Ουκ ολίγες φορές το βάδην έχει αποτελέσει πρωταγωνιστή αρνητικών γεγονότων στην Ελλάδα, με καβγάδες προπονητών σε αγώνες. Γεγονός που δυστυχώς επαναλήφθηκε και στα Τρίκαλα, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος Παίδων/ Κορασίδων.
Παρά την επισημότητα της διοργάνωσης και ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι για τους Παίδες αποτελούσε κριτήριο πρόκρισης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα με τρεις αθλητές να διεκδικούν δύο θέσεις, ο ΣΕΓΑΣ απέτυχε να προετοιμαστεί κατάλληλα για το γεγονός. Με αποτέλεσμα το αγώνισμα να γίνει χωρίς εξειδικευμένους κριτές, κάτι που αποτέλεσε και την εστία του κακού.
Στα 10.000 μ. βάδην ο Ζαχαρίας Τσαμουδάκης, ο Σάββας Κραβαριώτης και ο Γιώργος Στράτος Κελεπούρης έχουν πιάσει το όριο. Για τον πρώτο η συμμετοχή στο Παγκόσμιο ήταν ήδη εξασφαλισμένη- είχε το «πάνω χέρι» σε επίδοση αλλά και νίκες- ενώ για τους άλλους δύο η κατάσταση θα ξεκαθάριζε στα Τρίκαλα.
Στην κούρσα όμως ο Κελεπούρης ακυρώθηκε με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του ίδιου και του προπονητή του ενώ στο τέλος παραλίγο να πιαστούν στα χέρια και οι γονείς των δύο αθλητών που διεκδικούσαν την πρόκριση.
Το περίεργο είναι πως όλα ξεκίνησαν ενώ η πρόκριση είχε ξεκαθαριστεί. Ο Κραβαριώτης, που ξεκίνησε δυνατά, φάνηκε πως αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα και έμεινε πολύ πίσω, τη στιγμή που ο Τσαμουδάκης προηγούνταν ξεκάθαρα και ο Κελεπούρης ήταν μερικά μέτρα πίσω του. Σε εκείνο το σημείο, στο 9ο χλμ., ο Κελεπούρης είδε τρεις κάρτες μέσα σε 400 μ. και έπρεπε να βγει από τον αγώνα.
Ο προπονητής του μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και του φώναζε να συνεχίσει, γονείς διαμαρτύρονταν απʼ έξω, ο κριτής δέχθηκε φραστική επίθεση, ενώ κάποιοι ανέφεραν πως και ο αθλητής έκανε απρεπείς χειρονομίες στον κριτή. Ο καβγάς άναψε και μεταξύ των γονιών, φίλων και λοιπών συγγενών των δύο αθλητών που ήταν εκεί αλλά ευτυχώς στο τέλος επικράτησε ψυχραιμία.
«Δεν μπορεί μέσα σε μία στροφή να δεχθεί τρεις παρατηρήσεις, ενώ έχει ρίξει εντελώς το ρυθμό του καθώς δεν υπήρχε λόγος να κυνηγήσει τίποτα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να… τερματίσει περπατώντας», λέει ο Νίκος Κελεπούρης, προπονητής και θείος του αθλητή που χρεώνει δόλο στον έφορο.
«Μόλις ο αθλητής μου είδε την πρώτη κάρτα από κριτή, ο έφορος έτρεξε αμέσως διαγώνια στην άλλη άκρη του γηπέδου για να ζητήσει και από τους άλλους κριτές να του δώσουν παρατήρηση. Κι άλλες φορές έχει ακυρωθεί αθλητής μου και το έχω δεχθεί. Είναι μέσα στο αγώνισμα. Αυτή όμως η συμπεριφορά έδειχνε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία. Να ακυρώσει τον αθλητή μου προκειμένου να μην πάει στο Παγκόσμιο», πρόσθεσε ο προπονητής, που αμέσως μετά από τον αγώνα απολογήθηκε στους τεχνικούς του ΣΕΓΑΣ που ήταν παρόντες για τη κίνησή του να μπει στον αγωνιστικό χώρο. Παράλληλα δεν μπορούσε να γίνει ένσταση, καθώς ο αγώνας καταγράφονταν, αλλά εξαιτίας του φωτισμού δεν φαινόταν τίποτα!
Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν απλά υπήρχαν κριτές- γνώστες του αντικειμένου και όχι άτομα που δεν έχουν γνώση για το βάδην και απλά άκουσαν κάποιες γενικές οδηγίες για το αγώνισμα πριν από την κούρσα και κατά τη διάρκειά της καθοδηγούνταν από τον έφορο, όπως καταγγέλλουν οι προπονητές.