Η χρονιά ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη για εκείνον. Δύο χειρουργεία αμέτρητες ώρες σε ιατρεία και φυσιοθεραπευτήρια και μια μόνιμη αμφιβολία για το πως θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα. Μέσα στο περιβάλλον της αβεβαιότητας ο Κυριάκος Ιωάννου κατάφερε να φτάσει στο Λονδίνο και να αγωνιστεί στον τελικό του ύψους. Στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία δεν συνοδεύτηκε όμως από μια εμφάνιση που θα ήθελε.
Ο αθλητής έμεινε στα 2,20 μ., που ήταν το αρχικό ύψος και στην συνέχεια απέτυχε στα 2,25 μέτρα. Ο Κύπριος σκέφτεται ήδη τους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο Ντε Ζανέιρο ενώ προγραμματίζει τους επόμενους μήνες να ξεκουραστεί προκειμένου να γυρίσει φρέσκος και υγιής στις προπονήσεις. Μάλιστα αποφάσισε ήδη πως δεν θα μπει στους αγώνες του κλειστού. “Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Κρατάω μόνο ότι μπήκα στον τελικό. Εννοείται πως δεν με ικανοποιεί η εμφάνιση. Ομως πήρα δύναμη για τη συνέχεια. Σκέφτομαι ήδη τους Ολυμπιακούς του 2016. Τώρα θέλω να ξεκουραστώ κυρίως ψυχολογικά, αλλά και σωματικά. Θα μείνω μακριά από στάδια και θα επιστρέψω όταν νιώσω έτοιμος”, είπε ο Ιωάννου.
Ο Ivan Ukhov απέσπασε το πρώτο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο κάνοντας εντυπωσιακό αγώνα. Ο Ρώσος μετά τα 2,36μ ξεπέρασε τα 2,38μ. με την πρώτη προσπάθεια και στη συνέχεια δοκίμασε δύο φορές στα 2,40 μέτρα, δίχως επιτυχία και ολοκλήρωσε τον αγώνα του. Ο Ρώσος που αγωνίστηκε με …t-shirt δανεικο απο τον Silnov καθως έχασε την εμφάνισή του, πανηγύρισε με την ψυχή του την μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιτυχία του, όμως, και οι άλλοι τέσσερις αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών! Ο Αμερικανός Erik Kynard στα 21 του χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει τα 2,33 μ. και να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο, επιχειρόντας μετά απο μια προσπάθεια στα επόμενα 3 ύψη! “Χάλκινοι” με 2,29 μ. ήταν οι Barshim (Κατάρ), Drouin (Καναδάς) και Grabarz (Βρετανία). Απογοητευσαν ο προηγούμενος Ολυμπιονίκης, o Ρώσος Silnov ΄οπως και ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Αμερικανός Williams, που έμειναν στα 2,25μ
Σπουδαία κούρσα στα 100μ εμπόδια, όπου η Sally Pearson άντεξε στην πίεση της Dawn Harper και κατάφερε να πανηγυρίσει το πρώτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Οι δύο αθλήτριες έπεσαν μαζί στην γραμμή του τερματισμού περίμεναν το φώτο φίνος προκειμένου να σιγουρευτούν ποια θα έκανε το γύρο του θριάμβου ως χρυσή ολυμπιονίκης. Τελικά η νίκη πήγε στην Pearson και οι Αυστραλοί στις εξέδρες ξεκίνησαν το πάρτι τους. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 τερμάτισε σε 12.35 και βελτίωσε το ολυμπιακό ρεκόρ. Την ακολούθησαν οι 3 Αμερικανίδες (που δεν φάνηκαν και ιδιαίτερα αγαπημένες μεταξύ τους): Μετά τη Harper που ήταν δεύτερη (αντίστροφα απ’ ότι στο Πεκίνο) με ατομικό ρεκόρ 12″37, 3η ηταν Wells με 12″48 και 4η η L.Jones με 12″58, όσο και η Yanit που έκανε ρεκόρ Τουρκίας.
Απο τις ημιτελικές σειρές είχαν δείξει τις διαθέσεις τους, καθώς η Harper έτρεξε στην 1η σειρά σε 12″46, “απάντησε” η Pearson με 12″39 ενω η L.Jones πέρασε απο τη 2η σειρά βάσει χρόνου, και στην 3η σειρά η Wells έκανε 12″51 και η Yanit και εκει εθνικό ρεκόρ με 12″58.
Στα ημιτελικά των 200μ, στη 2η σειρά αγωνίστηκε στην εσωτερική η Κύπρια Έλενα Αρτυματά, που τερμάτισε 8η σε χρόνο κάτω απο τα 23″, σε 22″92 (18η επίδοση) ενώ ξεκίησε αρκετά αργά σε 0″226. Στη σειρά της ξεχώρισε η Felix με 22″31 ενώ και οι άλλες σειρές κυμάνθηκαν εκεί. Στην 3η σειρά συναντήθηκαν η νικητρια των 100μ Fraser με τη νικήτρια των 400μ Richards. Η Fraser πήρε σαφές προβάδισμα μπαίνοντας στην ευθεία, αλά η Richards το καλυψε προς το τέλος και τελικά κέρδισε σε 2″30 έναντι 22″34. Βέβαια και οι 2 αθλήτριες ροκρίνονταν αυτόματα, πιθανόν μόνο να στοίχιζε στον διαδρομο για τη δεύτερη αθλήτρια, όμως η Fraser είχε τελικά τον καλύτερο χρόνο απο τις δεύτερες και θα είναι σε κεντρικό διάδρομο στο τελικό (Τετάρτη 23:00). Αντίθετα στον 9ο διάδρομο θα αγωνιστεί η Jeter που με 22″39 ήταν δεύτερη στην 1η σειρά όπου επικράτησε η Campbell με 22″32.
Καρδιοχτύπια στον τελικό του δίσκου. Ο Ιρανός Ehsan Hadadi με 68,18μ στην πρώτη του βολή πήρε κεφάλι και τελικά στην 5η βολή όπου αρχικά απείλησε ο Kanter με 68,03μ, κατάφερε να τον ξεπεράσει ο Γερμανός Robert Harting με 68,27μ. Ο Hadadi μάλιστα απάντησε με μεγαλύτερη βολή αλλά άκυρη. Ο Ολυμπιονίκης του 2000 και 2004, και τρίτος το 2008 Alekna, αυτή τη φορά έμεινε 4ος. Ο Harting μετα τη νίκη του πανηγύρισε έξαλλα, σκίζοντας όπως συνηθίζει το μπλουζάκι του και μετά έτρεξε την ευθεία που ήταν στημένα τα εμπόδια για την κούρσα των γυναικών, και υπερπήδησε εξωτερικά αυτά του 9ου διαδρόμου!
Στα 1500μ ο Αλγερινός Taoufik Makhloufi αφού τελικά έγινε …δεκτός στην κούρσα καθώς επικαλέστηκε -και επιβεβαιώθηκε απο το ιατρικό team- πρόβλημα τραυματισμού για την αποχώρηση του στον προκριματικό των 800μ, τώρα ήταν μια χαρά και κέρδισε σε 3:34.08 με διαφορα καθώς ήταν πολύ γρηγορότερος στα τελευταία 200μ. Αίσθηση προκάλεσε η αγωνιστική παρουσία -ουσιαστικά απουσία- του Kiprop που έμεινε τελευταίος τρέχοντας σχετικά χαλαρά…
Στον προκριματικό των 800μ έγιναν 3 πολύ ενδιαφέρουσες κούρσες. Βάσει χρόνου προκρίθηκαν οι Αμερικανοί Symmonds και Solomon ενώ εκτός τελικού έμειναν οι Πολωνοί Kszczot και Lewandowski όπως και ο Borzakovskiy. Οι Kaki (Σουδάν), Rudisha (Κενυα), Aman (Αιθιοπία) ήταν οι νικητες των 3 σειρών. Στον τελικό (Πέμπτη, 22:00) φαβορί βέβαια ειναι ο Κενυατης παγκόσμιος ρέκορντμαν
Στον προκριματικό του μήκους, αγχωτικά στο 3ο της άλμα πέρασε για τον τελικό (Τετάρτη 22:05) η Reese καθώς είχε 2 άκυρα. Την καλύτερη επίδοση έκανε η Shara Proctor με 6,83μ. Εκτός τελικού Maggi και Hayes που έκαναν 6,37μ, ενώ στα 6,40μ έκλεισε η πρόκριση.
Αποτελέσματα: http://www.stivoz.gr/?p=16981