Βόλος και Λάρισα θα συνδιοργανώσουν τους Μεσογειακούς αγώνες 2013.
Με 37 ψήφους επικράτησε της διεκδικήτριας Ριέκα που έλαβε 34.
Τα αθλήματα θα μοιραστούν στις 2 θεσσαλικές πόλεις, ενώ το beachvolley θα γίνει στη Σκόπελο και η ποδηλασία στα Τρίκαλα, και η κωπηλασία πιθανότατα στη λιμνη Κάρλα.
Διοικητική Επισκόπηση του Φακέλου Υποψηφιότητας
Φιλοξενούσης Πόλης για τους XVII Μεσογειακούς Αγώνες
(Βόλος – Λάρισα 2013).
Ο Φάκελος Υποψηφιότητας για την διοργάνωση των XVII Μεσογειακών Αγώνων στο Βόλο με το έμβλημα ” Βόλος 2013 ” περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περιέχει σε μεγάλη λεπτομέρεια, 7 έτη πριν τους Αγώνες, όλα τα αναγκαία δεδομένα παρουσίασης της πρότασης βάσει των προδιαγραφών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων.
Ο Φάκελος Υποψηφιότητας ” Βόλος 2013 ” έχει σημαντικά πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής θέσης της περιοχής του Βόλου, της συμμετοχής της πόλης της Λάρισας, των Τρικάλων και της Σκοπέλου καθώς και της μεγάλης ιστορίας που έχει η περιοχή της Θεσσαλίας. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι:
* Αναβάθμιση των Μεσογειακών Αγώνων και της ΔΕΜΑ
* Προώθηση των Διεθνών Σχέσεων μεταξύ των Λαών της Μεσογείου
* Φιλοξενία περισσότερων αθλημάτων (τρίαθλο, ποδηλασία – track, Κολύμβηση ανοικτού νερού) και επαναφορά της τοξοβολίας
* Δημιουργία Βουλής Νέων της Μεσογείου και Φιλοξενία των νέων στην περιοχή της Θεσσαλίας σε δύο έτη 2012 -2013
* Σύνδεση των Μεσογειακών Αγώνων με δύο προγράμματα που συνδέονται άμεσα με τον άνθρωπο και τον Αθλητισμό. Το πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και το πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ όπου θα εστιάζουν και τα δύο στην προώθηση δράσεων που αφορούν τους Λαούς της Μεσογείου
* Διοργάνωση των Αγώνων στις καλύτερες έως σήμερα Αθλητικές Εγκαταστάσεις
* Διοργάνωση των Αγώνων σε Συγκροτήματα Εγκαταστάσεων που περιέχουν πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις μαζί έτσι ώστε να αποφεύγονται περιττές μετακινήσεις των θεατών αλλά και να ενισχύεται η Γιορταστική Ατμόσφαιρα των Αγώνων
* Διοργάνωση των Αγώνων σε εγκαταστάσεις με πολύ μικρή απόσταση από το Κέντρο των πόλεων καθιστώντας την μετακίνηση πολύ εύκολη και ξεκούραστη
* Σημαντική συμμετοχή των Πόλεων του Βόλου και της Λάρισας με εορταστικές εκδηλώσεις σε κεντρικές πλατείες, το αρχαίο θέατρο, κ.λπ. όπου θα κάνουν τους Αγώνες αξέχαστους στο κοινό που θα παρευρεθεί
* Η υποψηφιότητα περιλαμβάνει πλήρη εξασφάλιση οικονομικής αυτονομίας βάσει της εμπειρίας των Ολυμπιακών Αγώνων για την εξεύρεση χορηγιών και την προώθηση των Εσόδων. Υπάρχει επίσης η δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού για την οικονομική διασφάλιση της υποψηφιότητας του Βόλου καθώς και η δυνατότητα των Δήμων Βόλου και Λάρισας οι οποίοι έχουν θετικό ισολογισμό τα τελευταία έτη.
* Στο τομέα Ιατρικών Υπηρεσιών υπάρχει διαθεσιμότητα 6 Νοσοκομείων με 1.500 κλίνες σε απόσταση 3 χλμ από τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις
* Με βάση το ανωτέρω πλαίσιο η Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων “Βόλος 2013” θα συμμετάσχει ενεργά στη προβολή των Αγώνων στην Πεσκάρα το 2009
* Στον τομέα της Τεχνολογίας προτείνεται η καινοτομία της παροχής πληροφόρησης μέσω Wi-Fi και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές σε όλα τα σημαντικά σημεία των πόλεων του Βόλου και της Λάρισας και φυσικά σε όλες τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις.
* Για το άθλημα του Γκόλφ προτείνεται η αξιοποίηση τριών γηπέδων, δύο στο Βόλο και ένα στη Λάρισα. Οι τρεις επιλεγμένες τοποθεσίες έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση και βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού με ορίζοντα υλοποίησης το 2009. Η ύπαρξη τριών γηπέδων καθιστά την περιοχή golf destination με δυνατότητα δρομολόγησης αεροπλάνων charter από όλη την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου.
* Για το άθλημα της ποδηλασίας προτείνεται η διεξαγωγή του Αγωνίσματος (track) σε κλειστό ποδηλατοδρόμιο στα Τρίκαλα (κοντά στο Βόλο)
* Για την Κωπηλασία προτείνεται μια μοναδική εγκατάσταση στη Λίμνη Κάρλα που θα αποτελέσει οικολογικό πάρκο
* Στις μεταφορές η υποψηφιότητα προβλέπει την χρήση δύο αεροδρομίων στην Περιοχή του Αεροδρομίου Λάρισας και της Ν. Αγχιάλου 10 χλμ από το Βόλο, στην οποία θα έχει κατασκευαστεί νέος τερματικός σταθμός επιβατών για να μπορέσει να καλύψει το πρόγραμμα διεθνών πτήσεων που έχει σχεδιαστεί. Επιπλέον, η πόλη του Βόλου συνδέεται αεροπορικώς με πολλά σημεία της Ελλάδας ως συμπεριλαμβανόμενη στο πτητικό πρόγραμμα των υδροπλάνων.
* Προτείνεται επίσης η δημιουργία Προαστιακού Σιδηροδρόμου που θα συνδεέι τις δύο πόλεις Βόλο και Λάρισα με τακτικά δρομολόγια
* Στον τομέα του Πολιτισμού προτείνονται σημαντικές δράσεις όπως ο “περίπλους” της Μεσογείου με την “ΑΡΓΩ” το πλοίο του Ιάσωνα με το οποίο πραγματοποίησε την “Αργοναυτική Εκστρατεία” διεκδικώντας ως έπαθλο το “χρυσόμαλλο δέρας”. Η ανακατασκευή τους σκάφους “ΑΡΓΩ” γίνεται με ξυλεία από το Πήλιο και με τα ίδια εργαλεία που ήταν διαθέσιμα στην αρχαιότητα. Ο περίπλους της Μεσογείου αναμένεται να διαρκέσει 2 έτη και θα συγκινήσει τους κατοίκους όλων των σταθμών που θα επισκεφθεί λειτουργώντας ως “Κήρυκας των Αγώνων” όπως γινόταν και στην αρχαιότητα.
* Στο τομέα του προγράμματος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ προτείνονται πολλές δράσεις που αφορούν στην ευαισθητοποίηση των λαών της Μεσογείου για την προστασία του κοινού οικοσυστήματος που όλοι μοιραζόμαστε, την Μεσόγειο Θάλασσα. Το περιβάλλον αναδυκνείεται ο τρίτος πυλώνας των Αγώνων μετά τον Αθλητισμό και το Πολιτισμό.
* Προτείνεται η σε συνεργασία με την ΔΟΑ εκπόνηση ενός προγράμματος Μεσογειακής Εκπαίδευσης σε Εθνικό επίπεδο για την διάδοση των Ολυμπιακών Ιδεωδών και Αξιών το οποίο θα αποτελεί συνέχεια της Ολυμπιακής Παιδείας του 2004 και θα ευαισθητοποιήσει και ενημερώσει την νεολαία για τους επικείμενους Μεσογειακούς Αγώνες.
* Δημιουργία Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης σε μόνιμη βάση μεταξύ του Βόλου και της Σμύρνης – Τουρκία, Βόλου και Ταρσούς – Συρία και Βόλου με Αλεξάνδρεια – Αιγύπτου. Με τις τρεις αυτές συνδέσεις θα δημιουργηθούν θαλάσσιοι δρόμοι με τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και την προώθηση της πολιτιστικής, τουριστικής και εμπορικής συνεργασίας.
ΛΟΓΟΤΥΠΟ VOLOS2013
Το λογότυπο ΒΟΛΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ 2013 συμβολίζει δύο ιδέες.
Ο πρώτος συμβολισμός είναι διπλός αφού αναδεικνύει δύο βασικά στοιχεία της φύσης, την Γη και την Θάλασσα, την Θάλασσα και τις χώρες της Μεσογείου.
Το γαλάζιο αρχαίο ελληνικό ταχύπλοο πλοίο, συμβολίζει τη Μεσόγειο, τη ναυτιλία και είναι ένα στοιχείο κοινό, όλων των χωρών της Μεσογείου. Μέσα όμως από την πλούσια ελληνική μυθολογία, όπου οι ανθρώπινοι ήρωες διαδέχονται ο ένας τον άλλο υπάρχει και ένα ηρωικό πλοίο που έμεινε στην ιστορία, η “Αργώ” της Αργοναυτικής εκστρατείας και του Ιάσωνα.
Το πράσινο φύλλο ελιάς συμβολίζει τις Μεσογειακές χώρες αφού είναι ένα κοινό τους στοιχείο αλλά κυρίως ένα ιερό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας. Το σχήμα του φύλλου μοιάζει και με μάτι, είναι από τα ζωγραφιστά μάτια της “Αργώ”. Η διχρωμία απεικονίζει της δύο διοργανώτριες πόλεις. Το γαλάζιο τον Βόλο σαν τη παράλια πόλη και το πράσινο τη Λάρισα σαν την ηπειρωτική πόλη.
Ο δεύτερος συμβολισμός του λογότυπου πηγάζει μέσα από την συνολική εικόνα και τον χρωματικό κώδικα του και υποδηλώνει την φύση, την προσοχή και φροντίδα μας στο περιβάλλον. Ο πιο σημαντικός συμβολισμός της λογοτύπησης της υποψηφιότητάς μας είναι ότι για πρώτη φορά το Περιβάλλον παίρνει πρωτεύοντα ρόλο και σαν προτεραιότητα αλλά και σαν έννοια στο έργο μας για μία άρτια και τέλεια διοργάνωση των δέκατων έβδομων Μεσογειακών Αγώνων.