Η διοργάνωση στο Κατάρ έχει παρουσιάσει θετικά στοιχεία αλλά και πολλά αρνητικά.
Οι τραγικές συνθήκες των αγώνων στο δρόμο με τις σχετικές τοποθετήσεις της IAAF να γίνονται αντικείμενο χλευασμού, όπως και για το απογοητευτικά άδειο Στάδιο αλλά και κάποιες παραπάνω απουσίες είναι χαρακτηριστικά που υποβαθμίζουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Το αγωνιστικό θέμα

Η όλη δυσκολία ή και αποφυγή πολλών αθλητών να βρεθούν στο πικ τους ή και σε στον αγώνα ήταν αναπόφευκτα.

Σε κάποια αγωνίσματα οι απουσίες των top ονομάτων παραήταν πολλές, η διαδικασία πρόκρισης στηρίχθηκε μετά τα όρια σε επιδόσεις, ένα μήνα πριν αποφασίστηκε σε ισοπαλίες να ισχύσει rankng που τελικά αποφεύχθηκε, ενώ με τις προσκλήσεις ακόμα και τελευταία στιγμή έγινε χάος.

Οι 10 ημέρες φαίνονται πια υπερβολικές, το πρόγραμμα λόγω καιρού δεν έχει πρωινά αλλά μόνο απογευματινά με κάποια τεράστια κενά ορισμένες ημέρες.

Ρωσία και … ΗΠΑ

Και βέβαια η Ρωσία παραμένει αποκλεισμένη, ενώ από την άλλη αρκετός λόγος έγινε για τη συμμετοχή του Αμερικανού Coleman με τη διαχείριση της περίπτωσης κακή. Τυπικά τελικά είχε δικαίωμα παίζοντας με …τις ημέρες κάτι που δεν έγινε και τόσο σαφές, αλλά ούτε και κάποια περιατέρω ενέργεια – που ίσως και προς την αντίθετη κατεύθυνση θα ήταν αποδεκτή.

Μετάλλια και προκρίσεις

Η διαχείριση επίσης κάποιων καταστάσεων προκαλεί προβληματισμό.

Έχουμε ήδη δύο περιπτώσεις που δόθηκαν χάλκινα μετάλλια σε αθλητές που αρχικά ήταν εκτός τριάδας.

Στη μια περίπτωση, του Nowicki (4ος) στη σφυροβολία, θεωρήθηκε πως μια παρατυπία κατά τη διεξαγωγή σε -αμφισβητούμενη όπως τελικά χαρακτηρίστηκε- βολή αντιπάλου, που ΔΕΝ ακυρώθηκε πάντως ούτε μετά, επηρέασε …όλον τον αγώνα του Πολωνού.

Στην άλλη, ο Ισπανός Ortega (5ος) που διεκδικούσε μετάλλιο, πριν το τελευταίο εμπόδιο βρήκε τον McLeod στο δρόμο του, ΔΕΝ εφαρμόστηκε κάποιος κανονισμός (σε αντίθεση με ότι αναφέρουν κάποια μέσα) αλλά σε μια πράξη αθλητικού πνεύματος – fair sporting gesture, όπως ζήτησαν και οι Ισπανοί του δόθηκε επίσης χάλκινο.
Εντωμεταξύ το χάος παραμένει αφού ο Κινέζος εμφανίζεται πια 5ος στην κατάταξη αντί 4ος που τερμάτισε και πρέπει να λυθούν κι άλλα ζητήματα.

Στην όλη περίπτωση μάλλον υπάρχει κι ένα κενό κανονισμών που πιθανότατα θα προσαρμοστεί, ελπίζοντας να μην τυγχαίνει και να μη γίνεται κατάχρηση μελλοντικά.

Επίσης με μεγάλη άνεση -σε κάτι που γίνεται πλέον συνήθεια- δίνονται προκρίσεις στα αγωνίσματα δρόμων πέραν των σπριντ. Κάτι που πλέον προβλέπεται από τον κανονισμό αλλά εφαρμόζεται με αρκετή άνεση, με τις περιπτώσεις αθλητών που είχαν πτώση -εφόσον τερμάτισαν όπως ορίζεται- να τους δίνεται πρόκριση.
Σε κάποιες λογικό και αναμενόμενο, αλλά σε άλλες περιπτώσεις όμως ήταν σε φυσιολογικά σπρωξίματα ή και ίσως πέραν του δέοντος αλλά …χωρίς καμία ακύρωση!
Οι αδερφοί J.&F. Ingebrigtsen εντωμεταξύ δύο φορές γλίτωσαν τελικά την ακύρωση.

To επόμενο βραβείο fair-play..;

Επιπλέον, το σκηνικό με τους 2 δρομείς μικρών χωρών που τερμάτισαν μαζί στα προκριματικά των 5000μ. ίσως τελικά να μην ήταν και τόσο αυθόρμητο. Το μεγαλείο του κλασικού αθλητισμού μάλλον δεν φάνηκε εκεί, με δύο δρομείς όχι τόσο αθλητικούς, που μετείχαν χωρίς όριο και βέβαια είχαν μακράν χειρότερες ή ανύπαρκτες επιδόσεις (ας πούμε ότι στο 5αρι του Μαραθωνίου θα χάνονταν στο πλήθος).
Πάλι καλά που δεν έπεσε ο ένας πάνω στον άλλον για να του δώσει πρόκριση …

Προηγούμενο άρθροDoha: 1οι στα σύνθετα Kaul και Johnson-Thompson – Προβλήματα Mayer, Thiam
Επόμενο άρθροDoha: Η ελληνική παρουσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ