Ένα θέμα που έχει τεθεί και προκαλεί πολλές συζητήσεις είναι το ενδεχόμενο θέσπισης νέων όρων για να αναγνωρίζονται -ή και αναγνωριστούν- τα ρεκόρ Ευρώπης.
Η ΕΑΑ ομόφωνα πέρασε πρόταση που θα είναι θέμα σε επόμενο συμβούλιό της με προοπτική να αφαρμοστεί από το 2018 ή 2019, αλλά και με αναδρομικό χαρακτήρα, με αυστηρές προυποθέσεις για διοργανώσεις όπου μπορούν να επιτευχθούν, αλλά και τι πρέπει να πληρείται ως προς τα doping control (δείτε αναλυτικά ->ΕΔΩ)
Η Ελληνική Ομοσπονδία τοποθετήθηκε επίσημα ως προς το θέμα, θετικά μεν για τη συνέχεια αλλά με έντονο προβληματισμό ως προς την αναδρομικότητα.
Η επιστολή που απέστειλε ο ΣΕΓΑΣ (υπογράφει ο πρόεδρός του Κώστας Παναγόπουλος και ο γεν.γραμματέας Βασίλης Σεβαστής) στους προέδρους των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, αλλά και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, τον Νορβηγό Svein Arne Hansen, είναι η ακόλουθη:
“Ο ΣΕΓΑΣ, όπως όλες οι εθνικές ομοσπονδίες του αθλήματος μας στην Ευρώπη και τον κόσμο, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση για το μέλλον του αθλήματος μας. Αποτελεί, πιστεύουμε, κοινό τόπο για όλους μας, ότι το μέλλον του στίβου εξαρτάται απολύτως από την ενίσχυση της αξιοπιστίας του στην κοινωνία. Η αξιοπιστία αυτή εξαρτάται επίσης σε απόλυτο βαθμό από την εγκυρότητα των επιδόσεων και τη βεβαιότητα ότι αυτές έχουν επιτευχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του αθλήματος μας και χωρίς τη χρήση απαγορευμένων μεθόδων ή ουσιών.
Στην Ελλάδα, που όπως γνωρίζετε έχουμε ταλαιπωρηθεί και πληγωθεί στο παρελθόν από κρούσματα παραβιάσεων κανονισμών, είμαστε ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στα ζητήματα αυτά και ακριβώς γιʼ αυτό έχουμε τα τελευταία χρόνια αναπτύξει ένα ευρύτατο πρόγραμμα πρόληψης (μέσω ενημερωτικών σεμιναρίων και ημερίδων), αλλά και ένα συνεχές πρόγραμμα αιφνιδιαστικών εκτός αγώνα ελέγχων των αθλητριών και αθλητών μας (με κλήρωση), ακριβώς για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των επιδόσεων και του αθλήματος μας στους φιλάθλους και την κοινωνία.
Συμφωνούμε λοιπόν απολύτως με τη δήλωση του προέδρου Σβέιν Αρνε Χάνσεν ότι: «Τα ρεκόρ δείχνουν τα ανθρώπινα όρια και είναι από τα πλεονεκτήματα στο χώρο μας, ωστόσο δεν έχουν νόημα αν ο κόσμος δεν τα πιστεύει» και είμαστε 100% θετικοί στον ορισμό προδιαγραφών προκειμένου να αναγνωρίζονται τα ρεκόρ σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Θεωρούμε μάλιστα ότι οι προτάσεις της Επιτροπής Επανεξέτασης Ευρωπαϊκών ρεκόρ σε σχέση με το ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές αυτές είναι πλήρεις και (αφού καταλήξουμε στην οριστικοποίηση κάποιων ποσοτικών όρων, όπως ο αριθμός των ελέγχων κατά τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει πριν την επίτευξη της επίδοσης), μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν.
Την ίδια στιγμή, μας προβληματίζει σοβαρά η ουσιαστική αναδρομικότητα, που προκύπτει από τις προτάσεις της Ομάδας Έργου.
Ο προβληματισμός μας στηρίζεται σε τρεις σημαντικές παραμέτρους.
1.Η Νομική παράμετρος
Η αναδρομικότητα δεν αποτελεί μέρος του σύγχρονου νομικού πολιτισμού, καθώς (σωστά) δεν μπορεί εκ των υστέρων να επιβάλλεται ποινή ή να εφαρμόζεται δυσμενής διάταξη για κάτι που όταν συνέβη ήταν νόμιμο και σύμφωνο με τους τότε ισχύοντες κανόνες.
2.Η Λογική παράμετρος
Η αναδρομικότητα συνιστά προφανή παραλογισμό. Δεν είναι λογικό προκειμένου να ισχύει ένα ρεκόρ να ζητείται να έχουν τηρηθεί προδιαγραφές που δεν υπήρχαν τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε.
3.Η Επικοινωνιακή παράμετρος
Η αναδρομικότητα θα πλήξει σοβαρά την εικόνα του αθλήματος μας. Εάν σήμερα, όπως σημειώνει σωστά η Ομάδας Έργου «η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ρεκόρ για τα οποία οι άνθρωποι του αθλήματος μας, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και η κοινωνία δεν έχουν πλήρη και απόλυτη εμπιστοσύνη», μία τέτοια απόφαση θα αποτελεί επίσημη παραδοχή ότι ΟΛΑ τα ρεκόρ δεν ήταν αξιόπιστα. Συνεπώς ότι ΣΥΝΟΛΙΚΑ το άθλημα μας δεν ήταν αξιόπιστο τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει και αδικεί χιλιάδες αθλήτριες και αθλητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εικόνα αυτή θα ενισχυθεί και από το γεγονός ότι καμία άλλη Διεθνής Ομοσπονδία δεν ακολουθεί ανάλογους δρόμους, με συνέπεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόβλημα ντόπινγκ υπάρχει ΜΟΝΟ στο άθλημά μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στον ΣΕΓΑΣ θεωρήσαμε αναγκαίο να μοιραστούμε μαζί σας τους προβληματισμούς μας αυτούς σε σχέση με την αναδρομικότητα.
Γενικότερη αντίληψη μας είναι ότι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του αθλήματος μας, πρέπει να στηριχτεί στην υιοθέτηση και εφαρμογή των προδιαγραφών που προτείνονται για την αναγνώριση των ρεκόρ στο παρόν και το μέλλον, χωρίς την κατεδάφιση της συνολικής αξιοπιστίας του στα προηγούμενα χρόνια.
Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δικές σας σκέψεις και απόψεις”.
Και αφού τα διαβάζουμε και έχουμε σχεδόν πειστεί με αυτά που γράφετε, προσέχουμε καλύτερα τη φωτογραφία που έχετε και αλλάζουμε πάλι άποψη. Είναι λογικό να αναγνωρίζονται τέτοια ρεκόρ; Στις ρίψεις των γυναικών ένα ταλέντο να τα πλησιάσει δεν βρέθηκε τόσα χρόνια;