Λονδίνο ή Αθήνα; Diamond League ή Πανελλήνιο πρωτάθλημα; Σε τέτοιο δίλημμα έχει μπει ο ΣΕΓΑΣ, αλλά κυρίως, τέσσερις από αθλητές που «κοσμούν» τη βιτρίνα του. Εκείνη τη βιτρίνα που συγκεντρώνει το θαυμασμό εντός των συνόρων αλλά κυρίως, κερδίζει τα βλέμματα και από το εξωτερικό. Και αυτό, στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχει σημασία.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο καλεντάρι. Στις 24-25 Ιουλίου διεξάγεται στο Λονδίνο το Diamond League που έχει το χαρακτήρα γιορτής του παγκοσμίου στίβου μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Όμως, στις 25-26 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Αθήνα. Και στην ομοσπονδία έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις.
Η Κατερίνα Στεφανίδη, η Νικόλ Κυριακοπούλου, ο Κώστας Φιλιππίδης και ο Λούης Τσάτουμας λογικά θα θελήσουν να βρεθούν στο Λονδίνο. Ήδη μερικοί από αυτούς έχουν κάνει τις σχετικές συζητήσεις με τους μάνατζερ τους. Ο ΣΕΓΑΣ όμως σκέφτεται να τους βάλει φρένο.
Άποψη της ομοσπονδίας είναι ότι πρέπει οι κορυφαίοι αθλητές της να δώσουν το παρών στη σημαντικότερη εγχώρια διοργάνωση, όπου θα τους θαυμάσουν οι Έλληνες φίλαθλοι. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Ο αντίλογος όμως έχει περισσότερες από μία πτυχές. Πρόκειται για αθλητές παγκοσμίου επιπέδου που έχουν ανάγκη τον αντίστοιχο συναγωνισμό στο δρόμο προς το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχει και η κούρσα των διαμαντιών. Η Κυριακοπούλου και η Στεφανίδη ήδη ξεκίνησαν στα Diamond League με το δεξί, παίρνοντας τους βαθμούς της πρώτης και δεύτερης θέσης αντίστοιχα στη Σαγκάη. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους για να διεκδικήσουν την πρωτιά στη βαθμολογία του επί κοντώ, στην κορυφαία σειρά μίτινγκ στίβου. Για να το κάνουν όμως αυτό, δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήνουν να περάσουν αγώνες στους οποίους οι αντίπαλοί τους θα μαζεύουν βαθμούς χωρίς αυτές να είναι εκεί για να τις… σταματήσουν.
Ο Τσάτουμας, επέλεξε να στραφεί στην Ευρώπη για να μαζέψει βαθμούς, αφήνοντας τα πιο μακρινά ταξίδια στο πρόγραμμα των Diamond League, ώστε να μην επιβαρυνθεί, κάτι που σημαίνει ότι επίσης δεν έχει την πολυτέλεια να παραβλέπει αγώνες. Στην περίπτωση του Φιλιππίδη, το επί κοντώ ανδρών στο Λονδίνο δεν είναι στα βαθμολογούμενα για τη σειρά. Ποιος όμως μπορεί να απαγορεύσει στον πρωταθλητή του επί κοντώ, όπως και στους άλλους τρεις να κερδίσουν κάποια παραπάνω χρήματα από ένα μίτινγκ, ειδικά μέσα στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση;
Ίσως η πιο λογική λύση θα ήταν μίας μορφής συμβιβασμού. Να διαμορφωθεί ίσως έτσι το πρόγραμμα του Πανελληνίου πρωταθλήματος ώστε αυτή η κορυφαία τετράδα να καταφέρει να δώσει το παρών σε αυτό, χωρίς να αναγκαστεί να απέχει από το Λονδίνο. Υπάρχει το περιθώριο αυτό. Βέβαια, αυτή η λύση θα προϋπέθετε επιπλέον επιβάρυνση για τους αθλητές που θα έπρεπε να κάνουν αγώνα σε Λονδίνο και Αθήνα δύο διαδοχικές ημέρες, με την κούραση του ταξιδιού να ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος.
Βέβαια, ακόμη και αυτή τη λύση φαίνεται ότι κάποια μυαλά της παλιάς εποχής στη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ αρνούνται να την προκρίνουν. Κατά τα φαινόμενα, θέλουν να απαγορεύσουν στους αθλητές να αγωνιστούν στο Diamond League. Αδιαφορώντας για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους συγκεκριμένους.
Σαφώς, ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα χωρίς τους μεγάλους πρωταγωνιστές δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα ταξίδι προς τα Τρίκαλα μία χρονιά, σε ένα αυτοκίνητο γεμάτο δημοσιογράφους, όπου τα τηλέφωνα είχαν πάρει… φωτιά στη διαδρομή. Κάθε 50 χλμ. χάναμε και έναν αθλητή που ξαφνικά, παραμονές του Πανελληνίου πρωταθλήματος, αποφάσιζε να μην αγωνιστεί στη διοργάνωση.
Βέβαια, τότε ήταν άλλες εποχές και οι λόγοι διαφορετικοί. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ήταν και οι ημέρες που ο ελληνικός στίβος δεχόταν δριμύτατη κριτική από το εξωτερικό, γιατί οι πρωτοκλασάτοι αθλητές του- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν έβγαιναν εκτός των συνόρων για μίτινγκ, παρά μόνο για τη μεγάλη διοργάνωση της χρονιάς.
Ίσως αυτό δεν θα έπρεπε να το ξεχνάνε και εκείνοι που αποφασίζουν στο ΣΕΓΑΣ. Και κυρίως εκείνοι που είχαν… καεί από τη συγκεκριμένη τακτική αθλητών και προπονητών του παρελθόντος αλλά τώρα εμφανίζονται αποφασισμένοι να «κλειδώσουν» και πάλι στην Ελλάδα τους πρωταγωνιστές τους. Είτε για να δώσουν αίγλη σε μία ούτως ή άλλως υποβαθμισμένη διοργάνωση, είτε απλά από ένα καπρίτσιο…
Υ.Γ. Όλα αυτά δεν θα ήταν καν αντικείμενο συζήτησης, αν ο ΣΕΓΑΣ έδινε λίγη προσοχή στο πώς διαμορφώνει το καλεντάρι της χρονιάς. Οι ημερομηνίες των Diamond League είχαν βγει πολύ πριν καν σκεφτούν στην ομοσπονδία να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το αγωνιστικό πρόγραμμα. Μία ματιά μόνο λοιπόν θα διασφάλιζε την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, αφού στον ΣΕΓΑΣ θα έπρεπε έως τώρα να έχουν καταλάβει ότι διαθέτουν και κάποιους αθλητές που… παίζουν στην παγκόσμια σκηνή. Εκτός αν το μόνο που ενδιαφέρει την ομοσπονδία είναι να μην συμπέσει κάποιο πρωτάθλημα με τις Πανελλήνιες εξετάσεις, για να μην γκρινιάζουν οι σύλλογοι. Γιατί για κάποιους αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.
Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω πόσο έξω από τα πράγματα είναι οι ιθύνοντες… Δεν μπορεί εμείς που αγαπάμε τον στίβο να ξέρουμε το καλεντάρι του Diamond League απ’ έξω και ανακατωτά, να ετοιμάζουμε ομάδες για τον διαγωνισμό της IAAF και οι ιθύνοντες να ζουν στον κόσμο της Fanta. Είναι ντροπή!!! Ή μήπως θέλουν να μας βάλουν στην απομόνωση ως χώρα? Τέτοιες πρακτικές θα οδηγήσουν ταλέντα ν’ αναζητήσουν αλλού πατρίδα κι ας είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Πολλοί ίσως με θεωρήσουν υπερβολική και απαισιόδοξη, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα έχει την τάση να διώχνει τα παιδιά της….