Η εξέλιξη του προγράμματος το απόγευμα της 2ης ημέρας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.
100 μ. τελικός
Ο «βασιλιάς» κάθισε πάλι στο θρόνο του! Έπειτα από το διάλειμμα του 2011 ο Usain Bolt αναδείχθηκε και πάλι παγκόσμιος πρωταθλητής στην κούρσα της μίας ανάσας!
Σε έναν τελικό που έγινε υπό βροχή, ο Bolt δεν πτοήθηκε. Παρότι ο Justin Gatlin είχε την ίδια αντίδραση στην εκκίνηση (0.163), είχε καλύτερα πρώτα μέτρα από τον παγκόσμιο ρέκορντμαν. Όμως, ο Τζαμαϊκανός τον «έπιασε» στο… παραδοσιακό του σημείο, τα μισά της κούρσας και κάλπασε προς τη νίκη, σημειώνοντας την καλύτερη φετινή του επίδοση με 9.77. Το αργυρό μετάλλιο πήγε στον Gatlin που με 9.85 βελτίωσε και εκείνος το φετινό του χρόνο, ενώ η Τζαμάικα είχε και δεύτερο αθλητή στο βάθρο με τον Nesta Carter (9.95).
Ο Kemar Bailey Cole με 9.98 έμεινε εκτός βάθρου, ενώ πίσω του ο Nickel Ashmeade (9.98) φρόντισε ώστε οι Τζαμαϊκανοί να έχουν τέσσερις αθλητές στην πρώτη πεντάδα του τελικού.
Στην έκτη θέση ο Mike Rodgers (10.04), με τον Christophe Lemaitre (10.06) και τον James Dasaolu (10.21) να ακολουθούν.
10.000 μ. τελικός
Όπως εξελίχθηκε η κούρσα, όσες έτρεχαν το ήξεραν καλά. Η «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» θα χτυπούσε ξανά. Όπως κι έγινε. Γιατί η Tirunesh Dibaba ξέρει πολύ καλά πώς να περιμένει και να… χτυπάει εκεί που πρέπει.
Η δρομέας από την Αιθιοπία έγραψε ιστορία, κατακτώντας τον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο της, αλλά ήταν ο πρώτος της από το 2007. Πλέον έχει δύο στα 5.000 μ. και τρεις στα 10.000 μέτρα. Αφήνοντας την Γιαπωνέζα Hitomi Niiya να κάνει τη… βρώμικη δουλειά οδηγώντας την κούρσα, έκανε κίνηση εκεί που έπρεπε και την περίμεναν όλοι. Λίγο πριν το «καμπανάκι» της τελευταίας στροφής άφησε πίσω της την Γιαπωνέζα με την Gladys Cherono και την Belaynesh Oljira να προσπαθούν να την ακολουθήσουν. Μάταια.
Περίπου 200 μ. πριν από τον τερματισμό η Dibaba άλλαξε «ταχύτητα» και τερμάτισε πρώτη σε 30.43.35, με την Κενυάτισσα να περιορίζεται στο αργυρό μετάλλιο με 30.45.17 και την Oljira τρίτη (30.46.98).
Δισκοβολία τελικός
Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να εμφανιστεί στο στάδιο και να κάνει μία βολή. Οποιαδήποτε από τις τρεις έγκυρες προσπάθειες της Sandra Perkovic στον τελικό της δισκοβολίας ήταν αρκετή για τον παγκόσμιο τίτλο. Γιατί η «χρυσή» Ολυμπιονίκης, η κυρίαρχος του αγωνίσματος, πρόσθεσε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στη συλλογή της με την ευκολία που αναμενόταν.
Ο αγώνας «τελείωσε» στην πρώτη κιόλας βολή της, όταν έστειλε το δίσκο στα 67,59 μ., αλλά η Κροάτισα το βελτίωσε με 67,99 μ. στην επόμενη, ενώ είχε μία ακόμη προσπάθεια στα 67,80 μέτρα.
Η μόνη αγωνία ήταν για τη δεύτερη θέση και η Melina Robert Michon πανηγύρισε περισσότερο και από τη νικήτρια. Στα 34 της η Γαλλίδα, που δίνει το παρών από το 2000 στις διεθνείς διοργανώσεις, κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο. Στην τελευταία βολή της μάλιστα πήρε το αργυρό, βελτιώνοντας το ρεκόρ Γαλλίας με 66,28 μ., αφού ξεπέρασε την Κουβανή Yarelis Barrios (64,96 μ.).
Δέκαθλο – 1500μ
Ο Ashtton Eaton, o παγκόσμιος ρέκορντμαν, μετα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα με 8809β. Ο Γερμανός Schrader συγκέντρωσε 8670β και ο Warner με 8512β πήρε το χάλκινο. 13 αθλητές ξεπέρασαν τους 8300 βαθμούς!
Στο τελευταίο αγώνισμα, τα 1500μ, ο Γάλλος Mayer οδήγησε αλλά στα τελευταία 60μ υποχώρησε ενώ νιητής ήταν ο Κουβανός Suarez με 4.23.87. Στην πρώτη σειρά ο Γάλλος Querin τρεξε σε 4.18.58. Όλοι οι αθλητές μαζί έκαναν το γύρο του θριάμβου όπως συνηθίζεται.
Επί κοντώ Γ προκριματικός
Οι Ελληνίδες άλτριες δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό. Η Νικόλ Κυριακοπούλου έφτασε απελπιστικά κοντά στο εισιτήριο, αλλά δεν το πήρε στα χέρια της. Πέρασε με την πρώτη τα 4,30 μ. και 4,45 μ., αλλά δεν τα κατάφερε στα 4,55 μ. και τελικά ήταν 13η, μένοντας εκτός για μία θέση. Η Στέλλα Λεδάκη από την άλλη ακυρώθηκε στα 4,15 μέτρα.
Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία υπόκλιση της Yelena Isinbayeva. Η Ρωσίδα έκανε ένα άλμα στον προκριματικό, στα 4,55 μ. και έφυγε για τον τελευταίο τελικό της καριέρας της. Αντίθετα, δεύτερη προσπάθεια ήθελε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης Jehn Suhr και Τρίτη η παγκόσμια πρωταθλήτρια Fabiana Murer και η κορυφαία φέτος Yarisley Silva. Ακόμη στον τελικό μπήκε με την πρώτη η Silke Spiegelburg, η Li Ling, η Angelina Krasnova και η Jirina Ptacnikova.
Μήκος Γ τελικός
Μπήκε με άγχος στον τελικό, ως 12η αλλά ολοκλήρωσε αυτό τον αγώνα ως πρώτη η Brittney Reese, κερδίζοντας τον τρίτο διαδοχικό παγκόσμιο τίτλο της. Η Αμερικανίδα τα κατάφερε με το δεύτερο άλμα της, που ήταν 7,01 μέτρα. Η Blessing Okagbare την απείλησε αλλά τελικά με 6,99 μ. ήταν δεύτερη.
Το χάλκινο πήρε χάρη στη δεύτερη καλύτερη προσπάθειά της η Ivana Spanovic. Έφτασε στα 6,82 μ., εθνικό ρεκόρ, όσο είχε και η Volha Sudarava, αλλά η Σέρβα είχε προσγειωθεί και στα 6,70, ενώ το δεύτερο καλύτερο άλμα της Λευκορωσίδας ήταν 6,64 μέτρα.
Χαμηλά έμεινε η Shara Proctor, που είχε κάνει 6,85 μ. στον προκριματικό, αφού με 6,79 μ. ήταν έκτη, μία θέση πάνω από την Darya Klishina (6,76 μ.).
400 μ. Γ ημιτελικός
«Φωτιές» έβγαζαν οι αθλήτριες στον ημιτελικό των 400 μ., με τα…προειδοποιητικά μηνύματα να έρχονται από όλες τις πλευρές! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως από τις οχτώ που πέρασαν στον τελικό, οι έξι το κατάφεραν κατεβαίνοντας τα 50 δευτερόλεπτα!
Η ταχύτερη ήταν αυτή τη φορά η Amantle Monthso, το φαβορί του αγωνίσματος. Η αθλήτρια από την Μποτσουάνα, που υπερασπίζεται τον τίτλο της στη Μόσχα, τερμάτισε σε 49.56 στην πρώτη σειρά. Στην αμέσως επόμενη η Christine Ohuruogu- προκάτοχος του τίτλου και ταχύτερη των προκριματικών- έδωσε την απάντησή της, κερδίζοντας τη δική της κούρσα με 49.75, ενώ την ακολούθησε η Αμερικανίδα Natasha Hastings (49.94).
Η σειρά με το μεγαλύτερο «βάθος» ήταν όμως η τρίτη, με την Fancena MacCorory (49.86) και την Antonina Krivosapka (49.99) να περνούν την Stephanie McPherson (49.99) στα τελευταία μέτρα, αλλά και εκείνη προκρίθηκε χάρη στο χρόνο της. Στον τελικό μπήκε και η Kseniya Ryzhova (50.48), από την πρώτη σειρά, ενώ η τελευταία που προκρίθηκε με επίδοση ήταν η Novlene Williams Mills (50.34) και το άξιζε με το παραπάνω, αφού έχει επανέλθει στην ενεργό δράση μήνες έπειτα από τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.
800 μ. Α ημιτελικός
Για πρώτη φορά από το 1995, ο τελικός των 800 μ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν θα έχει Κενυάτη. Και επιπλέον φαβορί για το χρυσό είναι το αντίπαλο δέος, ο Αιθίοπας Mohammed Aman. Στον ημιτελικό κέρδισε τη σειρά του με 1.44.71, με δεύτερο τον Pierre Ambroise Bosse (1.44.75) και πλέον περιμένει τον τελικό για να υλοποιήσει τις προσδοκίες.
Εκεί θα είναι δύο Αμερικανοί, ο Duane Solomon, ο οποίος με 1.43.87 ήταν ο ταχύτερος του ημιτελικού και ο Nick Symmonds, που με 1.45.00 τερμάτισε πίσω από τον Ayanleh Souleiman (1.44.99) στη σειρά του.
Στον τελικό ακόμη μπήκαν από την 1η σειρά οι Abdulaziz Ladan Mohammed (1.44.10), Marcin Lewandowski (1.44.56) και Andrew Osagie (1.44.85).
Ακοντισμός 10θλου
Μετά και το προτελευταίο αγώνισμα, τα πράγματα φαίνεται πως ξεκαθάρισαν στο 10θλο και για την τρίτη θέση. Ο Eaton στην τρίτη του βολή έριξε 64,83μ, έφτασε τους 8063β και δεν αφησε ελπίδες ανατροπής. Ο Schrader είναι στους 7895β και ο Warner στους 7767β, ενώ τέταρτος είναι ο Γερμανός Freimuth. Ο Βραζιλιάνος Chinin και ο Γάλλος Meyer παρότι έχουν αρκετά καλύτερο 1500αρι δύσκολα θα μπορέσουν να ανέβουν βάθρο στη θέση του Καναδού.
100 μ. Α ημιτελικός
Στην πρώτη σειρά, ο Justin Gatlin προσπάθησε να στείλει το μήνυμά του, κερδίζοντας τον Τζαμαϊκανό που βρήκε δίπλα του. Ο Αμερικανός κέρδισε τη σειρά με 9.94, με δεύτερο τον Nesta Carter με 9.97 οι οποίοι πήραν απευθείας την πρόκριση για τον τελικό. Τρίτος ο Jimmy Vicaut, που μπήκε στη διαδικασία να περιμένει τις υπόλοιπες σειρές για να δει αν το 10.01 του δίνει πρόκριση, αλλά λίγο αργότερα του το χάλασε ένας συμπατριώτης του.
Ακυρώθηκε ο Κινέζος Bingtian Su.
Η αντίδραση των Τζαμαϊκανών ήταν άμεσα στην κούρσα του Gatlin, πριν καν τρέξει ο Usain Bolt. Ο Nickel Ashmeade ανέλαβε και με 9.90 κατέβασε το ατομικό του ρεκόρ και έκανε την καλύτερη επίδοση που έχουμε δει ως τώρα στο Λουζνίκι. Εξίσου εντυπωσιακός ο Kemar Bailey Cole που ήταν δεύτερος με 9.93 και πήρε επίσης απευθείας πρόκριση.
Στην αναμονή μπήκε ο James Dasaolu που με 9.97 ήταν τρίτος και πήρε τελικά το εισιτήριο χάρη στο χρόνο του, όπως και ο Christophe Lemaitre που τον ακολούθησε με 10.00 «πετώντας» από τον τελικό τον Vicaut.
Με την ίδια επίδοση ήταν πέμπτος ο Paimeng Zang βελτιώνοντας για δεύτερη φορά στη Μόσχα το ρεκόρ Κίνας. Εκτός ο Chambers που με 10.15 ήταν έκτος.
Άκυρη εκκίνηση έγινε και στη δεύτερη κούρσα, χωρίς όμως να την «πληρώσει» κάποιος αθλητής.
Ενώ οι προηγούμενοι έκαναν υπερπροσπάθεια για να τρέξουν, στην τρίτη σειρά ο Bolt τους έκανε πάλι να αισθανθούν άσχημα. Χωρίς να ιδρώσει καν, κέρδισε με 9.92, με δεύτερο τον Mike Rodgers που βέβαια δεν ήταν τόσο άνετος (9.93), ενώ Keston Bledman (10.08) και Churandry Martina (10.09) που ακολούθησαν έμειναν εκτός.
20 χλμ. βάδην Α
Μία ακόμη πολύ καλή εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση έκανε ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ. Έπειτα από την περσινή 15η θέση του στους Ολυμπιακούς αγώνες, αυτή τη φορά τερμάτισε 16ος σε 1ωρ.23.48, σε μία κούρσα με απίστευτη δυσκολία για τους βαδιστές εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.
Το χρυσό μετάλλιο, όπως αναμενόταν, πήγε στη Ρωσία. Για αυτό φρόντισε ο Aleksandr Ivanov ο οποίος τερμάτισε σε 1ωρ.20.58, αφήνοντας πίσω του τον Κινέζο Ding Chen (1ωρ.21.09) και τον Ισπανό Miguel Angel Lopez (1ωρ.21.21).
Ό,τι θέλετε να ξέρετε για τη διοργάνωση
http://www.stivoz.gr/?p=28141