Υπό βροχή διεξήχθη η 6η ημέρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δεν ήρθε τελικά κάποια ελληνική πρόκριση, τα ημιτελικά των 200μ. Α και ο τελικός των 400μ. Γ ήταν στο επίκεντρο.
-> Αποτελέσματα
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την έκτακτη προκριματική κούρσα του Isaac Makwala στην οποία σημείωσε επίδοση 20.20 (χρειαζόταν κάτω από 20.54) ενώ με τον τερματισμό έπεσε… για κάμψεις!
Να σημειωθεί ότι το Βρετανικό κοινό υποστήριξε πολύ έντονα τον αθλητή κατά την κούρσα.
Δύο ώρες μετά, στην 1η σειρά του ημιτελικού (->video) στον 1ο διάδρομο ήταν …αφηνιασμένος και τερμάτισε σε 20.14 με σηκωμένο το χέρι, περνώντας απευθείας στον τελικό, μαζί με τον Young που έκανε 20.12 ενώ με 20.19 ακολούθησε ο Mitchell-Blake (+2,1).
Στη 2η σειρά ο Jereem Richards από το Τρινινταντ έκανε 20.14 ενώ πέρασε και ο Sami Brown από την Ιαπωνία με 20.43. Ο Yohan Blake κράτησε δύσκολα την 3η θέση με 20.52 αλλά δεν ήταν αρκετό τελικά για την πρόκριση.
Στην 3η σειρά (->video) επικράτησε ο Τουρκο-Αζέρος Ramil Guliyev με 20.17 ενώ 20.22 έκανε ο Webb. Ο van Niekerk είχε προβλήματα στα μισά της κούρσας, τελικά ανέβασε στο τέλος για να τερματίσει 3ος με 20.28 και 2εκ. μπροστά από τον Lemaitre και να πάρει βάσει επίδοσης την για τον αυριανό τελικό.
Ο Λυκούργος Τσάκωνας τερμάτισε 6ος σε 20.73 και δήλωσε απογοητευμένος από την αποδοσή του στον ημιτελικό, παρά τις δύσκολες συνθήκες.
Στα 400μ. εμπόδια (->video) σε μια κούρσα που θυμιζε τελικό 2005 στο Ελσίνκι λόγω καιρού, ο Νορβηγός πρωταθλητής Νέων Karsten Warholm έκανε μια σπουδαία κούρσα με πολύ γρήγορα τα πρώτα 250μ. Από εκεί άρχισαν να τον πλησιάζουν ο Clement και οι Copello, Samba.
Στο τελευταίο εμπόδιο κι ενώ φαινόταν να μειώνει δραματικά η απόσταση, ο Warholm είχε πολύ καλό πέρασμα και κρατήθηκε μπροστά για να τερματίσει σε 48.35. Ο Copello έκανε 48.49 ενώ ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκ.πρωταθλητής το 2009&2007 (4ος σε εκείνη την κούρσα του 2005) ήταν 3ος με 48.52. στο τελευταίο εμπόδιο ίχε πρόβλημα ο Samba που υποχώρησε.
Ένας μετρ του αγωνίσματος, ο Περικλής Ιακωβάκης, σχολίασε στο stivoz: Το αγώνισμα είναι πολύ άδειο. Γίνεται μια αλλαγή φρουράς θα έλεγα. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που κρίθηκε πρόκριση στον τελικό στα 49.12 ή ασημένιο στα 48.50. Τι να πω, ίσως έφταιξε και η βροχή και το κρύο. Πάντως το επίπεδο ήταν χαμηλό. Όσο για τον Warholm, θεωρώ ότι είναι πολύ ταλαντούχος, αλλά μου δίνει την εντύπωση ότι αναλώνεται πολύ. Έκανε μια πάρα πολύ γρήγορη κούρσα. Περάσματα για 47.0, από μια προχειρη πρώτη ανάλυση πέρναγε 13αρια μέχρι το 8ο εμπόδιο και μετά 15αρια.
Στον μεγάλο τελικό των 400μ. (->video ) αναμενόταν περισσότερο μια μονομαχία, όπως πέρυσι, με τη χρυσή Ολυμπιονίκη Shaune Miller από τις Μπαχάμες και τη σπουδαία Αμερικανίδα Allyson Felix. Κι έτσι ήταν, αλλά όχι μέχρι τον τερματισμό. Οι δύο αθλήτριες είχαν ξεφύγει με τη Miller να μπαίνει πιο μπροστά στην τελική ευθεία. Έδειχνε δυνατή ενώ μετά τα 350μ. η Felix άρχισε να υποχωρεί, με την συμπατριώτισσά της Francis όπως και την νεάνιδα Naser να την πλησιάζουν.
Όμως και η Miller άρχισε να δείχνει πως σφίγγει απότομα και έχασε τον έλεγχο σε 4 διαδοχικούς διασκελισμούς για να την περάσουν και οι 3 αθλήτριες, με την Phyllis Francis να τερματίζει πρώτη σε 48.92 και πάνω από μισό δευτερόλεπτο ατομικό ρεκόρ. Νέο ρεκόρ πέτυχε και η Naser με 50.06 περνώντας στο τέλος για 2εκ. τη Felix που πήρε το 14ο της μετάλλιο σε 7 διοργανώσεις – και έχει και σκυτάλη.
Στον τελικό της σφαιροβολίας, η βροχή δεν άφηνε πολλά περιθώρια για καλές επιδόσεις, πάντως η Κινέζα Lijiao Gong έριξε 19,35μ. στη δεύτερη βολή της, ενώ ανέβηκε στα 19,94μ. στην 5η της βολή. Ενδιάμεσα η Αμερικανίδα Michelle Carter έριξε 19,14μ, στην τρίτη βολή, όμως στην τελευταία της βολή η Anita Marton από την Ουγγαρία έριξε 19,46μ. και πήρε αυτή το αργυρό.
Σε ένα δύσκολο τεραίν στον προκριματικό του μήκους γυναικών με όριο τα 6,70μ., καμια δεν έκανε το όριο, με καλύτερη την …εδώ και καιρό “ανεξάρτητη” Klishina, με 6,66μ.
Η Χάιδω Αλεξούλη έκανε άκυρο το πρώτο άλμα και το τρίτο της άλμα και 5,94μ. ενδιάμεσα, ενώ η Κύπρια Νεκταρία Παναγή έκανε καλλη εμφάνιση δεδομένων και των συνθηκών και βρέθηκε κοντά στο να περάσει καθώς με 6,43μ., 6,29μ., 6,33μ. ήταν 15η, με την πρόκριση να κλείνει στα 6,46μ. με την Proctor με 6,45μ. να μείνει εκτός όπως μεταξύ άλλων και οι Nettey, Sawyers.
Ο Μιχάλης Αναστασάκης αγωνίστηκε στο Β’ γκρουπ της σφυροβολίας (με όριο τα 75,50μ.), με τη βρεγμένη βαλβίδα ειδικά σε αυτό το γκρουπ να δημιουργεί προβλήματα.
Ο Αναστασάκης είχε καλύτερη βολή την πρώτη του με 70,94μ. -κι 1εκ. λιγότερο στην επόμενη- κι έμεινε εκτός. Το όριο πέρασαν 7 από το Α’ γκορουπ και ένας από το Β’, o Πολωνός Nowicki με 76,85μ. και την καλύτερη επίδοση συνολικά – 3εκ. λιγότερα είχε ο Fajdek, ενώ η πρόκριση έκανε στα 74,41μ.
Στα προκριματικά του στηπλ γυναικών, στην πρώτη σειρά πέρασε η Γερμανίδα Krause με τις Κενυάτισσες Jepkemoi που είναι η κάτοχος του τίτλου και Kirui. έξω έμεινε η Assefa. Στη δεύτερη σειρά 1η ηταν η Κενυατισσα Chepkoech με την χρυσή Ολυμπιονίκη και ρέκορντγουμαν Jebet που τρέχει για το Μπαχρέιν σχεδόν μαζί ενώ αρκετά πιο πίσω ήταν η Αμερικανίδα Frerichs. Στην τρίτη σειρά η 4η Κενυάτισσα, η νεάνιδα (με το παγκ.ρεκόρ της κατηγορίας) Chespol και η Αμερικανίδα Coburn και η Lacaze από την Αυστραλία πέρασαν απευθείας.
Στα 5αρια, ο Mo Farah έλαβε μέρος στην πρώτη σειρά, την πιο αργή από τις δύο και δεν είχε πρόβλημα να προκριθεί με τους Αιθίοπες Kejelcja και Edris, ενώ ο συμπατριώτης τους, Barega, ήταν ο πρώτος της 2ης σειράς, όπου Chelimo και Menjo είχαν πτώση και τελικά ο δεύτερος έμεινε εκτός, όπως και ο περιστασιακός συναθλητής του Farah, Βέλγος Abdi. Αμφότερες οι κούρσες είχαν πολλές επαφές και ειδικά με την βροχή ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί κανείς εκτός. Ο Αμερικανός πρώην Κενυάτης Chelimo έχοντας πολλές διαμάχες στην κούρσα (και την προαναφερθείσα πτώση) δεν παραιτήθηκε, πάλεψε και πέρασε βάση επίδοσεις σχεδόν χέρι χέρι με τον Άγγλο Butchart.
-> Πρόγραμμα/συμμετοχές/αποτελέσματα
Στην 7η ημέρα ο Γιάννης Κυριαζής αγωνίζεται στο Β’ γκρουπ στον προκριματικό του ακοντισμού, με όριο τα 83μ.
ενώ η Τατιάνα Γκούσιν στον προκριματικό του ύψους με όριο τα 1,94μ.
Επίσης έχει τα ημιτελικά στα 200μ. γυναικών όπου τρέχει και η Μαρία Μπελιμπασάκη, ενώ κλείνει με τον μεγάλο τελικό των 200μ.ανδρών.
Απογοητευτικές οι εμφανίσειςμεχρι τωρα των Ελληνων αθλητών ,(εξαιρούνται βέβαια Στεφανίδη,Μπελιμπεσακη)
Μόνο απογοητευτικες;;
Μονο σκέψου τι θα γινόταν αν έλειπαν οι εξ’ Αμερικής (Στεφανιδη,Κυριαζής).
Κ ινδυνευαμε να μην έχουμε αθλητή σε τελικό.
Ο Αναστασάκης πρέπει να σταθεροποιηθεί σε επιδόσεις κοντά στα 75 μέτρα σε οποιονδήποτε αγώνα, για να προκρίνεται σε τελικούς. Σε ο,τι αφορά την Αλεξούλη, μην ξεχνάμε οτι δεν έπιασε καν το όριο φέτος, αλλά και πάλι ήταν μισό μέτρο πίσω από τις επιδόσεις της. Είναι ανάγκη να δουλέψουν αρκετά στο ψυχολογικό επίπεδο και να μην ξεκινούν ποτέ με άκυρες επιδόσεις στον προκριματικό.
Το οτι μονο τα “αμερικανακια” πήγαν καλά είναι πασιφανές οτι υπάρχει μεγαλο θέμα που φορμαρουν τους αθλητές τους σε λάθος περίοδο,Απο την αλλη υπαρχουν κάποιοι αθλητές μας που όταν βγαίνουν εκτός συνόρων κανουν παιδικές επιδόσεις (Αλεξούλη,Αναστασάκης, Τσιάμης).