Η 2η αγωνιστικη ημέρα – αλλά 1η ουσιαστικά – ολοκληρώθηκε στη Lille με την Ελλάδα να βρίσκεται μετά από 21/40 αγωνίσματα πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού, με διαφορά πάνω από 20β. από Λευκορωσία και Ολλανδία.
-> Όλα για τη διοργάνωση
Με 2 νίκες από Στεφανίδη και Παπαχρήστου, μια σπουδαία 2η θέση με τον Κυριαζή και πολλές καλές παρουσίες, η Ελληνική ομάδα στάθηκε περίφημα ενώ στη βαθμολογία προηγείται η Γερμανία.
-> Αποτελέσματα
Η Κατερίνα Στεφανίδη ξεκίνησε στο επι κοντώ από τα 4,60μ. όπου μόνο η Λευκορωσίδα Zukh-Yakaltsevich έφτασε και πέρασε με την πρωτη κάνοντας ατομικό ρεκόρ.
Η Στεφανίδη πέρασε το ύψος με τη δεύτερη, στη συνεχεια με την πρώτη τα 4,70μ. (->video) εξασφαλίζοντας και τη νίκη, ενώ έβαλε μετά στα 4,82μ. χωρίς επιτυχία.
Η Βούλα Παπαχρήστου βελτίωσε κατά 1εκ. τη φετινή της επίδοση στο τριπλούν κάνοντας 14,24μ. (->video) ενώ στο 4ο άλμα της έκανε και 14,22μ.
Η Γερμανίδα Gierisch έφτασε στα 14,13μ. πατώντας αρκετά πίσω.
Στον ακοντισμό ο Γιάννης Κυριαζής που λόγω προβλημάτων τραυματισμού δεν αγωνίστηκε στην Πάτρα, έριξε μεγάλη την πρώτη βολή στα 85,27μ για να πάρει τελικά τη 2η θέση.
Ο Τσέχος Vadlejch έκανε ρεκόρ αγώνων με 87,95μ., ο Ολυμπιονίκης Γερμανός Roehler έριξε 84,22μ. ενώ ο Κυριαζής άφησε τις δύο βολές και έριξε την τέταρτη βελτιώνοντας την επίδοσή του, με 86,33μ.
Ο Κώστας Μπανιώτης σε μια αντίστοιχη περίπτωση, έκανε την πρώτη του εμφάνιση φέτος στον ανοικτό κι έδωσε πολύτιμους βαθμούς. Πέρασε τα 2,22μ, και μοιράστηκε την 4η θέση με τον Πολωνό αθλητή. Μόνο ο Γάλλος Hanany πέρασε τα 2,26μ., οι Fassinotti και Onnen έκαναν επίσης 2,22μ.
Ο Λυκούργος Τσάκωνας έτρεξε στον τελικό των 100μ. σε 10.37 και ήταν 4ος, με νικητή τον Βρετανό Ailkines με 10.21 και τους Reus και Martina ακολούθως.
Ο Τσάκωνας δεν έλαβε μέρος στη σκυτάλη κι ετοιμάζεται για το 200αρι όπου αστα προκριματικά χθες ήταν ο καλύτερος και με όριο (δείτε->εδώ)
Την 3η θέση πήρε στη δισκοβολία η Κρίστυ Αναγνωστοπούλου, με την πρώτη βολή της στα 59,28μ. Νικήτρια ήταν η Γαλλίδα Robert-Michon με 62,62μ. και 53κ. περισσότερα από τη Γερμανίδα Mueller.
Στο μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου είχε καλύτερο άλμα στα 7,76μ. κι έμεινε 5ος με μόνο που έφτασε -ακριβώς-στα 8μ. τον Βρετανό Bramble.
Μεγάλη προσπάθεια έκανε ο Κώστας Γκελαούζος που έτρεξε σε 14.22.41 στα 5000μ. και ήταν μάλιστα ο μοναδικός από την αποστολή που κατάφερε ατομικό ρεκόρ σήμερα.
Στα 800μ. η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου δεν μπλοκαρίστηκε σε μια κούρσα που έτρεχαν 11 αθλήτριες, πέρασε κι έδωσε το ρυθμό της στα 400μ. και τελικά τερμάτισε 6η σε 2.04.60 ξεπερνώντας και την Arzamasova.
Στα 400μ. ο Ολλανδός Bonevacia έκανε άκυρη όμως αρνήθηκε να αποχωρήσει με την ελπίδα επανεξέτασης όπως συμβουλεύουν οι αρχηγοί των αποστολών. Μάλιστα τερμάτισε πρώτος από τον εξωτερικό διάδρομο σε 45.44 και 2εκ. μπροστά από τον Βρετανό Cowan. Αμέσως μετά οριστικοποιήθηκε η ακυρωσή του, και η ΕΑΑ κατέκρινε την άρνηση του αθλητή να αποχωρήσει. Ο ίδιος ανέφερε στα social media πως ένα λάθος δεν σημαίνει το τέλος.
Στις σκυταλοδρομίες οι ελληνικές ομάδες στάθηκαν αξιοπρεπώς, οι Ζήκος, Δουβαλίδης, Τριβυζάς, Νυφαντόπουλος με 39.42 και οι Κεραμιδά, Πεσιρίδου, Δαλάκα, Μπελιμπασάκη με 44.20. Νικήτριες ομάδες ήταν με ρεκόρ αγώνων αντίστοιχα η Μεγ.Βρετανία με 38.08 με τον Aikines τελευταίο αθλητή και η Γερμανία με 42.47 ενω η Μ.Βρετανία που σχεδόν συμβάδιζε δεν έκανε την τελευταία αλλαγή και μηδενίστηκε, όπως και πιο πριν η Γαλλία, χάνοντας σημαντικό έδαφος στη βαθμολογία.
Η Γερμανία προηγείται με 166β., η Μ.Βρετανία έχει 144,5β. η επόμενη διοργανώτρια Πολωνία είναι ενδιάμεσα με 150,5β. ενώ 4η είναι η οικοδέσποινα Γαλλία με 134β.
Ακολουθούν Ιταλία με 132β, Τσεχία με 127β. Πιο χαμηλά η Ισπανία με 116β. και η Ουκρανία με 115β. ειναι χαμηλά αλλά δύσκολα θα κινδυνέψουν.
Η Ελλάδα είναι κοντά τους, 9η με 111,5β. (μεσος όρος 5,3β. ανά αγώνισμα)
Στις 2 τελευταίες θέσεις που οδηγούν στη 1η κατηγορία (όπου θα πάει και η τιμωρημένη Ρωσία) είναι για την ώρα η Λευκορωσία με 91β. και η Ολλανδία με 90,5β.
Η συνέχεια την Κυριακή 25/6 με τα υπόλοιπα 19 αγωνίσματα σε μια θεωρητικά πιο αδύναμη ημέρα όπου πάντως και στα 4 σπριντ υπάρχει εκπροσώπηση μετα τους προκριματικούς (σήμερα σε 2 δεν είχαμε παρουσία στον τελικό) και ξεχωρίζουν τα 200μ. με τον Τσάκωνα.
Συγχαρητήρια στα παιδιά.
Με λίγη προσοχή(άλλωστε τη δεύτερη μέρα εχουμε Αναστασάκο,Πεσιρίδου,Τσάκωνα,Μπελιμπασάκη,Δουβαλίδη,Επι Κοντό) θα κρατηθούμε άνετα…
Αλλά πρέπει επιτέλους να τρέχουμε πιό εξυπνα 1500-5000μ. Ωραία δεν διαθέτουμε τους μεγάλους δρομείς αλλά οταν έχεις μέτριο χρόνο βγαίνεις μπροστά, οδηγείς τη κούρσα με το σκεπτικό να χαλάσεις το ρυθμό τον αδύνατων δρομέων και μετα εσυ να κρατηθεις οσο μπορείς και να πάρεις το μέγιστο των διαθέσιμων πόντων…Αλλωστε αυτό έκανε ο Νότης Παπούλιας, ο Στρουμπάκος ή ακόμα και πιο πρόσφατα ο σέρβος Γκόραν Νάβα…
Γενικότερα η κατάσταση στον ελληνικό στίβο παραμένει όπως την ξέρουμε. Πολύ καλά άλματα, καλές ρίψεις και σπριντ και παρά μα παρά πολύ αδύναμες μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις…
Είναι κρίμα να χάνουμε έδαφος πάντα από τα ίδια αγωνίσματα.
Ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να δώσει όλη του την προσοχή στα αγωνίσματα αντοχής και ημιαντοχης.
Στα άλματα πήραμε 2 πρώτες θέσεις που θα μπορούσαν να είναι και 3 με τον Τεντογλου. Στις ρίψεις Ο Κυριαζής ήταν δεύτερος αλλά και η Αναγνωστοπούλου Τρίτη. Στα σπριντ περιμένουμε πολλά τόσο από Τσάκωνα και Μπελιμπασακη Οσο και από Πεσιριδου και Δουβαλιδη.
Με μια ανάλογη εμφάνιση και στις μεγάλες αποστάσεις όχι μόνο δεν θα φοβόμασταν μην πέσουμε αλλά θα χτυπήσαμε πεντάδα ΑΝΕΤΑ.
Αυτο που λεω παραπανω το εκανε πραξη μονο η Γιαννοπουλου στα 800μ και της αξίζουν συγχαρητηρια για την 6 θεση που πηρε χωρίς να εχει και καλο χρόνο συγκριτικα παντα με τις αλλες σημμετεχουσες…Βγηκε μπροστα και εκανε την κουρσα της.Ευγε..
Παντως αν μεινουμε φετος στη Super League, με δεδομένο οτι οι Ρωσοι δεν θα ειναι ουτε του χρόνου(υποβιβαστηκαν) του χρόνου η παραμονή μας αναμένεται πιο εύκολη…
Η βαθμολογια παντως αλλαξε γιατι η ουκρανια εκανε ενσταση στη σκυταλη και πηρε τους βαθμους πισω,για μας βεβαια αυτο σημαινει μονο ενα βαθμο λιγοτερο . Οσο για τις μεσαιες αποστασεις συμφωνω απολυτα ειδικα για τα 1500!