Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη… Αυτή είχε γίνει η αγαπημένη φράση της Νικόλ Κυριακοπούλου αυτό το χειμώνα. Το έλεγε μετά από κάθε αγώνα της, αφού κάθε φορά είχε δοκιμάσει να βελτιώσει το πανελλήνιο ρεκόρ αλλά αυτό της ξέφευγε. Μέχρι να πάει στη Στοκχόλμη, που τείνει να γίνει η αγαπημένη της πόλη.

Εκεί, έγινε ξανά η… Νικόλ των ρεκόρ. Με μία εντυπωσιακή «πτήση» πάνω από τα 4,76 μ., η Κυριακοπούλου πρόσθεσε άλλα τέσσερα εκατοστά στο απόλυτο πανελλήνιο ρεκόρ του επί κοντώ, κέρδισε το μίτινγκ της Στοκχόλμης και… βρυχήθηκε ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού. Είναι πλέον η κορυφαία άλτρια της Ευρώπης φέτος και δεύτερη στον κόσμο, πίσω από την Fabiana Murer, η οποία μπορεί να έχει περάσει τα 4,83 μ. φέτος, αλλά την Πέμπτη στη Στοκχόλμη η Ελληνίδα πρωταθλήτρια την κέρδισε για τρίτη φορά αυτή τη σεζόν.

Η Κυριακοπούλου πήγε εκεί αποφασισμένη να πετύχει το ρεκόρ που της είχε ξεφύγει στους τρεις προηγούμενους αγώνες της φέτος, οι οποίοι τελείωσαν με εκείνη να επιχειρεί να το καταρρίψει. Επιχειρώντας στα 4,77 μ., στα 4,78 μ. και στα 4,73 μ. τις προηγούμενες φορές, με την τελευταία την περασμένη Κυριακή, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Η αποφασιστικότητά της φάνηκε και από τη στρατηγική που ακολούθησε στον αγώνα. Ξεκίνησε ψηλότερα από τις άλλες φορές, στα 4,50 μ., περνώντας αυτό το ύψος με τη δεύτερη προσπάθεια. Επιχείρησε ξανά άλμα όταν ο πήχης ανέβηκε στα 4,65 μ., περνώντας ξανά με τη δεύτερη προσπάθεια. Άφησε την Murer και την Angelica Bengtsson να δοκιμάσουν στα 4,70 μ. και εκείνη περίμενε. Μόλις ξεκαθαρίστηκε ότι ήταν νικήτρια, καθώς οι άλλες δύο άλτριες απέτυχαν, η Κυριακοπούλου ζήτησε να πάει απευθείας ο πήχης στα 4,76 μέτρα. Για δύο λόγους, πρώτον βέβαια για να σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ- το προηγούμενο ήταν 4,72 μ. και το είχε σημειώσει στο ίδιο στάδιο πέρυσι- και για να γίνει η κορυφαία άλτρια στην Ευρώπη φέτος, ξεπερνώντας την Anzhelika Sidorova, που την Τρίτη στο Ρωσικό πρωτάθλημα πέρασε τα 4,75 μέτρα.

Με ένα εντυπωσιακό πετυχημένο άλμα με την πρώτη προσπάθεια πάνω από τα 4,76 μέτρα, η Κυριακοπούλου τα κατάφερε όλα και κέρδισε τον αγώνα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Bengtsson (4,65 μ.) και τρίτη την Murer (4,60 μ.).

Στη συνέχεια, έκανε τρεις προσπάθειες στα 4,81 μ., χωρίς να τα καταφέρει, και άρχισε να μαζεύει τα κοντάρια της, καθώς την περιμένει ξανά ταξίδι. Το Σάββατο αγωνίζεται στο Μπέρμιγχαμ, στην τελευταία της εμφάνιση πριν από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Δεύτερος ο Τσάτουμας με 7,93 μ.

Μετά από την ταλαιπωρία που έζησε στον προηγούμενο αγώνα του, όταν πήρε μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα με πυρετό και παρόλα αυτά πέτυχε την ιστορική δέκατη νίκη του στη διοργάνωση, ο Λούης Τσάτουμας έδειξε σταθερότητα κοντά στα 8 μέτρα.

Στη Στοκχόλμη, το καλύτερο άλμα του πρωταθλητή του μήκους ήταν στα 7,93 μ., χάρη στο οποίο πήρε τη δεύτερη θέση πίσω από τον «γηπεδούχο» Michel Torneus, ο οποίος προσγειώθηκε στα 8,07 μέτρα. Ο Έλληνας πρωταθλητής δεν επιχείρησε το τελευταίο άλμα γιατί ένιωσε ένα «σφίξιμο» στο πόδι.

Αυτή ήταν η τελευταία εμφάνιση του Τσάτουμα πριν από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, εκεί όπου παραδοσιακά θα αποτελέσει μία από τις πολύ καλές ελληνικές ελπίδες για ένα μετάλλιο που θα κάνει… παρέα με εκείνο που κατέκτησε πέρυσι στην αντίστοιχη διοργάνωση του ανοιχτού στίβου.

Στο ίδιο αγώνισμα μετείχε και ο Γιώργος Τσάκωνας, με το καλύτερο άλμα του να είναι στα 7,41 μ., με αποτέλεσμα να πάρει την έβδομη θέση. Ο 27χρονος άλτης θα συνεχίσει τους αγώνες του στο μίτινγκ του Μπέρμιγχαμ, το Σάββατο.

Τα τρία… 7άρια του Δουβαλίδη

Το φιλόδοξο πλάνο του Κώστα Δουβαλίδη, για δύο δυνατές κούρσες εκτός των συνόρων, με ανάσα μίας ημέρας, δεν ξεκίνησε όπως ήθελε.

Στο μίτινγκ της Στοκχόλμης ο Δραμινός πρωταθλητής τερμάτισε τέταρτος σε 7.77, επίδοση που λογικά δεν ανταποκρίνεται στα αυστηρά κριτήρια που πάντα θέτει ο ίδιος στον εαυτό του. Από τον πρώτο διάδρομο και με ένα λάθος στο τέλος της κούρσας, ο Δουβαλίδης που έχει δείξει και φέτος ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δεν κατάφερε να τρέξει καλύτερα από το 7.63 που έχει πετύχει αυτή τη σεζόν.

Νικητής στην κούρσα ο Orlando Ortega, ο οποίος τερμάτισε σε 7.52 και έχει αρχίσει να παίρνει τον… αέρα των αντιπάλων του με διαδοχικές επικρατήσεις σε μίτινγκ τις τελευταίες ημέρες. Δεύτερος ήταν ο Dayron Robles με 7.56 και τρίτος, μπροστά από τον Δουβαλίδη, ο David Oliver με 7.66.

Ο Έλληνας πρωταθλητής θα έχει την ευκαιρία για να κάνει την κούρσα που θέλει άμεσα, καθώς το Σάββατο θα τρέξει σε ένα ακόμη εξαιρετικό μίτινγκ του κλειστού στίβου, εκείνο του Μπέρμιγχαμ.

Τρίτος Ευρωπαίος όλων των εποχών ο Tesfaye

Απίστευτη κούρσα έκανε ο Homiyu Tesfaye στα 1.500 μέτρα. Ο γεννημένος στην Αιθιοπία δρομέας, που πλέον εκπροσωπεί τη Γερμανία, τερμάτισε σε 3.43.13, επίδοση που όχι απλά τον κάνει τον ταχύτερο φέτος στον κόσμο, αλλά και τον τρίτο πιο γρήγορο όλων των εποχών στην Ευρώπη! Και βέβαια βελτίωσε το ρεκόρ Γερμανίας.

Δεν ήταν όμως ο μοναδικός δρομέας που έγινε ο ταχύτερος φέτος στον κόσμο, αφού το ίδιο πέτυχαν η Sifan Hassan στα 1.500 μ. με 4.00.46 και ο Musaeb Balla στα 800 με 1.45.48.

Μία ευχάριστη έκπληξη του μίτινγκ στη Β’ σειρά των 400 μέτρων. Εκεί, ο μόλις 18 ετών Abdalleleh Haroun από το Κατάρ κέρδισε την κούρσα με 45.39, για να γίνει ο τρίτος ταχύτερος φέτος στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα αργότερα, στην… καλή σειρά, ο Pavel Maslak κέρδισε με χειρότερο χρόνο, τερματίζοντας σε 46.38.

Από τα αγωνίσματα που ξεσήκωσαν νωρίς τους θεατές στη Στοκχόλμη ήταν και το μήκος γυναικών, χάρη στην Christabel Nettey. Η άλτρια από τον Καναδά ξεκίνησε πολύ δυνατά με 6,81 μ. στην πρώτη της προσπάθεια, αλλά στην τρίτη έφτασε ακόμη πιο μακριά, μόλις ένα εκατοστό κάτω από το «φράγμα» των 7 μ. (6,99 μ.), για να γίνει η κορυφαία φέτος στον κόσμο.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Διαβάστε ακόμη

Δεν έχει αφήσει παγκόσμιο ρεκόρ η Genzebe Dibaba -Πήρε και εκείνο των 5.000 μ.! (video)

Προηγούμενο άρθροΣτο Βαλκανικό και ο Καραλής -Τραυματίστηκε ο Κουφίδης
Επόμενο άρθροΔεν έχει αφήσει παγκόσμιο ρεκόρ η Genzebe Dibaba -Πήρε και εκείνο των 5.000 μ.! (video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ