Κουκιά μετρημένα οι χώροι για προπόνηση και αγώνες

Στην παρούσα φάση για να προετοιμαστεί κάποιος στοιχειωδώς σωστά για αγώνες κλειστού στίβου πρέπει να ζει στην Αθήνα ενώ και στη Θεσσαλονίκη μπορεί ίσως να κάνει κάπως τη δουλειά που πρέπει για ορισμένα αγωνίσματα.
Σε άλλες περιφερειακές πόλεις υπάρχουν διαθέσιμες ορισμένες αίθουσες που πληρούν προδιαγραφές για επιμέρους κομμάτια της προπόνησης σε άλματα ή ρίψεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη και …τέλος εκεί.
Αυτή η κατάσταση φυσικά είναι χρόνια και το πρόβλημα αυξάνεται δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα από τους αρμόδιους φορείς, (ΓγΑ, τοπική αυτοδιοίκηση, ομοσπονδία, σωματεία και φυσικά τις κατά τόπους κοινωνίες).

Στο πρώτο μέρος θα αναφερθούμε στα 2 μεγάλα κλειστά προδιαγραφών, όπου έχουν φιλοξενηθεί και όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα και τα περισσότερα βαλκανικά, το περιορισμένης πλέον χρήσης ΣΕΦ και το …ρημαγμένο κλειστό της Παιανίας

Μόνη λύση για αγώνες το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Για το ΣΕΦ τα πράγματα είναι και γνωστά και συγκεκριμένα. Κάποτε ήταν το χειμερινό ανάκτορο του στίβου διαθέσιμο φουλ για προπονήσεις και για πολλούς και καλούς αγώνες εγχώριους αλλά και διεθνείς. Από τον Δεκέμβριο μάλιστα δινόταν για προπονήσεις!

Εκεί έγινε το 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου το 1986, ενώ τα σύνθετα αγωνίσματα στις 19-20/1/1986.
Ένα χρόνο πριν, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εγκαινίασε και βάπτισε το Στάδιο “ΕΙΡΗΝΗΣ και ΦΙΛΙΑΣ” ενώ έγιναν και αγώνες κλειστού στίβου, ακριβώς 14 χρόνια μετά τους πρώτες αγώνες κλειστού που έγιναν στο χώρο του Γ.Καραισκάκης. Το 1985 φιλοξενήθηκε στο ΣΕΦ η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς φιλοξενώντας σπουδαία διεθνή μίτινγκ προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των καιρών όπως κατά το παρελθόν. Το ΣΕΦ διαθέτει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και είναι σχετικά λίγες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια αποτελεί την έδρα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ (η ΚΑΕ Ολυμπιακός, κακά τα ψέματα, ουσιαστικά συμβάλλει αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία της όλης εγκατάστασης) και με καλή συνεργασία μεταξύ ΣΕΓΑΣ και «ερυθρόλευκων», ο στίβος «μπαίνει» (εκεί που κάποτε ήταν …σπίτι του) για έναν-δυό καλούς αγώνες και το κορυφαίο ραντεβού της σεζόν που είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Δίνει λύση για συγκεκριμένους αγώνες αλλά όχι για προπονήσεις και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση …πάλι καλά!

Συμπέρασμα:
Το φαληρικό Στάδιο είναι το μόνο εντός συνόρων που πληροί τις προδιαγραφές για αγώνες επιπέδου. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτό αλλά…
Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε ο στίβος να το έχει περισσότερο καιρό στη διάθεσή του, ειδικά το καυτό διάστημα που κορυφώνουν την προετοιμασία τους οι αθλητές που θα μπουν να κάνουν αγώνες κλειστού.

Οι εξαγγελίες για το κλειστό Στάδιο της Παιανίας έμειναν στα λόγια αλλά οι αθλητές με τους προπονητές τους ξέρουν να παλεύουν στα δύσκολα

Εξελίσσεται σε σύγχρονο μνημείο …νεοελληνικής πονηρίας. Ενώ η κατασκευή υπάρχει, νομικά κωλύματα δεν επιτρέπουν τη λειτουργία του και ουσιαστικά στα …χαρτιά αυτό το Στάδιο …δεν υπάρχει!

Κατασκευάστηκε παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και παραδόθηκε τελευταία στιγμή ως προπονητήριο για το βόλει αλλά και με τις απαιτούμενες υποδομές που επέτρεπαν τη διεξαγωγή προπονήσεων και αγώνων διεθνούς επιπέδου κλειστού στίβου.

Εκεί έγιναν τα πανελλήνια πρωταθλήματα κλειστού από το 2004 έως το 2011 και ενδιάμεσα αρκετά δυνατά διεθνή μίτινγκ και μάλιστα με την παρουσία τότε αθλητριών όπως η Ισινμπάγιεβα (στην άνοδό της τότε) και πολλοί άλλοι καλοί τοπ-αθλητές.
Αρνητικό για πολλούς η τοποθεσία – δυσκολία πρόσβασης / απόσταση.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια, σε πλήρη εγκατάλειψη και πλήρως λεηλατημένο από οτιδήποτε χρήσιμο το κλεστό της Παιανίας μοιάζει με φάντασμα.
Από τον ΣΕΓΑΣ με πρωτοβουλίες της διοίκησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Αθλητισμού έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια μήπως καταφέρουν να βρουν άκρη στον γόρδιο δεσμό γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Συμπέρασμα:
Το στάδιο της Παιανίας, έστω και σε δύσκολη περιοχή, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση για τη σεζόν του κλειστού.

Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες αίθουσες σε ΟΑΚΑ και Αγ. Κοσμά και με δεδομένο ότι μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες γίνεται πανεύκολα αντιληπτό θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της χειμερινής σεζόν.
Ισως …κάποτε συμβεί.

(Θα ακολουθήσει Β’ & Γ’ μέρος)

Προηγούμενο άρθροΕκκίνηση για τον κλειστό – αγωνιστική δράση το Σ/Κ
Επόμενο άρθροΗ ΕΟΕ τίμησε τους διακριθέντες του 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ