάτι κινείται στη συνεργασία μας με την πολιτεία και με τον υφυπουργό κ. Κοντονή στα θέματα των υποδομών στα στάδια ώστε οι αθλητές, οι προπονητές και τα σωματεία να κάνουν τη δουλειά τους όμως ακόμα υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά , που τα διεκδικούμε και πρέπει να γίνουν.
Ερ.: Σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στα στάδια;
-Κοιτάξτε, είναι αλήθεια ότι μετά από καιρό, κάτι πάει να γίνει αν και ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα. Προχωράμε βήμα-βήμα. Υπάρχει συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Κοντονή και πιστεύω θα έχουμε αποτελέσματα.
Ηδη έχουμε σχεδόν στην τελική της μορφή τη στεγανοποίηση στο κλειστό του ΟΑΚΑ για να μπορέσει να φιλοξενήσει προπονήσεις το χειμώνα. Επίσης προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την ανακατασκευή του ταρτάν στο Κ1 στο ΟΑΚΑ. Υπάρχει ρυθμός στις διαδικασίες για να λειτουργήσει όπως πρέπει ξανά το κλειστό της Παιανίας. Αυτό είναι από τα θέματα που το παρακολουθούμε στενά χωρίς να αφήνουμε βεβαίως τα υπόλοιπα. Επίσης έχουμε τη διαβεβαίωση κι απ ότι φαίνεται λύθηκε το ζήτημα του Αγ. Κοσμά καθώς δεν θα φύγουμε από εκεί, ως στίβος, εάν δεν ετοιμαστεί αλλού αντίστοιχος χώρος. Αυτό σημαίνει ότι το νότιο μέτωπο μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του. Δεν σάς κρύβω ότι στις διεκδικήσεις μας , μεταξύ άλλων, είναι χώρος προπόνησης στην περιοχή του ΣΕΦ. Η κατασκευή δηλαδή εκεί ενός πόλου που θα εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες δουλειάς σε αθλητές, προπονητές και σωματεία.
Ερ.: Για την ευρύτερη περιφέρεια, εκτός Αθηνών, τι γίνεται;
-Συνεχίζονται οι ενέργειες που κάνουμε ώστε να μειωθούν τα προβλήματα ειδικά εκεί όπου έχει διαπιστωθεί ότι είναι πολύ έντονα. Ηδη προχωράει το θέμα του Καυτανζογλείου για την αντικατάσταση του ταρτάν ενώ ζητήσαμε τη συντήρηση και τον εξοπλισμό του Πανθεσσαλικού ώστε να μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει. Παράλληλα έχουμε κάνει μελέτες για το στάδιο στα Τρίκαλα και τους Ζωσιμάδες στα Γιάννενα και τις προχωράμε όσο μπορούμε ενώ προσπαθούμε να πετύχουμε να στρωθεί καινούργιο ταρτάν και στο στάδιο στη Λαμία. Ξέρετε, τα προβλήματα είναι αρκετά και κάθε μικρό βήμα βελτίωσης που γίνεται είναι πολύ ουσιαστικό και θα φανεί στο μέλλον η χρησιμότητά του.
Ερ.: Σε λίγες μέρες κλείνει η ολυμπιακή τετραετία τι σκέφτεστε;
-Στα 4 χρόνια που πέρασαν προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Σαφώς δεν τα κάναμε όλα σωστά θεωρώ όμως ότι στον συνολικό απολογισμό, το ισοζύγιο είναι θετικό και προφανώς ο στόχος είναι να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Θα περίμενα και περιμένω κριτική που να συνοδεύεται όμως από συγκεκριμένες προτάσεις.
Ερ.: Πριν κλείσουμε τη συζήτησή μας, πρόεδρε, μεταφέρω το “κλασικό” ερώτημα πολλών:
« Ντοπάρονται οι αθλητές;»
-Με ρωτούν κι εμένα καμιά φορά. Κοιτάξτε! Στον αθλητισμό, συμβαίνει ότι και στην κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες και υπάρχουν άνθρωποι, λιγότεροι, αλλά όχι λίγοι, οι οποίοι λειτουργούν κόντρα στους κανόνες. Το σωστό ερώτημα του κόσμου, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι τι κάνουμε ώστε να υπάρχουν οι ποινές εκείνες ή ο φόβος της τιμωρίας εκείνης για να εξασφαλίζεις κατά το δυνατόν δίκαιες και ίσες συνθήκες σε όσους κάνουν πρωταθλητισμό. Εμείς, σε αυτό το ερώτημα προσπαθούμε να απαντήσουμε τα τελευταία χρόνια στον ΣΕΓΑΣ με δύο τρόπους.
Ο πρώτος μέσα από την ενημέρωση σε επίπεδο αθλητών, προπονητών και γονιών μέσω των προπονητικών σεμιναρίων που κάνουμε και των προπονητικών συγκεντρώσεων. Ο δεύτερος είναι με το κομμάτι της – επιτρέψτε μου να πω – καταστολής. Ο ΣΕΓΑΣ είναι ίσως η μόνη ομοσπονδία που έχει καθιερώσει ένα πρόσθετο δικό της σύστημα ελέγχων πέραν των ελέγχων που γίνονται στη διάρκεια των αγώνων πάντα σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ.
Ερ.: Τα έχετε καταφέρει;
-Οχι στον βαθμό που θα θέλαμε. Προσπαθούμε όμως με τους δύο αυτούς τρόπους που είπαμε πριν να πετύχουμε να συνειδητοποιήσουν όλο και περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες δύο πράγματα. Πρώτον ότι το ντόπινγκ δεν είναι μόνον δολοφόνος αξιών. Είναι και δολοφόνος ψυχών και σωμάτων. Οι συνέπειες είναι βαρύτατες όχι μόνο σε ηθικό αλλά και στο επίπεδο της ίδιας της ζωής αυτού που μπαίνει σε τέτοια διαδικασία. Δεύτερον ότι υπάρχουν τα συστήματα εκείνα τα οποία καθιστούν πολύ πιθανόν εάν παραβιάσεις τους κανόνες να συλληφθείς και να υποστείς τις κυρώσεις. Υπάρχει κι ένα τρίτο που αφορά στο τι παραπάνω θα έπρεπε η πολιτεία να κάνει. Σε αυτό το θέμα η πρόταση του ΣΕΓΑΣ είναι απλή: Θεωρούμε ότι πρέπει στο πλαίσιο λειτουργίας της δίωξης των ναρκωτικών να υπάρχει κι ένα τμήμα που θα ασχολείται με τις απαγορευμένες ουσίες γιατί και αυτές εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Είναι θέμα ύψιστης σημασίας για τον κλασικό αθλητισμό και ειδικά στη χώρα μας που έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ από τέτοιες υποθέσεις, πρέπει να είμαστε πολλαπλώς προσεκτικοί και ευαίσθητοι στους τρόπους αντιμετώπισης.
>> Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Παναγόπουλος, φανατικός φίλαθλος του στίβου, από τον Οκτώβριο του 2012 εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου εκλέγεται συνεχώς από το 1999.
Από το 2006 έως το 2012 ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας.
Το 1989 δημιούργησε την εταιρία ερευνών Alco και τη διευθύνει από τότε μέχρι σήμερα. Στα χρόνια αυτά, είχε και έχει την τελική ευθύνη για το σχεδιασμό και την ανάλυση όλων των ερευνών (ποσοτικών και ποιοτικών) που πραγματοποιήθηκαν. Ειδικότερα ασχολήθηκε με τις βιομηχανικές (έχει αναλύσει πάνω από 200) και τις κοινωνικές έρευνες.
Εκτός Ελλάδος, εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας. Είναι ένας από τους γνωστούς πολιτικούς αναλυτές στην Ελλάδα, με μακρόχρονες συνεργασίες με τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και εφημερίδες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.