Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, κεκλεισμένων των θυρών και φέτος, θα διεξαχθεί για 6η συνεχή χρονιά (και 8η συνολικά) φορά το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Ανδρών-Γυναικών, στις 5-6 Ιουνίου 2021 – με φόντο καταρχάς το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων.

-> Πρόγραμμα / συμμετοχές / ιστορικό / πληροφορίες

Είναι το 107ο πρωτάθλημα Ανδρών και 84ο Γυναικών. Το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα από τον ΣΕΓΑΣ έγινε το 1901, αλλά είχε προηγηθεί αυτό του 1896 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παράλληλα θα διεξαχθεί και το πανελλήνιο Κ23 (όπως και τα έτη 2009 έως 2012, το 2015 και πέρυσι) ενώ θα ακολουθήσουν οι σκυταλοδρομίες Νέων (->εδώ) και το πανελλήνιο συνθέτων Κ23 & Κ18 (->εδώ) τις επόμενες δύο ημέρες.

Είναι το πρώτο από τα κεντρικά πανελλήνια πρωταθλήματα, καθώς θα ακολουθήσουν μεταξύ 25-29/6 σε 5 ομίλους των Κ16, στις 3-4/7 των Κ20 στη Θεσσαλονίκη, στις 10-11/7 των Κ18 στο Βόλο.

Το πρωτόκολλο

Όπως και πέρυσι, ιδιαίτερες είναι οι συνθήκες, ίσως όχι με τους τόσους περσινούς περιορισμούς ιδίως στο αγωνιστικό μέρος, όπου πάλι βέβαια υπήρξαν περιορισμοί στη συμμετοχή και διαδικασία πρόκρισης μέσω των διασυλλογικών.

Οι αγώνες θα είναι και πάλι χωρίς φιλάθλους.
(Θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ3 το Σάββατο 7:15 -9μμ και την Κυριακή 7 -9μμ)

Για όλους τους αθλητές, όπως ισχύει για όλους τους αγώνες είναι υποχρεωτική πραγματοποίηση μοριακού ελέγχου (RT-PCR) 24–48 ώρες πριν την ημέρα του αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) του κορονωιού SARS-CoV-2, την ημέρα ή τελευταίο 24ωρο πριν τον αγώνα.

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα προχωρήσει στην διενέργεια ελέγχων covid-19, προκειμένου να διευκολύνει τα σωματεία που θα συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας, την Παρασκευή 4/6 έξω από το Παμπελοποννησιακό στάδιο από τις 10.00 έως τις 14.00 (και τη Δευτέρα 8.00-11.00 ενόψει σκυταλοδρομιών Νέων και συνθέτων αγωνισμάτων)

-> Οδηγίες εφαρμογής υγειονομικού πρωτοκόλλου

Με στόχο τις μεγάλες διοργανώσεις

Η καλύτερη δυνατή εμφάνιση, θέση κι επίδοση είναι φυσικά στόχος όλων, ωστόσο το πρωτάθλημα έχει μεγάλη σημασία για τις ερχόμενες διοργανώσεις και πρώτα απ’ όλα για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας ενόψει της 1ης κατηγορίας του European Team Championships που ακολουθεί σε δύο εβδομάδες στο Cluj (δείτε->εδώ)

Αρκετοί είναι αθλητές-τριες που διεκδικούν θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε με επίτευξη ορίου (->όρια/επιτεύξεις) είτε μέσω ranking για όσες θέσεις μένουν, με τα εθνικά πρωταθλήματα να δίνουν στο scoring αρκετούς επιπλέον βαθμούς από την κατάταξη καθώς εντάσσονται στην κατηγορία Β στο ranking system.

Φυσικά το πανελλήνιο πρωτάθλημα θα δώσει ευκαιρία για επίτευξη ορίου και για τις υπόλοιπες διοργανώσεις των κατηγοριών, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κ23 και το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο Κ20 – αλλά επίσης και για τα παγκόσμια κλειστού και ανοικτού Α/Γ της επόμενης χρονιάς.

Κορυφαίες συμμετοχές

O Μίλτος Τεντόγλου που έχει την καλύτερη επίδοση ως τώρα φέτος στο μήκος, η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη μαζί με τη Νικόλ Κυριακοπούλου και την Ελένη Πόλακ στο επί κοντώ, η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, έχουν ήδη το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επίσης, κυρίως οι ακόλουθοι, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, είναι στο κυνήγι της πρόκρισης για Tokyo και φυσικά αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν επίσης και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Άνδρες: οι Κώστας Φιλιππίδης και Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ, οι Χρήστος Φραντζεσκάκης και Μιχάλης Αναστασάκης στη σφύρα, ο Νικόλας Σκαρβέλης κι ο Οδυσσέας Μουζενίδης στη σφαίρα, ο Δημήτρης Τσιάμης κι ο Ανδρέας Πανταζής στο τριπλούν, ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος, ο Ανδρέας Δημητράκης στα 1500μ. (και βέβαια ο Κώστας Δουβαλίδης, που θα απουσιάσει, στα 110μ. εμπ.)

Γυναίκες: η Κρίστυ Αναγνωστοπούλου στο δίσκο, η Σπυριδούλα Καρύδη στο τριπλούν, η Σταματία Σκαρβέλη στη σφύρα, η Ραφαέλα Σπανουδάκη στα 100μ. και 200μ., η Ειρήνη Βασιλείου στα 200μ. και κυρίως στα 400μ με τη Μαρία Μπελιμπασάκη, η Ελισάβετ Πεσιρίδου στα ψηλά εμπόδια, η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό, η Τατιάνα Γκούσιν και η Ιωάννα Ζάκκα στο ύψος, η Έφη Κολοκυθά στο μήκος.

Θα λάβουν μέρος επίσης εκτός συναγωνισμού, από την Κύπρο, η Ελένη Αρτυματά, η Ναταλία Ευαγγελίδου, η Νεκταρία Παναγή, η Δέσποινα Χαραλάμπους και ο Βασίλης Κωνσταντίνου.

Τα σερί και οι πολυνίκες

Από 16 νίκες σε ένα αγώνισμα είχαν καταφέρει ο Περικλής Ιακωβάκης και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

Στις 13 νίκες συνολικά είναι ο Κώστας Φιλιππίδης με 12 σερί νίκες στο επί κοντώ και ο Κώστας Δουβαλίδης με 11 σερί στα 110μ. εμπ. – που όμως θα μείνει εκτός λόγω μιας θλάσης που ακόμα τον ταλαιπωρεί.

Στις 10 σερί νίκες είναι η Κρίστυ Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία, που θα επιδιώξει να ισοφαρίσει την Ελένη Φιλάνδρα που είχε 11 νίκες ενώ η κορυφαία με 12 είναι η Σοφία Σακοράφα.

Από 10 νίκες συνολικά σε ένα αγώνισμα, έχουν ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν και ο Ανδρέας Δημητράκης στα 1500μ.

Νικητές σύλλογοι πέρυσι ήταν ο Ολυμπιακός ΣΦΠ στους άνδρες (για 5η συνεχή χρονιά) και ο ΓΣ Γλυφάδας στις γυναίκες, ενώ πολυνίκης είναι ο Πανελλήνιος ΓΣ.


Δείτε και
-> Πρωταθλήματα και νικητές
-> top list 2021

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια επίδοση Κ18 στα 200μ. ο Knighton – 18 χρόνια μετά τον Bolt
Επόμενο άρθροΠάτρα: Καλό ξεκίνημα στα προκριματικά της Α’ ημέρας – εκτός συναγωνισμού η Στεφανίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ